»

Hud hladilnik

Hexus - Na Hexus.net so objavili predogled enega zares hudo izgledajočega hladilnika. Zadevica je izdelana iz aluminija in je dizajnirana povsem drugače, kot ostali zračni hladilniki, ki so trenutno na trgu. V bistvu me bolj spominja na kakšen vodni hladilnik . Kakorkoli, stvarco bo proizvajalo podjetje CPUfx, dobavljiva pa naj bi bila čez kakšna dva tedna. Upajmo, da bomo takrat videli kakšen pošten test!

vir: Hexus

vir: Hexus

4 komentarji

HSR na Voodoojih

PC Reports - Sicer to, da so zadnji gonilniki za Voodoo4/5 sposobni HSRja, niti pod razno ni kakšna huda novica, je še vedno marsikdo, ki ne ve, da je HSR mogoče usposobiti tudi na Voodooju3. Tudi postopek za to ni ravno splošno znano dejstvo, tako da ta članek na PC Reports pride zelo prav. V njem boste (v polomljeni angleščini) našli navodila in vse potrebno, da HSR usposobite na bilo katero 3DFXovi kartici novejše generacije. Vseeno pa bi vas rad opozoril, da ti gonilniki nikoli niso (in ne bodo) dočakali konca razvoja, tako da je HSR za dejansko igranje precej neuporaben...

4 komentarji

Iluzija vode v računalniku

GideonTech - Ko smo že pri modifikacijah (ki so ob bližnjem tekmovanju zelo popularne tudi na Slo-Techu), enostavno moram omeniti ta GideonTechvov članek. Gre za ustvarjanje iluzije vode v ohišju, ki res pripomore k razpoznavnosti in impresivnosti ohišja (kar je navsezadnje glavni cilj, kajne ?). Kakorkoli, postopek res ni posebej zakompliciran, rezultati pa so nadvse zanimivi, tako da si stvarco le oglejte!

7 komentarjev

Neonke, oh te neonke

več strani - Na svetu (in tudi pri nas) je veliko ljubiteljev neonskih luči v računalniških ohišij, mene pa te stvarce ne ganejo kaj preveč... Kakorkoli, vsi ljubitelji majhnih lučk v ohišjih se bodo razveselili novega članka na Virtual Hideout, ki govori o neonkah. In to ne navadnih... gre za posebne lučke, ki ustvarjajo efekt valovanja (vsi, ki ste girali The Sims in poznate Lava lamp veste, o čem govorim ). Ne dvomim, da bo marsikdo navdušen nad to zadevo in priznam, da tudi mene zanima, kako bi bila videti notranjost ohišja s čem takšnim od znotraj... Ko smo že pri neonkah pa naj omenim še projekt tega tipa. Verjetno gre za kakšen ekstremen primer odvisnosti od neonske luči, saj je tipo v ohišje...

11 komentarjev

Analiza KT133A čipovja

Ace's Hardware - Za vse ljudeke željne znanja so na Ace's Hardware pripravili novi članek, tokrat o VIAinem novem KT133A čipovju. Stvarca je napisana zelo tehnično natančno in globoko, tako da bo mogoče za marsikoga dolgočasna, drugi pa bodo spet znali ceniti izkušnje in znanje ljudi na Ace's Hardware. Vsekakor je ta zadevica zelo dobra podlaga pred našim prihajajočim perimerjalnim testom KT133A platk, tako da kar veselo na branje.

1 komentar

Nekaj novih gonilnikov

več strani - No, čas je, da omenimo nekaj novih gonilnikov, ki so se pojavili te dni. Prvo je na vrsti ATI, saj je izdaja novih gonilnikov za lastnike njihovih kartic pravi mali praznik. Torej, na voljo so BETA Win9x/ME gonilniki za Radeone. Glede na to, da gre za neuradne gonilnike neznanega izvora vam res moram priporočiti veliko pazljivost ob njih uporabi, pustolovci pa jih najdete tukaj. Na žalost pa se še vedno nič ne ve o kakšnih Win2k Radeon gonilnikih .

No, druga je na vrsti VIA: končno je na voljo popolna različica njihovih 4in1 gonilnikov, tokrat 4.28. Ti gonilniki po prvih poročilih prinašajo kar precejšnjo pospešitev sistema, tako da se jih menda izplača uporabiti. Najde jih tukaj.

