» »

Brez izhoda: Google sledi vsem uporabnikom

Brez izhoda: Google sledi vsem uporabnikom

Poročilo ugotavlja, da Android pošilja bistveno več informacij kakor iOS

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da Googlove storitve privzeto beležijo in Googlu pošiljajo kopico informacij o uporabniku, vključno z natančnimi in izčrpnimi lokacijskimi informacijami. V resnici pa je deljenje teh informacij praktično nemogoče izključiti, četudi se potrudimo, v 55 strani dolgem poročilu trdi Douglas C. Schmidt z Univerze Vanderbilt. Google se je na poročilo odzval z izjavo, da je hudo zavajajoče, ker da ga je raziskavo naročila lobistična skupina, napisal pa ga je izvedenec, ki v sporu med Oraclom in Googlom zastopa interesa prvega.

Google zbira podatke o uporabnikih aktivno in pasivno. Aktivno zbrani podatke so posledica zavestnega ravnanja uporabnikov, ki s prijavo v Googlove storitve razkrivajo določene podatke. Pri vsakem iskanju po Googlu, gledanjem posnetkov na YouTubu ali orientaciji z zemljevidom Googlu sporočamo precej. Pasivno zbiranje pa poteka brez interakcije uporabnika, denimo s telefona Android, ko z njim ne počnemo nič. Tudi tak telefon še vedno komunicira z Googlovimi strežniki. Podatke tako Google dobi s platform (Android, Chrome), aplikacij (YouTube, Maps), založniških orodij (Analytics, AdSense) in oglaševalskih orodij (AdMob, AdWords). Na ta način Google gradi profil o uporabniku, ki je v povezavi s ciljanim oglaševanjem veliko vreden.

Pravzaprav si je težko zamisliti svet brez uporabe Googlovih izdelkov, saj bi morali poiskati alternative za iskanje po spletu, ogledovanje videoposnetkov, uporabo zemljevidov, druge pametne telefone itd., hkrati pa bi morali blokirati še vse Googlove storitve na obiskanih spletnih straneh. Alternative seveda obstajajo, a so nekatere bolj druge pa manj uporabne, predvsem pa manj udobne.

Schmidt je ugotovil, da v značilnem dnevu Googlovega uporabnika več kot dve tretjini informacij Google zbere pasivno. Trdi tudi, da ima Google sposobnost povezati anonimne podatke (ki nastanejo, ko nismo vpisani v storitve) z uporabniškim računom dejanskega uporabnika, za kar da ima dokaze. Google trdi, da je to najbolj zavajajoč del študije, saj da zasebnostni (incognito) način v Chromu ne beleži nobenih informacij in ne omogoča prenosa v profil. Google še zagotavlja, da anonimiziranih podatkov, ki se zberejo iz oglaševalskih piškotkov, ne povezuje z uporabniškimi profili.

Študija je ugotovila, da telefon z Androidom Googlu pošlje desetkrat več informacij kot iOS Applu. To so podatki o lokaciji, predvajani glasbi, kupljenih izdelkih, aktivnosti itd. Google dobiva tudi osebne informacije uporabnikov in statistiko uporabe telefona, kar vključuje podatke o rabi aplikacij, konfiguracijo naprave, podatke o varnostnih kopijah itd. V 24 urah je Android 340-krat stopil v stik z Googlovimi strežniki, pri čemer je bila tretjina podatkov lokacijska informacija. Dnevno se je preneslo 11,6 MB podatkov. Kadar pa je uporabnik uporabljal iOS (z nameščenimi nekaterimi Googlovimi aplikacijami), Google ni dobil skoraj nobenih pasivnih informacij.

Google se še posebej potrudi, da sledi lokaciji uporabnika. Poleg GPS-a Google zbira tudi informacije o bližnjih omrežjih Wi-Fi, ki omogočajo zelo natančno določanje lokacije. To se dogaja tudi, če uporabnik izključi Wi-Fi na telefonu. Poročilo ugotavlja, da je Google na dobri poti, da svoj domet še poveča. AMP (Accelerated Mobile Pages), Google Assistant, Google Pay, Photos in Chromebook so storitve, ki bodo v prihodnosti Googlu omogočile zbrati še več podatkov o uporabnikih. Google Docs in Drive kot del Googlovega G Suite v politiki zasebnosti določata, da Google v plačljivi poslovni verziji ne sme prebirati teh podatkov. Za brezplačno različico teh omejitev ni, kar pomeni, da Google tehnično lahko naše dokumente prebira, analizira in ponovno uporabi. Podobno velja za Hangouts in Gmail.

160 komentarjev

«
1
2 3 4

OK.d ::

LPOK.d

GreenT ::

Pred cajtam sem se igral z enim starim Ipaq dlančnikom. Zadeva nima ne GPS-a in ne 3G ali kakršnekol povezave, ki bi izdajala lokacijo. Na internet sem šel preko domače WIFI povezave, ki je bila nekaj časa odprta, ... brez gesla, ker se mi ga ni dalo nastavit, ko sem router kupil. Kakorkol že, Google maps aplikacija na dlančniku je točno pokazala mojo lokacijo do hiše natančno. Če mene prašate, je Google s streetviewom pobiral signale domačih odprtih WIFI omrežij, čeprou sm v več člankih zasledil, da tega naj ne bi počeli.

euagrus ::

Obvezno preberite originalen pdf, tole zgoraj je samo povzetek. Recimo googlove fore okrog "lobisticne" skupine so samo diskreditacija, tole ni spisal en kekec ("Professor Douglas Schmidt is a software system expert with over 30+ years conducting, supervising, and researching the development of software for distributed middleware systems and their applications in networking and security, machine learning and smart-grid, design patterns, and more. He has authored 10+ books and 600+ papers that have been collectively cited over 38,000 times.) Na dnu dokumenta je se vec referenc, vabijo ga na sodisca kot izvedensko prico itd...

