»

Kingston DDR2 moduli na ogled

HotHardware - Z jutrišnjim začetkom CeBIT-a si bo zainteresirana javnost lahko prvič ogledala marsikatere prihajajoče tehnologije, kamor med drugim spada tudi DDR2 pomnilnik. Da čakanje na prve jutranje novice ne bo prehudo, so nam na hothardware že na predvečer otvoritve priskrbeli prve slike Kingstonovega DDR2 pomnilnika. Čokoladka, ki tiktaka pri 533 MHz, naj bi za delovanje potrebovala vsega 1,8 V in tako porabila do 50% manj energije od običajnega DDR.

Kakšne bistvene razlike na prvi pogled sicer ni videti, vseeno pa ne moremo spregledati novega pakiranja Fine-pitch BGA (FBGA), ki je zelo podoben BGA pakiranju, ki smo ga lahko do sedaj videli že pri določenih KingMax-ovih DDR pomnilnikih in...

7 komentarjev

Optimizacija Windows XP

I Am Not A Geek - Od 25. oktobra, ko so bili Windows XP po letih razvoja končno izdani, je preteklo že veliko vode. V tem času so različni avtorji, spisali bolj ali manj obširne članke, v katerih govorijo o opimizaciji tega, nastavitvah onega, itd. A ker XP-jevega naslednika, Longhorn-a, ne bo na spregled še kar nekaj časa, bi bilo prav, da se število člankov povečuje tudi v prihodnosti. In tako vam danes prinašamo članek, v katerem se je avtor razpisal o datotečnih sistemih, sproščevanju spomina, mrežah, zagonu, izklopu, ... So vaša Okna XP počasnejša od vaših želja? Klik!

15 komentarjev

Gigabyte 3D Cooler-Ultra GH-PCU31-VH Heatsink

3dXtreme - V zadnjem času smo deležni kar veliko rešitev za hlajenje s tehnologijo HeatPipe, ki omogoča dokaj učinkovito hlajenje brez dodatnih ventilatorjev. Tokrat opisani hladilnik je sicer grajen na tehnologiji HeatPipe, vendar ima dodan ventilator (ki je v sam hladilnik vdelan kot nekakšna turbina). Izgled hladilnika je nekaj posebnega (izgleda kot nekakšen filter zraka pri avtomobilu), zanimiva pa je tudi sama teža hladilnika, ki znaša kar zajetnih 780 gramov. Hladilnik je narejen tako za SocketA procesorje kot tudi za P4 in prihajajoče Athlone 64. Test, ki so ga...

6 komentarjev

Ministrstvo brez interneta

Slashdot - Ameriško Ministrstvo za notranje zadeve je po odredbi sodišča odklopljeno z interneta. Že tretji "odklop" od leta 2001 je posledica varnostnih lukenj, ki po mnenju sodišča "krekerjem" in drugim škodljivcem dovoljujejo krajo denarja iz sistema, ki z energijo oskrbuje 300.000 indijanskih američanov. Ministrstvo je trdilo, da je s pomočjo pristojne agencije varnostne težave odpravilo, a so po ugotovitvah preiskovalcev lagali, zato jih je doletela kazen. Klik!

0 komentarjev

Prihajajo novi učbeniki

Je planet ali ni?

Space - Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Učili so nas, da si tako sledijo planeti v našem osončju, če se oddaljujemo od Sonca. Pa so nas očitno grdo nalagali. Znanstveniki so namreč odkrili doslej najbolj oddaljen predmet v našem osončju, katerega velikostni red je primerljiv s planeti. Sedna, kot so planet neuradno poimenovali, je trikrat bolj oddaljen od Sonca kakor Pluton, njegovo leto je dolgo 10.000 zemeljskih let, utegne pa imeti celo svojo luno.

Glavno vprašanje, ki trenutno buri duhove astronomom, je, zakaj se Sedna nahaja tako daleč stran od Sonca in zakaj kroži po neverjetno izraziti elipsi. Po eni teoriji je na sedanjem mestu...

16 komentarjev

E-volitve tudi v Sloveniji?

Ministrstvo za informacijsko družbo -

Bomo v prihodnosti tudi v Sloveniji volili elektronsko? Kot kaže, da, saj so se problema elektronskih volitev začeli resno lotevati tudi na Ministrstvu za informacijsko družbo. Pred kratkim so namreč objavili študijo o izvedljivosti e-volitev.

Glede na težave z elektronskimi volitvami v ZDA je vsekakor pohvalno, da v študiji ugotavljajo, "da morajo sistemi e-volitev zahteve izpolnjevati v celoti, v nasprotnem primeru bi bilo njihovo uvajanje nesmiselno in zelo tvegano početje.". Vsekakor bo zanimivo videti že, kako bo e-volilni sistem rešil dva precej nezdružljiva problema; volitve morajo biti tajne, poleg tega pa je potrebno za posameznika predhodno ugotoviti, ali ima volilno pravico in ali še ni volil. Postopek ugotavljanja identitete namreč omogoča tudi beleženje kako je nekdo glasoval.

Kot se je izkazalo v ZDA, je eden večjih problemov pri e-volitvah onemogočanje ponarejanja e-glasovnic. Rešitve problema so se v Kaliforniji lotili tako, da so določili, da morajo biti do leta...

23 komentarjev

28. državno tekmovanje v znanju računalništva

Slo-Tech - V soboto, 3. aprila 2004 bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo 28. državno tekmovanje v znanju programiranja za dijakinje in dijake. Tekmovanje bo potekalo na treh težavnostnih stopnjah. V prvih dveh skupinah zadostuje osnovno poznavanje enega izmed znanih programskih jezikov, saj tekmovalec rešitve poda na papirju, pomembnejši od sintaktične pravilnosti pa je pristop do rešitve problema. Tretja skupina bo programirala na računalniku v jezikih C, C++ ali Delphi/Pascal. Prijava in Več informacij. Prijava je še vedno možna, ne glede na razpis.

7 komentarjev

HP ponuja namizne računalnike z Linuxom

Slashdot - HP že nekaj časa ponuja namizne računalnike z Mandrake Linuxom, vendar je bil glede na številne oglaševalske podvige sorazmerno molčeč o tem. Zdaj se je odločili, da svoji ponudbi doda še dva nova računalnika, ki imata oba naloženo najnovejšo različico priljubljene francoske distribucije Linuxa. Posebej za azijski trg pa so sklenili dogovor s Turbolinuxom, ki smo ga pred časom že skoraj odpisali. Tako bo HP v 12. državah, tudi na Kitajskem in Japonskem, prodajal namizne računalnike Compaq za poslovno rabo, ki bodo poganjali Turbolinux 10.

6 komentarjev