»

Dan proste programske opreme v Kiberpipi

Slo-Tech - V soboto, 15.9, bo od 14 ure dalje v Kiberpipi Dan proste programske opreme. Evropska fundacija za prosto programsko opremo organizira odklepanje Android telefonov, ki jih boste s tem osvobodili proizvajalčevega operacijskega sistema in zamenjali z eno od prostih različic. Ob hekanju telefonov pa se bodo zbrali tudi ostali navdušenci nad prosto opremo in pomagali uporabnikom, ki si želijo več svobode v svojem svetu.

Več informacij in prijava na dogodek.

14 komentarjev

iPhone 5

iPhone 4S in 5 stran ob strani. Je večji, a še ravno prav večji, tako da navigacija s palcem še ni naporna.

vir: The New York Times
The New York Times - Apple je pravkar zaključil svojo predstavitev v nabito polnem YBCA centru v San Francsicu. Dobili smo poplavo številk, procentov in presežnikov, ki se jih ne bi sramovali tudi najboljši med slovenskimi PR novinarji, a še bolj pomembno, iPhone 5 je tu. In po izgledu stvari se je večino napovedi (zaslon, debelina, izgled, 4g lte, nov konketor; morda manjka le mobilno plačevanje) tudi uresničila.

Vajeti prireditve sta v rokah držala Tim Cook (CEO) in Phill Shiller (VP Marketing), ki sta si glede na naelektreno ozračje zadnjih mesecev privoščila tudi kar nekaj napadov v smer konkurence. A začnimo s številkami: najprej o njihovih trgovinah, ki jih je zdaj že 380 v 12 različnih državah, in vsakodnevno skupaj...

538 komentarjev

Zuckerberg spregovoril o zmotni odločitvi za HTML5

Zuckerbergova glavna naloga ta hip je nekaj narediti z mobilno strategijo. Prvi poskus, HTML5, je gladko spodletel; v drugo stavijo na nativne aplikacije.

vir: The Economist
The Economist - V svojem prvem javnem govoru po (zelo uspešni) majski izdaji delnic je Mark Zuckerberg nekoliko osvetlil svoj pogled za slabe poslovne rezultate. Povedal je, da jih pesti zlasti šibka rast mobilnega trga, to pa zato, ker so se nekoliko prenagljeno odločili za mobilno prisotnost na "moderni način", skozi HTML5 spletno stran, namesto da bi ostali pri preverjenem načinu pisanja namenskih mobilnih aplikacij.

HTML5 naj "preprosto še ne bi bil zrel", pravi Mark. Kot ključno težavo je izpostavil počasnost nalaganja podatkov, težave z enotnim izgledom in obnašanjem čez različne platforme, ter splošno počasnostjo izvajanja, tako da morebitni časovni prihranek zaradi enotnega razvoja spletišča za vse platforme hitro zvodeni. Rečeno se že odraža v številkah, saj so na...

23 komentarjev

Foxconn zavrnil očitke o prisilni praksi študentov, reportaža kaže grozljive razmere

Proizvodna linija

The New York Times - Pravzaprav ni bilo pričakovati nikakršne drugačne izjave, pa vendarle. Foxconn je uradno zavrnil očitke, da za proizvodnjo novega iPhona 5 izkoriščajo študente lokalnih kolidžev in univerz na slabo plačani obvezni praksi. Javnost je na te očitke pretekli teden opozoril Shanghai Daily, ki so ga hitro povzeli vsi svetovni mediji. Zgodba je odmevala zato, ker je Foxconn znan po kršitvah delovne zakonodaje in izkoriščanju slabo plačane delovne sile v nečloveških pogojih. To je potrdila tudi preiskava FLA, zato je Foxconn nekoliko izboljšal pogoje dela in obljubil nadaljevanje v prihodnosti.

Zadnji očitki o prisilni praksi pa prihajajo iz dvojih grl. Oglasili so se tako v tajvanski nevladni organizaciji Students and Scholars...

6 komentarjev

Samsung in HTC že načrtujeta prepoved prodaje iPhona 5

vir: Geek
CNet - Danes namerava Apple predstaviti iPhone 5 (oz. mogoče the new iPhone), prvi kupci pa naj bi ga v roke dobili že dober teden dni kasneje. Oziroma takšne so njihove želje; jezna konkurenca medtem kuje povsem drugačne načrte.