Bottom line, in to je v dokumentu dokazal (tule je pac na nivoju: "trdi"):
- google sledi uporabnikom preko vseh moznih podatkov iz raznih virov, od doubleclicka, do google analytics in seveda android applikacij, te podatke nato zdruzuje, na mesec uploada za okrog 300mb podatkov iz vasih telefonov na svoje serverje
- krsi GDPR na vseh nivojih
- za vse vase podatke, ki ste jih uporabljali preko zastonj servisov (od "free" storaga, do dokumentov ustvarjenih z google "office" programov) ste se strinjali, da jih lahko uporabi za kakrsnekoli namene, vkljucno z objavo vasih slik v javnosti itd. (oh, pa ne, da ste naredili golega selfija in uploadali na "free" cloud?!)

O raziskavi je bil obvescen tudi noyb.eu, ki je zadevo predal svojemu odvetniskemu teamu. Mimogrede, danes je poteklo 30 dni roka, ki ga imajo informacijski pooblascenci, da odgovorijo na pritozbo noyb.eu zoper FB in Google , ki je bila podana na prvi dan veljavnosti GDPRja. Bomo v ponedeljek videli, kaj se je zgodilo.

Pomembnost te raziskave je sicer zminimalizirana, njene informacije pa so na nivoju Snowdenovega obelodanjenja nadzora. Tole je nekaj kar je precej huje kot Cambridge Analytica in Facebook, in ceprav avtor sanja, da ni alternative za Google, to absolutno ni res (vem, da se bojo apologeti brandov obesili na to, ampak ja, so alternative 10% slabse. Ampak placate veliko nizjo ceno.)
In regione caecorum rex est luscus.
Ker me je nekaj slotechovcev sprasevalo:
https://github.com/cullum/dank-selfhosted

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: euagrus ()

blackbfm ::

OK.d je izjavil:



Zal je danes tako da tudi ce placas z denarjem placas dvojno, torej z denarjem IN podatki (primer windows10)

Če mene prašate, je Google s streetviewom pobiral signale domačih odprtih WIFI omrežij, čeprou sm v več člankih zasledil, da tega naj ne bi počeli.


Da bi s streetviewom pobiral signale je blazno glupa ideja

Kolikor je meni jasno android naprave skenirajo wifi omrežja in javljajo googlu lokacijo. Podobno kot za promet na cestah.

GreenT ::

blackbfm je izjavil:

OK.d je izjavil:



Zal je danes tako da tudi ce placas z denarjem placas dvojno, torej z denarjem IN podatki (primer windows10)

Če mene prašate, je Google s streetviewom pobiral signale domačih odprtih WIFI omrežij, čeprou sm v več člankih zasledil, da tega naj ne bi počeli.


Da bi s streetviewom pobiral signale je blazno glupa ideja

Kolikor je meni jasno android naprave skenirajo wifi omrežja in javljajo googlu lokacijo. Podobno kot za promet na cestah.


To ma več smisla ... ja. :)

vostok_1 ::

Pravzaprav si je težko zamisliti svet brez uporabe Googlovih izdelkov


Pravzaprav si lahko.

Idjoti navalijo, google pa monopolizira.
Žal mi je za nokio, android so smeti, ki bi se jih želel čimprej rešit.

Skratka you reap what you sow.
Folk je sedaj še navalil na Huaweje ipd.
Čez par let pa bomo vsi spet se praskali po glavi.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

euagrus ::

vostok_1 je izjavil:

Pravzaprav si je težko zamisliti svet brez uporabe Googlovih izdelkov


Pravzaprav si lahko.


+1! PREBERITE PDF! V raziskavi je obesil Android komunikacijo preko VPNja, in dekodiral promet. Dejansko je DOKAZAL postavke, tako, da lahko google naklada z lobisti itd. ampak dejstvo je, da so postavke dokazane (in to od nekoga, ki je dalec od nerelevantnega mulca). Kdor bo po tem, se zaupal googlu, ima hude probleme v razumevanju sveta.
In regione caecorum rex est luscus.
Ker me je nekaj slotechovcev sprasevalo:
https://github.com/cullum/dank-selfhosted

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: euagrus ()

beethoven ::

blackbfm je izjavil:

Da bi s streetviewom pobiral signale je blazno glupa ideja


Ravno to so počeli pred parimi leti, po "pomoti" so tudi spremljali ves promet, ki je šel po nezaščitenih wifi omrežjih. Danes ničesar od tega naj ne bi več počeli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: beethoven ()

Ales ::

Brez Google storitev se da čisto lepo shajati. Moraš pa to "plačati" ali v svojem času ali v dejanskem denarju. Prvo, če nameščaš svoj ekosistem, drugo, če uporabljaš kaj obstoječega, kar je plačljivo. Pri slednjem bi presneto dobro raziskal, ali dejansko ne deli podatkov naprej.

