»

Namestitev Windowsev 2000

Tech Extreme - Uf, ne bi verjel, če ne bi videl. Toliko člankov, izboljšav ter trikov o Windowsih 2000 pa že dolgo ne. Mate vam je izbrskal še en krajši članek, ki govori o sami namestitvi tega posrečenega operacijskega sistema. Kaj naj rečem, kot: poglejte si sami . No, bom pa še malo nakazal točno o čem govori. Namestil je Windowse 2000 na računalnik z OGROMNO strojne opreme ter bil presenečen nad tem, da je imel Windows za 98% vse opreme gonilnike že vgrajene. Ostale komponente so bile enostavno preveč nove (primer: Creative Annihilator Ultra). Jah, edini problem, ki mu je namestitev povzročila, je bila njegova krivda. Poglejte si. Sproščujoče večerno branje . Hvala, Mate.

0 komentarjev

Še malo o Intelu...

Heise - Ok, še malo novic o Intelu. Prva se nanaša na Slot1 podnožje. Že dolgo se pojavljajo napovedi o propadu tega vodila in izgleda, da bo res tako. Intel namreč skoraj zagotovo (sodeč po tem) ne bo izdal Slot1 procesorjev s frekvencami nad 1GHz. Sicer bo možna uporaba cD0 stepping Copperminov s pomočjo posebnih konverterjev, toda novi Pentiumi3, Tualatini, zagotovo ne bodo podpirali Slot1 podnožja. Piko na i doda še podatek, da bo Intel prenehal z proizvodnjo Slot1 procesorjev že to četrtletje...

Druga novica govori o Coppermine-T procesorjih. Šlo naj bi za vmesni člen med sedanjimi Coppermini in novimi Pentiumi3 s kodnim imenom Tualatin, toda pri Intelu so se očitno premislili (tako pravijo tukaj)... Toda glede na to, da je Almador čipovje ukinjeno iz vseh načrtov in bo že i815E (revizija B) podpiral Tualatine, potrebe po Copperminih-T enostavno več ni!

0 komentarjev

Plošča ECS D6VAA

t - break - Hm, še nikoli nisem slišal za podjetje ECS, ampak ta plošča se zdi obetavna. Gre namreč za ploščo z VIInim čipovjem, konkretneje 82C694X in VT82C686B čipa, ki podpirata do 1.5 GB pomnilnika, na njej je HPT 370 ATA-100 kontroler z možnostjo RAID polja in kar je najbolj zanimivo, dve Socket 370 podnožji, ki podpirata Celerone, P3 coppermine in Cyrixe, vanju pa lahko damo tudi dva P3 procesorja z različno hitrostjo, če le podpirata SMP. Seveda pa na njej lahko deluje tudi en sam procesor. Več informacij in test dobite tukaj.

0 komentarjev

Napovedi o pomnilniku

Sillicon Strategies - Na Sillicon Strategies si lahko preberete zanimive izsledke in napovedi o pomnilniškem trgu v prihodnjih letih. Sodeč po uglednih analitikih, kot je Semico Research, bo v prihodnjih dveh letih DRAM trg nadziralo kvečjemu 10 velikih podjetij. Majhna podjetja bodo prenehala s poslovanjem, velikani, kot so Infineon, Micron, Samsung (ki že sedaj nadzorujejo okoli 80% trga) pa bodo morali precej prilagoditi svoje tržne in proizvodne strategije.
Tudi napovedi glede pomnilniških standardov so precej jasne: to leto bo DDR DRAM okupiral 10-15% tržni delež, RDRAM pa 5% delež. Ogromna večina bo še vedno pripadala SDRAMu. Do leta 2005 bi naj RDRAM popolnoma izginil s trga, DDR DRAM pa končno prevzel vodilni tržni delež. Očitno nas na pomilniškem področju čaka še par let dominacije SDRAMa...

0 komentarjev

Mobilni Athloni marca!

ZDNet - Mobilni Duroni so na trgu prenosnikov povzročili precej razburjenja, kmalu pa bo na voljo tudi mobilni Athlon, ki bo definitivno zmešal precej štren. Sodeč po ZDNetu, bo novi procesor predstavljen nekje v sredini marca (mogoče 19. marca), nekaj velikih podjetij pa je že najavilo prenosnike s temi procesorji. To bo še vroče .

0 komentarjev

EV6 se poslavlja, prihaja NUMA

EBN - Ko smo že pri serverskih procesorjih... AMD se je svojega 64 bitnega SledgeHammerja lotil precej resneje kot Intel Itaniuma in procesor je redno deležen zanimivih inovacij. Zadnja izboljšava je, sodeč po tej novici, novo vodilo. EV6 očitno ni dovolj dober za AMDjev novi procesor in tako so sprojektirali popolnoma novo vodilo z imenom NUMA (Non-Uniform Memory Access). Če vas zanimajo podrobnosti okoli tega vodila si kar poglejte zgornji link, povem naj le, da bo zadeva podpirala povezovanje osmih ali več procesorjev (seveda vsak s posebnim vodilom in ne deljenim, kot je slučaj pri Intelu), zgrajena pa je okoli LDT kontrolerja.