0 komentarjev

Intel in DDR

EBN - Da je v DDRju prihodnost, kaže tudi ta EBNjeva novica, po kateri sodec po Intel pospešil predstavitev svojega DDR P4 cipovja. DDR razlicico Brookdale cipovja bomo tako namesto v prvi cetrtini leta 2002 videli že letos oktobra, oziroma ko bodo na voljo prvi 0.13 mikronski Northwood Pentiumi4. Seveda se postavlja vprašanje, kaj se bo potem zgodilo s Tehama-E cipovjem, Northwood i850 razlicico, ki podpira Rambus pomnilnik in je po teh nacrtih sodec skoraj popolnoma nepotrebna. Vseeno je zelo verjetno, da bo Intel predstavil tudi to cipovje, saj si ne želijo nakopati jeze sedanjih uporabnikov Rambusovega pomnilnika...
Na splošno je DDR Brookdale zelo obetavno cipovje, saj bo podpiralo do 3GB pomnilnika, ECC preverjanje, 6 USB 2.0 portov ter mogoce celo integrirano graficno jedro. 0.13 mikronski Northwood cip s 512KB predpomnilnika je v kombinaciji s tem cipovjem zelo zelo privlacen in videli bomo, kako bo AMD odgovoril na to novo grožnjo.

0 komentarjev

VIA uspeva z DDRjem

več strani - Pred parimi dnevi se je zaključil VIAin "DDR Summit" v Taipeiju. Sodeč po številu udeležencev in stvareh, ki so jih predstavili, se DDRju obetajo svetli časi. Najbolj vidni so bili proizvajalci matičnih plošč, saj je velika večina pomembnejših proizvajalcev predstavila svoje DDR izdelke na VIA Apollo Pro266/ KT 266 čipovju. Če vas zanima več o le teh (ter mogoče kakšna slikica novih platk), potem le usmerite brskalnike na Akibo!

Seveda nam vse plošče sveta ne koristijo brez dejanskega pomnilnika in tudi tukaj so prizadevanja VIA in AMDja obrodila sadove. Predstavniki Samsunga, Microna in Hyundaija so namreč najavili, da so pripravljeni za masovno proizvodnjo in pocenitev DDR pomnilnika (na žalost niso povedali, kdaj naj bi se to zgodilo). Če se bodo ti trije giganti kmalu zganili, jim bosta morala slediti tudi Elpida in Infineon, teh 5 podjetij pa proizvede kar štiri petine celotnega pomnilnika, ki je trenutno na voljo!

Optimistične so tudi VIAine napovedi, saj podjetje upa, da bo v...

0 komentarjev

Novi modeli GeForce Gojev

Tech Web - V tej novici na Techwebu lahko zasledimo, da bo Nvidila razširila družino GeForce Go mobilnih čipov z dvema novima, Model 100 in Model 200. Novi čipi so predvsem precej manjši (23mm stranica proti sedanji 36mm stranici), zaenkrat pa ni znano veliko več. Poraba električne enrgije bo še vedno znašala 2.8W, iz zmanjševanja velikosti čipov pa lahko sklepamo, da bo Nvidia odstranila T&L enoto ali kakšne cevovode s teksturirnimi enotami. Vse to nakazuje, da je ATIjev Radeon Mobility resnično zadetek v polno in da se Nvidia zaveda, da s tem čipom ne bo mogla tekmovati po performansah ali porabi energije in se jim bo raje zoperstavila za gresivnimi cenami. Vse skupaj pa je zaenkrat le ugibanje in potrebno bo počakati na dodatne informacije.

0 komentarjev

AMD 760MP...

X-Bit Labs - Po nekaterih (bojda zanesljivih) virih naj bi se masovna proizvodnja večprocesorskega AMD 760MP čipovja začela koncem marca. Takrat bomo ugledali tudi prve plošče s tem čipovjem, in sicer od podjetja Tyan (ki je že znano po svojih večprocesorskih rešitvah). Na žalost bo to za kar nekaj časa tudi edini ponudnik plošč z AMD 760MP čipovjem, saj bodo ostali (Gigabyte, ASUS, MSI...) počakali na izzid Palomina, ki pa je prestavljen na tretje četrtletje tega leta. Ali to pomeni, da trenutni Thunderbirdi niso sposobni večprocesorskega delovanja? Po pravici povedano ne vem, saj sem tudi sam prvič naletel na takšna namigovanja. Upajmo, da ne...

