» »

Proizvodnja novega iPhona stane 179 dolarjev

Proizvodnja novega iPhona stane 179 dolarjev

Sekcija iPhona

vir: The Register
The Register - V ZDA se novi iPhone 3G S prodaja za 299 dolarjev, če se hkrati zavežete, da boste dve leti naročnik pri AT&T. Zanimiva je razčlenitev proizvodnih stroškov, ki jih ima Apple. To so storili na The Registerju in ugotovili, da stane proizvodnja iPhona 3G S 179 dolarjev. Od tega za material odštejejo 172 dolarjev, sedem dolarjev pa za stroške dela. Najdražja komponenta je Toshibin flash pomnilnik, ki stane 24 dolarjev, sledi pa mu zaslon za 19 dolarjev. Zanimivo, ena izmed cenejših komponent je vgrajen GPS, ki stane 2,25 dolarja. Omeniti seveda velja, da 179 dolarjev ne pokriva stroškov embalaže, pošiljanja, distribucije, razvoja in oglaševanja. To plačate posebej.

35 komentarjev

Brilko ::

Verjetno so tole maloprodajne cene, tako da je vse skupaj bolj zanimivost kot resnica. 40-60% tega pa res.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brilko ()

Ciklamen ::

GPS, ki stane 2,25 $ ... Zanimivo :)

No, zdaj pa pogledaš vse skupaj, proizvodnja stane 180$, za telefon pa daš potem 600€...v čem je tu presneta logika?
- End of the Post ->

nekikr ::

Ne, plačaš 299$ v ZDA. V Evropi pa seveda več, ker moraš plačati en kup davkov,da prodajaš tu. Pa še razmerje dolar/evro moraš upoštevati...

r0ker ::

pa posplošimo: proizvodnja stane x €, za napravo pa daš potem 4 * x €. kje je logika da kupiš apple?

dejanslo ::

A zadnji dve povedi ste pa kar preskočili? :)

Haters gonna hate :))
There`s More Than One Way To Do It

crayz43 ::

kdor ima € ga bo kupil pa tudi če bo 2000€, tisti ko ga pa nima ga pa nebo, in ni treba za usak blatit iphona še preden ste ga imel možnost preizkusit. probajte pa boste vidli kaj vse zmore in je cena glede na zmogljivost in uporabnost zelo primerna.

plcdev ::

Poleg izdelave morate vedeti da morajo programerji narediti tudi software.

BALAST ::

Ko pa še svizec zavije čokolado, je pa cena v trgovini 500€+ naročnina.

borchi ::

> pa posplošimo: proizvodnja stane x €, za napravo pa daš potem 4 * x €. kje je logika da kupiš apple?

a npr. htc-ja pa izdelava telefona pride bistveno dražje kot apple-a? in zakaj bi se moral jaz zaradi tega sekirati?

te dni sem kupoval telefon. novi htc magic brez vezave je DRAŽJI od iphona 3g!!!

(na koncu sem potem vseeno na ebay-u kupil second hand odklenjenega vodafone magic-a, ampak htc magic je v vseh pogledih slabši telefon kot iphone. prišel me je samo 200 EUR manj kot novi iphone 3g 8gb in če ga bom kdaj prodajal, bom za njega dobil bistveno manj kot bi za iphone-a. na koncu koncev ni razlike niti za 100 eur.)
l'jga

jlpktnst ::

Saj to je tipično za vse kapitalistično sranje.

Recimo obleke, ki jih nosite so verjetno narejene nekje v maleziji. Delavci so plačani 10 centov na uro, material pa bulk order.

Torej je vredna majica 5 centov namesto 10€. Pa dobro, so še transport itd, samo to je standard.

Pa če so računal maloprodajne cene komponent potem je normalen izračun. Ker se mi zdijo malo visoki "stroški izdelave". Realno so verjetno krepko pod 100€. Sploh če so pri pravi :P

3p ::

pa posplošimo: proizvodnja stane x €, za napravo pa daš potem 4 * x €. kje je logika da kupiš apple?


Logika je, da kupiš Apple (AAPL). Če si letos januarja nabavil 100 delnic, imaš do zdaj $5000 dobička. In vsakič ko vidiš mulota z iPhonom, si vesel zanj. ;)

kepi ::

Proizvodnja cena kile kruha brez "stroškov embalaže, pošiljanja, distribucije, razvoja in oglaševanja" je cca 40 centov, pa ga vseeno vsi kupujete po 1,5€. Ampak pri Applu je pa to seveda kriminal...

nekikr ::

Pol kile koruznega s sezamovimi semeni je dobre tri evre. Če ga spečem sam doma, me pride (ob redni maloprodajni ceni) 2,5€ za kilogram. Če bi bil pekarna verjamem, da me ne stane niti en evro (kilogram). To je šele nateg prve klase, ne pa 30% pri mobilcu.