To kar folk na splošno dovoljuje Googlu, Facbooku, itd. je nepojmljivo. Kot da bi se večina namenoma delala neumne.

blackbfm ::

Žal mi je za nokio, android so smeti, ki bi se jih želel čimprej rešit


Ce bi bla Nokia konkurencna googlu, applu in ms, sigurno ne bi bla nič manj "evil". Imeli bi samo en spyware os več :))

Ales ::

Odvisno, MeeGo ni šel čisto v tej smeri, IMHO. Žal pa ne kaže, da bomo kdaj izvedeli, ker je priložnost zaenkrat mimo.

pi pawr ::

hudobni google :|

Vsak dan več razlogov, da prestopim na FSF approved distribucijo in na programe z RYF certifikacijo.
Ja, potem pa investicija časa v konfiguracijo.
že voham svobodo8-)

Kupim T430

Stari maček ::

GreenT je izjavil:

Pred cajtam sem se igral z enim starim Ipaq dlančnikom. Zadeva nima ne GPS-a in ne 3G ali kakršnekol povezave, ki bi izdajala lokacijo. Na internet sem šel preko domače WIFI povezave, ki je bila nekaj časa odprta, ... brez gesla, ker se mi ga ni dalo nastavit, ko sem router kupil. Kakorkol že, Google maps aplikacija na dlančniku je točno pokazala mojo lokacijo do hiše natančno. Če mene prašate, je Google s streetviewom pobiral signale domačih odprtih WIFI omrežij, čeprou sm v več člankih zasledil, da tega naj ne bi počeli.

Preseli svoj router na drugo lokacijo in boš to dokazal.

Zgodovina sprememb…

filip007 ::

GPS ne uporabljam, lokacija izklopljena, tako da res nevem kaj bi zbiral. Sploh pa ne uporabljam nobene aplikacije razen Opera na WiFi, pa še tisto sam posodabljam.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

slothec ::

Tisti, ki spremljamo zadeve (tudi takele novice), vidimo problematiko. Le majhen del teh vsaj proba kaj narediti.
Poleg vseh teh je pa veeelik delež tistih, ki za problematiko sploh ne vejo (npr. moja mama ipd.)in torej problema zanje sploh ni. Pa jim ni za očitati.

Osebno: Brez gmail računa, brez storitev, ki iz tega računa izhajajo, brez google iskalnika, brez androida, brez Chroma. Pa živim zelo lepo, nič omejeno. 8-) Je pač treba mal prste pretegniti in iskati solidne alternative. Za e-poštni račun jih je veliko, Bing iskalnik je zadovoljiv (čeprav morda malo manj poindeksira, tudi zaporedje rezultatov iskanja je malo manj slovensko - pač napišeš kakšno ključno besedo več (npr. namesto "mobi" napišeš "mobi telekom")), zemljevid https://wego.here.com je super (street viewa pač ni), Firefox ali kaj drugega je morda še bolje od Chroma. Za mobitel je pa tudi alternativa. Če že ne iphone ali umrli WPhone, pa vsaj android distribucija (npr. Lineage OS, ki, iz prve roke, trdno in kvalitetno laufa sedaj že nekaj časa in z odsekanim google plevelom bolj varuje zasebnost). Tudi če ne 100%, se s takimi rešitvami v veliki meri rešiš google jarma brez posebnega žrtvovanja. Mogoče padeš pod drug jarem, je pa ta sigurno lažji in manj bodeč.
Lahko ti je pa vseeno in živiš dalje kot večina. Vsakemu svoje.


...skratka, izhod JE.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: slothec ()

GreenT ::

Jest pa mislm, da za domačega uporabnika kle ni rešitve. Problem je. Ampak se ga lotevamo kakih 20let prepozno. Ker tut če takoj zdej prešaltaš na kao varne alternative,...maš še zmerej 10-20let preteklosti na nekem serverju nekje v Ameriki al bog ve kje. Pa je nima samo Google. Tkole na hitro bi reku, da ima sevede tudi Microsoft čist enako količno podatkov, pa yahoo, ki se je včasih na maso uporabljal skupaj z ogromno fotk na flickerju, pa sony (doma v dnevni imam PS4), da o slavnem Xbox kinektu, ki je ves čas snemal dnevno sobo niti ne govorim... Tudi twitter, apple, Facebook in tele instafore k eni uporabljajo. Dobro je tut vedet, da ma dons skor vsaka fotka, ki jo nekam uplovdaš in pošleš metapodatke z GPS lokacijo, IDjam uporabnika, uporabljenim hardwerom,... Skratka, the only way to win is not to play...in se odklopiš z interneta. :)

FastWIND ::

Predpostavljam, da se na slotechu pretežno zadržujemo takšni, ki ali informacijsko tehnologijo uporaljate v profi namene ali pa vsaj malo razumememo zakaj gre...

Predstavljajte si povprečnega uporabnika (ne glede na leta), ki je zmožen razumet samo uporabo - pa še to omejeno googlovih storitev, nima pa pojma o ozadju... Predpostavljam, da je takšnih uporabnikov večina. In tile zagotovo ne bodo namenjali ne časa ne umskega potenciala za razumet ozadje.. Zakaj ? POjma nimam oz. očitno jih ne briga za svoje podatke oz. niso smospobni razumet posledic..

