»

Linux postal polnoleten

Ubuntu.si - Pred 18 leti, natančneje 25. avgusta 1991, je Linus Torvalds v USENET novičarski skupini comp.os.minix objavil sporočilo, v katerem je najavil, da razvija prost operacijski sistem. Dodal je, da gre zgolj za njegov ljubiteljski projekt, ki verjetno ne bo podpiral nič drugega kot AT trde diske.

Septembra 1991 je nato izšla različica 0.01, ostalo pa je zgodovina. Od tistih časov do danes je otrok precej zrasel, se razširil na strežnike, namenske naprave, namizja, mobilne telefone in superračunalnike, v letu polnoletnosti pa je postal tudi konkurenca prevladujočemu operacijskemu sistemu na namizju, Windows.

S polnoletnostjo pa bo mulc moral prevzeti tudi nekoliko več odgovornosti in še odločneje zakorakati v svet velikih...

164 komentarjev

Izšel Slackware 13

Slackware - Izšla je trinajsta verzija priljubljene distribucije Linuxa, Slackware, ki po besedah avtorjev prinaša mnogo posodobitev in izboljšav, med katerimi boste našli tudi dva izmed naprednejših namiznih okolij: Xfce 4.6.1 in KDE 4.2.4. Slackware 13.0 uporablja kernel verzije 2.6.29.6, prvič doslej pa so izdali tudi uradno različico 64 bitnega operacijskega sistema (x86_64).

Več informacij je na voljo v objavi na domači strani distribucije, o izdaji pa poročajo tudi na Slashdotu. Najnovejšo verzijo lahko s spleta prenesete tukaj, zgoščenke pa je moč naročiti tudi po pošti.

19 komentarjev

Depresija je evolucijsko orodje

Prefrontalni korteks

vir: Berkeley.edu
Slashdot - Depresija je ena izmed najbolj razširjenih duševnih motenj, kažejo raziskave. V ZDA, verjetno pa nikjer na Zahodu ni kaj drugače, naj bi za hudo obliko depresije vsaj enkrat v življenju trpelo 30 do 50 odstotkov ljudi. Simptomi depresije so znani: težave z vsakdanjimi opravili, nezmožnost koncentracije na delo, socialno odmikanje, otopelost, malodušje in podobno. Ker je evolucija domala izkoreninila večino duševnih bolezni, tako da se te pojavljajo le pri majhnem odstotku ljudi, je vprašanje, zakaj se to ni zgodilo z depresijo. Mar je koristna?

Ena teorija pravi, da je depresija pravzaprav posledica modernega življenjskega sloga, na katerega nas evolucija ni pripravila, a...

45 komentarjev

TSMC z delujočimi primerki 28 nm čipov

Vafelj

vir: Expreview.com
Expreview.com - TSMC pripravlja tri različne tehnike 28 nm-proizvodnega procesa, na vseh treh pa jim je že uspelo izdelati delujočo 64 Mbitno SRAM celico. Ker je en bit informacije zapisan v štiri tranzistorje, to pomeni približno 260 milijonov tranzistorjev za celico, a se zaradi preproste zasnove ne more primerjati z izdelavo kompleksnejših čipov. Izmed treh procesov sta dva namenjena čipom z majhno porabo, eden pa visoki zmogljivosti. Slednji, namenjen za centralne in grafične procesorje, vezna čipovja in podobne čipe, naj bi v proizvodnjo, ki bo še bolj tvegane narave (majhni izkoristki, podobno kot pri AMDjevem grafičnem jedru RV740 za Radeon HD 4770), prišel do konca druge četrtine prihodnje leto.
...

6 komentarjev

WPA zaščito strli v eni minuti

Slashdot - Potem ko sta pred enim letom Martin Beck in Erik Tews s svojim delom uspela razbiti WPA omrežja, ki so uporabljala TKIP enkripcijo, je njuno delo vseeno ostalo na precej teoretičnem nivoju, saj je bilo uporabno le na določenih napravah in je za razbitje zaščite bilo potrebnih med dvanajst in petnajst minut.

