» »

Izdan .deb paket za GLS

Izdan .deb paket za GLS

HULK - Morda je kriva "nadaljevanka" glede ekonomske cone, morda sta svoje pridali še tisti nesrečni žogobrcarski tekmi, dejstvo pa je, da je na teh straneh ostal zamolčan še en jesenski podvig naših južnih sosedov. Septembra so namreč splovili Govorni Linux za slijepe, (če ste premladi, da bi še ujeli ure t.i. srbohrvaščine, lahko kliknete tudi sem) t.j. posebno distribucijo Linuxa s sintetizatorjem govora, v prvi vrsti namenjeno slepim in slabovidnim za uporabo na praktično kateremkoli računalniku brez pregrešno drage Brailove vrstice in ostalih pritiklin.

Če smo že septembra pozabili poročali o tem izdelku, ki je do zdaj bil na voljo samo v obliki slike ISO, bomo napako popravili kar takoj (bolje ikad nego nikad, če smo se že podali v našo nekdanjo širšo domovino), saj je izšel tudi kot Debianov paket. Najavo septemberskega izida in sedanjega paketa .deb lahko preberete kje drugje kot na straneh HULK-a (hrvaškega združenja uporabnikov Linuxa).

Verjetno se že sprašujete, kaj ima to opraviti s Slo-Techom. Predvsem to, da bi stvar vsekakor morala zbuditi več zanimanja tudi na naši strani Kolpe, saj so ravno južnoslovanski jeziki, vključno s hrvaščino, še najbolj podobni slovenščini, kar se tiče pravil izgovorjave. Ker je GLS izdan pod določili "humanitarne" licence GPL, lahko to predstavlja dober temelj, če bi se tudi kdo pri nas lotil nadgradnje do tistih manjkajočih fines slovenske izgovorjave.

Mimogrede, sintetizator govora razvijajo tudi pri IJS, vendar je njihova rešitev zaprtokodna, deluje samo pod nekim zaprtokodnim operacijskim sistemom, uporaba pa je omejena (npr. dolvleka je dovoljena samo slepim in slabovidnim), četudi projekt v precejšnji meri financiramo vsi (tudi videči) slovenski davkoplačevalci.

Skratka, na nekaterih področjih so nam lahko Hrvati tudi za zgled. O tem, koliko javnih sredstev za razvoj nepridobitnih podobnih izdelkov bi lahko obe državi prihranili in koliko bolj bi to koristilo ciljni populaciji, se pravi slepim, če bi prišlo do kakšnega čezmejnega sodelovanja na odprtih temeljih, pa morda kdaj drugič ...

6 komentarjev

Beernarrd ::

Takole na hitro se mi zdi, da je moralno sporno, če država sploh financira zaprtokodne rešitve. Državljani imamo pravico, da vidimo, kaj smo sofinancirali --> ergo odprta koda je edino utemeljena.
Če hočejo razvijalci zaprte kode denarno podporo, sa lahko obrnejo samo na zasebni sektor. Država je kvečjemu lahko kupec njihovih produktov.

BigWhale ::

> Država je kvečjemu lahko kupec njihovih produktov.

Jaz bi v dolocenih primerih vztrajal tudi proti temu... :)

CCfly ::

Pri IJS razvijajo sintetizator in delajo na razpoznavanju govora. Prav tako to pocnejo na FRI, kjer so razvili nekaj zelo zanimivh zadev s pomocjo nevronskih mrez. Problem je pa pomanjkanje denarja in ljudi.

lordgreg ::

hrvati? vzgled?

raje se obesim, ko pa da moram tak narod kot so oni poslušat. mi njih za vzgled oni nam alpski srbi? mi njim na roko oni pa, kakor hitro slišijo: 'eno kavo z mlekom' rečejo: 'molim?'. pa to je ja folk, sam vase zaljubljen. hrvaška za države bivše juge je isto kot amerika za ves svet...

nekje v robu pametu še vedno upam, da tile programerčki tam doli razmišljajo in govorijo angleško...

bf4ed ::

lordgreg TOČNO tako!:|

sid_dabster ::

No, tudi na FE v laboratoriju LUKS razvijajo sintetizator govora, ki ze krasno deluje (slisal sem ga na lastna usesa).;)
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenski sintetizator govora eBralec

Oddelek: Programska oprema
386017 (2205) Irbis
»

Program za branje besedila

Oddelek: Programska oprema
63648 (3323) dunda
»

Odprta FUDZilla

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53172 (2884) Skankulja
»

Prvoaprilske

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
152488 (2488) planetparty
»

Primerjava MS EULA in GPL

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
92633 (2633) ender

Več podobnih tem