»

Nov test: Radeon 9800 PRO

Slo-Tech - Ponižno javljamo, da smo za vas ekskluzivno stestirali dve grafični kartici: ATIjevega Radeona 9800 PRO ter nVidiinega Geforcea 5800 Ultra. Obe sta najvišja modela grafičnih kartic, ki jih lahko dobimo v Sloveniji, ter sta se v našem testu pomerila v medsebojnem obračunu. Če vas zanima, kako se obneseta grafični kartici, kar hitro kliknite in si preberite test, saj je poučen, zanimiv, ter -- lastno avtorsko delo [:D]. Ekskluziva!

29 komentarjev

Test plošč na nForce2

Bench House - nVidiino vezje za matične plošče, imenovano nForce2, se je obneslo izredno dobro. Sedaj lahko sklepamo, da se bodo tovrstne matične plošče pocenile, saj v veljavo prihaja novo vezje, imenovano Ultra 400 nForce2. Kaj bi si še želeli. Na Bench House so si pogledali osnovne plošče, ki temeljijo na nForce2 vezju. Test vsebuje matične plošče vseh priznanih proizvajalcev, vsled česar je dokaj obsežen. V branje.

6 komentarjev

Nove Soltekove matične plošče

Digit Life - Podjetje Soltek je naznanilo, da bo pričelo s prodajo dveh novih matičnih plošč z imenoma SL-86SPE/-L in SL-86MP/-L. Osnovani bosta na i865PE in i865G vezju. Plošči podpirata Intelove procesorje s podnožjem Socket 478 in FSB-vodilom do 800 MHz. Na njih najdemo DIMM-reže, v katere lahko vtaknemo do 3 GB DDR-pomnilnika, Serial ATA in ostale dobrote. SL-86MP/-L ima poleg tega še integrirano grafiko. Novica.

7 komentarjev

ATi s svojim presenečenjem?

X-Bit Labs -

ATi je pravkar začel s prodajo svojih Radeonov 9800 Pro z 256 Mb DDR-II pomnilnika, ki so konkurenca GeForceom FX 5900. No, na spletu so se pojavila namigovanja, da je ATi že začel razvijati nova čipa s kodnima imenoma RV360 in R360, grajenima v 0,13- in 0,15-mikronski tehnologiji. Pravzaprav naj bi jih imeli že nekaj izdelanih.

Proizvajalcem grafičnih kartic jih bodo odposlali v juniju, torej lahko kartice optimistično pričakujemo že avgusta. Celotna stvar je seveda še globoko neuradna, zato so kakršnekoli sodbe o resničnosti novice preuranjene. Klik!

3 komentarji

Pentium 4 dela bolje brez HT

The inquirer - Kot poročajo na The Inquirerju naj bi Intelovi Pentium 4 procesorji delovali bolje in hitreje brez vključene HyperThreading (HT) tehnologije. AMD je namreč primerjal svoj Athlon XP 3200+ z Intelovim Pentium 4 procesorjem, kjer se je, kot trdi AMD-jev predstavnik, Pentium odrezal veliko bolje brez vključenega HT, a še vedno slabše od Athlona. Intel odgovarja, da je HT namenjen delu z več aplikacijami naenkrat in ne sintetičnim testom, namigujejo pa tudi na dejstvo, da konkurentom ni ravno za verjeti. Hm ...

2 komentarja

PlayStation Portable

The inquirer - Sony namerava na tržišče poslati novo prenosljivo igralno konzolo, ki naj bi konkurirala Nintendovi in Microsoftovi. Imenovala se bo Playstation Portable (PSP), vsebovala pa bo visokozmogljiv procesor in 4,5-palčni LCD-zaslon. Zmožna naj bi se bila povezati na druge enake naprave, mobilne telefone, osebne računalnike in nenazadnje na navaden Playstation. Naprava naj bi primarno konkurirala Nintendovemu Game Boy Advance in Nokii, ki ima v tem poslu tudi velike načrte. Klik!