Japonski raziskovalci pa so letos njuno delo še nadgradili in uspeli razširiti nabor naprav, na katerih je njihov napad možen, hkrati pa so uspeli tudi skrajšati čas napada na eno minuto, kar hkrati pomeni, da je napad vse prej kot le teoretično možen.

Svoje delo so japonski raziskovalci osnovali na Beck-Tews-ovem napadu, pri čemer so le-tega združili z man-in-the-middle napadom. Napadalec mora tako prestrezati ves promet tekom napada, ker pa lahko žrtev takšen napad zazna, je bilo potrebno čas napada močno skrajšati. S tem ko so čas napada znižali na minuto, pa postane njihov napad tudi precej bolj uporaben za aplikativno rabo.

WEP, katerega uporaba se že dolgo odsvetuje, je...

17 komentarjev

Epson kriv dogovarjanja o cenah

Motorola Razr

TG Daily - Epson se je na sodišču v San Franciscu izrekel za krivega v postopku, kjer so mu dokazovali dogovarjanje o cenah. V letih 2005 in 2006 naj bi se namreč dogovorjal o cenah LCD-panelov, ki jih je Motorola vgrajevala v svoje telefone Razr. V skladu z dogovorom, ki so ga dosegli s tožniki, bo podjetje polno sodelovalo s pravosodnim ministrstvom v preiskavi, ki poteka o nastavljanju cen podjetij iz Japonske, Južne Koreje in s Tajvana. Poleg tega bodo morali plačati 26 milijonov dolarjev globe. Spomnimo, da so lani zaradi podobnih kaznivih dejanj LG-ju, Sharpu, Chunghwaju in Hitachiju skupno naložili za 616 milijonov...

4 komentarji

Počasi se daleč pride (in več naredi)

Stanford - "Multitasking" oziroma opravljanje več opravil naenkrat, ki je močno razširjen med mlajšimi generacijami, kljub odločnemu zatrjevanju nekaterih posameznikov, ki ga redno prakticirajo, da so z opravljanjem večih opravil hkrati bolj produktivni, produktivnost kvečjemu znižuje, ugotavlja najnovejša študija raziskovalcev iz Stanfordske univerze.

V svoji študiji so se Stanfordski raziskovalci na začetku odločili ugotoviti, kaj je tisti čudežni dar, zaradi katerega bi naj določeni ljudje bili sposobni hkrati obdelati več virov informacij.

A bolj kot so iskali, bolj so ugotavljali da dejansko ti ljudje nimajo nobene prednosti pred vrstniki oziroma se v primerjavi z le-temi veliko slabše odnesejo tako na področju pomnenja (prikazovali so jim zaporedja črk in dlje kot je poskus trajal, slabši so bili rezultati), opazovanja razlik (prikazovali so jim modre in rdeče trikotnike, pri čemer so morali ignorirati modre trikotnike in določiti, ali sta se položaja rdečih trikotnikov spremenila) in...

24 komentarjev

Windows 7 bo predstavljen v New Yorku

CNet - Podobno kot Windows Vista bo Microsoft tudi Windows 7 javnosti uradno predstavil v New Yorku. Kot verjetno veste bo do dogodka prišlo 22. oktobra, za katerega pa Microsoft upa, da bo postal vsakoletni običaj. Omeniti velja, da je predstavitev Viste vključevala uradno kosilo v restavraciji Cipriani, kaskaderski logotip ter obisk Best Buya za Stevea Ballmerja. Kako bo potekala tokratna predstavite pa bomo videli čez dva meseca.

