»

Skype bo uvedel videokonference

The New York Times - Ker večina izmed 145 milijonov uporabnikov Skypa uporablja zgolj brezplačno možnost spletnega klicanja z računalnika na računalnik, Skype išče nove storitve, ki bi jih ponudil in zaračunal. Ena izmed njih bodo tudi videokonference med več kot dvema človekoma, ki jih bodo ponudili v sodelovanju s podjetjem Citrix.

Citrix že ima tehnologijo GoToMeeting, ki ponuja točno in Skype jo bo s pridom uporabil. Novost bo na voljo v paketu za podjetja Skype for Business. Uporabniki se bodo lahko v konferenco vključili prek Skypa ali pa prek navadnega telefonskega omrežja (v tem primeru seveda ne bodo imeli slike). Ime in cena nove storitve še nista znana.

Skype upa, da bo na ta način pritegnil večje število poslovnih uporabnikov....

10 komentarjev

Zelena luč za gradnjo največjega teleskopa doslej

Umetnikova uprizoritev novega teleskopa

vir: Space
Space - Lokalne oblasti na Havajih so v petek, 25. februarja, izdale Univerzi na Havajih dovoljenje za gradnjo doslej največjega in namodernejšega teleskopa. Teleskop je skupni projekt ZDA, Kitajske, Indije, Japonske in Kanade. Brez zapletov sicer ni šlo, saj nekateri domačini smatrajo vulkan Mauna Kea, kjer naj bi bil teleskop postavljen, za sveto zemljo. Vseeno se je na koncu vse skupaj ugodno končalo. Teleskop se bo tako pridružil 13 drugim teleskopom, ki že stojijo na tej lokaciji. Za alternativno lokacijo je bil izbran vrh Cerro Armazones v Čilu, vendar je v letu 2009 prevladala odločitev za Mauna Keo. Gradnja se bo tako lahko začela naslednje leto, teleskop pa bi naj začel delovati leta 2020. Nova naprava bo namenjena opazovanju neba v različnih spektrih, in...

38 komentarjev

Apple je po pričakovanjih predstavil iPad 2

vir: engadget
engadget - Na današnji prireditvi je po pričakovanju skorajda vseh, ki jim za takšne dogodke ni vseeno, Apple predstavil drugo generacijo iPada. iPad 2 se močno sklada z vsemi napovedmi, ki smo jih že slišali pred predstavitvijo, a Steve Jobs (izgledal je vitalno), ki je prireditev vodil, ni govoril le o iPad 2. Predstavitev je, kot je za Apple običajno, začel z venčkom statističnih podatkov iz preteklega obdobja, kjer se je tokrat osredotočil predvsem na iPhone in iPad. Po Applovih besedah je bilo leto 2010 leto iPada, saj so jih v le devetih mesecih, od aprila, ko je bil predstavljen, prodali kar 15 milijonov. Njihov tržni delež med tabličnimi napravami znaša prek 90 %, medtem ko je namenskih aplikacij za iPad že prek 65.000 (za...

192 komentarjev

EU sumi založnike e-knjig dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropa komisija je sporočila, da so njihovi preiskovalci včeraj skupaj z nacionalnimi organi pregona v več evropskih državah izvedli več nenapovedanih preiskav v podjetjih, ki se ukvarjajo z založništvom e-knjig. Sumijo jih namreč kršitve evropske protimonopolne zakonodaje z dogovarjanjem o cenah in razdelitvi tržnega deleža.

Taka preiskava je prvi korak pri sumu kartelnega dogovarjanja in se izvede pred začetkom uradne preiskave. Evropska komisija pojasnjuje, da to še ne pomeni, da so podjetja dejansko kršila protimonopolno zakonodajo in da ne prejudicira izida preiskave. Imen podjetij niso želeli razkriti. Časovnih omejitev za nadaljevanje postopkov ni.

