» »

ARNES in slovenščina

ARNES in slovenščina

Arnes - Pred dnevi so na spletnih straneh Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (ARNES) objavili novico, da po Zakonu o javni rabi slovenščine (ZJRS) ne smejo dopuščati svojim slovenskim uporabnikom predstavljanja in oglaševanja na spletnih straneh samo v tujih jezikih. Omejitev seveda velja samo za spletne strani, ki domujejo na spletnih omrežjih, ki so subvencionirana iz javnih sredstev.

V praksi se za večino uporabnikov ne bo dosti spremenilo, vendar pa ta poteza predstavlja še en pomemben korak v boju za ohranitev slovenskega jezika. Zaradi te omejitve se tudi ne bo moglo zgoditi, da bi kakšen raziskovalni segment iz praktičnosti popolnoma prešel na angleške strani. Seveda pa je vse odvisno od budnosti upraviteljev omrežja.

20 komentarjev

Zheegec ::

In other news - prepoved rabe tujih jezikov in prepoved volitev za ohranitev demokracije prideta v kratkem...

IMHO je popolnoma nesmiselno z zakoni "zaščititi" jezik pred izumrtjem, če jezik ne zmore preživetja, potem ga pač ne, fuck it. Bomo pa vsi kitajsko govorili.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

MrStein ::

Ob tej priložnosti bi tudi lahko malo pobarali webmasterje ( master, yeah right ) , da sumnike porihtajo, pardon šumnike ;)

Jeronimo ::

Se strinjam ALIEN.

Najbolj praktično bi bilo, če bi cel svet govoril 1 jezik. Škoda da Esperantu ni uspelo. Gledam malo oglase za službe. Aktivno znanje nemščine in angleščine je v gospodarstvu že skoraj obvezno. Opazil sem tudi službe kjer zahtevajo aktivno francoščino....... :(
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Microsoft ::

Neumnost. Zaviranje napredka. Naj pustijo, da se drzava razvija tudi v globalnem obsegu.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

Zaviranje napredka, ker ne dovolijo, da samo anglesko govoris?

mathjazz ::

> Najbolj praktično bi bilo, če bi cel svet govoril 1 jezik. Škoda da Esperantu ni uspelo.

Praktično bi bilo res, vendar bi svet zato postal bistveno revnejši kot je zdaj. Sploh si ne morem predstavljati kako pust bi bil. Buhhh!

> Gledam malo oglase za službe. Aktivno znanje nemščine in angleščine je v gospodarstvu že skoraj obvezno. Opazil sem tudi službe kjer zahtevajo aktivno francoščino.......

Z nemščino žal ne prideš daleč. Je že španščina boljša izbira, zaradi trga pa bo kmalu za angleščino pristala kitajščina in tik za njo ruščina.

Francoščino pa je treba znati samo zaradi Francozov, ker so "edini", ki govorijo ta jezik in govorijo "edino" ta jezik.
www.getfirefox.com

Microsoft ::

mathjazz, za nemscino se ne strinjam cisto. Nemcija, Avstrija in sploh Svica v svetu dosti pomenijo. Ce se ne motim, je Nemcija tretja najbolj mocna gospodarska drzava (spredaj sta menda samo ZDA in Japonska), Svica pa slovi po bancnih uslugah, ki niso kar tako. Tako, da vsaj po moje Nemscine ne gre zanemarit.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Marjan ::

> ne smejo dopuščati svojim slovenskim uporabnikom predstavljanja in oglaševanja na spletnih straneh samo v tujih jezikih.

Poleg tega, da je to v nasprotju z demokratičnimi načeli, je tak zakon tako ali debilno zastavljen. A zdej bodo pa angleške strani dale notri besedo "tipkovnica" in vse bo ok. Aha, ne eno besedo, dve? En stavek?! Bruh!

Tako kot je rekel ALIEN zgoraj - slovenščina naj crkne, če ni sposobna preživet. Ne pa, da jo ščitijo posebni zakoni. To ne vodi nikamor. Vsiljevanje nečesa, samo še poveča odpor.


V prihodnje bom svojo stran kompletno prevedel v ang. Iz protesta >:D

Tomaz27 ::

Cisto prav je tako. Saj to velja za strani subvencionirane s strani drzave. Mirno si lahko postavite stran na kateri drugi streznik, pa je lahko stran tudi v kitajscini. Ponavadi simfamo Hrvate kaki nacionalisti so, nam pa nebi skodlo ce bi vcasih vsaj malo spostovanja do drzave oz do maternega jezika pokazali.

Bakunin ::

slovenščina naj crkne, če ni sposobna preživet.


tako kot zdravstvo, solstvo, socialna sluzba, invalidi, alkoholiki, narkomani, ......

