» »

Tudi ZDA v konkurenčno tožbo zoper Google

Tudi ZDA v konkurenčno tožbo zoper Google

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo oz. generalni tožilec William Barr in še enajsterica zveznih držav so danes vložili tožbo zoper Googlovo matično podjetje Alphabet in sicer zaradi zlorabe tržnega položaja pri oviranju konkurentov. Zadeva, gre za enega največjih konkurenčnih sporov v ameriški zgodovini, se nanaša na domnevne zlorabe pri spletnem iskanju in oglaševanju.

Vložitev tožbe so v Washingtonski administraciji napovedovali že dobro leto dni, gre pa za enega tistih redkih trenutkov v ameriški politiki, ko se prekrijejo interesi tako republikancev kot demokratov. Tožbo tako že ves čas glasno podpira senatorka in nekdanja predsedniška kandidatka Elisabeth Warren, enajst zveznih držav, ki so se vložitvi pridružile, pa povezuje to, da imajo republikanske vodje državnih tožilstev.

Kljub temu, da si Googlovo poslovanje zagotovo zasluži inventuro svoje matične države, pa sama tožba nekoliko diši po predvolilnem političnem dejanju. Vložitev tik pred volitvami bo namreč vzradostila del konservativnih volivcev, teh, ki jim je predsednik Donald Trump obljubljal, da bo na odgovornost poklical tista podjetja, ki na spletu cenzurirajo desno obarvana stališča.

Google je doslej že nekajkrat znašel v tovrstnih postopkih, leta 2013 ga je zaradi ravnanj pri svoji oglaševalski storitvi AdSense obravnavala Zvezna komisija za trgovino (Federal Trade Commission oz. FTC), zadeva se je končala s poravnavo. Nekoliko bolj jih je podjetje skupilo v EU, kjer so bili doslej že kaznovani z 1,5 milijarde evrov zaradi zlorab pri storitvi AdSense, 4,3 milijarde zaradi privilegiranja svojih aplikacij v Androidu in 2,4 milijarde zaradi manipuliranja iskalnih poizvedb v Google Search pri spletnih nakupih.

Pred dobrim mesecem dni so nekateri mediji napovedali, da naj bi tudi Kitajska vlada pripravljala preiskavo o Googlovih domnevnih zlorabah prevladujočega položaja.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi Kitajska nad Google zaradi kršenja konkurence?

Oddelek: Novice / Tožbe
84510 (3485) Markoff
»

Google se je pritožil na evropsko globo

Oddelek: Novice / Tožbe
54032 (3253) bbbbbb2015
»

Potrjeno: EU Googlu prisolila še tretjo globo

Oddelek: Novice / Tožbe
217922 (6572) FormerUser
»

Bo moral Google v EU poravnati še eno kazen?

Oddelek: Novice / Tožbe
124368 (2864) Leaker49
»

Free po posredovanju ministrstva nehal blokirati reklame

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4411414 (9340) Gregor P

Več podobnih tem