»

Ponarejanje DNK sledov

Ars Technica - DNK identifikacija storilcev kaznivih dejanj velja za eno najbolj zanesljivih preiskovalnih metod, a kot kaže temu morda kmalu ne bo več tako. Kot namreč poročajo na Ars Technici, so raziskovalci Dan Frumkin, Adam Wasserstrom, Ariane Davidson in Arnon Grafit pokazali, da je mogoče ponarejati DNK dokaze - in to celo če DNK vzorca žrtvi ponarejanja sploh ne odvzamejo.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da je mogoče z relativno standardnimi postopki centrifugiranja iz vzorca krvi ali sline odstraniti DNK pravega storilca. Tak vzorec krvi ali sline nato izgleda kot veljaven biološki vzorec, vendar pa ne vsebuje nobene originalne DNK.

Nato pa so raziskovalci s pomočjo tehnik molekularnega kloniranja uspeli sestaviti umetno DNK s poljubnim genetskim profilom. Tako sestavljeno umetno DNK so nato pomešali z očiščenim biološkim vzorcem in vse skupaj poslali v analizo laboratoriju za forenzične DNK preiskave, ki je kot storilca namišljenega kaznivega dejanja identificiral - žrtev...

63 komentarjev

Cell v PS3 Slim manjši, varčnejši, tudi zmogljivejši?

vir: engadget
engadget - V včerajšnji novici o uradni najavi PS3 Slim smo omenili, da je tanjša različica, poleg manjše teže in ohišja, manj požrešna od starejših in večjih modelov. najbolj logična razlaga je bila, da je Sony za PS3 Slim uporabil enega izmed čipov, z novejšim proizvodnim procesom, ki poleg manjših fizičnih mer in cenejše izdelave prinese tudi manjšo porabo. Izkazalo se je, da je temu res tako, saj je procesor Cell, ki so ga zasnovali Toshiba, IBM in Sony, v tanjšem PS3 Slim izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu, namesto v 65 nm, kot pri večjih bratih. Novico so potrdili predstavniki IBM-a, ki procesorje izdeluje, žal pa niso povedali, če je manjši procesor, poleg 40% manjše...

23 komentarjev

LRO pošilja slike z Lune s 100 Mbps

Slashdot - Robot LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), ki ga je NASA na Luno poslala 18. junija letos, od začetka julija pridno obletava prašno površino Meseca in na Zemljo pošilja raznorazne posnetke in druge podatke. In tega je kar precej, piše NetworkWorld. S pomočjo dobrih 33 centimetrov dolgega ojačevalnika TWTA (Traveling Wave Tube Amplifier) lahko namreč na Zemljo pošlje ogromne količine podatkov...

17 komentarjev

Windows Mobile 6.5 in 7.0 v sožitju

engadget - Lastniki mobilnih telefonov, na katerih teče Windows Mobile, verjetno že težko pričakujejo 1. oktober, ko naj bi izšla najnovejša različica, 6.5. A Windows Mobile je še vedno zelo neprijazen uporabi s prsti, če uporabljate Microsoftov vmesnik, in skorajda zahteva uporabo stylusa. Na pobeglem ROMu prihajajočega HTC-jevega telefona je moč videti najnovejšo različico HTC-jevega vmesnika TouchFlo 3D, 2.6, ki tovarniški vmesnik nadgradi še mnogo globlje, kot starejše različice. Le-to je bila glavna kritika starejših različic, saj so se pogosto pokazale Microsoftove nastavitve, kar je kvarilo uporabniško izkušnjo.

A po navedbah tajvanskih izdelovalcev mobilnikov naj bi tudi Microsoft načrtoval alternativni vmesnik, prijazen prstom, ki naj bi izšel februarja leta 2010. Zanimivo je, da bo z izidom Windows Mobile 7.0, ki je načrtovan za zadnjo četrtino leta 2010, prenovljena različica 6.5 še vedno podprta in bo uživala v sobivanju z novejšo različico, 7.0. Le-ta naj bi bila dražja opcija,...

11 komentarjev

Prvi ameriški center za odvisneže od interneta

Slashdot - Kitajci so že lani razglasili odvisnost od interneta za klinično motnjo in napovedali prizadevanja za registracijo te bolezni pri Mednarodni zdravstveni organizaciji (WHO). Že pred tem so tam obstajale klinike za zdravljenje te odvisnosti, kjer paciente s špartansko strogostjo po žafransko dragih cenah odvajajo od prekomerne rabe interneta. Tako špartansko, da včasih kdo dobesedno izdihne, ali se temu nevarno približa.