Torej na nas je, da opozarjamo in le tako se lahko kam kaj premakne.. Če sploh - pa vendar upanje ostaja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FastWIND ()

slothec ::

GreenT je izjavil:

Jest pa mislm, da za domačega uporabnika kle ni rešitve. Problem je. Ampak se ga lotevamo kakih 20let prepozno. Ker tut če takoj zdej prešaltaš na kao varne alternative,...maš še zmerej 10-20let preteklosti na nekem serverju nekje v Ameriki al bog ve kje. Pa je nima samo Google. Tkole na hitro bi reku, da ima sevede tudi Microsoft čist enako količno podatkov, pa yahoo, ki se je včasih na maso uporabljal skupaj z ogromno fotk na flickerju, pa sony (doma v dnevni imam PS4), da o slavnem Xbox kinektu, ki je ves čas snemal dnevno sobo niti ne govorim... Tudi twitter, apple, Facebook in tele instafore k eni uporabljajo. Dobro je tut vedet, da ma dons skor vsaka fotka, ki jo nekam uplovdaš in pošleš metapodatke z GPS lokacijo, IDjam uporabnika, uporabljenim hardwerom,... Skratka, the only way to win is not to play...in se odklopiš z interneta. :)


To se vsekakor zelo strinjam. A še vedno imaš možnost izbire za naprej, torej vsaj zdaj prešaltaš. In z zahtevo za izbris za nazaj upaš, da se vsaj kaj od zbranega dejansko pobriše. Kaj več verjetno ni v tvoji moči.
Hkrati pa razmišljaš, kaj dejansko nujno rabiš početi online. Shranjevanje v oblaku to zagotovo ni, vsaj za večino ne.

GreenT ::

Flickr sem omenil, ker sem se mesece bockal z njimi, da so mi zbrisali fotke z njega. Yahoo je bil takrat žrtev nekega napada in posledično so vse račune, ki niso imeli alternativne identifikacije zaklenili. Tud, če si vedu geslo in username, nisi mogel več notr. Dejansko je blo potrebno kakih 10 mailov in skenirana osebna(!), da so mi zbrisali račun. Podobna zgodbna je bla s Twitterjem. Zbrišem račun, super. A račun je ostal. S to razliko, da nisem mogel več notr,...

AndrejO ::

GreenT je izjavil:

Pred cajtam sem se igral z enim starim Ipaq dlančnikom. Zadeva nima ne GPS-a in ne 3G ali kakršnekol povezave, ki bi izdajala lokacijo. Na internet sem šel preko domače WIFI povezave, ki je bila nekaj časa odprta, ... brez gesla, ker se mi ga ni dalo nastavit, ko sem router kupil. Kakorkol že, Google maps aplikacija na dlančniku je točno pokazala mojo lokacijo do hiše natančno. Če mene prašate, je Google s streetviewom pobiral signale domačih odprtih WIFI omrežij, čeprou sm v več člankih zasledil, da tega naj ne bi počeli.


Ne več. Sedaj se to počne drugače.

Ta članek (sicer iz l. 2011, ampak še vedno relevanten) lepo popiše kako se to dela in kako se te lahko izsledi, pa četudi boš sam osebno storil čisto vse, da ne bi na G poslal niti enega podatka.

Da bo stvar še bolj zabavna, pri prikazovanju lokacije Google Maps (in Android in vse ostalo) dejansko prioritizira podatke o WiFi točkah v bližini pred lokalnimi "providerji" iz samega telefona/tablice - kar vkljuuje tudi GPS.

Kdor želi narediti zabaven eksperiment na začetku študijskega leta, lahko od doma vzame svoj AP, ga odnese v LJ/MB/KP/..., kjer bo študiral, ga tam vklopi in se počoha po glavi, ko mu bo android pokazal, da se je "teleportiral" nazaj domov. Zabaven del je merjenje časa, ki je potreben, da Google pride do zaključka, da se je naprava premestila na novo lokacijo.

Spletni brskalnik je vezan na IP naslov in razlog, da je tvoj domači IP naslov povezan z lokacijo, se verjetno skriva ravno v tem, da si imel WiFi nekaj časa odprt in, če ugibam na pamet, imaš statičen IP oziroma si imel isti IP v uporabi daljše časnovno obdobje. Vsaj zaenkrat niti Chrome spletnem mestu še ne pošilja podatkov potrebnih za identifikacijo morebitne WiFi točke ali točk, ki so bile zaznane v bližini.

Da se je to njega dni preprečilo za Google, je bilo potrebno k SSID dodati končnico "_nomap". Da se je to preprečilo za Microsoft, je bilo potrebno k SSID dodati končnico "_optout". V običajni maniri ameriškega egocentrizma, je pristop seveda "opt-out" in ne "opt-in" in, kdor bi želel vsem "zaupanja vrednim" nabiralcem podatkov takšne rabote omejiti, pač ne bo imel sreče, ker se rešitve za posamične opt-oute medsebojno izključujejo.

Če bi kdo mene vprašal, je edini izhod sistematično in avtomatizirano rotiranje SSID-ov in MAC naslovov, kar bo "prisluškovalcem" dvignilo prag šuma tako visoko, da bo podatek postal neuporabno smetje. Drugih rešitev žal ne vidim (OK, SSID lahko "skriješ", ampak MAC moraš še vedno redno rotirati), ker je WiFi dobesedno "v etru" in mu lahko prisluškuje vsakdo, ki je dovolj blizu.

Da pa bi prepovedali "poslušanje etra", tega pa raje ne bi videl, ker si ne predstavljam demokratičnega sistema, kjer bi to bilo možno izvajati.

Anyhow ... preko IP naslova, katerega lokacija je bila določena (torej statični in dlje časa neprekinjeno dodeljeni IP naslovi se kvalificirajo), lahko lastniki takšnih baz podatkov precej natančno določijo lokacijo obiskovalca, ne glede na to, če je obiskovalec to strinjanje podal ali pa ni podal. Seveda pa, če ga ni podal, se mu na spletni strani ne bo "priznalo", da je njegova lokacija natančno znana. Da se ljudi pač ne bi preveč vznemirjalo.

