»

MŁnchnski prehod na Linux se nadaljuje

Slashdot - Pred šestimi leti je odločitev münchnskih oblasti, da 14.000 svojih računalnikov migrirajo na brezplačno programsko opremo dvignila veliko prahu. Tako veliko, da so o njej obširno poročali celo v ZDA. Sedaj si poglejmo, kako prehod napreduje. Začetni stroški projekta so znašali 13 milijonov evrov, medtem ko bil prehod z Windows NT 4 na XP-je cenejši, a dolgoročno naj bi beležili prihranek. Približno 60 odstotkov vseh računalnikov že uporablja OpenOffice, medtem ko naj bi ostali sledili do konca letošnjega leta. Firefox in Thunderbird sta pristala že na vseh, operacijski sistem pa naj bi za odprtokodni LiMux do konca leta 2012 zamenjalo že 80 odstotkov računalnikov. Več o tem.

206 komentarjev

Potrebuje AMD namizne šestjedrnike?

Phenom II X4 TWKR

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Čeprav je AMDjevo uradno stališče da zaenkrat še ne, pri X-Bit Labs menijo, da bi bil to najboljši način stopiti v korak z Intelom. Windows 7 s seboj prinaša Direct X 11 in močno izboljšano podporo večjedrnim procesorjem in upravljanja z nitmi na njih. Posledično bo že itak hitrejši Core i7 s Hyper Threadingom, ki omogoča računanje osmih sočasnih niti, v še večji prednosti pred štirijedrnimi Phenom II procesorji. Lani so sicer napovedovali hitre (4,4 GHz) FX procesorje, a o njih ni ne duha ne sluha, razen posebej izbranih, ekstremnim navijalcem namenjenih Phenom II X4 TWKR procesorjev.

S...

42 komentarjev

Sony načrtuje PSP mobilni telefon

engadget - Že maja je predsednik združbe Sony Ericsson napovedoval, da obstaja možnost za mobilni telefon v obliki PlayStation Portable. Takrat je Sony sicer napovedi popolnoma zanikal oz. povedal, da bo PSP mobilnik, če bo do njega sploh prišlo, izdeloval izključno sam, brez pomoči Ericssona. Prve govorice o takšnem mobilnem telefonu sicer segajo že dolgo nazaj, v čas Nokiinega N-Gage-a, s katerim bi takšen telefon lahko tekmoval neposredno. Zdaj je verjetno največji konkurent Applov iPhone, saj se število aplikacij zanj vsak dan povečuje, vedno več je izdelanih tudi emulatorjev, platformi pa se posvečajo tudi veliki založniki, ki nanjo prenašajo velike naslove. V najnovejših govoricah Sony skupaj z Ericssonom že zbira člane razvojne ekipe, ki bi z delom lahko pričela že v juliju. Aparat bo jasno mešanica funkcij Sony Ericssonovih komunikacijskih in PlayStationovih igralnih funkcij oz. sposobnosti. Datum izida pa v letu 2010?

Kot radi rečejo Angleži, too little, too late?

9 komentarjev

Id Software odslej bratje Bethesde

ID Software

Joker - Stvaritelji Dooma in ostalih legend nič več ne bodo samostojen studio, saj so skočili v naročje založniške tvrdke ZeniMax Media.

Za slednjo večina od vas bržda še ni slišala, bo pa vse bolj jasno, če navržemo, da je med drugim lastnik Bethesde Softworksa, avtorjev The Elder Scrolls serije in Fallouta 3. Carmacka in kompanijo je do te poteze pripravilo predvsem dejstvo, da imajo veliki založniki, s katerimi so doslej sodelovali, svoje notranje studije, pri katerih imajo v lasti vso vsebino in so zato v času recesije in rasti stroškov razvoja iger manj navdušeni nad podpiranjem zunanjih...