Samsung je že nekaj dni po 1 milijardi dolarjev težkem porazu pred kalifornijskimi sodišči neuradno potrdil, da bodo zahtevali prepoved uvoza in prodaje iPhona 5 v ZDA in Evropi, če bo le-ta podpiral tehnologijo 4G LTE (in zelo zelo se domneva, da bo). Podobnih misli je tajvanski HTC, ki se z Applom že krega glede dvojice svojih patentov za povečevanje hitrosti mobilnih prenosov. Apple se ju sicer trudi razveljaviti, a pri tem vsaj doslej ni bil pretirano uspešen.

Če se kateremu koli od teh dveh posreči z začasno odredbo, bi lahko...

80 komentarjev

Nov paket Microsoftovih popravkov, bliža se preklic manj kot 1024-bitnih ključev

Microsoft - Kot je v navadi, je včeraj pozno popoldne Microsoft izdal redni mesečni paket popravkov za svojo programsko opremo. Danes zjutraj so nas tako na računalnikih pričakala obvestila, bodisi da so bili nameščeni novi popravki bodisi da čakajo na prenos in namestitev. Poglejmo si torej, kaj je Microsoft pripravil.

Bera tega meseca je nekoliko lažja kot v povprečju, saj vsebuje samo dva popravka za varnostne ranljivosti in nekoliko več ostalih popravkov. Zakrpali so luknjo v Visual Studio Team Foundation Server 2010 SP1, ki omogoča eskalacijo privilegijev ob obisku zlonamerne spletne strani, kar lahko nepridipravi izkoristijo za dostop do sistema. Drugi popravek naslavlja isto ranljivost še v Systems Management Server 2003 SP3 in System Center...

1 komentar

Alibaba večja od Amazona in Ebaya skupaj

Forbes - Amazon je doslej veljal za največjega spletnega trgovca na svetu, a je primat izgubil. Internetni mastodont, ki je pohrustal vrsto navadnih prodajaln in trgovin, letno proda za več kot 50 milijard dolarjev izdelkov (lani 48 milijard dolarjev, v prvem letošnjem polletju pa že 26 milijard). A Amazon deluje na zahodnih trgih, medtem ko ima na Kitajskem absolutno prevlado Alibaba. In ta bo letos, če bo šlo tako naprej, zasenčila Amazon in vso ostalo konkurenco.

Kot so povedali v Alibabi, naj bi v prihodnjih petih letih prodali za tri bilijone juanov izdelkov (350-400 milijard evrov). Izračunali so, da so lani prodali približno toliko kot Amazon, letos pa naj bi ga s bilijonom juanov krepko presegli. Levji delež k tem prihodkom predstavlja Taobao, ki je Alibabina glavna znamka. Taobao ima na področju prodaje med fizičnimi...

12 komentarjev

V Windows 8 za EU izbira brskalnika

Ars Technica - Microsoft je potrdil, da bo verzija Windows 8 za evropski trg imela že znano izbirno okno (ballot screen), kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo uporabljati. Na voljo bo 10 najpriljubljenejših brskalnikov, med katerimi bodo na prvih petih mestih v naključnem vrstnem redu Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera in Chrome. Ker je Windows 8 že v stadiju RTM, torej je koda zaključena in se prek volumskega licenciranja že distribuira (recimo MSDN AA, TechNet in podobno), storitev prinaša posodobitev prek Windows Update, ki je na voljo od 4. septembra.

Microsoft želi s tem ugoditi zahtevam EU, ki ima redmondskega velikana že dobro desetletje pod drobnogledom. Spomnimo se, da je Evropska komisija že leta 2004 Microsoftu izrekla globo v višini...

103 komentarji

World of Warcraft opremlja vse zaslonske posnetke z izdajajočimi vodnimi žigi

Slashdot - Igralci najbolj priljubljene masivno-večigralske spletne igre domišljijskih vlog (MMORPG) World of Warcraft so ugotovili, da uradni odjemalec za igro ob zajemanju posnetkov iz igre le-te hkrati skrivoma opremi z vodnim žigom (watermark). Podrobna analiza je pokazala, da ta skriva veliko podatkov o igralcu, ki je posnetek napravil, in njegovih dosežkih v igri. Praksa je sporna, ker je Blizzard ni nikoli razkril.

Blizzard to počne že vsaj od leta 2008, ko jih je prevzel Activision, a je javnost to odkrila šele sedaj. Pojav se s sprostim očesom vidi le, če uspemo zajeti zaslonsko sliko, ki je skoraj v celoti bela. Vzorec, ki se pojavi na sliki, meri 88 bajtov in se ponovi večkrat, odvisno od ločljivosti. V njem so zakodirani podatki o imenu uporabniškega računa,...

12 komentarjev