Dobrodošli v 21. stoletje, kjer (domnevno) sledenje črki zakona ne pomaga pol k***. You have been located.

euagrus ::

GreenT je izjavil:

Jest pa mislm, da za domačega uporabnika kle ni rešitve. Problem je. Ampak se ga lotevamo kakih 20let prepozno. Ker tut če takoj zdej prešaltaš na kao varne alternative,...maš še zmerej 10-20let preteklosti na nekem serverju nekje v Ameriki al bog ve kje. Pa je nima samo Google. Tkole na hitro bi reku, da ima sevede tudi Microsoft čist enako količno podatkov, pa yahoo, ki se je včasih na maso uporabljal skupaj z ogromno fotk na flickerju, pa sony (doma v dnevni imam PS4), da o slavnem Xbox kinektu, ki je ves čas snemal dnevno sobo niti ne govorim... Tudi twitter, apple, Facebook in tele instafore k eni uporabljajo. Dobro je tut vedet, da ma dons skor vsaka fotka, ki jo nekam uplovdaš in pošleš metapodatke z GPS lokacijo, IDjam uporabnika, uporabljenim hardwerom,... Skratka, the only way to win is not to play...in se odklopiš z interneta. :)


Bullshit, sorry. Za navadnega uporabnika je hudo dobro mitigiranje problema, da ne uporablja vec googlovih resitev. In facebooka. In v naslednjem mesecu, se bo zavedel, da mu cisto nic ne manjka. Taki fatalisticni pogledi so na nivoju predsnowdenovega nimamniczaskrivatastva.
In regione caecorum rex est luscus.
Ker me je nekaj slotechovcev sprasevalo:
https://github.com/cullum/dank-selfhosted

WhiteAngel ::

Huh, tale članek je kar krut in vse skupaj izgleda dosti slabo za Google. Ampak se bojim, da bodo psi lajali, karavana gre pa dalje. Mogoče bo kakšna kazen od EU padla, to je pa to :(

blackbfm ::

Za navadnega uporabnika je hudo dobro mitigiranje problema, da ne uporablja vec googlovih resitev. In facebooka. In v naslednjem mesecu, se bo zavedel, da mu cisto nic ne manjka.


Če ljudem *čisto nič* ne bi manjkal potem teh orodij že v osnovi sploh ne bi začeli uporabljat

slothec ::

To pa zato, ker večini ljudem že v glavi malo manjka.

+ čredni nagon, seveda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: slothec ()

euagrus ::

blackbfm je izjavil:

Za navadnega uporabnika je hudo dobro mitigiranje problema, da ne uporablja vec googlovih resitev. In facebooka. In v naslednjem mesecu, se bo zavedel, da mu cisto nic ne manjka.


Če ljudem *čisto nič* ne bi manjkal potem teh orodij že v osnovi sploh ne bi začeli uporabljat


Ne, ni tako. Ljudje vecino stvari uporabljajo ker so moderni in (sploh v it krogih) zato ker so skrajno leni in ker je edina zadeva s katero se lahko postavljajo, da uporabljajo nekaj kar je v tistem trenutku hype. Naj ravno preko tehnicnih uporabnikov postane moderno ne-uporabljati googla, pa bos videl kako se bo hitro situacija spremenila (naj spomnim, da smo bili slovenci med top drzavami po uporabi firefoxa), pa ne samo to, ko bo google zacel izgubljati uporabnike, zaradi svojih pokvarjenih praks, bo hitro nehal vohuniti za vsemi. Razlogov za tehnicni kader je dovolj, googlove domene v hosts file na 127.0.0.1, pa nekaj mesecev brez, pa bo hitro jasno, da ga pravzaprav ne rabite (been there, done that), vsa zadeva je samo v percepciji, da si cool ce uporabljas njegovo sranje
In regione caecorum rex est luscus.
Ker me je nekaj slotechovcev sprasevalo:
https://github.com/cullum/dank-selfhosted

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: euagrus ()

blackbfm ::

To pa zato, ker večini ljudem že v glavi malo manjka.

+ čredni nagon, seveda.


torej mitigacija problema, prepovedat internet,google,fuzbal tekme,mcdonalds.. kaj še?

da uporabljajo nekaj kar je v tistem trenutku hype


hype stvari trajajo pol leta ne pa 10+ let

naj spomnim, da smo bili slovenci med top drzavami po uporabi firefoxa


ker je bila takrat edina solidna alternativa crap ie-ju:))

vsa zadeva je samo v percepciji, da si cool ce uporabljas njegovo sranje


To je tvoja percepcija. Jz ne uporabljam googla zato da sem cool, ampak ker mi ponuja meni všečna orodja.

euagrus ::

blackbfm je izjavil:

To pa zato, ker večini ljudem že v glavi malo manjka.

+ čredni nagon, seveda.


torej mitigacija problema, prepovedat internet,google,fuzbal tekme,mcdonalds.. kaj še?

da uporabljajo nekaj kar je v tistem trenutku hype


hype stvari trajajo pol leta ne pa 10+ let

naj spomnim, da smo bili slovenci med top drzavami po uporabi firefoxa


ker je bila takrat edina solidna alternativa crap ie-ju:))

vsa zadeva je samo v percepciji, da si cool ce uporabljas njegovo sranje


To je tvoja percepcija. Jz ne uporabljam googla zato da sem cool, ampak ker mi ponuja meni všečna orodja.


