» »

Ameriško ministrstvo za pravosodje zaostrilo protimonopolno preiskavo zoper Google

Ameriško ministrstvo za pravosodje zaostrilo protimonopolno preiskavo zoper Google

The Verge - Googlov primež nad trgom spletnega iskanja, oglasov ter mobilnih storitev očitno vedno bolj skrbi ameriške regulatorje. Septembra lani so ministri za pravosodje v vseh ameriških zveznih državah (z izjemo Kalifornije in Alabame) napovedali začetek lastnih preiskav glede tega, ali Google zlorablja svoj prevladujoči položaj na trgu ter s tem nedopustno škodi interesom konkurentov oziroma uporabnikov. Od takrat so se preiskave očitno že že premaknile dovolj daleč, da bo naslednji teden potekal skupni sestanek zveznega ministrstva za pravosodje ter ministrov vsaj sedmih zveznih držav, s ciljem, da si izmenjajo dozdaj nabrane informacije in določijo načrte za naprej.

Nekateri komentatorji špekulirajo, da zvezno ministrstvo na pravosodje izvaja širok protimonopolni pregled Googlovega delovanja, ter da se bo na koncu morda odločilo celo za tožbo, tako kot se je to zgodilo konec 90h z njihovo tožbo proti Microsoftu zaradi nedopustnega združevanja operacijskega sistema Windows z lastnim brskalnikom Internet Explorer. Microsoft je bil takrat na prvi stopnji obsojen. Po pritožbi se je sicer izvlekel, vendar je na koncu moral uporabnikom Oken olajšati uporabo drugih brskalnikov in še nekaterih drugih programov, kar je konec koncev precej pripomoglo tudi k vzponu danes vseprisotnega Google Chrome-a. Nekateri upajo, da bi se tokrat isto zgodilo tudi Googlu, tako da bi moral vsaj malo popustiti drugim ponudnikom oglaševalskih storitev oziroma mobilnih storitev.

Google za zdaj komentira zgolj, da dobro sodeluje z vsemi regulatorji ter da so skupaj z njimi "že razrešili mnoga odprta vprašanja".

Spomnimo, da je Evropska komisija Google lani spomladi že oglobila za 1.5 milijarde evrov, ker naj bi evropskim spletnim stranem prepovedal oglaševanja na drugih iskalnikih. Google se je seveda pritožil, tako da zadeva še čaka rešitev.

5 komentarjev

WhiteAngel ::

ali Google zlorablja svoj prevladujoči položaj na trgu ter s tem nedopustno škodi interesom konkurentov oziroma uporabnikov


Ali sploh še je področje, kjer googla ni zraven? Ima oglaševanje, iskalnik, e-pošto, chat&video, cloud, zemljevide, youtube, data mining (zdravstvenih podatkov), avtonomna vozila, svoj operacijski sistem, brskalnik, office... In ti se sprašujejo, ali, kaj, s prevladujočim Androidom na mobilnih telefonih onemogoča konkurenco pri brskalniku/officu/mailu? No, you think? A so bili teli pod skalo zadnjih 20 let?

ShowDown ::

Protimonopolni postopki proti Microsoftu so bili brezpredmetni. Verjetno bo enako ko gre za Google.

proto ::

Tocno tole, ce bi Google skodil ZDA bolj kot preostalemu svetu bi bil spoznan za krivega, ker je pa situacija obratna ne bo nic iz vsega skupaj... In to bi bilo brez tega, da je neskoncen vir podatkov za ameriske tricrkovne agencije. Tako pa prevec koristi njihovi vojni proti celemu svetu, da bi ga kaj prevec drezali. Vse skupaj je brezvezen PR, da imajo izgovor, da so bili spoznani za nedolzne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: proto ()

jype ::

Le počakati morate, da Američani začnejo pravilno voliti.

proto ::

Moram reci, da me pa malo skrbi trend na slotechu. Ko tema govori o necem, kar je izjemno pomembno za prihodnost - survailance capitalism, se mi zdi, kot da gledajo vsi stran. Ko pride pa do zivljensko skrajno nepomemembnih tem, kot so feminizem, uporaba huaweijevih izdelkov, applovega zadnjega pozlacenega buttplugga itd., se debata vzplamti. Ste res vsi tako vdani v usodo?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriško sodišče o spoštovanju evropskih pravil varstva zasebnosti

Oddelek: Novice / NWO
64978 (3920) AndrejO
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125970 (21647) PaX_MaN
»

DNK profiliranje po ameriško (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / NWO
21752578 (49232) Mandi
»

Francija in Komisija: Googlova nova politika zasebnosti krši evropsko zakonodajo

Oddelek: Novice / Zasebnost
188975 (7784) RejZoR
»

Amerika vpeljuje obvezno hranjenje prometnih podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
116549 (4760) Gregor P

Več podobnih tem