»

Chrome ne bo več podpiral H.264, le WebM

TechSpot - Google je v bitki za video format v prihajajočem standardu HTML5 ta teden jasno zavzel stran, ko je napovedal ukinitev podpore za H.264 v brskalniku Chrome. Odločili so se, da bodo v prihodnjih mesecih po odstranitvi H.264 podpirali le ta hip še nekoliko manj znani WebM in Theoro. Spremembe jasno ne bodo izvedli čez noč, saj želijo dati razvijalcem dovolj časa, da se pripravijo in spremenijo svoje vsebine.

WebM je bil razvit lani, ko je postalo jasno, da bomo v HTML5 potrebovali visokokakovostni in odprti format za video vsebine (H.264 namreč ni povsem zastonj v vseh primerih). Podporo so mu napovedali Google, Mozilla in Opera, medtem ko se Microsoft in Apple nagibata k H.264. Internet...

140 komentarjev

Microsoft oporeka blagovni znamki App Store

Takole je Apple predstavil App Store.

Slo-Tech - Microsoft je na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) naslovil zahtevo, da Applu ne podelijo blagovne znamke App Store, za katero je Apple zaprosil leta 2008. Tistega leta je namreč Apple splavil App Store za iPhone, danes pa lahko aplikacije tam kupujemo za vse naprave, ki poganjajo Applov operacijski sistem iOS.

Včeraj pa je Microsoft na Prizivno komisijo pri Patentnem uradu vložil predlog, da Applu blagovno znamko zavrnejo. Microsoft trdi, da je beseda 'app' generični termin za aplikacije in 'store' običajna angleška beseda, ki pomeni trgovino, zato App Store ne more biti zaščitena blagovna znamka. O usodi App Stora bo odločala Prizivna komisija.

25 komentarjev

MySpace odpušča polovico zaposlenih

Heise - Uresničile se bodo napovedi z začetka leta, da kani MySpace zaradi finančnih tegob odpustiti zajeten del svojih zaposlenih. Podjetje v lasti News Corporationa, katerega vodi Rupert Murdoch, bo odpustilo 500 zaposlenih. Izvršni direktor MySpacea Mike Jones je včeraj uradno potrdil, da bodo odpuščali tako v ZDA kot tudi v drugih pisarnah po svetu. Recimo v Berlinu ima MySpace 30 zaposlenih, po 50 jih imajo v Londonu in Sydneyju itn.

Jones pojasnjuje, da so odpuščanja nujna, če želi MySpace znova poslovati dobičkonosno. Že leta 2009 so sicer odpustili tretjino od tedanjih 1400 zaposlenih, a to jim ni pomagalo splezati iz rdečih...

7 komentarjev

Konzorcij okrog Microsofta ne bo odkupil Novellovih patentov

ComputerWorld - Ko smo lanskega novembra poročali o prodaji Novella, je bilo domenjeno, da podjetje prevzame Attachmate Corporation, medtem ko bo portfelj patentov kupil konzorcij podjetij pod vodstvom Microsofta. Slednje se ne bo zgodilo.

Še decembra so želeli Microsoft, Apple, EMC in Oracle ustanoviti CPTN Holdings, ki odkupil 882 Novellovih patentov, in o tem so obvestili nemške protimonopolne inštitucije. Dan pred starim letom pa je bila vloga brez posebnega razloga umaknjena.

Res je nemški Urad za varstvo konkurence prejel pisma različnih iniciativ in odprtokodnih organizacij, med drugim Open Source Initiative in Free Software Foundation Europe, naj odkupa ne dovolijo zavoljo pomislekov o onemogočanju odprtokodne konkurence, a v tako kratkem času Urad ni mogel odločiti. To torej pomeni, da...

5 komentarjev

Izšel celovečerni film The Trashmaster

Nico na poti na drugo delo v svojem prevoznem sredstvu

vir: engadget
engadget - Novica o izidu celovečernega filma na prvi pogled ni nekaj posebnega, a to nekoliko spremeni podatek, da je za studio filma The Trashmaster njegov ustvarjalec Mathieu Weschler uporabil kar igro GTA IV. Za uresničitev celotnega projekta je potreboval kar dve leti. Zgodba govori o smetarju (igra ga Niko Belic, glavni lik igre GTA IV), ki poleg pobiranja in odvoza smeti mesto čisti še na drugačen način. Gre za občana, ki je zakon vzel v svoje roke (vigilante), življenje pa se mu spremeni, ko nek serijski morilec začne moriti priljubljene slači-plesalke. Kakšna stalna strank plesalk in s pravico obseden občan bi bil, če se ne bi pognal za serijskim morilcem?

