»

Nedeljske debate

Slo-Tech - Aktualno v Slo-Techovem forumu, kraju večnih debat: mh8759a je želel vedeti, kakšno sintakso uporabljajo programerji ter naletel na zanimive odgovore. Jebiveter je dokončal svoj projekt kockastega vodnega hlajenčka ter povezave do slik objavil v tej temi, prav tako je storil tudi alien-w. Freejack se je naveličal preračunavati frekvence ter sprogramiral zelo enostaven, a učinkovit programček Overclocking Calculator. Pucvoler je objavil slike svojega v popolnost vodno hlajenega ter čisto tihega ohišja. Pa naj še kdo reče, da je naš forum dolgočasen [:D]. Veselo na branje!

2 komentarja

Nove funkcije v forumu

Slo-Tech - Primož je danes ugotovil, da mu brez programiranja živeti ni. Rezultat? Od danes naprej vidite modro črto tudi v temah zadnjih 24 ur, kar bo vsem olajšalo redno spremljanje foruma. Druga novost se skriva v izpisu tem katerega koli oddelka. V nastavitvah si lahko že od nekdaj nastavite, za koliko dni nazaj si želite izpisovati teme v oddelku, a v izpisu tem niste mogli brskati po temah starejših od 45 dni. No, sedaj smo izpis tem razbili na podstrani, tako da si lahko izpisujete tudi najstarejše teme, ki segajo v daljni november 2000 - brez uporabe iskanja po strani.

5 komentarjev

Evolucija

New Scientist - Ko so z evolucijskim algoritmom skušali vzgojiti oscilator - oddajnik radijskih signalov - jim je to uspelo na dokaj nepričakovan način. Eden od "osebkov" iz evolucijskega kotla, je po nekaj tisoč generacijah razvil radijski sprejemnik (z anteno), sprejemal signal od bližnjega računalnika - in tega oddajal naprej. Življenje najde način - kot so rekli v Jurskem parku. [:)] Povezava na članek.

0 komentarjev

Kaj se dogaja pri Intelu?

X-Bit Labs - Poleg pospešene priprave na lansiranje Pentiuma4, ki bo deloval s frekvenco 3 GHz, marsikaj. A očitno Intelovcem ne primanjkuje časa za kovanje novih logotipov za svoje izdelke. Pred kratkim so na tej francoski strani objavili kup različnih logotipov, ki so jih pri Intelu zrisali za svoje procesorske nabore. Svoj komentar glede novih logotipov so spisali tudi pri X-Bit labsih.

3 komentarji

Kako izgleda, kadar odpove vodno hlajenje?

Overclockers Australia - Vodno hlajenje v navezi s peltierjevim elementom je lahko precej učinkovita kombinacija, dokler vodno hlajenje deluje, ko pa odpove črpalka, pa se stvari malce bolj zapletejo. Nesrečniku, ki je med drugim objavil tudi slike nezgode, se je zgodilo prav to - odpovedala mu je vodna črpalka in ker voda ni mogla več odvajati toplote, mu je peltier scvrl tako procesor, kot tudi del matične plošče. Evo, še slikica za vse, ki jim je uničen hardver prvovrsten fetiš: [:D]

4 komentarji

Zalmanov lepotec za hlajenje veznih čipovij

Overclocker's Club - Dejstvo je, da so se številni uporabniki dobesedno zaljubili v Zalmanove pahljačaste hladilnike, ki poleg svoje lepote ponujajo tudi tiho delovanje in solidno hlajenje. Očitno navdušence na veliko osvaja tudi dokaj posrečen hladilnik ZM-NB32J, ki je namenjen hlajenju northbridgov in se ponaša z izjemno tihim delovanjem, saj ne vsebuje ventilatorja, in odličnim hlajenjem. Na tej strani so ga primerjali z običajnim Abitovim hladilnikom, ki ga najdemo na matičnih ploščah istega podjetja, rezultati pa so bili dobesedno šokantni. Zalmanov hladilnik brez ventilatorja je kot za šalo opravil z Abitovim sorodnikom, na katerem pa se poleg vseza veselo vrti tudi ventilator. Če torej cenite tišino, naložba v ZM-NB32J zagotovo ne bo odveč. Za slabega tisočaka ga lahko dobite tudi v Sloveniji.

0 komentarjev

Kaj se skriva pod kodnimi imeni?

X-Bit Labs - Kratice NVxx, kjer je xx poljubno dvomestno število, so postale že kar Nvidiin zaščitni znak. To seveda ne pomeni nič slabega, vendar pa vse skupaj postane že rahlo moteče, ko nas podjetje zasuje s številnimi kodnimi imeni za različne družine svojih grafičnih čipov. A na srečo se na vsake toliko časa pojavijo dobre duše, ki razložijo, kateri čipi se skrivajo pod kodnimi imeni. X-Bit labsi so že ena izmed teh dobrih duš. Če jim gre verjeti, se pod številnimi novimi kodnimi imeni skrivajo naslednji čipi:
  • NV18.1 - GeForce4 MX 440 s podporo AGP 8x

  • NV18.2 - GeForce4 MX 440SE s podporo AGP 8x

  • NV18.3 - GeForce4 MX 420 s podporo AGP8X

  • NV18GL.1 - Quadro4 580 XGL

  • NV18GL.2 - Quadro4 280 NVS

  • NV18GL.3 - Quadro4 380 XGL

  • NV28.1 - GeForce4 Ti 4600 s podporo AGP 8x

  • NV28.2 - GeForce4 Ti 4200 s podporo AGP 8x

  • NV28GL.1 - Quadro4 980 XGL

  • NV28GL.2 - Quadro4 780 XGL

Kot lahko opazite, ni nikjer omenjenih čipov GeForce4 MX 460 in GeForce 4 Ti4400. To pa zato, ker naj bi se slabše prodajali zaradi...

0 komentarjev

Tihi napajalniki

Mikhailtech - Zanimiv test sem zasledil na tej strani, saj so pri MikhailTechu pod drobnogled vzeli tri modele Seasonicovih napajalnikov - 300, 350 in 400 vatni model. Podjetje je tako meni kot opisovalcu neznano, po testu sodeč pa vedo, kako narediti kakovosten napajalnik. Njihova posebnost je namreč v tem, da so narejeni iz izjemno kakovostnih komponent, kar jim omogoča, da delujejo brez težav na višjih temperaturah, kot bi jih bili vajeni prenašati v napajalnikih. Hkrati s tem je v napajalnik vgrajen tudi sistem, ki nadzoruje vrtenje ventilatorja. Rezultat? Domala neslišen napajalnik, saj med navadnim delom ne potrebuje prisilnega hlajenja, ampak se zadovoljuje z navadno konvekcijo zraka. Izdelek je zagotovo zanimiv, zato branje testa priporočam.

0 komentarjev

Trobarvni LED ventilator

Overclockers Australia - Nedelja je. To avtomatično pomeni, da bomo resne novice (vsaj do jutri) postavili na stranski tir ter se posvetili ustvarjalni polovici možgan [:D]. Avstralski navijalci so napisali članek o modifikaciji prozornega ventilatorja s tremi LEDicami različnih barv. Končni učinek je magičen, cena modifikacije ni visoka, postopek kot tak pa razložen zelo podrobno ter natančno. Klik!

Add-on by Tomi: V primeru, da pa ne marate mavrice, so na Overclockers Australia poskrbeli tudi za vas.

1 komentar