»

Microsoft vzel zadevo preveč resno

The Register - Po tem ko smo poročali o Microsoftovem namenu tožbe proti Mike Roweu zaradi domnevne kraje blagovne znamke, so Microsoftovi predstavniki tokrat priznali, da so se zmotili in so zadevo verjetno vzeli preveč resno, ko so nad 17-letnega študenta poslali besno hordo svojih odvetnikov, kateri bodo očitno začeli tožarili tudi fonetično podobne domene. Za svoj pritisk se niso opravičili, prav tako niso nikjer namignili, da bi Mike Rowe bil do domene upravičen, verjetno pa vse skupaj kaže na dejstvo, da je veliko negatvne publicitete Microsoft prisililo v iskanje alternativne rešitve. Klik!

15 komentarjev

JBoss in MySql

InternetNews - Vedno več je govora o odprtokodnih rešitvah v podjetjih. Toda kaj nam pomaga cel kup sicer dobrih izdelkov, ki pa ne znajo najboljše sodelovati med seboj in imamo posledično več dela kot z zaprtimi rešitvami. Zato je zelo dobrodošla novica, da sta JBoss in MySQL AB sklenila dogovor o medsebojnem vključevanju izdelkov. Tako bo odslej JBoss svojemu programskemu strežniku prilagal bazo MySQL in obratno. Obe podjetji sicer nudita komercialno podporo za svoje izdelke.

0 komentarjev

Intelovi Pentiumi 4 se ceníjo

DigiTimes - Medtem ko Intel že dolgo dela na tem, da bo splavil Prescotta, se tržišče vse bolj pripravlja nanj. In kar je za nas navadne smrtnike najbolj pomembno je to, da se cene Pentiumom 4 vsake toliko časa znižajo. Tako sta se tokrat poceníla 2,8 gigaherčneža, tako inačica C s Hyper-Threadingom, kot tudi tisti s 533 FSB-jem. Močnejši bratec bo tako cenejši za skoraj 19%, medtem ko bo šibkejši Pentium 4 stal 15,5% manj. Za prvega boste odšteli 178 $, ako...

17 komentarjev

Plošče pripravljene na 64 bitov

Abitova plošča

Hardware Zone - AMD je že pred nekaj časa napovedal svojo najnovejšo serijo procesorjev - Athlone 64. Zaenkrat se procesorji še niso prijeli pri domačih uporabnikih, saj je cena previsoka, da bi si ga lahko privoščili vsi. A plošče so že priseple na trg in ponudba je že kar dobra, če upoštevamo, da sta na voljo dve čipovji - nForce 3 in K8T800. Na Hardware Zone so spisali res obsežen preskus, saj obsega kar 46 strani in 15 plošč različnih proizvajalcev.

4 komentarji

AMD dobavlja več procesorjev

The inquirer - Med tem ko AMD počasi migrira na 90 nanometersko tehnologijo izdelovanja procesorjev, ima pri dobavi le-teh in drugih modelov še vedno precejšnje težave. Obljubljenih milijon AMD64 procesorjev v četrtem četrtletju 2003 verjetno ni bilo doseženih, saj AMD tega ni ne potrdil in ne zanikal, pač pa je podal izjavo, da "so zadovoljni, kjer so". Za prihajajoča četrtletja načrtujejo, da bodo dobavili milijon ali več AMD64 procesorjev narejenih v 13 mikronski tehnologiji, popoln prehod na procesorje, izdelane v 90 nanometerski tehnologiji, pa naj bi se zgodil v prvi polovici tega leta. Klik!

5 komentarjev

GNOME in razvoj aplikacij

OSNews - Na OSNews je objavljen komentar tehnologije Mono, njenega razvoja in reakcij nekaterih podjetij. Avtorica napoveduje t.i. monorhijo in monopolizacijo, kar naj bi pomenilo, da bodo v bližnji prihodnosti vse nove aplikacije za GNOME razvite v Monu in C#. Poleg tega kritizira Sunovo stališče, ki je proti vsakršni vključitvi C# v Java Desktop System (JDS), ki temelji ravno na GNOME-u; po drugi strani pa se Sun ni potrudil niti toliko, da bi temeljito povezal Javo z zbirko orodij in s knjižnicami okolja GNOME.