6 komentarjev

Med napadi Aurora napaden tudi Morgan Stanley

Bloomberg - Na internet so pricurljali podatki, da je bila v napadih Aurora leta 2009, ki naj bi jih naročile kitajske oblasti, resno napadena tudi investicijska banka Morgan Stanley. Elektronska sporočila s temi podatki so na internet ušla kalifornijskemu podjetju HB Gary Federal, ko jih je napadla spletna skupina Anonymous.

Napad je trajal šest mesecev, v tem času pa so hekerji pridobili pomembne tajne informacije iz bančnih strežnikov, čeprav ni znano katere točno. Znano je, da je bilo v napadih Aurora prizadetih med več kot 200 podjetij, Morgan Stanley pa je prva finančna institucija, za katero smo izvedeli, da je bila napadena. Aurora je bila že pred meseci označena kot najbolj dovršen kibernapad v zadnjih letih.

Morgan Stanley ni želel komentirati...

0 komentarjev

Hitrejši satelitski internet

vir: Heise
Heise - Konec prejšnjega leta je Eutelsat v orbito poslal svoj drugi satelit, namenjen zagotavljanju širokopasovne povezave do interneta nad Evropo. KA-SAT bo uporabnikom ponujal večje hitrosti dostopa do interneta, kakor so to zmogli starejši sateliti.

Prenos podatkov proti uporabniku bo potekal z 10 megabiti na sekundo, medtem ko se bodo v obratni smeri pretakali s štiri megabiti na sekundo, je na CeBIT-u pojasnil tiskovni predstavnik Eutelsata Thomas Fuchs.

Klasični paket s hitrostjo 6/1 megabita na sekundo in mesečno omejitvijo 4 GB prenosa podatkov bo stal mesečno 30 evrov, medtem ko bo paket z 10/4 megabita na sekundo in mesečno omejitvijo 25 GB stal 100 evrov mesečno. Obstajajo še štiri druge tarife....

55 komentarjev

Windows Intune še ta mesec za 11 dolarjev na mesec

Microsoft - Microsoftova oblačna storitev Intune, ki je beto ugledala lani poleti, bo nared še pred koncem meseca. V Redmondu so namreč potrdili, da bo Intune moč naročiti ali brezplačno preizkušati 30 dni od 23. marca. Ponudba bo na voljo v 35 državah, med katerimi pa za zdaj Slovenije še ni, čeravno najdemo tudi Češko, Ciper in celo Romunijo ter Trinidad in Tobago. Beta verzija, ki je bila lani razgrabljena, bo potekla 18. aprila.

Znana je tudi cena, ki bo znašala 11 dolarjev za računalnik na mesec, pri čemer bo za naročila nad 250 licenc mogoče dobiti količinski popust. Intune je oblačna storitev za centralizirano upravljanje računalnikov, ki je namenjena zlasti majhnim in srednje velikim podjetjem, ki si razkošnega informacijskega oddelka ne...

0 komentarjev

Xoom nedvomno prihaja v Evropo, tudi brez 3G-ja

Izginuli oglas

vir: engadget
engadget - Znane imamo prve cene Motorolinega Xooma, prvega tabličnega računalnika z Androidom, le da gre tokrat namesto za Verizon namenjene CDMA različice za izvedenki s povezljivostjo na GSM omrežja ter zgolj na lokalna omrežja WiFi. Ceno slednjega je razkril angleški trgovec PC World, kjer bodo 32-gigabajtnega Xooma najverjetneje prodajali za 450 funtov oz. okrog 530 €, kar na Otoku v isti trgovini znaša 60 funtov manj od primerljivega iPada, prav tako le z WiFi povezljivostjo in 32 GB pomnilnika. Gre sicer za edino različico Xooma, medtem ko ima iPad še dražjo s 64 GB pomnilnika oz. od Xooma 10 funtov cenejšo s 16 GB pomnilnika. Iz opozorilo o prednaročilu na PC Worldovi strani je sicer cena izginila, kar lahko pomeni prihajajočo...

