»

Dimitrij Sklyarov še vedno v zaporu

Slashdot - EFF je po pogovoru z državnim tožilstvom v ZDA ugotovila, da le to ne namerava spustiti Dimitrija (o tem, da je v zaporu zaradi DMCA smo že pisali).
Hekerji se očitno hitro učijo političnega aktivizma, saj že planirajo proteste v Bostonu, Minnesoti in San Franciscu. Zaradi prahu, ki ga dvigujejo, se zdi, da bi se lahko proti DMCA utegilo obrniti tudi nekaj senatorjev.
O tem zalostnem dogodku za svobodo programerjev bo govoril tudi Philp Zimmermann, ki je zaslovel s svojim PGPjem.
Več o celem primeru Sklyarov si lahko preberete tule.

2 komentarja

Slabe napovedi za DDR

The inquirer - Po poročilih na The Inquirerju so se VIA, Micron, Samsung in nekaj neimenovanih proizvajalcev matičnih plošč odločili, da znižajo cene svojim izdelkom, ki imajo kakršnokoli zvezo s kratico DDR (pomnilnik, matične plošče, chipseti). Razlog za nižanje cene je, da se prej omenjeni proizvajalci hočejo čim prej znebiti zalog, ki se jim kopičijo v skladiščih. Nekateri proizvajalci so enostavno precenili razmere na tržišču in predozirali proizvodnjo matičnih plošč. Probleme ima tudi VIA, ki se je zapletla z nekaterimi proizvajalci matičnih plošč, ki nameravajo po Intelovem zgledu zraven svojih izdelkov dodajati DDR module.
Vse kaže na to, da ljudje DDR SDRAMA še niso dodobra spoznali in sprejeli, ali pa podpora le-temu zaenkrat še vedno ni potrebna, ker SDRAM popolnoma zadovoljuje potrebe računalniškega tržišča. Proizvajalci pomnilnika bodo tako morali narediti kar dober načrt, kako prepričati ljudi v nakup tega precej obetavnega pomnilnika. Morda bi se nekateri (tukaj mislim predvsem na...

0 komentarjev

Filmi in hekanje

The Register - Da so hekerji precej popularni priča ogromno raznih člankov, ki govorijo o tem kdo je vdrl v kakšen strežnik in kakšne posledice je le-ta utrpel. Kar je razvpito in znano, se rado bere in gleda. O teh stvareh se lahko prebere v prej omenjenih člankih, filme (gledanje) pa so "požegnali" pri Hollywoodu. Čeprav boste v povprečnih filmih, ki imajo samo en namen - zadovoljiti povprečnega ameriškega človeka - priča bolj akcijskim prizorom, boste občasno videli tudi nekaj vdiranja v računalnike. Torej, če ste povsem nori na razne filme, v katerih je vsaj za odtenek vdiranja v računalnike, potem si morate ogledati seznam na The Registerju. Ob hitrem pregledu seznama, mi je v oči padlo bolj malo naslovov - Matrix, Goldeneye ter Die Hard, ostalo pa so bolj drugorazredni filmi. Sicer pa noben ni dajal kakega jamstva za kakovost naštetih filmov .

6 komentarjev

Nvidia in nForce

The Register - AMD-jevi Athloni (in seveda Duroni) so se od nekdaj precej dobro prodajali, v prihodnje pa naj bi prodaja še narasla. Vzrok za večjo prodajo bo nVidiin nForce chipset, ki naj bi ga na ploščah zagledali v začetku leta 2002. Nvidia je poleg razkritja datuma začetka proizvodnje napovedala tudi precej optimistično napoved, da naj bi nForce predstavljal 10 % celotne Nvidiine prodaje. Nekaj se govori tudi o nForcu za Pentiume 4, vendar pa je celotna zadeva obtičala na nivoju pogajanj z Intelom, ki pa se še vedno niso končala (Nvidia si mora priboriti Intelovo licenco). Nekaj je bilo tudi govora o ceni samega chipseta, ki bo malce višja od...

0 komentarjev

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Najbolj downloadana ženska

The Register - Ljudje ne vedo več, kakšna tekmovanja bi še organizirali, zato so se lotili tekmovanja, kjer udeleženke tekmovanja tekmujejo, kolikokrat bo kakšna bolj downloadana od druge. Novico o tem tekmovanju sem prvič slišal na radiu in se odločil, da si tekmovanje malce pobliže ogledam. Trenutno vodi Danni Ashe, ki si je popularnost pridobila s svojimi pogrošnimi filmi in igro Boob Raider, o kateri še vedno ni ne duha ne sluha (v tej igri naj bil igralci videli Laro tako, kot si jo želijo). Če si želite izvedeti, koliko druge udeleženke zaostajajo za Danni, potem kliknite sem. Seveda pa Danni ni edina med najbolj priljubljeni, saj ji tesno sledijo tudi druge.