Vzoru je sedaj sledila še ZDA. Ustanovili so namreč prvi center za odvisneže od interneta v tistih krajih, sicer humanejši, ki se nahaja v Fall Cityju v zvezni državi Washington, le streljaj od bolj znanega Redmonda. Ponujajo 45-dnevni program za ljudi s težavami s prekomerno rabo interneta, tj. z igranjem iger, klepetanjem in brskanjem po spletnih straneh ipd. Cena je kar zasoljena, saj poldrugi mesec oskrbe stane 14.500 dolarjev, medtem ko se dodatne aktivnosti (npr. kajak) zaračunajo dodatno.

15 komentarjev

Chrome s sinhronizacijo zaznamkov

Okno za vnos podatkov o vašem Google računu

vir: CNet
CNet - Najnovejša razvojna različica Chroma za Windows, 4.0.201.1, prihaja s podporo za sinhronizacijo zaznamkov. Slednji se shranijo v Googlov oblačni sistem. Za podporo zaznamkom je brskalnik treba zagnati z --enable-sync opcijo, saj le-ta še ni standardno vključena. Po zagonu brskalnika se funkcijo vklopi prek menija Orodja (ikona ključa), kjer se skriva nova opcija. Po izbiri se odpre okno, ki zahteva vnos vašega Google...

26 komentarjev

Izšel Pidgin 2.6.1 z audio in video podporo

Ubuntu.si - Te dni je izšel priljubljeni IM odjemalec Pidgin 2.6.1 (včasih se je imenoval GAIM), ki pa tokrat prinaša precejšnjo novost - podporo za audio in video klice. Žal je podpora trenutno na voljo samo za XMMP oz. Jingle protokol (uporabljata ga Jabber in Google talk), pa še to ne v okolju Windows, obljubljajo pa, da bo podpora ostalim protokolom sledila kmalu.

Pidgin sicer teče na Linux, Windows in številnih Unix sistemih (za Mac OS pa je na voljo Adium, ki sicer uporablja tudi Pidgin kodo), podpira pa protokole, AIM, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Talk, Groupwise, ICQ, IRC, MSN, MySpaceIM, QQ, SILC, SIMPLE, Sametime, XMPP, Yahoo! in Zephyr. Za Pidgin so na voljo tudi številni dodatki, tudi za šifriranje, Skype IM in Facebook IM.

Razvijalci so odpravili še preko 200 hroščev in uvedli še številne druge spremembe, med drugim tudi podporo temam. Brezplačni prenos je na voljo na spletni strani www.pidgin.im.

47 komentarjev

MySpace prevzel iLike

The Wall Street Journal - MySpace je prevzel spletno stran iLike, s čimer se želi ubraniti pred upadom članstva, ko mlada populacija vedno raje pokuka k Facebooku namesto MySpacu. Sedaj želijo obdržati svojo bazo uporabnikov z usmeritvijo na področje glasbe, videoposnetkov, iger in drugih zabavnih večpredstavnostnih vsebin. Stran iLike sta ustanovila brata Ali in Hadi Partovi z namenom uporabnikom strani za socialno mreženje dati možnost deljenja glasbe. Leta 2006 ustanovljena stran je postala popularna pri uporabnikih Facebooka, Orkuta in hi5, doslej pa naj bi nabrala več kot 55 milijonov uporabnikov. Prevzem je bil vreden 20 milijonov dolarjev.

To ni prva odlična poteza bratov Partovi. Že leta 1998 sta podjetje LinkExchange, ki se je ukvarjalo s spletnim oglaševanjem, uspešno prodala Microsoftu za 265 milijonov dolarjev. Sekira jima je v med padla tudi predlani, ko je Microsoft za Hadijev TellMe Networks Inc. odštel 800 milijonov dolarjev.

4 komentarji

Linuxov razvoj se pospešuje

InternetNews - Kot poročajo na InternetNews poročilo Linux Foundation Linux Kernel Development: How Fast is it Going, Who is doing it and Who is Sponsoring it? o razvoju Linux jedra razkriva pospešen razvoj le-tega.

Od različice 2.6.24 do 2.6.30 so razvijalci dodali 2,7 milijona vrstic kode, povprečno pa so vsak dan prispevali 10.923 vrstic, 5.547 vrstic pa pobrisali.

Število popravkov in posodobitev na uro se je povečala za 42 odstotkov (povprečno vsako uro v jedro dodajo 5,45 posodobitev), povečalo pa se je tudi število razvijalcev: iz 1057 (pri jedru 2.6.24) na 1150 (pri jedru 2.6.30).

Raziskava tudi kaže, da majhno število razvijalcev prispeva večino kode, pri razvoju zadnjega jedra pa so bili najbolj dejavni neodvisni razvijalci (21,1%), sledili pa so razvijalci pri Red Hatu (12%), IBM-u (6,3 % sprememb), Novellu (6,1%) in Intelu (6,0 %). Kot zanimivost lahko omenimo še, da Linus Torvalds ni več med 30 najbolj aktivnimi razvijalci, kljub temu pa ostaja pomemben član razvijalske skupnosti.
...

40 komentarjev