Film si v celoti lahko ogledate na Dailymotion.

28 komentarjev

Googlov semenj znanosti za otroke in mladino

Google - Google organizira prvi globalni sejem znanosti, ki je namenjen otrokom in mladini v starosti od 13 do 18 let. Začel se je včeraj in bo trajal do 4. aprila. Do takrat lahko mladi izberejo in izvedejo projekt ter ga skupaj z dvominutnim videoposnetkom ali predstavitvijo z vsaj 20 prosojnicami, v katerih navedejo hipoteze, rezultate, metode in ostalo nujne potrebne podatke za znanstveno delo, pošljejo na Google. Vse morajo napisati v angleščini.

Maja bo Google objavil 60 polfinalistov, ki jih bodo kasneje zožili v 15 velikih finalistov. Ti bodo dobili letalske vozovnice do Kalifornije, kjer bo 11. julija zaključna prireditev. Tam bodo pred strokovno žirijo predstavili svoje projekte. Ta bo izbrala tri zmagovalce - po enega v vsaki...

4 komentarji

EuroISPA: blokiranje in filtriranje spletnih strani ni rešitev

Slo-Tech - Zveza evropskih ponudnikov dostopa do interneta (EuroISPA) je včeraj pozvala Evropski parlament, naj razmislijo o smiselnosti blokiranja katerekoli vsebine na spletu. Poudarili so, da je blokiranje in filtriranje vsebin obsojeno na neuspeh, četudi gre za jasno nelegalne, kot je na primer otroška pornografija. Zato predlagajo, da se problema lotijo pri samem izvoru in ga že tam odstranijo z interneta. Zgolj blokiranje strežnikov s temi vsebinami namreč ne more funkcionirati.

Zapisali so, da pri zgolj blokiranju vsebine še vedno ostanejo na spletu in iztirjenci, "ki jim je iskanje načinov...

6 komentarjev

MeeGo in Ubuntu na Nexus S

MeeGo na Nexus S

vir: PC World
PC World - Googlov Nexus S bo kot kaže konkurent Nokiini N900 po številu operacijskih sistemov, ki tečejo na mobilnem telefonu. Na slednji namreč uradno delujeta Maemo in MeeGo, precej uspešno pa je bil na Nokio nameščen še Android ter različni okusi namiznega Linuxa. Podobno, a v drugo smer zdaj velja še za Nexus S, na katerem poleg Androida tečeta še MeeGo in Ubuntu. Nameščena sta bila na 16 GB vgrajenega pomnilnika in ne vplivata na Androidov pomnilnik ROM, torej v primeru težav tovarniško delovanje telefona z Androidom ne bo ogroženo.

Sprva je bil nameščen in zagnan MeeGo, nato pa še Ubuntu, a gre v obeh primerih bolj za dokaz, da se operacijska sistema zaženeta. MeeGo je skorajda neuporaben (prikazan je bil počasen zagon Fenneca), podobno pa seveda velja še za Ubuntu, kjer sicer...

7 komentarjev

Google Goggles prepoznava oglase, rešuje sudoku

TechCrunch - Po prepoznavanju naslovnic knjig, logotipov, vin, znamenitih stavb ter umetnosti, prebiranju vizitk ter prevajanju besedila Google Goggles, aplikacija za iOS in Android, zdaj prepoznava še tiskane oglase. Če v eni izmed bolj znanih revij oz. časopisov izdanih v ZDA po avgustu 2010 najdete zanimiv oglas, le-tega lahko slikate, prejeli pa boste zadetke, ki so povezani z oglaševalnim artiklom. Nekoliko manj geografsko omejena (vsaj za zdaj) je druga novost, reševanje sudokujev. Za pravilno rešitev ga morate le slikati in počakati nekaj sekund, Google Goggles pa nato vrne v celoti rešeno številčno uganko.

Poleg prepoznavanja oglasov in reševanja sudokujev so pri Googlu v različici za Android istočasno pohitrili še branje črtne (in QR)...

8 komentarjev