»

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev

TSMC povečuje proizvodnjo

TG Daily - Poročali smo že, da sta se Intel in TSMC dogovorila, da bo slednji pomagal z izdelavo nove generacije procesorjev Atom, ki bodo za delovanje potrebovali le en vezni čip za komunikacijo z vhodno-izhodnimi napravami. V ta namen je Intel zasnoval nove procesorje s TSMC-jevimi standardi v mislih, da kasneje ne bo težav z različnimi finesami v proizvodnji. Tajvanci so zdaj v polnih pripravah na začetek proizvodnje, saj dvigajo proizvodnjo v Fab 14, ki je v začetku leta nadomestila Fab 12 kot njihovo primarno tovarno za izdelavo procesorjev.

Do konca leta načrtujejo dvigniti mesečno proizvodnjo na 5.000 do 6.000 waferjev s premerom 300 mm, trenutno pa nakupujejo opremo za pakiranje in testiranje tolikšne količine procesorjev Atom, izdelanih v 40 nm-proizvodnem procesu. V letu 2010 naj bi se proizvodnja dvignila na kar 35.000 waferjev mesečno, s čimer Intel upa, da bodo lažje tekmovali z ARMom na področju mobilnih naprav. Vseeno analitiki ocenjujejo, da je Intel z vsakim od približno 5...

5 komentarjev

Izšla Theora 1.1 - Thusnelda

Slo-Tech - Odprtokodni kodek za stiskanje videa, Theora, je te dni doživel različico 1.1, ki prinaša številne izboljšave.

Tako so razvijalci optimizirali stiskanje videoposnetkov (videoposneti izgledajo bolje oziroma so ob dani kvaliteti bolj stisnjeni), pohitrili so tudi dekoder, kodek pri stiskanju vključuje tudi tim. two-pass način stiskanja, optimizirali so stopnjo popačenja (ang. rate-distortion), boljše zaznavanje gibanja (ang. motion search), prilagodljivo kvantizacijo (ang. adaptive quantization), katere posledica je predvsem izboljšana kvaliteta videa pri višjih hitrostih, Thusnelda pa prinaša podporo za 4:2:2 in 4:4:4 video, itd. Celoten spisek izboljšav je na voljo na poštnem seznamu razvijalcev.

Kot je znano, Theoro v HTML5 standardu podpirajo Firefox, Chrome in Opera (za MSIE in Safari je v razvoju ustrezen dodatek) s čimer Theora skuša resno konkurirati komercialnemu kodeku H.264. Glavna slabost Theore je bila do sedaj predvsem slabša kvaliteta (ob dani velikosti datoteke),...

6 komentarjev

Intel prenavlja BOX hladilnik

Expreview.com - AMD je za zmogljivejše (in požrešnejše) procesorje zasnoval hladilnik s toplotnimi cevkami že ob predstavitvi prvih dvojedrnikov na podnožju Socket939, čeprav so in še vedno zrak vpihujejo pravokotno na matično ploščo, proti procesorju. Enako zasnovo še vedno uporablja Intel, celo brez toplotnih cevk, tudi za najzmogljivejše procesorje. A s prihodom šestjedrnikov iz družine Core i9 se bo to očitno spremenilo in Intel bo stopil v korak s časom. Po vzgledu večine zmogljivejših hladilnikov, ki so dandanes na policah trgovin, bodo za šestjedrnike in procesorje iz družine Extreme Edition uporabili štiri toplotne cevke, ukrivljene v črko U. Nanje so pritrjene aluminijaste plošče, prek katerih zrak iz ventilatorja piha...

30 komentarjev

Ameriška policija uporabila zvočni top zoper protestnike

Guardian - The Guardian poroča, da je ameriška policija te dni v Pittsburghu prvikrat javno uporabila zvočni top proti svojim državljanom. V Pittsburghu je namreč potekal vrh skupine držav G20, kjer so voditelji razpravljali o ukrepih za odpravo finančne krize in vnovičen zagon gospodarstva. Kot je običajno, se je zbralo nekaj protestnikov, ki niso imeli dovoljenja za zborovanje. Doslej je zvočna orožja uporabljala ameriška vojska le v tujini, npr. proti somalijskim piratom in iraškim upornikom. Tokrat so poleg standardnega solzivca prvikrat nad Američane uperili zvočne topove.

61 komentarjev

Veliki brat v EU

Telegraph News - Evropska unija bo namenila dobrih 10 milijonov evrov za projekt Indect, v sklopu katerega se razvijajo računalniški programi, ki bi nadzorovali in obdelovali informacije s spletnih strani, forumov, datotečnih strežnikov, P2P-omrežij in celo posameznih računalnikov. Cilj je samodejno zaznavanje groženj in nenormalnega vedenja ali nasilja. Sodelovale bodo Poljska, Nemčija, Francija, Španija, Velika Britanija, Bolgarija, Češka, Slovaška in Avstrija. Organizacije za varstvo osebnih pravic, kot je denimo Liberty, so že označile to kot zlovešč korak za vsako državo.

Na spletih straneh projekta lahko preberemo, kaj točno so si zastavili kot cilj. Želijo:
  • razviti platformo za: registracijo in izmenjavo operativnih podatkov, pridobivanja večpredstavnostnih vsebin, inteligentno obdelavo vseh informacij in avtomatsko zaznavanje groženj in prepoznavanje nenormalnega vedenja in nasilja;
  • razviti prototip integriranega okrog omrežja osnovanega sistema, ki bo podpiral operativne aktivnosti...

34 komentarjev

Zakaj igre stanejo $60?

Crispy Gamer - Na spletni strani Crispy Gamer so se vprašali, zakaj v ZDA skorajda katerakoli igra v katerikoli trgovini v kateremkoli delu države stane 60 dolarjev, vsaj ob izidu. Kot dokaz za to tezo so podali igre za vse tri pomembnejše konzole iz različnih žanrov in z različno dolžino zgodbe. Za $60 potrošniki namreč lahko kupijo igro, ki jo nato igrajo 100 oz. več ur, medtem ko na drugi strani nekatere igre za enako ceno ponujajo zgolj 10 oz. 20 ur preigravanja. O stvareh so zato povprašali Jesseja Divnicha, direktorja analitične družbe Electronic Entertainment Design and Research.

Najprej je 60 dolarjev, ki sestavljajo cene ene igre, razdelil na stroške in zaslužke posameznih členov v verigi. 20% oz. $12 dobijo prodajalci, ki igro fizično prodajo kupcem, $10 stane izdelava medija in njegovo razpošiljanje po svetu, 5 dolarjev pa porabijo za marketinški material, kot so posterji v trgovinah. Založniku tako ostane 30 do 35 dolarjev, iz katerih mora plačati razvijalca, svoje stroške in po...

66 komentarjev

Google je star 11 let

ABC News - Googlov rojstni dan je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Ker tako ogromno podjetje ne nastane v enem dnevu, so tudi praznovanje rojstnega dne premikali po koledarju. Včasih so praznovali 4. septembra, ko se je Google leta 1998 v Kaliforniji vpisal kot podjetje. Potem je kot rojstni dan nekaj časa veljal 7. september in kasneje 27. september, sedaj pa je na Googlovih straneh uradno zapisano, da je Google na svet privekal septembra. Točen datum pa zavisi od tega, kdaj si zaposleni zaželijo torte. Letos je 27. september, če gre verjeti Googlovemu logu. Nekaj zgodovine o podjetju, ki se je začelo v garaži dveh nadebudnih študentov s Stanforda in danes zaposluje 19.000 ljudi, si lahko preberete na domačih straneh. Vse najboljše!

10 komentarjev