Ziga Dolhar ::

Super.

Si vstel tudi ceno elektrike, amortizacijo pecice, prostora, svoje place, prispevkov?
https://dolhar.si/

ALT ::

ziga, a ti pa ne bi pomislil da ima apple pravtako stroske z elektriko, amortizacijo celotne tovarne in hal, place vseh delavcev, raznih prispevkov + stroske razvoja hw in sw, distribucije, prodaje, marketinga, stroske povezane z garancijo, nudenje podpore itd?

bodte no resni, vecina stvari je narjena za 10-30% maloprodajne cene..

borchi ::

apple konec vsakega finančnega kvartala objavi svoje marže. gross margin je v rangu 30%. kar je IZJEMNO. predvsem zato, ker večino prodajo v svoji retail mreži.

tisti, ki govorijo kako se naredi izdelek za desetino maloprodajne cene nimajo pojma...
l'jga

Poldi112 ::

Zigga to razume.

Sploh pa, zakaj je pomembno koliko stanejo komponente iphone-a? Osebno se mi zdijo zelo drage, bi pričakoval da so dosti bolj poceni. Ampak edino kar je pomembno je cena na trgu v primerjavi s konkurenco. Razen za nekatere, ki bi radi plačali samo komponento, razvoj pa dobili zastonj, saj njegova "izdelava" itak nič ne stane.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

nekikr ::

Borchi, imaš prav, če govorimo o IT segmentu, kjer so marže res nizke. Pri grafičnih karticah ima cela mreža manj kot 40% zaslužka (proizvajalec, proizvajalec2, distributer, trgovina). Če pa gledamo tekstil, kruh... tam pa dejansko marže gredo v več 100%. Preverjeno.

borchi ::

> Če pa gledamo tekstil, kruh... tam pa dejansko marže gredo v več 100%. Preverjeno.

ja, na prodani izdelek po 'redni' ceni. ure in ure bi ti lahko razlagal koliko tekstila ostane neprodanega ali pa prodanega celo pod proizvodno ceno... pod črto ostane par procentov, redki so tako sposobni, da jim ostane dvomestna številka...
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

nekikr ::

Ja, tudi to je res. Ampak tudi v IT segmentu imaš kar nekaj neprodane robe, ki jo potem prodajaš v krepak minus. In če je tvoj zaslužek 100% imaš bistveno več manevrirnega prostora kot če si v IT branži, kjer je zaslužek trgovca recimo 10%. Sicer pa živimo v času, ko je vsega preveč in vsaka stvar dostopna vsakomur in dejansko ne moreš reči, da je prodajanje kruha zlata jama brez dna...

gruntfürmich ::

ja šminkarija stane, a ne?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ALT ::

borchi, 30% marze so nekaj cisto normalnega, se merkator ima v povprecju vseh izdelkov nad 30% marze.

in ce mislis, da stvari niso proizvedene za 10% prodajne cene zivis v pravljici. IT segment je verjetno eden redkih, kjer izdelava dejansko stane nekaj denarja, vseeno se pa stvari naredi po vsaj 30% ceni kot je v trgovini. le da je razvoj nesramno drag, a to vseeno ne spremeni dejstva, da je proizvodna cena le delcek prodajne.

nakladat kolko stvari ostane neprodanih, se prodaja z ogromnim rabatom itd je neumesno ce se govori o proizvodni ceni vs maloprodajni ceni.

in dejstvo je to kar je poldi ze reku, primerja se lahko le cene z konkurenco, koliko sestavni deli stanejo sploh nima nekega pomena, ceprav je sigurno pri ostalih telefonih podobno razmerje med proizvodno in prodajno ceno..

bluefish ::

V ceno same proizvodnje vračunajte še stroške razvoja samega izdelka, programske opreme in ostalih malenkosti. Jasno cena še vedno ne doseže prodajne, samo nekaj dobička pa mora le biti.

r0ker ::

itak je dražji saj ne dobiš telefona zdaj, copy/paste pa čez tri leta?!
torej tudi tisti ki računate kilo kruha v pekarni al pa v trgovini - računajte še razvoj! japka je žalitev :D

borchi ::

> borchi, 30% marze so nekaj cisto normalnega, se merkator ima v povprecju vseh izdelkov nad 30% marze.

pojma nimaš. POJMA NIMAŠ!

najprej si poglej kaj je gross margin in še kakšne rezultate je dosegel mercator, potem se boma pa še naprej šolala, če boš še pri volji...