Še ena novica v sklopu razvoja aplikacij za GNOME. Vladimir Silva, IBM-ov razvijalec, je predstavil spremenjeno izvorno kodo SimpLIstic sKin interface (SLIK) in spisal članek na temo razvoja aplikacij z naprednim uporabniškim vmesnikom za Linux in Unix .

2 komentarja

Ni vse zlato, em srebro, kar se sveti

Overclockers.com - Na overclockers.com so se spravili nad srebrne termalne paste, ali bolje rečeno 'srebrne'. Čemu narekovaji? Kemijska analiza je pokazala, da dve izmed testiranih, OCZ Ultra II Premium Silver Compound in CompUSA Silver Thermal Grease ne vsebujeta niti trohice žlahtne kovine, s katero se bohotijo. Ako s strahom pogledujete k svoji tubi Artic Silverja, ji delate krivico. Tako v tretji kot peti inkarnaciji se je izkazala z 90 % do 100 % vsebnostjo srebra (omejitev natančnosti testne metodologije, saj veste, mavrični listek in tuhtanje, ali je dobljena rdeča 'opečanto rdeča' ali 'krvavo rdeča'), kar se sklada z navedenimi 99,9 % (menda ja niste mislili, da je Top-Shop...

4 komentarji

Adobova in Macromediina programska oprema za Linux?

HULK - Je že res, da je Linux stabilen, hiter, varen, brezplačen in oh in sploh, vendar še vedno zanj ni prav vseh orodij, predvsem tistih za profesionalno grafično oblikovanje vseh vrst. To je med drugim posledica nekoliko arogantskega odnosa podjetij, kot sta Macromedia in Adobe, saj neprestano trdijo, da je njihove izdelke nesmiselno prenašati na Linux, ker je premalo povpraševanja.

Vendar marsikdo meni drugače in znanih je vsaj nekaj primerov, ko nekdo želi preiti na Linux, pa ne more, ker program, ki ga nujno potrebuje, v Linuxu ne deluje in nima ustrezne alternative. Taka je recimo programska oprema za namizno založništvo, obdelavo videa ... Zdaj imate priložnost, da nekoliko pritisnete na Macromedio in Adobe, in sicer tako da podpišete peticijo. In če bo podpisanih dovolj, bosta podjetji morda spremenili mnenje ...

Na novico nas je opozoril Zvonko.

11 komentarjev

FDV in MS Word

Slo-Tech - Država se trudi uvajati odprtokodne reštve, kaj pa izobraževalne ustanove? Fakulteta za družbene vede zagotovo ni med njimi, saj daje prednost Microsoftu. V 14. členu pravilnika o diplomskem delu namreč piše, da mora študent diplomsko nalogo oddati v datoteki oblikovani z MS Word: "Študent/-ka odda diplomsko delo v štirih izvodih ter v elektronski obliki v referatu za študentske zadeve. V elektronski obliki naj bo shranjeno v eni datoteki, oblikovani z urejevalnikom MS Word 95 ali novejšim MS Word urejevalnikom.".

Očitno fakulteta ni pomislila na tiste študente, ki doma uporabljajo Linux, OpenOffice.org pod Okni ali pa kakšen tretji program za pisanje besedil. Hkrati tudi kot standard vsiljuje točno določen komercialen (in za študentski žep tudi predrag) produkt, čeprav se je za elektronske dokumente že uveljavil format PDF, za katerega so na voljo tudi brezplačne rešitve.

Bo študent samo zato, da bo lahko oddal diplomo v elektronski obliki moral za dobrih sto tisočakov kupiti...