Ne, uporabljas ga zato ker si cel svoj obstoj in pozicijo v druzbi postavil na temelje uporabe googla (kolege prepriceval, kako je cool android (gmail,...) se hvalil, kako fino imas vse postimsno, da imas vse podatke uploadane na njihov cloud,..., divje zagovarjal njihove kikse, ceprav je vec kot jasno, da so barabe - https://www.businessinsider.com/why-peo... ) tokom casa pa si izgubil kakrsenkoli feeling, kaj se obstaja na svetu. Pa te ne obsojam, poznam veliko taksnih, pa se vsi motijo, vse so stavili na google in ko jim je zaril prst v zadnjico do komolca, so ga zaceli zagovarjati, ker pac ne morejo vec nazaj, ker bi izgubili svoje "edge" v druzbi. Ampak to ne pomeni, da se brez googla ne da. Pomeni samo, da z googlovim komolcem iz anusa delujejo kot tisti pajaci na palcki. Mahajo tako kot google vihti roko in hkrati s svojim zastonj PRom - kot ti zdaj, delajo fantasticno skodo celemu planetu. Da lahko ostanejo cool v svojem majhnem svetu.

Mimogrede, firefox je zdaj alternativs crap chromu. A ga uporabljas? Seveda ne.
In regione caecorum rex est luscus.
Ker me je nekaj slotechovcev sprasevalo:
https://github.com/cullum/dank-selfhosted

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: euagrus ()

MrStein ::

slothec je izjavil:



Osebno: Brez gmail računa, brez storitev, ki iz tega računa izhajajo, brez google iskalnika, brez androida, brez Chroma. Pa živim zelo lepo, nič omejeno. 8-) Je pač treba mal prste pretegniti in iskati solidne alternative.

Brez elektrike se tudi da živeti lepo. Je pač treba mal prste pretegniti in iskati solidne alternative.


slothec je izjavil:

Mogoče padeš pod drug jarem, je pa ta sigurno lažji in manj bodeč.

Kaj točno tu boli?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Spura ::

GreenT je izjavil:

Če mene prašate, je Google s streetviewom pobiral signale domačih odprtih WIFI omrežij, čeprou sm v več člankih zasledil, da tega naj ne bi počeli.

Pobiral so SSIDje, kar lahko tudi na zaklenjenih omrezjih.

euagrus ::

MrStein je izjavil:

slothec je izjavil:



Osebno: Brez gmail računa, brez storitev, ki iz tega računa izhajajo, brez google iskalnika, brez androida, brez Chroma. Pa živim zelo lepo, nič omejeno. 8-) Je pač treba mal prste pretegniti in iskati solidne alternative.

Brez elektrike se tudi da živeti lepo. Je pač treba mal prste pretegniti in iskati solidne alternative.


slothec je izjavil:

Mogoče padeš pod drug jarem, je pa ta sigurno lažji in manj bodeč.

Kaj točno tu boli?


Sorry, ampak google in elektrika je pa hudo slab primer. Pretiran in senzacionalisticen.
In regione caecorum rex est luscus.
Ker me je nekaj slotechovcev sprasevalo:
https://github.com/cullum/dank-selfhosted

slothec ::

precej obupen primer ja.

euagrus je izjavil:


Ne, uporabljas ga zato ker si cel svoj obstoj in pozicijo v druzbi postavil na temelje uporabe googla (kolege prepriceval, kako je cool android (gmail,...) se hvalil, kako fino imas vse postimsno, da imas vse podatke uploadane na njihov cloud,..., divje zagovarjal njihove kikse, ceprav je vec kot jasno, da so barabe - https://www.businessinsider.com/why-peo... ) tokom casa pa si izgubil kakrsenkoli feeling, kaj se obstaja na svetu. Pa te ne obsojam, poznam veliko taksnih, pa se vsi motijo, vse so stavili na google in ko jim je zaril prst v zadnjico do komolca, so ga zaceli zagovarjati, ker pac ne morejo vec nazaj, ker bi izgubili svoje "edge" v druzbi. Ampak to ne pomeni, da se brez googla ne da. Pomeni samo, da z googlovim komolcem iz anusa delujejo kot tisti pajaci na palcki. Mahajo tako kot google vihti roko in hkrati s svojim zastonj PRom - kot ti zdaj, delajo fantasticno skodo celemu planetu. Da lahko ostanejo cool v svojem majhnem svetu.

Mimogrede, firefox je zdaj alternativs crap chromu. A ga uporabljas? Seveda ne.


:)) Lepo napisano!

MrStein ::

euagrus je izjavil:


Sorry, ampak google in elektrika je pa hudo slab primer. Pretiran in senzacionalisticen.

Zgolj izogibaš se vprašanju.

Lahko bi dal bilokaj drugega:
- brez avta
- brez tekoče vode
- brez TV
- brez telefona
- brez hiše

Izberi kar se ti zdi "dovolj dobro za primerjavo" in potem komentiraj.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

FastWIND ::

Torej je iphone bolj "varen" pred zbiranjem podatkov? Bi lahko človek prišel do zaključka...

MrStein ::

"Študija je ugotovila, da telefon z Androidom Googlu pošlje desetkrat več informacij kot iOS Applu."

Ah, Apple zgolj bolj kompresira podatke. ;)

GreenT je izjavil:

Pred cajtam sem se igral z enim starim Ipaq dlančnikom. Zadeva nima ne GPS-a in ne 3G ali kakršnekol povezave, ki bi izdajala lokacijo. Na internet sem šel preko domače WIFI povezave, ki je bila nekaj časa odprta, ... brez gesla, ker se mi ga ni dalo nastavit, ko sem router kupil. Kakorkol že, Google maps aplikacija na dlančniku je točno pokazala mojo lokacijo do hiše natančno. Če mene prašate, je Google s streetviewom pobiral signale domačih odprtih WIFI omrežij, čeprou sm v več člankih zasledil, da tega naj ne bi počeli.

