» »

Vesoljski drobir zadel ISS

Vesoljski drobir zadel ISS

vir: Space
Space - V Zemljini orbiti kroži več deset tisoč kosov odpadkov, izmed katerih lahko sledimo 23.000 dovolj velikim. Še precej pa je premajhnih, da bi lahko spremljali njihove trajektorije. Enkrat minuli mesec je en tak delec poškodoval instrument na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), kar so opazili 12. maja. Trčil je v robotsko roko Canadarm2 na ISS, na kateri je nastala manjša luknja. Novica skorajda sovpada s poročilom Evropske vesoljske agencije (ESA), da je smetenje v orbiti nevzdržno.

ISS se je v preteklosti že večkrat izogibala trkom z delci, katerih orbite poznamo. Astronavti se v takem primeru zatečejo v kapsulo, od koder bi se lahko vrnili na Zemljo, če bi prišlo do najhujšega. Da je drobir zadel prav kanadsko robotsko roko, je pravzaprav neverjetno, saj je dolga 17 metrov, v premeru pa ima 35 centimetrov. Preiskave kažejo, da njeno delovanje ni ovirano, luknjica pa je dovolj majhna, da se na slabših posnetkih sploh ne vidi. ISS sicer kroži z inklinacijo 52 stopinj na višini okrog 450 kilometrov, kar je precej popularno območje. Poleg človeških odpadkov so problem lahko tudi naravni drobci. To ni prvi primer, ko je vesoljski drobir zadel dele ISS. Pred osmimi leti je delec poletel kar skozi panel sončnih celic.

Robotska roka Canadarm2 je naslednik legendarne Canadarm, ki je med leti 1981 in 2011 zvesto služila. Na raketoplanih Space Shuttle je bila na voljo za različne manevre in vesoljske sprehode, kasneje pa so jo uporabljali tudi za vizualni pregled zunanjosti pred vrnitvijo (po nesreči Columbie). Canadarm2 je vgrajena na ISS in več funkcij, od pregleda trupa do manevriranja s težkimi predmeti. Canadarm3 bo uporabljala umetno inteligenco in bo vgrajena na prihajajočo vesoljsko postajo Gateway v orbiti okrog Meseca.

1 komentar

Netrunner ::

Dokler ne bo prišlo do katastrofe se kaj dosti ne bo spremenilo. Smetiti pač znamo :)
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pristanek na Marsu

Oddelek: Znanost in tehnologija
332820 (2239) bedarija
»

Kam gredo smeti z Mednarodne vesoljske postaje?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
316831 (4082) Uizi
»

Najstarejša vesoljska smet stara skoraj 60 let (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5315744 (12623) lucca brassi
»

Columbus modul za ISS na poti v orbito

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
334604 (3376) sidd
»

Shuttli komaj v zraku, že spet na tleh (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16714324 (10892) beerhunter

Več podobnih tem