0 komentarjev

Še pocenitev...

AMD Zone - Ko smo že pri AMDju pa omenimo še pocenitev njihovih procesorjev, ki jo načrtujejo za bližnjo prihodnost, točneje 5. marec:

Procesor Jedro Trenutna cena 5. marec 2001 Q2'01
AMD Athlon 1.3GHz - $265 $223
1.2GHz $254 $223 $201
1.1GHz $223 $201 $170
1GHz $179 $170 $152
950MHz $161 $152 $143
900MHz $143 $143 $125
850MHz $125 $125 -
AMD Duron 900MHz - - $100
850MHz $100 $89 $79
800MHz $79 $72 $65
750MHz $65 $60 $55
AMD Mobile Athlon 1.1GHz - - $622
1GHz $622 $488 $354
950MHz $354 $269 $179
900MHz $179 $161 $143
850MHz $143 $143 -
AMD Mobile Duron 850MHz - - $100
800MHz $100 $89 $79
700MHz $65 $65 $65
600MHz $55 $55 $55

Očitno ima AMD še precej, precej zaloge za cenovno vojno z Intelom, saj bodo cene spet kar precej nižje. Opažna je tudi tendenca opuščanja slabših procesorjev. Očitno bomo kaj kmalu lahko kupili le 1GHz procesorje, medtem ko smo kakšnega pol leta pred tem o njih samo sanjali . Kakorkoli, AMD še vedno ostaja precej cenejši kot...

2 komentarja

AMDjevi načrti in novice

več strani - Na nekaterih straneh so se pojavile dodatne novice o AMDjevih načrtih za prihodnost:

  Q1'01 Q2'01 Q3'01 Q4'01
AMD Athlon 1.3GHz, 1.333GHz Thunderbird 1.4GHz Thunderbird 1.533GHz, 1.6GHz Palomino 1.6GHz, 1.733GHz Palomino
AMD Duron   900MHz Spitfire 950MHz Spitfire
900MHz, 1GHz Morgan
1.1GHz Morgan

Na žalost je opaziti tendenco k prestavljanju izzida procesorjev, čeasr do sedaj z AMDjeve strani nismo bili vajeni. Tako bomo nove Palomino/Morgan procesorje videli komaj v tretjem četrtletju tega leta, vsi do tedaj izdani procesorji pa bodo temeljili na starem Spitfire/Thunderbird jedru. Pozitivna novica pa je, da bomo že čez približno en mesec videli 1.3GHz Thunderbirda. Obenem bo šlo za zadnji 200MHz procesor, saj bodo vsi po njem izdani le in samo za 266MHz zunanje vodilo.
Na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave bo AMD prešel komaj zgodaj leta 2002. Tedaj bodo predstavili 0.13 mikronskega Athlona - Thoroughbreda in Durona - Appalooso. Na žalost pa bodo Duroni tudi tedaj...

0 komentarjev

Fujitsujevi 15K rpm diski

X-Bit Labs - Prestižnem klubu proizvajalcev, ki so že predstavili svoje 15.000 rpm diske, se je z veliko zamudo pridružil tudi Fujitsu. Azijsko podjetje, ki po naših izkušnjah ni ravno vzor kvalitete in zanesljivosti (čeprav imajo nekateri boljše izkušnje ), je tako predstavilo serverske diske, ki se vrtijo s fiksno hitrostjo 15.000 obratov na minuto. Seveda so vsi na SCSI ali FC-AL vmesniku, na voljo pa bodo modeli 18, 36 in 72GB velikosti. Cene zaenkrat še niso znane, proizvodnja ba naj bi se začela v bližnji prihodnosti.

2 komentarja

Čas je za novice

Jaz - Ok, čas je, da krmilo Slo-Techa spet prevzamem jaz (vsaj za ta vikend ). Drugi fantje nekje očitno na veliko uživajo in so novice zadnje, na kar mislijo. Nič hudega, bom pa jaz poskrbel za vas.
Danes bom prav tako objavil rezultate in komentar naših Oskarjev, edino ne morem obljubiti točno kdaj. Verjetno bolj zvečer ali celo ponoči, ker je s tem več dela, kot je izgledalo na prvi pogled.
Jutri ali v ponedeljek pa lahko pričakujete tudi test Kyra proti GeForce2 MXu, ki je že napisan in pripravljen na objavo!

1 komentar