5 komentarjev

Microsoft ukinja znamko SideWinder

SideWinder X8

vir: VR - Zone
VR - Zone - Še drugič po letu 2003 je iz Microsofta prišla vest, da ukinjajo svojo znamko SideWinder, ki so jo dolga leta lepili na svoje igričarjem namenjene izdelke, od miši in tipkovnic pa do igralnih palic, volanov in podobne periferije. Po letu 2003 je trajalo štiri leta, da so ponovno zagnali znamko, kar so takrat storili po sodelovanju z Razerjem (skupaj so izdelali miš Habu in tipkovnico Reclusa). Ponovna odločitev za ukinitev ni posledica slabega poslovanja, temveč zaradi zasičenosti trga. Microsoft mora namreč tekmovati prav z Razerjem, kakor tudi z drugimi podjetji, predvsem velikim...

8 komentarjev

Družina Desire ter Galaxy S bodo dobili Gingerbread

HTC Desire - Androidni rekorder v obdobju podpore, če izvzamemo Googlov Nexus One

vir: engadget
engadget - Med najpopularnejše lanske mobilne telefone z Androidom nedvomno lahko štejemo HTC-jev Desire in Samsungov Galaxy S, ki sta bila obenem svojčas ena izmed najzmogljivejših mobilnih telefonov naprodaj. Temu so sicer sledile nadgradnje, sploh v HTC-jevi ponudbi, kjer je npr. primat prevzel Desire HD, nekoliko manj pa Desire Z. Vsi so trenutno uradno opremljeni z Android 2.2, česar ne moremo trditi za nekatere druge mobilne telefone podobnega kova (Sony Ericsson), lastniki pa so nedvomno željni napovedi, če bodo dobili nadgradnjo na najnovejši izdajo Androida za mobilne telefone, Gingerbread.

Slednji bo pri HTC-ju prvič uporabljen z izdajo prenovljenega Desire S...

25 komentarjev

iPad 2 prihaja v belem?

Gre res za del iPad 2?

vir: Ars Technica
Ars Technica - Mnogo spletnih novičarskih strani poroča, da bi druga generacija iPada že ob izidu lahko prišla tudi v beli barvi, nekaj, kar 4. generaciji iPhona še ni uspelo skoraj po enem letu od predstavitve (pri Applu še vedno obljubljajo, da bo do izida prišlo). Vir za te napovedi je senzor za zaznavanje dotikov, ki ima namesto običajne črne obrobe le-to v beli barvi. Del so pri 9to5 Mac uspeli dobiti iz Shenzena, centra kitajske proizvodnje električnih napravic. Podobni kosi so bili odlična osnova za napovedi lastnosti novih izdelkov že v preteklosti, tokrat pa poleg bele barve lahko namignemo še na luknjico, ki bi bila lahko tam za proti uporabniku obrnjeno kamero.

Napovedi o novem iPadu je...

11 komentarjev

Radeon HD 6990 prihaja čez teden dni

Radeon HD 6990

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - V AMD-jevi pobegli prezentaciji smo lahko videli praktično vse pomembne podatke o prihajajočem dvojedrnemu Radeonu HD 6990, razen zmogljivosti v resničnem svetu, ocenjene z neodvisno opravljenimi testi. Kartica, katere izid pričakujemo že 8. marca, bo nedvomno precej potratna električno energijo, a obenem tudi precej zmogljiva. Pričakujemo dve izvedenki, običajno in navito, ki pa se med seboj razlikujeta le v frekvenci jeder in porabi.

Obe tako uporabljata dve jedri Cayman, ki ju poznamo že z Radeona HD 6970 ter Radeona HD 6950 (na slednjem je nekaj senčilnikov izklopljenih). Skupno bo na eni tiskanini v Crossfire tako vezanih kar 3072 senčilnikov, 1536 na jedro. Ti bodo tekli pri 830 MHz oz. v primeru navite različice z 880 MHz. Vsako od dveh jeder bo podatke shranjevalo v lastna 2 gigabajta GDDR5 pomnilnika,...

52 komentarjev