»

Nova recenzija

Slo-Tech - Od maturitetnih časov
pa vse do naše penzije
nas bodo med pomanjkanjem vsebine
reševale le recenzije!

Okej, resno. Dokler ne naredimo mature, bo s testi in članki bolj bogo, zato se boste pa morali toliko bolj zadovoljiti z recenzijami. Slaine si je tokrat za nas ogledal Volčja bratovščina, film, ki si je po njegovem mnenju zaslužil desetko. Kaj pa vi pravite?

0 komentarjev

Test 1.7 GHz Celerona

AnandTech - Ko sem že zaključeval svoje novinarsko pisanje za danes, sem odkril še test najnovejšega 1.7 GHz Celerona, ki so ga spisali na Anandtechu. In kako se je procesor izkazal? Po pričakovanju je svoje opravila premajhna količina L2 predpomnilnika, ki pa je bila logičen korak pri izdelavi, saj je Pentium4 1,7 GHz še sorazmerno nov procesor, ki bi mu Celeron z 256 KB predpomnilnika preveč konkuriral. Kot boste lahko videli v testu, se novi Celeron odlično obnese v pisarniških programih, vendar pa obenem propade v 3D programih (igre, 3D Studio, ...). Lepa lastnost novega Celerona je, da ga lahko navijemo brez problemov vsaj do 2.3 GHz, vendar pa sta pa tudi s tako frekvenco ne more popolnoma dohiteti Athlona XP 1600+, lahko pa prehiti Pentium4 1.7 GHz.
Tako se lahko zgodi, da bo novi Celeron postal Pentium4 za revne, vendar pa s svojim 0.18 mikronskim jedrom najbrž ne bo naredil vtisa na navijalce, saj bo AMD kmalu izdal svojega TBreda, prav tako pa ne bo naredil kakšnega silnega vtisa na...

4 komentarji

SETI članek

Digital Explosion - Kaj je SETI, najbrž že veste. Gotovo pa ne veste, da običajna grafična različica tega programa, ki jo ima nameščeno večina vas bralcev, ni ravno idealna, če bi se radi nekoč povzpeli visoko na katerikoli SETI lestvici. Najbrž že veste, da obstaja tudi tekstovna različica, ki bistveno pohitri računanje, vendar pa boste gotovo dosegli še bolje rezultate z orodji, o katerih si lahko več preberete v tem članku. Gre namreč za posebnega tekstovnega odjemalca in za precej uporabno orodje, ki bo prišlo prav predvsem tistim, ki niso noč in dan povezani v internet. Omogoča namreč to, da si iz osrednjega SETI strežnika potegnete poljubno število paketkov, nakar jih program računa toliko časa, dokler niso paketki preračunani in vas nato opozori, da je čas, da pošljete rezultate. Poleg opisov teh dveh dodatkov pa boste našli še nekaj nakladanja o zgodovini tega programa in nekaj nasvetov za boljše računanje....

3 komentarji

NASA in njena konzervativnost

SMH - NASA je zares zanimiva ustanova. Po eni strani v tej ustanovi najdemo najsodobnejšo, po drugi strani pa najdemo najbolj zastarelo računalniško opremo. Najsodobnejša najdemo v oddelku za napovedovanje vremena, medtem ko najstarejšo najdemo v space shuttlih, ki so postali pravi računalniški muzej. Za kaj gre? Dejstvo je, da space shuttle še danes poganjajo zelo zastareli procesorji. Če za primer navedem, da space shuttli še vedno uporabljajo stare Intelove procesorje 8086 za preverjanje podpornih raket, me kar zmrazi. Zato NASA na veliko išče nadomestne dele. Po poročanju tega članka je NASA celo kupila zastarelo medicinsko opremo, da je lahko iz nje vzela procesorje 8086. Zato ni čudno, da se že dalj časa išče nadomestitev za že malce ostarele space shuttle. Pred časom sem izbrskal še eno zanimivost, ki pa jo ne boste našli v prej omenjeni novici: bojda, da NASA še danes precej čisla procesorje 486 in 386 in jih celo vgrajuje v satelite. Tukaj seveda ne gre za Nasino škrtost, saj...

4 komentarji

Hlajenje vode s peltierjem

Overclockers New Zeland - Problem vseh sistemov za vodno hlajenje procesorja je, da zahtevajo radiator, v katerem se razgreta voda ohladi. Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa so radiatorji ponavadi precej veliki in okorni, povrhu vsega pa s svojimi velikimi ventilatorji povzročajo nemalo hrupa. Če se hočemo znebiti radiatorja, lahko uporabimo tako imenovani bong cooler, ki je nekakšen tuš, v katerega piha ventilator in predstavlja kar učinkovito hlajenje. Lahko pa vodo ohladimo s peltierjevim elementom. Vse, kar potrebujemo je dokaj močan hladilnik za CPU, ki je zmožen hladiti 80 W element. Prav s takim so se poigravali na Overclockers New Zeland. Zamisel se je izkazala za precej uporabno, saj je peltier vodo, ki jo je segrel Thunderbird 1.4 GHz brez večjih težav ohladil na 21 stopinj C.
Če se vam torej nekje valja 80 W peltierjev element in kakšen super-duper hladilnik in bi se radi znebili okornega radiatorja, potem kar veselo na delo [;)].