Da ima Google (in drugi) zemljevid vseh(?) WLAN omrežij je praktično fakt, že dolgo vrsto let. (kako je IP naslov lociral pa je že AndrejO razložil)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Ales ::

MrStein je izjavil:

euagrus je izjavil:


Sorry, ampak google in elektrika je pa hudo slab primer. Pretiran in senzacionalisticen.

Zgolj izogibaš se vprašanju.

Lahko bi dal bilokaj drugega:
- brez avta
- brez tekoče vode
- brez TV
- brez telefona
- brez hiše

Izberi kar se ti zdi "dovolj dobro za primerjavo" in potem komentiraj.

Sori, nič od tega ni niti približno primerljivo ubogim Googlovim "storitvam". Ne delaj se neumnega.

slothec ::

MrStein je izjavil:


Lahko bi dal bilokaj drugega:
- brez avta
- brez tekoče vode
- brez TV
- brez telefona
- brez hiše

Izberi kar se ti zdi "dovolj dobro za primerjavo" in potem komentiraj.


Primerjava googlu kot iskalniku je kakšen drug iskalnik.
Primerjava googlu kot punudniku kompleta storitev so druge istovrstne storitve.

MrStein ::

Ja, saj. Je pač treba mal prste pretegniti in iskati solidne alternative. Točno to sem rekel. A se zdaj strinjaš ali ne??
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

slothec ::

Ja, iskanju drugih storitev na internetu. Ne alternative internetu.

MrStein ::

Brez interneta smo živeli tisoče let. Seveda gre. Samo malo napora zahteva. To je fakt, da ne bo spet kdo dlake cepil.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

euagrus ::

MrStein je izjavil:

euagrus je izjavil:


Sorry, ampak google in elektrika je pa hudo slab primer. Pretiran in senzacionalisticen.

Zgolj izogibaš se vprašanju.

Lahko bi dal bilokaj drugega:
- brez avta
- brez tekoče vode
- brez TV
- brez telefona
- brez hiše

Izberi kar se ti zdi "dovolj dobro za primerjavo" in potem komentiraj.


Kaj pa je vprasanje? Tole zgoraj je vse po vitalnosti daaaaaalec pred googlom. Za avto pa jypa vprasaj.

Za iskalnik duckduckgo, ali pa ce googla "piratiziras" preko searx brez da bi mu dal svoje podatke.

Vecino android softwara deluje preko microg lineage roma brez problema, tudi z blokiranimi google domenami. Dobis preko yalp-a ali pa f-droid.

Email zaupati googlu je tako ali tako za luno. Tega ne opravici nic, pa cetudi si svoj mail server postavis na raspberry. Enako velja za cloud, od ftp serverja (ki jih poznamo ze od pamtiveka), pa do nextclouda.

Kaj se ostane? Browser firefox/brave, Openstreetmaps in https://f-droid.org/en/packages/com.git...

Evo, za salo, brez uporabe ricinusa, si se znebil googla.

Da niti ne omenjamo, da bo kupe alternativ, naslednji moment, ko bo google padel v nemilost pred uporabniki (alternativna socialna omrezja so kar vzcvetela po Cambridge Analytica skandalu), dokler ljudje kot zombiji letijo k njemu, nima smisla. Ko bo tega konec - bos imel precej vec izbire.
In regione caecorum rex est luscus.
Ker me je nekaj slotechovcev sprasevalo:
https://github.com/cullum/dank-selfhosted

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: euagrus ()

MrStein ::

Kaj ima vitalnost veze? Vprašanje je "ali gre brez?", odgovor pa je jasen "da".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

slothec ::

Vprašanje te teme je, če gre brez googlovih storitev. Noben tle ne išče alternative internetu ali elektriki. Dejte se mal niti držat no.

blackbfm ::

Ne, uporabljas ga zato ker si cel svoj obstoj in pozicijo v druzbi postavil na temelje uporabe googla (kolege prepriceval, kako je cool android (gmail,...) se hvalil, kako fino imas vse postimsno, da imas vse podatke uploadane na njihov cloud,


Je res da sem svetoval ljudem gmail, ker so imeli z drugimi ponudniki n+1 problem. Kdo je tu kriv, jaz ali crap mail ponudniki? Naj uporabnika ki neve (in niti noče vedet) razike med POP in IMAP, naj ga silim v postavitev in vzdrževanje lastnega mail streznika? Nisem pa nikoli rekel nobenmu da NI COOL če ne bo uporabljal gmaila

Mahajo tako kot google vihti roko in hkrati s svojim zastonj PRom - kot ti zdaj, delajo fantasticno skodo celemu planetu. Da lahko ostanejo cool v svojem majhnem svetu.


To imas ti neko težavo s samopodobo oz izpadanjem cool v družbi in zdaj je za te tvoje težave kar naenkrat kriv google oz njegovi uporabniki:))


Mimogrede, firefox je zdaj alternativs crap chromu. A ga uporabljas? Seveda ne.


uporabljam oba.. ne vidim pa kaj je crap na chromu.. lahko razlozis?

GreenT ::

Presežte sami sebe, pa povejte kaj so alternative.

slothec ::

Recimo:
https://www.bing.com/search?q=chrome+al...
https://www.bing.com/search?q=gmail+alt...
https://www.bing.com/search?q=android+a...
https://www.bing.com/search?q=google+se...