29 komentarjev

Izdan .deb paket za GLS

HULK - Morda je kriva "nadaljevanka" glede ekonomske cone, morda sta svoje pridali še tisti nesrečni žogobrcarski tekmi, dejstvo pa je, da je na teh straneh ostal zamolčan še en jesenski podvig naših južnih sosedov. Septembra so namreč splovili Govorni Linux za slijepe, (če ste premladi, da bi še ujeli ure t.i. srbohrvaščine, lahko kliknete tudi sem) t.j. posebno distribucijo Linuxa s sintetizatorjem govora, v prvi vrsti namenjeno slepim in slabovidnim za uporabo na praktično kateremkoli računalniku brez pregrešno drage Brailove vrstice in ostalih pritiklin.

Če smo že septembra pozabili poročali o tem izdelku, ki je do zdaj bil na voljo samo v obliki slike ISO, bomo napako popravili kar takoj (bolje ikad nego nikad, če smo se že podali v našo nekdanjo širšo domovino), saj je izšel tudi kot Debianov paket. Najavo septemberskega izida in sedanjega paketa .deb lahko preberete kje drugje kot na straneh HULK-a (hrvaškega združenja uporabnikov Linuxa).

Verjetno se že sprašujete, kaj...

6 komentarjev

Linux na Gamecube

Slashdot - Splošno znano dejstvo je, da se igralne konzole prodajajo pod ceno. Celo tako poceni, da cena ne pokrije niti stroškov izdelave. Seveda proizvajalci računajo, da bodo dobili denar s prodajo dragih licenc ter s prodajo samih iger, ki so zato občutno dražje od njihovih vrstnic s PC-jev. Dlje kot je konzola na trgu, bolj znižujejo ceno, da bi privabili vedno nove in nove kupce in zaslužili še več, pred iztekom njene življenjske dobe.

Strojna oprema je zaradi zahtevnosti iger seveda izredno zmogljiva in zaradi tega zanimiva tudi za razne domače ustvarjalce. Tako se je skupina perspektivnih mladeničev z veliko prostega časa odločila prenesti Linux še na GameCube. Glavni problem vseh teh projektov je, da načeloma na konzolah ni mogoče poganjati nepodpisane programske kode zaradi zaščite pred piratstvom in nelicenciranimi projekti. Vendar so tudi tokrat našli rešitev, ki se skriva v varnostni luknji igre Phantasy Star Online. Skozi njo je mogoče pognati nepodpisano kodo in ko bo projekt...

3 komentarji

Nova razvojna različica twoOStwo

OSNews - Navidezni stroj (virtual machine) twoOStwo je tehnologija za Intelovo platformo x86, ki jo je za nemško podjetje NetSys GmBH razvilo rusko podjetje Parallels Ltd. twoOStwo omogoča sočasno uporabo različnih operacijskih sistemov na enem računalniku. Med podprte operacijske sisteme sodijo Windows, Linux, FreeBSD, OS/2 in drugi. Več informacij boste našli na neuradni domači strani, žal pa zaenkrat še ni poročil, kako stabilno se navidezni stroj obnaša. Klik!

3 komentarji

Apple: glasba je najpomembnejša za nas

OSNews - Rob Schoeben, podpredsednik Applovega oddelka za marketing programov, je za Reuters izjavil, da je glasba na vrhu prioritetnega seznamu podjetja. Dodal je še, da želi biti Apple soudeležen v glasbeni evoluciji na sploh, kar jim po velikem uspehu z iPodom in iTunesom zaenkrat zelo dobro uspeva. Apple sicer že od začetka štejemo med podjetja, ki izdelujejo predvsem strojno opremo, vendar pa je Mac OS X tako močno zaznamoval njihovo zgodovino in celostno podobo, da se sliši skoraj grozovito, da bo v prihodnje morda le še platforma za distribucijo glasbe.

Čaka Mac OS X podobna usoda, kot je doletela BeOS?

2 komentarja