»

TSMC znova zaposluje

Odrešitelj odpuščenih?

vir: TG Daily
TG Daily - V sklopu finančne krize je do odpuščanja prišlo tudi pri tajvanskem izdelovalcu silicijevih čipov, TSMCju, kar obžaluje predsednik družbe Morris Chang. Pravi, da odpuščeni niso bili deležni pravega spoštovanja in da niso upoštevali težav, v katerih so se bivši zaposleni znašli pri iskanju nove službe. Vseeno se brani, da so bili v to prisiljeni zaradi ekonomskih razmer, ki pa so se očitno popravile. Druga četrtina je finančno veliko boljša od prve, zato so se odločili, da vse odpuščene povabijo k ponovnemu sodelovanju, z delom pa naj bi začeli junija. Je najhujšega dela krize konec?

7 komentarjev

AMD profitabilen do konca leta?

Reuters - Drugi največji ponudnik procesorjev x86 AMD in edini, ki Intelu na tem področju resneje konkurira, se že dlje časa bori z rdečimi številkami. Pred časom so se razdelili na dizajnerski del (AMD) in proizvodni del (Globalfoundries), s čimer želijo ponovno zlesti na zeleno vejo. Zadnje četrtletje, v katerem so se lahko svojim delničarjem pohvalili z dobičkom, je bilo namreč leta tretje v letu 2006. Odtlej je minus stalnica.

Dirk Meyer, izvršni direktor AMD-ja, je optimističen. Kot pravi, se bo AMD pod pogojem, da se na trg vrneta normalno povpraševanje in rast, še do konca leta izkazal z dobičkom in pozitivnim denarnim tokom. To pa najverjetneje ne bo veljalo za Globalfoundries, za katerega še vedno načrtujejo negativen poslovni izid konec leta, zaradi česar bo tudi konsolidirana bilanca obeh podjetij pokazala izgubo.

Dogajanje okrog Intela in milijardno kazen Evropske komisije je komentiral skopo. Kot pravi, bo to dolgoročno gotovo pomagalo AMD-ju in vsej konkurenci, kratkoročno pa...

9 komentarjev

Virgin Atlantic floto opremil z internetom

Internet med oblaki

vir: engadget
engadget - Po nekaterih napovedih naj bi internet na letalih v prihodnjih petih letih postal več-milijonski posel, saj naj bi se, kljub zdajšnji redkosti, močno razširil. Dober korak v to smer pa je naredil Virgin Atlantic, ki je celotno floto letal naredil internetnim uporabnikom prijazne. Kot prvi so sicer želeli postati pri letalski družbi AirTran, a z njihovimi 136 letali proti Virginovim 28 pogoji niso ravno izenačeni. Vseeno, obljube oz. zmogljivosti obeh prevoznikov sta koraka v pravo smer.

16 komentarjev

Western Digital predstavil dvoterabajtnega zelenca

The Register - Western Digital je predstavil še en novi dvoterabajtni disk (in manjšega bratca). To pot gre za disk serije WD AV-GP GreenPower, ki naj bi se odlikovala predvsem po nizki porabi energije in neslišnosti. Zaradi tega je namenjen predvsem digitalnim kameram, medijskim centrom in strežnikom, napravam za nadzorovanje in podobno, kjer je hrup še zlasti moteč.

WD pravi, da deluje okrog praga slišnosti, uporablja pa še vrsto tehnik za nižanje porabe energije, kot sta IntelliPark (za parkiranje glave) in IntelliPower (za nižanje hitrosti vrtenja, če ni potrebe po visoki prepustnosti). Uvedli so še tehnologijo za enakomerno obrabo (wear levelling), tako da glava diska pogostoma kolovrati po disku. Na voljo bosta eno- in dvoterabajtna verzija z 8 ali 32 MB predpomnilnika in podporo za SATA. Cena: 299 dolarjev.

7 komentarjev

Prodaja pametnih mobilnih telefonov še vedno raste

vir: TG Daily
TG Daily - Globalna finančna kriza ni prizanesla tudi trgu mobilnih telefonov, saj je skupna svetovna prodaja v prvi četrtini letos upadla za 8,6 % na 269,1 milijona prodanih kosov v primerjavi s prvo četrtino leta 2008 (podobno se bo verjetno dogajalo tudi v prihodnje), prav nič pa očitno ne ustavi bolj pametnih mobilnikov, saj je njihova prodaja spet narasla. Z 12,7 procentnim dvigom prodaje jih je bilo odposlanih kar 36,4 milijone. Skupno ima primat v rokah še vedno Nokia, s 36,2 % deležem, sledita pa ji Samsung in LG (ki močno peša na področju pametnih telefonov), na četrto mesto pa se je prebila Motorola, ki je prehitela Sony Ericsson. Delež prodaje pametnih mobilnikov je tokrat znašal 13,5 %, kar je 2,5 % več kot leto poprej. Glavni krivec za dvig sta iPhone in RIMova serija Blackberry, saj naj bi bila za uspeh...

17 komentarjev

Hewlett-Packard vsled nižjega dobička odpušča

smh.com.au - HP je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, na podlagi katerih so že napovedali odpuščanja. Njihov čisti dobiček je upadel na 1,7 milijarde dolarjev, kar je 20 odstotkov manj kot enakem obdobju lani. Nekoliko so se znižali tudi prihodki, ki so uplahnili za tri odstotke in so v drugem četrtletju fiskalnega leta, ki se je končalo 30. aprila, znašali 27,4 milijarde dolarjev. Da bi izboljšali učinkovitost, bodo odpustili približno dva odstotka zaposlenih, kar pomeni okrog 6400 duš, je napovedala glavna finančnica Cathy Lesjak. To nameravajo izvesti v prihodnjih 12 mesecih.

Eno izmed redkih področij, kjer je HP v tem četrtletju blestel, so bile storitve za podjetja, kjer so nabrali kar 1,17 milijarde dolarjev dobička, predvsem zaradi lanskega prevzema podjetja EDS. Ostale divizije so beležile zmanjšanje prihodkov in opazno nižje dobičke. Zanimivo je še, da se je prodaja v Severno Ameriko povečala za devet odstotkov, medtem ko se je v območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod,...

1 komentar