> in ce mislis, da stvari niso proizvedene za 10% prodajne cene zivis v pravljici. IT segment je verjetno eden redkih, kjer izdelava dejansko stane nekaj denarja

IT segment je eden tistih sektorjev (če izvzamemo storitve), kjer je 'štancanje' proizvoda ena manjših postavk...
l'jga

ALT ::

borchi, ti si edini tle ki nekaj bluzi o gross margin. cela debata je o proizvodnih stroskih.

in da mesas gross margin v debato, kjer je govora zgolj o proizvodnih stroskih (in ne o razmerju le teh z celotnimi prihodki od prodaje) samo kaze da ti nimas pojma. (btw, v cost of sales spada tudi amortizacija proizvodnih sredstev in se marsikaj, tako da je uporaba gross margina se toliko bolj zgresena tukaj)

v lustni zlozenki mercatorja pa nikjer ne pisejo njihove marze in tudi nikoli nebodo, to so interni podatki, le kaze da zopet nimas pojma o cem govoris.

mercator je znano da ima med 30-40% marze (na celotni prodajni program, ne posamezni izdelek), to civkajo vsi ptici in tut na faxih razlagajo, kjer radi vzamejo ravno primer mercatorja. (pa da ne bo kdo mislu da ga izbirajo, ker ima oderuske marze, to so cisto normalne marze, ta primer izberejo zato ker je vsem dobro znano podjetje)


v proizvodnem delu IT segmenta "stancanje" izdelkov definitivno ne predstavlja manjse postavke, ker je po vecini potrebno nabavit od drugih vse dele. tisti, ki stancajo samo cipe ze, ostali, ki sestavljajo izdelke za koncne kupce, pa definitivno nimajo malih stroskov z stancanjem.

ze na tem primeru se lepo vidi, da to ni majhen strosek, ko pa se pristejejo se vsi drugi stroski skoci cena gotovega izdelka dosti visoko.


v glavnem prosim zadrzi taksne blodnje zase, pa tudi malo bontona ti ne bi skodilo..

borchi ::

jaz sem rekel, da ima apple 30+% gross margin. kar je IZREDNO. merkator mu blizu ne pride.

ti si pa trdil, da je to povsem običajno. kar kaže, da ne veš prav veliko, bonton gor al pa dol...
l'jga

ALT ::

js sm trdil da so taksne marze nekaj normalnega, kar tudi so.. ti si edini, ki sanja o gross margin tu, kjer se pogovarjamo o sestevku cen sestavnih elementov.

sicer pa je gross margin za iphone 50% in ne 30% kot pred 2leti.. ampak to nima nobene zveze z stroski proizvodnje posameznega telefona..

Tina_ ::

Enkrat se vprašajte koliko je stroškovna cena avtomobila, pa boste videli koliko krat jo preplačamo oz. koliko plačamo za znamko.

Ziga Dolhar ::

You're perfectly free to assemble one by yourself.
https://dolhar.si/

dejanslo ::

Ja, ni, a ne.. Lahko krši kak patent ;)
There`s More Than One Way To Do It

T0RN4D0 ::

Hehe, avti so še v redu, pri oblekah se šele plačujejo marže, ko ima marsikatera končna trgovina 300-700% marže na izdelke. (ne borchi, ne gross margin, ampak samo to da hlače, ki jih dobijo za 10€ prodajajo naprej za 50€)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

borchi ::

Skratka, najbols je bit v tekstilnem biznisu...
l'jga

T0RN4D0 ::

Ne mešat tekstilnega biznisa s tekstilnimi trgovinami. Ampak ja, če koga zanima od česa živi tolk prodajaln s tekstilom, ki bi morale po vsaki logiki propast. Nabavne cene so smešne, in praktično vse kar prodaš, ostane trgovini. (Kar marsikje še vedno ne pokrije osnovnih stroškov, trgovine znanih blagovnih znamk pa kar lepo laufajo) :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Ziga Dolhar ::

Ja, ni, a ne.. Lahko krši kak patent ;)


Ako to stori za zasebno in negospodarsko rabo, ne bo težav ;-).

(No. Težave bodo vseeno. Tožili te bodo, čeprav neupravičeno, dokler te ne bodo dovolj finančno zmatral.)
https://dolhar.si/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Q2: Android telefoni obvladujejo 2/3 svetovnega trga (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Android
10829624 (26722) Jst
»

Proizvodnja novega iPhona 4 stane 188 dolarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
9622000 (19244) techfreak :)
»

TomTom izdal navigacijsko aplikacijo za iPhone

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
74513 (3797) Masamune
»

Apple iPhone 3GS za 99 dolarjev?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
318676 (6218) techfreak :)
»

Apple začel prodajo iPhona 3G S

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
425570 (3508) Jst

Več podobnih tem