» »

Foxconn zavrnil očitke o prisilni praksi študentov, reportaža kaže grozljive razmere

Foxconn zavrnil očitke o prisilni praksi študentov, reportaža kaže grozljive razmere

Proizvodna linija

Bivanjski prostori

The New York Times - Pravzaprav ni bilo pričakovati nikakršne drugačne izjave, pa vendarle. Foxconn je uradno zavrnil očitke, da za proizvodnjo novega iPhona 5 izkoriščajo študente lokalnih kolidžev in univerz na slabo plačani obvezni praksi. Javnost je na te očitke pretekli teden opozoril Shanghai Daily, ki so ga hitro povzeli vsi svetovni mediji. Zgodba je odmevala zato, ker je Foxconn znan po kršitvah delovne zakonodaje in izkoriščanju slabo plačane delovne sile v nečloveških pogojih. To je potrdila tudi preiskava FLA, zato je Foxconn nekoliko izboljšal pogoje dela in obljubil nadaljevanje v prihodnosti.

Zadnji očitki o prisilni praksi pa prihajajo iz dvojih grl. Oglasili so se tako v tajvanski nevladni organizaciji Students and Scholars Against Corporate Misbehavior kakor tudi v newyorški China Labor Watch. Apple kot največji Foxconnov naročnik ni želel komentirati očitkov, ampak je posredoval le svojo politiko. So se pa glasno odzvali v Foxconnu, kjer so vsakršne kršitve zanikali.

V izjavi za javnost so zapisali, da je njihov "kratkoročni program vajeništva" v skladu s kitajsko zakonodajo. Vajenci na praksi obsegajo 2,7 odstotka delovne sile, na delo k njim pa jih napotijo šole in ne Foxconn. Program redno nadzorujejo lokalne oblasti in šole. V nadaljevanju so poudarili, da imajo študentje na praksi možnost spoznati se z vrhunskimi tehnologijami in dobiti dragocene izkušnje, hkrati pa so za svoje delo plačani primerljivo z redno zaposlenimi. Hkrati jim ta program omogoča prepoznati najbolj sposobne študente, ki potem lahko dobijo v Foxconnu tudi redno zaposlitev.

Sliši se prepričljivo, a kaj ko ima Foxconn resnično slabo zgodovino kršenja pravic delavcev. Prav tako slabo luč na vse skupaj mečejo očitki, da naj bi bili tudi vodilni v šolah povezani s Foxconnom in za napotitve študentov vlekli mastne provizije. In kot razkrivajo preiskovalni novinarji, se redno zaposlenim ne godi prav nič dobro.

Kitajska tiskovna agencija Shanghai Evening Post je v eno Foxconnovo tovarno uspela poslati novinarja, ki se je izdajal za novega delavca. Prišlek se je v 10 dneh seznanil z načinom dela in življenja v Foxconnu, saj dobijo delavci tam skromno nastanitev (beri: grozljive sobe v samskih domovih). Delavce neusmiljeno priganjajo, glavna mantra pa je brezpogojno izpolnjevati ukaze in delati preko vseh razumnih meja. Nadure so pogoste in zanikrno plačane - dva dolarja na uro. Reportaža.


6 komentarjev

BlueBerry ::

Jah kaj pa boš povsod je tako ne samo pri Applu. Je pa res da gre za podjetje z daleč najvišjimi maržami in jim ne bi prav nič škodilo, če bi kaj več pogače prepustili delavcem ampak tako se jasno danes ne razmišlja.

francek1 ::

Na pogradih ni Dormea....ker so vse v Slovenijo prodali...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

BlaY0 ::

Že samo Martin Strel jih ima 5!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

francek1 ::

Ni čudno, da cviček pije....
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

gruntfürmich ::

še sreča da pri izdelavi ajfona5 niso uporabljali suženjske delovne sile. si predstavljate kaj bi šele v tem primeru govorili na predstavitvi...:O groza
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

fujtajksel ::

Dve ali tri desetletji nazaj smo približno enako stari usmerjenčki kvazigimnazijci prav tako služili po dva tedna prakse na leto po fabrikah kot nkv delovna sila za tekočimi trakovi ipd. Če se prav spomnim čisto nič plačane, pa se nismo kej silno sekirali zaradi tega. Pa tudi fabrike niso nevemkaj profitirale od nas. Uradna verzija je bila, da se naučimo združevat delo in bla bla bla. Neuradna pa, da vidimo, kaj nas čaka, če ne bomo pridni v šoli. Konec koncev ni bila tako slaba ideja. Tri mesece je že druga pesem. Ampak kolikor se spomnim je bilo na ta bolj "usmerjenih" triletnih srednješolskih programih te delovne terapije več, s tem da naj bi bila tudi bolj "strokovna", nekakšno vajeništvo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Foxconn sili študente na praksi v sestavljanje PlayStationa 4 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5823676 (19655) Gregor P
»

Prisilna praksa na proizvodnih linijah za iPhone 5 v Foxconnu

Oddelek: Novice / NWO
4115423 (12634) antonija
»

FLA našla kopico nepravilnosti v Foxconnu, trenutna plača okrog 250 evrov mesečno

Oddelek: Novice / NWO
3212741 (10467) SuperVeloce
»

Kitajski Foxconn izkorišča dijake in študente s slabo plačano prakso

Oddelek: Novice / NWO
279460 (7961) srus

Več podobnih tem