23 komentarjev

Lenovo IdeaPad S12 z VIA Nano procesorji

Lenovo IdeaPad S12

vir: engadget
engadget - 12 palčni Lenovo IdeaPad je na uradni, ameriški strani Lenovo na voljo manj kot teden dni, a bo v taisti netbook Lenovo vgradil tudi kombinacijo procesorja Intel Atom in nVidiinega veznega čipovja, ki na trg pride septembra in jo vsi dobro poznamo pod imenom ION. A to ne bo vse, saj Lenovo po novem ponuja tudi možnost nakupa prenosnika s povsem tretjo izbiro komponent. Namesto Intelovega Atoma bo podatke preračunaval VIA-in procesor Nano, za izrisovanje slike pa bo skrbel v vezno čipovje vgrajen grafični čip VIA Chrome9.

Tako VIA kot Atom sistema prideta serijsko opremljena s 6 celično baterijo, a bo na račun nekaj večje zmogljivosti le-ta hitreje izpraznjena v sistemu z VIA komponentami. Zanimivo je tudi,...

2 komentarja

HTC Hero prihaja julija

vir: engadget
engadget - Za vse, ki ste se spraševali, kdaj bo HTCjev najnovejši mobilnik z Androidom, Hero, tudi naprodaj, je tukaj odgovor. Britanski Amazon ga že ima v prednaročilu z obljubo, da bodo aparate začeli razpošiljati 15. julija. V primerjavi s svojimi konkurenti (iPhone, Nokia N97, OmniaHD, itd.), ki so prav tako odklenjeni, je cena dokaj ugodna, saj Amazon od vas zahteva 430 funtov oz. 505 €. Cena seveda velja za popolnoma odklenjen in nevezan aparat, britanski Orange pa naj bi ga v naročniški akciji ponujal kar zastonj. Vsi čimprejšnje dostave željni kliknite tukaj. Morda bodo tudi slovenski operaterji počasi dojeli, da povpraševanje po Androidu obstaja tudi...

27 komentarjev

Proizvodnja novega iPhona stane 179 dolarjev

Sekcija iPhona

vir: The Register
The Register - V ZDA se novi iPhone 3G S prodaja za 299 dolarjev, če se hkrati zavežete, da boste dve leti naročnik pri AT&T. Zanimiva je razčlenitev proizvodnih stroškov, ki jih ima Apple. To so storili na The Registerju in ugotovili, da stane proizvodnja iPhona 3G S 179 dolarjev. Od tega za material odštejejo 172 dolarjev, sedem dolarjev pa za stroške dela. Najdražja komponenta je Toshibin flash pomnilnik, ki stane 24 dolarjev, sledi pa mu zaslon za 19 dolarjev. Zanimivo, ena izmed cenejših komponent je vgrajen GPS, ki stane 2,25 dolarja. Omeniti seveda velja, da 179 dolarjev ne pokriva stroškov embalaže, pošiljanja, distribucije, razvoja in oglaševanja. To plačate posebej.

35 komentarjev

FreeDOS star 15 let

FreeDOS

vir: Wikipedia
Slashdot - Projekt FreeDOS te dni praznuje 15-letnico zagona, nas opominja Slashdot. Začel se je 26. junija 1994, ko je Microsoft naznanil, da ne bo več prodajal, razvijal in nudil podpore za svoj MS DOS. Takrat je Jim Hall objavil manifest, v katerem je pozval k razvoju odprtokodnega nadomestka. Pridružili so se mu še drugi programerji in kmalu je luč sveta ugledala prva alfa verzija. Do leta 2006 so nanizali vrsto beta verzij, 3. septembra 2006 pa so končno predstavili prvo stabilno verzijo FreeDOS 1.0, ki je v celoti združljiva z DOS-om. Razvoj še vedno poteka, program pa najdete marsikje: v emulatorjih, za igranje starih dosovskih iger in celo na prenosnikih za kupce, ki ne želijo za programsko...

17 komentarjev