2 komentarja

Willamette tudi uradno

X-Bit Labs - 15. maj je mimo in Intel je najavil nove Celerone, ki so zgrajeni na starem Willamette jedru, a imajo samo 128 KB L2 predpomnilnika. Kot sem že velikokrat omenil, bodo novi Celeroni uporabljali podnožje Socket478 in bodo delovali v vseh matičnih ploščah, ki so združljive s procesorji Pentium4 ter imajo podnožje s 478 luknjicami. Zaenkrat je Intel najavil le 1.7 GHz različico, medtem ko bosta 1.6 in 1.5 GHz modela najbrž prispela malce kasneje. Intel bo poizkušal množice navdušiti predvsem z nizko ceno, saj bodo 1.7 GHz primerki stali razveseljivo nizkih 83 $ za naročila po 1000 kosov. To je celo nižje od 1.4 GHz tualatinskega Celerona, ki stane 89 $ in je obenem zadnji stari Celeron v svoji seriji.

0 komentarjev

Ponaredki pomnilnika

X-Bit Labs - Tudi o ponarejanju računalniških komponent sem pred časom že pisal. Takrat sem poročal o ponaredkih Abitovih matičnih plošč, ki seveda ne dosegajo Abitovih kakovostnih standardov in so najbrž krivi za skurjene procesorje in za kupe nezadovoljnih uporabnikov, ki nato pljuvajo čez prej omenjeno podjetje. Ponaredki prihajajo predvsem iz Kitajske in niso problematični, dokler ne preidejo v masovno proizvodnjo.
Na žalost moram poročati, da so se poleg ponarejenih Abitovih matičnih plošč na trgu pojavili tudi ponarejeni Hynixovi pomnilniški moduli. Gotovo je odveč poudarjati, da tudi ponaredki Hynixovih pomnilniških modulov ne dosegajo originalne Hynixove kvalitete. Ponaredke so opazili na Kitajskem, Tajvanu in celo v Evropi. Da bi se izognili neprijetnostim, ki jih utegnejo povzročiti ponaredki, odklikajte sem, kjer se boste lahko naučili razlikovati med ponaredki in originalom.

0 komentarjev

Hercules tudi z Radeoni 7500

X-Bit Labs - Hercules, ki zadnje čase izdeluje samo še grafične kartice z ATI-jevimi Radeoni, je naznanil, da bo začel izdelovati novo kartico, ki bo osnovana na čipu Radeon 7500. Imenovala se bo 3D Prophet 7500 DDR 64MB, iz samih specifikacij čipa pa gre sklepati, da bo izdelek konkuriral GeForcem 4 MX. Kot pove že samo ime, bo kartica opremljena s 64MB DDR SDRAM-a, poleg tega pa bo vsebovala še izhod ta TV in monitor (CRT). Grafični čip bo deloval s frekvenco 270MHz, pomnilnik pa na 460 MHz. Cena nove kartice bo 150 $.

0 komentarjev

Še o Matrox Parhelia-512

X-Bit Labs - Da bo Matrox Parhelia-512 iz specifikacij zares nadmočen čip (za potrditev bo treba počakati na teste), je gotovo že jasno. Vendar pa se kljub nekaterim odlikam, ki naj bi v svetu 3D grafike povzročile pravo malo revolucijo, še vedno najdejo dvomljivci, ki pravijo, da malce dvomijo v uspeh novega čipa. Prvi vzrok za to je že sama cena, saj naj bi izdelava kartice stala 450 $. Če k temu prištejemo še razne davke in stroške prevoza, da kartica pride v trgovine, cena kar lepo zrase. Na ta vzrok se navezuje tudi dejstvo, da odjemalcev, ki bi bili pripravljeni za najnovejši krik nove tehnologije plačati dobrih 100.000 SIT na svetu ni tako veliko. Položaj kupcev je v Ameriki zaradi boljšega socialnega statusa precej drugačen...

4 komentarji

UMC začel s proizvodnjo 0.13 mikronskih čipov

X-Bit Labs - Uf, pa sem spet prišel v stadij, ko se mi nič ne da in raje gledam v zrak, kot pa da bi počel kaj koristnega - npr. pisal novice. No, da pa Sergio ne bo kruto smert storil zaradi brain overloada, bom danes jaz poskrbel za novice [:D].
Torej, eden izmed največjih proizvajalcev čipov na svetu, tajvanski UMC, ki se ga mogoče starejši uporabniki spomnite po naborih za 486-ke, je naznanil, da je začel z masovno proizvodnjo čipov, ki bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. Po podatkih, ki sem jih našel tu, bodo prva večja naročila izpolnjena že do poletja, prva naročnika pa sta Xilinx Inc. in Ricoh.
No, začetek UMC-jeve proizvodnje pa bi lahko bil povezan še z nekom - podjetjem AMD. Namreč že kar nekaj časa se pojavljajo namigovanja na internetu, da naj bi AMD zaradi pomanjkanja proizvodnih kapacitet izdeloval nekatere svoje procesorje kar v UMC. Zadnje čase pa so se pojavila celo namigovanja, da naj bi AMD proizvajal samo še Opterone, medtem ko bodo za druge procesorje poskrbeli...

0 komentarjev