Predstavitev čakata tudi Lenovo in Samsung oz. njuna netbooka, ki v sebi poleg Intelovega procesorja Atom skrivata še nVidiin čip. Po zakasnitvi Lenovovega IdeaPada S12 se je zdelo, da bo Samsung N510 prvi netbook na trgu, v katerem bo tekel Ion, a so se tudi pri Samsungu odločili počakati. Ker bosta opremljena z 12 oz. 11 palčnima zaslonoma bosta morala Lenovo in Samsung kupiti dražje licence Windows 7 Home, saj Microsoft verjetno ne bo dovolil namestiti Windows 7 Starter Edition. To verjetno pomeni še nekoliko višjo ceno, ki bi bila z okrog 600 dolarji že...

4 komentarji

Xbox 360 tudi uradno cenejši

engadget - Govorice, ki so postale res glasne po pobeglih oglasih, da bodo v Walmartu znižali ceno Xbox 360 Elite, so se potrdile. Xbox 360 bo, kot je bilo rečeno v govoricah, tudi uradno stal 300 dolarjev, namesto prejšnih 400, najcenejši Arcade pa bo obdržal ceno 200 dolarjev. Ker je Elite zasedel ceno Xbox 360 Pro, bo znižan tudi slednji (na 250 dolarjev), a le dokler bo na zalogi. Ko bodo zaloge pošle bo uradno ukinjen.

Po poročanju BBCja bo padec cen v Evropi, oz. vsaj v Veliki Britaniji, manjši. Elite naj bi se znižal za le 30 funtov na vsega skupaj 200 funtov. Tako bo cenejši od PS3 Slim, ki bo stal 250 funtov, medtem ko bosta v ZDA oba imela enako ceno 300 dolarjev. Tudi na tej strani luže bo, jasno, Xbox 360 Pro ukinjen, a se bo zato, začuda, Arcade podražil s 130 na 160 funtov. Vsa napovedana znižanja naj bi v veljavo stopila danes, torej pred uradnim izidom PS3 Slim.

A prav uradni izid v ZDA očitno nima velikega pomena, saj je Sony prodajalcem povedal, da PS3 Slim lahko na police...

2 komentarja

Odkrit planet z obhodnim časom en dan

Los Angeles Times - Astronomi so odkrili zanimiv planet, za katerega pravijo, da bi že zdavnaj moral nehati obstajati. Plinasti orjak Wasp-18b kroži okrog zvezde Wasp-18, ki je od Zemlje oddaljena 330 svetlobnih let. Nenavadna je njegova orbita, ki poteka tako blizu zvezde, da jo obkroži v manj kot 24 urah - tako je njegovo leto krajše od našega dneva (tak planet je znan le še eden). Ko planet kroži tako blizu zvezde, ga ta hitro - v astronomskem merilu je to v manj kot milijonu let - posrka vase. Težava je, da je Wasp-18 stara vsaj milijardo let, Wasp 18b pa tudi. Mistika to vsekakor ni, saj je razlag za to nenavadnost nekaj.

Bodisi je zvezda tisočkrat manj aktivna od predvidevanj, kar pomeni, da planet manj zavira in zato ta lahko dlje...

5 komentarjev

Nokia predstavila N900

Nokia N900

vir: Daily Tech
Daily Tech - Po pričakovanjih je Nokia danes uradno predstavila svoj najnovejši izdelek na področju pametnih telefonov. N900, kot se izdelek imenuje, je poseg Nokie v čedalje bolj priljubljen trg vrhunskih pametnih telefonov, kjer sicer vladata podjetji Apple (iPhone) in RIM (BlackBerry).

Nova naprava je podprta s procesorjem ARM Coretex-A8 (600MHz) in 1GB delovnega pomnilnika ter 32GB pomnilnika za shranjevanje, kapaciteto slednjega pa je moč povečati z uporabo microSD kartice. Kot se v poplavi modernih naprav spodobi, se tudi Nokia N900 ponaša z zaslonom občutljivim na dotik. Za prikaz slike skrbi grafična enota PowerVR SGX, v navezi s knjižnico OpenGL ES verzije 2.0.

Posebnost...

49 komentarjev