0 komentarjev

Telewest: problemi

The Register - Telewest, ponudnik internetnih storitev, oz. bolje rečeno, njegovi uporabniki, se te dni soočajo z informacijskim mrkom.

Posledic prejšnjetedenskega napada e-poštnih smeti namreč še vedno niso uspeli odpravit (vmes so se soočili s še enim), predstavniki za stik z javnostjo pa podajajo izjave, da mora na svoja sporočila približno 5 ur čakati le manjšina njihovih uporabnikov. Seveda -- večina jih čaka 4 dni. Klaaaag!

0 komentarjev

Moj XP je lahko tudi MP

Hardware Zone - Na Hardware Zone so objavili člančič, ki opiše zanimivo modifikacijo, ki vam lahko prihrani nekaj soldov. Bartona XP lahko namreč, kot je bilo v navadi že pri Athlonih, z minimalno spremembo pretvorite v Bartona MP, ki je sposoben večprocesiranja. Modifikacijo so izvedli tudi v praksi, tako dobljen Barton pa bojda ne ponuja vse moči in stabilnosti, ki smo ju deležni ob nakupu čistokrvne inačice. Članek.

1 komentar

Mnenje o vplivu mobilnikov ostajaja neenotno

mid.gov.si - Če ste bili prisotni na torkovi elektronski klepetalnici Ministrstva za informacijsko družbo in spremljali razpravo o neioniziranih sevanjih v povezavi z mobilno telefonijo, problematiki baznih postaj in podobno, lahko ugotovite kar smo že zapisali in sicer: da so strokovnjaki še vedno deljenega mnenja o (ne)škodljivosti omenjenih vplivov. Presodite lahko tudi sami in si, če ste zamudili razpravo, preberete še prepis razprave. Nekateri so celo obžalovali odsotnost Urada za preprečevanje korupcije.

0 komentarjev

Longhorn bo 2005.

več strani -

Microsoft je izdal že nekaj alpha in pre-beta inačic naslednika Windows XP, ki se zazdaj še kodno imenuje Longhorn, a končna različica naj bi prišla na trg leta 2005. Pravi beti 1 in 2 bosta predvidoma izdani naslednje leto. Prišli so namreč do zaključka, da mora Microsoft bolje in več sodelovati z izdelovalci strojne in programske opreme, predvsem vsled boljše podprtosti v samem sistemu, kar terja dodaten čas. Klik!

Druga nova informacija, ki je pricurljala na dan, pravi, da bo Longhorn dostopen z dvema različnima (bolj ali manj) uporabniškima vmesnikoma. Enka bo grafično nekoliko revnejša, podobna bo namreč že poznani shemi iz Windows XP, zahtevala pa bo zgolj grafično kartico s podprtim DirectX 7. Dvojka utegne biti še zanimivejša. Microsoft napoveduje, da bo to tisti "pravi" vmesnik, na katerega se nam splača počkati. Strojne zahteve bodo za njegovo uporabo višje, saj boste potrebovali grafično kartico z DirectX 9, kar pa 2005. gotovo ne bo več težava. Več o tem -- japonsko...

5 komentarjev

Slo-Techova Folding ekipa med prvimi stotimi!

Folding@Home -

Pa smo le dočakali. Naša skupinica, ki šteje že 135 članov, in vsak dan bolj pridno sodeluje pri projektu Folding@Home, je z uvrstitvijo med prvih sto ekip sveta dosegla želen in težko pričakovan cilj. S skupno 161 procesorji je naša ekipa po 2.637 obdelanih paketkih in 67.334 zbranih točkah pristala na zavidljivem 99. mestu. Vsi, ki se želite ekipi priključiti, bodite pozorni, da boste vnesli zaporedno številko ekipe (10.824), podrobnejše informacije pa najdete na uradni strani naše Folding ekipe. Še statistika.

Debata v forumu, kamor lahko vpišete svoja vprašanja in komentarje.

9 komentarjev