»

EU Applu izrekla 1,8-milijardno globo

Slo-Tech - Evropska komisija je danes ugotovila, da je Apple izkoriščal prevladujoč položaj na trgu aplikacij za pretočno poslušanje glasbe, ki si ga je zagotovil z obvladovanjem App Stora na platformi iOS za iPad in iPhone. Komisija je zato podjetju izrekla 1,8 milijarde evrov visoko globo. Preiskava se je začela junija 2020, aprila 2021 je Apple prejel uradno izjavo o nasprotovanju, februarja 2023 pa jo je Komisija posodobila.

Apple se je na globo odzval presenečen. Trdi, da Komisija ni odkrila nobenih dokazov, da so škodovali potrošnikom, in da je ignorirala resničnost, ki kaže na živahen in dobro delujoč sistem. Ob tem se je Apple obregnil ob švedski Spotify, ki mu očita nenehno komuniciranje s Komisijo. Apple je v nenavadno ostrem in užaljenem sporočilu za javnost napadel Spotify, ki ima v Evropi 56-odstotni tržni delež, Applu pa da ne plačuje ničesar. To drži, ker Spotifyjeve naročnine ni možno skleniti v aplikaciji, temveč je treba na spletno stran, kjer Apple ne more pobirati...

10 komentarjev

Applu se v EU obeta polmilijardna kazen

Slo-Tech - Apple v EU še nikoli ni dobil kazni za monopolno delovanje, dasiravno so posamezne države proti njemu že ukrepale. Prihodnji mesec pa bo Komisija izrekla kazen, ki bo znašala okrog 500 milijonov evrov, piše Financial Times. V postopku, ki ga je začela Spotifyjeva pritožba leta 2019, je Komisija po neuradnih podatkih ugotovila, da Apple zlorablja monopolni položaj. Spotify se je pritožil, ker je Apple v aplikacijah na App Storu prepovedoval omembo zunanjih plačilnih sistemov. Ob nakupu naročnine na Spotify prek App Stora je Applu pripadlo 30 odstotkov, čemur se lahko uporabniki izognejo z nakupom neposredno na Spotifyjevi spletni strani - a tega v aplikaciji za iOS sploh ne smejo omeniti.

Komisija bo Applu izrekla visoko globo, ker je njegovo ravnanje nezakonito oviranje konkurence. Prav tako bo od Appla zahtevala, da sporno prakso konča, saj gre za nepoštene poslovne prakse. Z višino 500 milijonov evrov globa sicer ne bo najvišja, bo pa med višjimi. Je pa Apple v Franciji že...

10 komentarjev

Kritike Applovega načina odprtja ekosistema iOS, EU bo budno spremljala dogajanje

Slo-Tech - Vrstijo se odzivi na Applovo napoved odprtja ekosistema iOS, kjer bo v EU omogočeno nameščanje aplikacije tudi iz drugih virov poleg uradne tržnice App Store. Čeprav se je sprva zdelo, da gre za velikodušno ponudbo, kar je Apple pospremil z besedami, da bo velika večina razvijalec aplikacij plačevanja manj provizij, so odzivi kritični. Ključna težava je posebna provizija, ki bo znašala 0,5 evra na leto za vsako nameščeno aplikacijo mimo uradne tržnice (oproščenih je prvih milijon namestitev).

To se sicer sliši zanemarljivo, a bo za številne aplikacije uničujoče. David Heinemeier Hansson, avtor Ruby on Rails, pravi, da gre za izsiljevanje. Kot primer je vzel Instagram, ki ima v EU okrog 250 milijonov uporabnikov. To bi pomenilo, da mora Meta samo za Instagram plačati 11 milijonov dolarjev vsak mesec. Podobno velja tudi za druge velikane, denimo Messenger, WhatsApp itd. To so zneski, ki niti za Meto niso zanemarljivo, zato je upravičen sklep, da ti ne bodo niti pomislili na zunanje...

93 komentarjev

Apple se je uklonil EU in odprl NFC za tretje aplikacije

Slo-Tech - Apple je dane sporočil, da bo na svoji platformi iOS omogočil brezstična plačila in uporabo digitalne denarnice tudi drugim aplikacijam, ne le Apple Payu in Walletu. S tem želi Apple pomiriti evropske regulatorje, ki so že leta 2022 ugotovili, da prave alternative ni. Odslej bo dostop do NFC omogočen tudi konkurenčnim aplikacijam.

Evropska komisija je pred poldrugim letom začela uradno preiskavo, ali Apple z omejevanjem dostopa do NFC zgolj na svoji aplikaciji ovira konkurenco. NFC so tretje aplikacije sicer lahko uporabljale, a le za branje elektronskih čipov, ne pa plačila. Konec minulega leta so se nato pojavili namigi, da bo Apple prakso po pritisku iz Bruslja spremenil. Sedaj bodo to tudi storili, so zapisali v izjavi za The Wall Street Journal. Ni še povsem jasno, ali bo to možno tudi izven EU, a za zdaj kaže, da bo zadostovala registracija Apple ID-ja v EU, pa bo možna uporaba tudi v tujini - tako trdi Komisija.

Minuli teden se je Margrethe Vestager sestala z Applovim...

14 komentarjev

Applu se v EU obeta preiskava zaradi pritožbe Spotifyja

Slo-Tech - Po poročanju Reutersa se v EU Applu obeta nova preiskava, ki jo bo Komisija sprožila po pritožbi, ki jo je Spotify vložil predlani. Švedsko podjetje Applu očita, da v svojem App Storu nedopustno omejuje konkurenco, saj pobira 30-odstotno provizijo na vse nakupe. Sem sodi tudi nakup naročnine na Spotify, medtem ko so nekateri ponudniki (denimo Uber) te provizije oproščeni. Zato je Spotify s kampanjo skušal prepričati ljudi, naj naročnino raje vplačajo direktno na Spotifyjevi strani, na kar je Apple odgovoril s postavljanjem tihih omejitev aplikaciji. Apple je zanikal kakršnekoli nepoštene prakse in odvrnil, da si Spotify želi obravnave, ki je na voljo le brezplačnim aplikacijam.

Evropska komisija pa meni, da je v pritožbi vsaj zrno soli, zato se pripravlja na preiskavo. Do poletja naj bi Applu poslala uradno izjavo o nasprotovanju, na kar se Apple lahko odzove. Komisije bo potem ocenila, ali se bo primer nadaljeval z uradno preiskavo. Uradne potrditve dogajanja iz Bruslja še ni....

2 komentarja

FTC preverja, ali so Applove omejitve in marže pri aplikacijah zakonite

vir: Reuters
Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preverjati, kakšen je vpliv Applove politike 30-odstotne marže na vse nakupe prek njihove platforme App Store na storitve za streaming glasbe, zdaj ko je tudi Apple predstavil Apple Music. Kot so za Reuters potrdili trije neodvisni viri, gre za prvo stopnjo pregleda, ki se kasneje lahko razvije v uradno preiskavo ali pa ne.

Glavni problem je 30 odstotkov, ki jih Apple...

22 komentarjev