Če misliš, da boš dobil boljše rezultate z googlom, pa še tkole poišči:
https://www.google.si/search?source=hp&.....0j0i22i30k1l9.4180.9942.0.10181.12.10.0.2.2.0.150.1091.4j6.10.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.12.1105...0i131k1.0.uDsu6Lukxhs

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: slothec ()

euagrus ::

blackbfm je izjavil:

Ne, uporabljas ga zato ker si cel svoj obstoj in pozicijo v druzbi postavil na temelje uporabe googla (kolege prepriceval, kako je cool android (gmail,...) se hvalil, kako fino imas vse postimsno, da imas vse podatke uploadane na njihov cloud,


Je res da sem svetoval ljudem gmail, ker so imeli z drugimi ponudniki n+1 problem. Kdo je tu kriv, jaz ali crap mail ponudniki? Naj uporabnika ki neve (in niti noče vedet) razike med POP in IMAP, naj ga silim v postavitev in vzdrževanje lastnega mail streznika? Nisem pa nikoli rekel nobenmu da NI COOL če ne bo uporabljal gmaila

Mahajo tako kot google vihti roko in hkrati s svojim zastonj PRom - kot ti zdaj, delajo fantasticno skodo celemu planetu. Da lahko ostanejo cool v svojem majhnem svetu.


To imas ti neko težavo s samopodobo oz izpadanjem cool v družbi in zdaj je za te tvoje težave kar naenkrat kriv google oz njegovi uporabniki:))


Mimogrede, firefox je zdaj alternativs crap chromu. A ga uporabljas? Seveda ne.


uporabljam oba.. ne vidim pa kaj je crap na chromu.. lahko razlozis?

Slabsi je (tudi performancno) in cenzurira addine, ki niso v interesu googlu, da niti ne omenjamo, da potem nimas googlovegs spywara na masini (daj poglej malo servise, samo za hec) Torej, firefox. Si si prebral https://www.businessinsider.com/why-peo... ? V tej luci gledam tvoje odgovore, pa morda se kdo drug tudi.
In regione caecorum rex est luscus.
Ker me je nekaj slotechovcev sprasevalo:
https://github.com/cullum/dank-selfhosted

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: euagrus ()

blackbfm ::

Slabsi je (tudi performancno) in cenzurira addine, ki niso v interesu googlu, da niti ne omenjamo, da potem nimas googlovegs spywara na masini


Po mojem občutku je performans chroma boljsi. Za addine mi je vseeno ker jih generalno ne nucam,razen kaksen basic cookie editor. Spyware ne vpliva na funkcionalnost - slabše delovanje, bi bilo pa bolje brez seveda. Torej v osnovi je chrome boljsi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

OK.d ::

slothec je izjavil:

Tisti, ki spremljamo zadeve (tudi takele novice), vidimo problematiko. Le majhen del teh vsaj proba kaj narediti.
Poleg vseh teh je pa veeelik delež tistih, ki za problematiko sploh ne vejo (npr. moja mama ipd.)in torej problema zanje sploh ni. Pa jim ni za očitati.

Osebno: Brez gmail računa, brez storitev, ki iz tega računa izhajajo, brez google iskalnika, brez androida, brez Chroma. Pa živim zelo lepo, nič omejeno. 8-) Je pač treba mal prste pretegniti in iskati solidne alternative. Za e-poštni račun jih je veliko, Bing iskalnik je zadovoljiv (čeprav morda malo manj poindeksira, tudi zaporedje rezultatov iskanja je malo manj slovensko - pač napišeš kakšno ključno besedo več (npr. namesto "mobi" napišeš "mobi telekom")), zemljevid https://wego.here.com je super (street viewa pač ni), Firefox ali kaj drugega je morda še bolje od Chroma. Za mobitel je pa tudi alternativa. Če že ne iphone ali umrli WPhone, pa vsaj android distribucija (npr. Lineage OS, ki, iz prve roke, trdno in kvalitetno laufa sedaj že nekaj časa in z odsekanim google plevelom bolj varuje zasebnost). Tudi če ne 100%, se s takimi rešitvami v veliki meri rešiš google jarma brez posebnega žrtvovanja. Mogoče padeš pod drug jarem, je pa ta sigurno lažji in manj bodeč.
Lahko ti je pa vseeno in živiš dalje kot večina. Vsakemu svoje.


...skratka, izhod JE.

Ti se kar tolaži, duh je že zdavnaj ušel iz stekleničke.;)
LPOK.d

GreenT ::

slothec je izjavil:

Recimo:
https://www.bing.com/search?q=chrome+al...
https://www.bing.com/search?q=gmail+alt...
https://www.bing.com/search?q=android+a...
https://www.bing.com/search?q=google+se...

Če misliš, da boš dobil boljše rezultate z googlom, pa še tkole poišči:
https://www.google.si/search?source=hp&.....0j0i22i30k1l9.4180.9942.0.10181.12.10.0.2.2.0.150.1091.4j6.10.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.12.1105...0i131k1.0.uDsu6Lukxhs


Lej, to je otročji odgovor.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google bo proizvajalcem pametnih telefonov začel zaračunavati Google Play v EU (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Android
16242459 (32367) Ales
»

Brez izhoda: Google sledi vsem uporabnikom (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
16046032 (33432) r3dkv1c4
»

Začel se je Google I/O - Android

Oddelek: Novice / Android
2912889 (10430) Marat
»

Google za spodrsljaj s Street Viewom namočil enega od programerjev

Oddelek: Novice / Zasebnost
178811 (6709) Icematxyz
»

Googlova sprememba politike zasebnosti povezuje podatke iz vseh storitev

Oddelek: Novice / Zasebnost
3514468 (11024) globalna80

Več podobnih tem