1 komentar

Novi iskalniki

The Register - Čeprav je Teoma po sporočilih na The Registerju dvignila kar precej prahu, ko so jo omenili kot možnega konkurenta Googlu, se iskanje novih iskalnikov (hm, zanimiva besedna zveza ) ni prenehalo. The Register je objavil tri nove iskalnike. Opise si lahko ogledate tukaj, za tiste, ki pa vas je poletje dodobra zdelalo (lenoba ) in se vam tekstov ne ljubi brati, pa lahko iskalnike preizkusite ne sledečih linkih:

0 komentarjev

VIA vs. Intel - spet C3

The Register - VIA ima že kar tradicijo, da izdeluje procesorje, ki so združljivi z "Intelovimi" podnožji. Intelu to sicer ni preveč všeč, vendar se VIA ne zanima kaj preveč za njegovo mnenje. Kmalu bodo namreč izdali nov x86 kompatibilen C3 procesor, ki bo združljiv (pin-compatible) z 0.13 mikronskim Tualatinom (drugače povedano: procesor bo sedel v isto podnožje kot Tualatini - FC-PGA 2). Kodno ime procesorja bo Ezra, izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji, imel pa bo tudi 128 KB L1 in 64KB L2 pomnilnika. VIA načrtuje, da bodo prvi procesorji delovali s frekvenco 850MHz, kasneje pa naj bi ugledali še 950MHz in 1 GHz različico. Seveda združljivost s Tualatini sama po sebi ni nič posebnega, vendar pa se za tem preprostim posegom v procesor skriva precej zvit načrt, ki je plod Viine iznajdljivosti. Intel namreč že kar nekaj časa obeša na veliki zvon novico, da bodo Tualatini kmalu podlegli Pentiumom 4. Ker bo Intel umaknil Pentiume 3, bo nastala velika luknja, ki naj bi jo zapolnila VIA s svojimi...

0 komentarjev

Tualatin v paru

2CPU - 2cpujevci so od njihovega zvestega bralca dobili fotografije ter zaslonske zajemke njegovega testa dvoprocesorskega Tualatin strežnika - Dell Poweredge 2550. Dva procesorja, vsak s frekvenco 1,13 GHz, 512 KB L2 predpomnilnika, štirje SCSI diski v RAID0,... Paša za oči. Ker je članek nič drugega kot kup screenshotov, ne morem zaključiti dosti. Lahko pa povem: Dosti raje bi v strežniški navezi videl dva Palaminota pri 1.33 GHz.

3 komentarji

Vojna dveh Velikih - Saga Prenosnih

X-Bit Labs - Tako bi se lahko glasil kakšen megahollywoodski film na tematiko Intel vs AMD, ker ima zadeva že take razsežnosti, da bi jo lahko brez posebnih težav implementirali v kakšen scenarij . Dobro, dosti heca. X-Bit na sledeči strani poroča, da bo vojna med Intelom ter AMDjem na mobilnem trgu še huda. AMD namerava prvo povečati frekvence mobilnih Athlonov na 1.3 GHz ter mobilnih Duronov na 950 MHz. Nato namerava AMD presedlati na izdelavo v .13 mikronski tehnologiji. To naj bi se zgodilo v četrtem četrtletju (če ve kdo boljši izraz od angleškega Q4, prosim, ideje na mail). V istem obdobju namerava Intel prilesti s svojimi Tualatini do frekvence 1.2 GHz. Res je tudi, da ima Intel v tej vojni prednost, saj njegovi Tualatini že delujejo v .13 mikronski tehnologiji, razlika med porabo energije (beri: količino emisirane toplote v zrak) je pa 20% - 22W proti 28W. Izgleda, da je res, da bo edina prednost AMDjevih lepotcev le nižja cena - tako kot vedno. V začetku leta 2002 namerava tudi AMD...

0 komentarjev

Hitachi se umika

Electic Tech - Hitachi je najavil, da se bo umaknil iz trga proizvodnje monitorjev, ki delujejo na principu navadne katodne cevi. Kot poroča Electic Tech, Hitachi v proizvodnji CRT ekranov ne vidi več nobene prihodnosti ter misli, da se je njih razvoj ustavil. Produkcija ekranov bo prenehala do konca letošnjega leta, skladno s tem bodo zaprli tovarne na Japonskem, v Singapurju ter v Maleziji. Hitachi se bo zato popolnoma posvetil proizvodnji vseh vrst LCD, natančneje, TFT ekranov, od tistih s hladnimi polimeri, prek tistih, optimaliziranih za gledanje hitre slike, do tistih, ki imajo izjemno dobro vidljivost iz velikih kotov, kot tudi ekrane za mobilne produkte. Čakamo na rezultate...

2 komentarja

Nov poslovni internet?

Slashdot - Poslovnim glavam v ZDA se zdi Internet preveč nezanesljiv, da bi lahko iz njega 'kovali denar'. Nikakor se ne morejo sprijazniti s tem, da mrežo upravlja tisoče in tisoče akterjev, od velikih podjetij do univerz, šol in posameznikov. Ker je poslovni svet spodletel pri tem, da bi na veliko služil denar preko interneta (prodaja, storitve...), so začeli kritizirati samo filozofijo in tehnologijo na kateri sloni. Želijo namreč nekaj kar bi se dalo bolje nadzorovati in upravljati, po možnosti centralizirano. Zdi se, da je vedno več poskusov, ki želijo internet narediti čimbolj poslovnega (komercialnega), pri tem pa se vedno bolj pozablja na tiste osnovne stvari zaradi katerih je tako uspešen in prilubljen - svoboden pretok informacij, pluralnost, šolstvo in ne-reguliranost.
Kakšen internet pravzaprav hočemo?

8 komentarjev