0 komentarjev

Pozabite na Itanium

Heise - Saj ne, da se kdo kaj prevec sekira glede Itaniuma, ampak vseeno... na Heise lahko preberete zanimive informacije o tem 64 bitnem Intelovem procesorju. Nekateri so namreč upali, da bo trenutna B3 različica procesorja končno finalna, toda očitno ni tako. Neimenovani viri namreč trdijo, da procesor še zdaleč ni nared za masovno proizvodnjo in da bo pred le-to moral preživeti še serijo ali dve izboljšav. Tako se je datum izida Itaniuma (nekoč Merceda) s tega četrtletja premaknil na (po optimističnih napovedih) drugo, jaz pa ne bi bil preveč presenečen, če bi ga ugledali komaj koncem tega leta...

0 komentarjev

Essedi v Sloveniji?

Jaz - Tržaška podružnica Essedija se je s svojimi nizkimi cenami prikupila marsikateremu Slovencu. No, na uho so mi prišle neke govorice (thnx, Ark4nge| ), da naj bi sedaj odpirali podružnico tudi v Sloveniji in sicer v Stari Gorici. Odprtje naj bi se zgodilo 17. februarja, komponente pa naj bi bile na voljo po norih cenah. Trenutno ne vem nicesar več, tak oda bi se vzdržal komentiranja... Če kdorkoli ima dodatne informacije, naj mi jih prosim e-maila.

Popravek: zelo očitna napaka v vsemu skupaj je to, da je Stara Gorica še vedno v Italiji...

6 komentarjev

Dual AMD platke prihajajo!

Jaz - Glede na to, da mi je povezavo na te slikice poslalo vsaj ducat ljudi, sem jih seveda moral objavit. Gre za slike prve Dual SocketA plošče, in sicer gre za Tyanovo AMD 760MP platko. To je vsekakor pozitivna novica, saj pomeni, da plošče ostalih proizvajalcev niso tako daleč. Seveda mi ni potrebno poudarjati, da na Dual SocketA plošče čaka kar nekaj ljudi. Upajmo le, da si AMD ne bo začel izmišljevati raznih omejitev (SMP nekompatibilnost Duronov ali kaj podobnega)...

0 komentarjev

Okies...

Jaz - Ok, folkeci, mojih kratkih počitnic je konec in spet sedim na svojem delovnem stolu. V dneh, ko me ni bilo, je za vas skrbel Sergio in vidim, da mu je šlo kar dobro od rok.
Na žalost je čisto možno, da na e-mail, poslan v teh dneh ne boste dobili odgovora, saj res nimam časa za odgovarjanje na vsakega izmed prav nemarnega kupa, ki se je nabral v mojem nabiralniku. Predvsem so šli po gobe razni e-maili v katerih me sprašujete za nasvete o nakupu, raznih problemih s hardverom in tako naprej. Še enkrat poudarjam, da je za take zadeve namenjen Forum!
Kot vidite, je Primož delno usposobil arhiv, tako da lahko rečemo, da se je fante res prebudil iz svojega zimskega spanja. Če bo šlo vse po načrtih, bo kmalu vpeljano tudi tako željeno iskanje po strani, potem pa še razne majhne podrobnosti. Na splošno je trenutno v pripravi veliko zanimivih projektov, da razne teste niti ne omenjam, tako da bo dogajanje v prihodnjih mesecih vsekakor pestro. Stay tuned!...

1 komentar

VIA predstavila P4 čipovja

VIA Hardware - Da boste lažje preživeli to zasneženo nedeljo, vam predstavljam specifikacije novih VIA P4 čipovij:

Apollo Pro 2001 / Pro PX266
 • VT8653
 • IA-32 (Pentium 4 / Xeon), multiprocesiranje do 4 procesorjev (Workstation/Server)
 • PC133/DDR266
 • 266MHz/533Mhz FSB
 • V-Link Hub Arhitektura (533MB/s)
 • VPX 64Bit PCI sloti
 • Izid: Druga polovica tega leta
Apollo Pro 2002
 • IA-64 (Foster / Hammer), predvideno multiprocesiranje do 8 procesorjev (Workstation/Server)
 • DDR 333 ( DDR-I )
 • 533Mhz FSB
 • V-Link Hub Arhitektura (533MB/s)
 • VPX 64Bit PCI sloti
 • Izid prva polovica naslednjega leta

4 komentarji

IDE Hot Swapping?

HardOCP - Ko smo že pri HardOCP, sem pri njih zasledil še eno govorico (zadnje čase so jih polni):
Hey I saw the blurb on hotswapping ide... I've done it a million times with IDE Hd's, no problemo. Running wink2.. Just go into the device manager, uninstall the device and unplug it. Then you slap the new one in, select your computer (still in device manager), goto action and "rescan for hardware changes". Voila. Doesn't work too well (read: not at all) on IDE3&4 (Addin controllers) but works fine one IDE0&1. -chris


No, če je to res, potem začnem s čaščenjem Windowsev 2000, kajti zamenjava IDE diska med delovanjem naj ne bi bila mogoča. Jaz si tega posega ne upam narediti, če je pa kdo od vas tako pogumen, ne prevzemam odgovornosti .

14 komentarjev