»

Nov članek - Poškodbe pri delu z računalnikom

Slo-Tech - V roki držite miško. Z desnim kazalcem se premikate po dotični spletni strani in berete ravno to novico. Začutite nenadno ostro bolečino v desnem zapestju, ki popusti čez tri sekunde. Rečete si "ah, saj ni nič" in nadaljujete z delom.

Resnica zna biti popolnoma drugačna. Ravno zato je Tina Kogoj za vas napisala prvega od dveh delov članka, ki opisujejo simptome poškodb pri delu z računalnikom ter načine, kako se jih rešiti. Za vse, ki za računalnikom preživite ne ravno neznatno količino časa, je članek več kot priporočljivo branje.

Nastavi stol. Popravi držo. Zravnaj se, zaboga, in -- klikni. [:D]

37 komentarjev

SiOL kršil pravila MOK-a

RTV Slovenija - SiOL je vodilni slovenski ponudnik internetnih storitev, zato od njega pričakujemo nemoteno delovanje interneta, saj vendar odloča o usodi velike večine uporabnikov medmrežja v Sloveniji. Kljub temu smo že nekajkrat poročali o "mrkih" in drugih nepravilnostih in tudi tokrat je tako. V času olimpijskih iger je SiOL na svoji spletni strani v komercialne namene uporabljal olimpijske simbole, za katere pa ni pridobil ustreznih avtorskih pravic. Na opozorilo Olimpijskega komiteja Slovenije so simbole nato umaknili, njihova predstavnica pa je v časniku Delo izjavila, da so to storili "v izogib morebitnim nesporazumom in različnim interpretacijam". Zanimivo je, da simbolov ne uporablja nobena domača spletna strani, niti vodilne tuje medijske hiše, kot so CNN, Yahoo!, Google in druge. Klik!

26 komentarjev

Šport in tehnika

CNet - Čeprav se poletje počasi bliža koncu in se bo marsikdo že čez dobrih 13 dni začel spogledovati s šolskimi učbeniki, pa to še ne pomeni, da je s tem tudi konec športnih aktivnosti. Prav nasprotno, saj se jeseni marsikdo še bolj "vrže" v šport, ker ne želi izgubiti čez poletje na morju pridobljene kondicije. Za te in ostale športne navdušence so na CNET-u pripravili kratek pregled mp3-predvajalnikov ter preizkusili kako se obnesejo ob raznih športnih dejavnostih. Še posebej jih je zanimal tek, seveda pa niso ostali samo pri tem, tako da si lahko preberete tudi o specializiranih urah, programih ter ostali posebni opremi.

3 komentarji

Microsoftova nova strojna oprema

ActiveWin - Microsoft je za prvo polovico septembra najavil novo kolekcijo zunanjih naprav. Poleg ergonomskih in tehničnih posodobitev mišk in tipkovnic ponujajo sedaj tudi dve miški z optičnim čitalcem prstnih odtisov. Prvi se skriva na sprejemniku za brezžično miško, medtem ko se v drugi izvedbi nahaja na levem delu tipkovnice. Več slik ter podrobnejši opis lahko najdete v prispevku, ki so ga objavili na ActiveWin.

14 komentarjev

HP-jevi načrti za Unix

OSNews - Hewlett-Packard bo ta teden na svoji svetovni konferenci uporabnikov predstavil harmonijo in prednosti, ki jih prinaša operacijski sistem Unix.

Harmonijo zato, ker je predstavil HP-UX 11i V2 tako za strežnike z Itaniumi, kot tudi s procesorji PA-RISC. Uporabnikom PA-RISC tako ne bo potrebno čakati na prihod HP-UX 11i V3, da bi uporabili enak operacijski sistem kot na strežnikih z Itaniumi. Žal pa bosta obe skupini uporabnikov na različico V3 čakali do druge polovice leta 2005 in ne do konca letošnjega leta, kot je HP obljubljal.

Pomembna novost, ki jo je pripravil HP, je podpora gručam, v kateri so tako strežniki z Itaniumi kot tudi s PA-RISC. To omogoča programska oprema Serviceguard, ki je del VSE (Virtual Server Environment). HP načrtuje uvedbo tehnologije navideznega stroja tudi za strežnike z Itaniumi, ki bi omogočala poganjanje več operacijskih sistemov na enem procesorju. Klik!

1 komentar

ARNES in slovenščina

Arnes - Pred dnevi so na spletnih straneh Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (ARNES) objavili novico, da po Zakonu o javni rabi slovenščine (ZJRS) ne smejo dopuščati svojim slovenskim uporabnikom predstavljanja in oglaševanja na spletnih straneh samo v tujih jezikih. Omejitev seveda velja samo za spletne strani, ki domujejo na spletnih omrežjih, ki so subvencionirana iz javnih sredstev.

V praksi se za večino uporabnikov ne bo dosti spremenilo, vendar pa ta poteza predstavlja še en pomemben korak v boju za ohranitev slovenskega jezika. Zaradi te omejitve se tudi ne bo moglo zgoditi, da bi kakšen raziskovalni segment iz praktičnosti popolnoma prešel na angleške strani. Seveda pa je vse odvisno od budnosti upraviteljev omrežja.

20 komentarjev

Dve novi Saturnovi luni

Plovilo Cassini-Huygens

Slashdot - Ameriška vesoljska agencija NASA je na Saturn poslala vesoljsko plovilo Cassini-Huygens, ki je 30. junija letos začelo krožiti okoli drugega največjega planeta v našem osončju. Plovilo je presenetljivo odkrilo dve novi majhni luni s premerom 3 oz. 4 kilometre. Število Saturnovih lun je tako naraslo na 33, 31. pa je bila odkrita lansko leto. Decembra bo sonda Huygens zapustila Cassini in začela raziskovati skrivnostno luno Titan, ki je večja celo od Merkurja!

2 komentarja

Radijski valovi zelo nevarni?

Slashdot - Korejski znanstveniki so ugotovili, da je na območjih v okolici oddajnikov radijskih valov AM kar 70% več smrti zaradi levkemije kot običajno in skoraj 30% več za rakom kot v povprečju. Enak rezultat so potrdile tudi nakeatere prejšnje raziskave, vendar po besedah Mary McBride niso povsem prepričljive. Razlogi za rakasta obolenja so po njenem mnenju lahko drugi. Omeniti velja še, da nekatere druge organizacije, med njimi Svetovna zdravstvena organizacija, zahtevajo tudi raziskave o vplivu na zdravstveno stanje ostalih radijskih valov, predvsem tistih, ki jih oddajajo mobilni telefoni. Klik!

40 komentarjev