(izvzeti so slovenski kmeti >:D )

Marjan ::

Za zadeve, ki jih naštevaš je očitno folk pripravljen plačevat. Kdo je pa pripravljen plačevat cenzuro internetnih strani ?!

keber ::

Sami tehnofriki, ko vas jebe. ;(

Če se vam zdi, da vam zakon omejuje vaše pravice govorit in se izražat angleško, pol ste malo bolani.

Res ne vem, ampak zdi se mi, da bi nekateri tukaj na forumu raje ukinili slovenščino, pa samo angleščino govorili. Hvala bogu, da vas je takih geekov "almost nul komma nichts"

Dejansko je to čisto prav. Raziskave se plačujejo iz slovenskega davkoplačevalskega denarja, naj potem imajo ti slovenski davkoplačevalci tudi kako korist od tega. Če pa tem "raziskovalcem" ni do tega, da bi mogoče "sadove" njihovega "dela" brali v slovenščini; saj lahko potem te strani postavijo na kakem geocities, pa volji, ali pa na svojem serverju.

Najbolj pa je bolna misel Marjana: če slovenščina ne more preživet, potem naj crkne.

Dragi Marjan, enako velja zate. :)

(zakajpaimamozakone.press)

Marjan ::

Ja ja, takile kebri se znate sploh lepo kulturno slovensko obnašat, ane?! :P

Kakršnikoli nacionalizmi mi grejo na jetra, ker krhajo in rušijo medloveške odnose na globalnem nivoju. Ampak Keber tega itak ne razume. Zaplankanost pač :)

Zdej bomo priča trendu kako bo naša državica čedalje restriktivnejša glede vsebin na "domačem" spletu. Najprej je bila UDBA, potem takale jajca, kaj bo naslednje?!!

Bakunin ::

saj zivimo v trznem gospodarstvu oz. svobodni drzavi.

saj ne rabis kupit kar ti ponujajo - in ne rabis prodati, ce noces.

vsi tisti, ki se napajajo preko Arnesa ter davkov vseh nas in se nocejo drzati pravil >>>
"tam so vrata" oz. komercialni ponudniki spletnih strani.
tanstaafl

Marjan ::

Ok, mogoče se preveč kritičen, toda smer v katero gremo s takimi pravili, mi ni čisto nič všeč.

frenk ::

če pa kdo noče v slovenčšini pisat bo si bo pa pač poiskal kakega drugega ponudnika...to je čist normalno

take it or leave it:P

keber ::

Marjan je napisal naslednjo izjavo tedna:

>> Kakršnikoli nacionalizmi mi grejo na jetra, ker krhajo in rušijo medloveške odnose na globalnem nivoju.

Ne me jebat. In?

Medčloveški odnosi na globalnem nivoju. Da se ne bom smejal. :D

Svet še daleč ni tak, da bi to obstajalo, pa še zelo dolgo ne bo. Dajte no nekateri takele klamfat. Stran od računalnika pa ven v svet. Ta ni tak, kot si ga predstavljate. In dokler cel svet ne bo "miroljuben na globalnem nivoju", bo treba kar nacionalizem prenašat. Ker če se tebi ne jebe za sebe, se tudi drugi ne bodo.

Marjan ::

> Svet še daleč ni tak, da bi to obstajalo, pa še zelo dolgo ne bo. Dajte no nekateri takele klamfat. Stran od računalnika pa ven v svet.

Jaz se bolj sprašujem kje ti živiš!?
Keber, zakaj misliš, da prihaja od problemov Slo-Cro do vojn med državami?! Zato ker vsaka pretirano svoje nacionalizme poudarja. Ko se začnejo eni preveč kresat z drugimi - BUM.

MrStein ::

Pa še valid HTML bi morali zahtevat.
Ampak raja očitno raje "debatira" o neumnostih ....

keber ::

>>> Keber, zakaj misliš, da prihaja od problemov Slo-Cro do vojn med državami?! Zato ker vsaka pretirano svoje nacionalizme poudarja. Ko se začnejo eni preveč kresat z drugimi - BUM.


Točno tako. Hja, samo raja brez nasilja pa najbrž ni. Kako pa bi ga naredil, če pa je nasilje del človeškega obstoja (in mimogrede, brez nasilja in vojn bi bila naša tehnologija bolj na nivoju kamene dobe)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemški deželni informacijski poverjenik ne všečka Facebookovih storitev

Oddelek: Novice / Zasebnost
229138 (7428) Gandalfar
»

V Kiberpipi ta teden: Sitweet, Gulliver's Travels

Oddelek: Novice / Kiberpipa
52335 (1998) gslo
!

Z&T povezave

Oddelek: Znanost in tehnologija
839926 (33633) snow
»

Google testira Digg funkctionalnost

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
62404 (2404) root987
»

ARNES in forumi

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
92391 (2391) sgdjkdlsugi4

Več podobnih tem