» »

Manevriranje ISS okoli vesoljski smeti

Manevriranje ISS okoli vesoljski smeti

Ars Technica - Vesoljske smeti so problem, o katerem so že pisali. Odsluženi sateliti, ostanki trkov, eksplodirane rakete in tudi povsem naravni asteroidi krožijo okrog Zemlje v različnih orbitah. V orbiti približno 400 kilometrov nad površjem najdemo tudi Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), zato tam ostale smeti niso zaželene. Ker pa jih je vseeno nekaj, ima ISS zelo dodelan sistem za spremljanje in izogibanje.

Nevarnosti, ki jih povzročajo gneča in smeti v vesolju, niso le teoretične. Prvikrat smo to videli leta 2009, ko sta trčila delujoč satelit sistema Iridium in odsluženi ruski satelit, pri čemer sta razpadla na ogromno drobnih koščkov. Najaktualnejši primer se je zgodil pred poldrugim mesecem, ko je Ekvador izgubil svoj satelit v trčenju. Hitrosti tam zgoraj so pač tako visoke, da lahko že majhni delci preluknjajo ISS, zato se je treba podobnim trkom ISS za vsako ceno izogniti.

Ars Technica je obiskala center v Houstonu, kjer skrbijo, da za dobro nogometno igrišče velika ISS ne trči v kaj nevarnega. TOPO oziroma Trajectory Operations Officer skrbi za manevriranje. Ameriški USSTRATCOM, ki beleži tirnice vesoljskih smeti, vsaj tri dni pred nevarnim srečanjem obvesti TOPO, da lahko vesoljski predmet trči v ISS. Gleda se dva kilometra nad in pod orbito ter 25 kilometrov vzdolž in prečno na tirnico. Če je verjetnost trčenja večja od 1/10.000, dobi dogodek rdečo oznako in ISS se brezpogojno premakne. Če pa je verjetnost med 1/10.000 in 1/100.000, dobi dogodek oznako rumeno in ISS se pomakne, če s tem ni motena kakšna misija.

Premike izračunavajo Rusi, ki dobijo podatke 28,5 ur pred potencialnim trkom. ISS ima namreč potisnike, ki tako ali tako redno popravljajo orbito (zaradi ostankov atmosfere ISS izgublja višino s hitrostjo okoli dva kilometra na mesec), vsake toliko časa pa jo prestavijo (spremenijo ji hitrost za 0,5-1 m/s v eni smeri) zaradi izogibanja trkom. To lahko storijo neposredno z modulom Zvezda ali pa s potisniki na pripojenih plovilih, ko so ta na ISS. Če pa iz kakršnegakoli vzroka tega rednega postopka ni mogoče izvesti, na primer če je obvestilo prepozno, se sproži rezervni scenarij PDAM (Predetermined Debris Avoidance Maneuver), ki spremeni hitrost postaje za 0,5 m/s. Vse izračune v obeh primerih izvajajo z Zemlje, tako da astronavti ne morejo kaj več kot gledati.

Zgodilo pa se je že, da se tudi PDAM ni mogel izvesti, ker bi povzročil še več škode. V tem primeru se astronavti zatečejo v reševalno kapsulo Sojuz, od koder bi se lahko rešili na Zemljo v primer uničenja ISS. Doslej so se morali tja zateči trikrat, nazadnje leta 2011, ko je zapoznelo odkriti kos smeti ISS zgrešil za 725 metrov.

8 komentarjev

mrTwelveTrees ::

tele potisniki ? to je na plin ? pa tudi to se enkrat izčrpa ?

McHusch ::

Sej vozijo gor gorivo

VidKo ::

ko je zapoznelo odkriti kos smeti ISS zgrešil za 725 metrov.


Sliši se ogromno, a pri teh hitrostih je to presneto blizu
http://www.commit.si
spletna računalniška trgovina za overclockerje, gamerje in modderje

drola ::

Tako nekako je videti igra upora in popravljanja z motorji:
 ISS mean height

ISS mean height



Vir
https://drola.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drola ()

s1m0n ::

Saj višino tak morajo popravljat drugače bi enkrat spet prišli na trdna tla :)

Zero0ne ::

Zanimivost: V eri space shuttla je ISS orbitiral na višini ~340-360 km, po upokojitvi shuttla so jo prestavili za ~50km višje ravno zaradi vesoljskih smeti v nižjih orbitah.
uname -o

Jst ::

>po upokojitvi shuttla so jo prestavili za ~50km višje ravno zaradi vesoljskih smeti v nižjih orbitah.

Ja, zato pa Shuttlu pravimo vesoljski taxi. :) Ameri morajo malo smeti pustiti. Kje ste Zeleni, boste koristni in spucali (reciklirali) tole ali boste na termometer gledali če je za decimalko ta mesec več. :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Gagatronix ::

"za dobro nogometno igrisce velika" ... a lahko nehate s temi budalastinami pri prevajanju/povzemanju/pisanju novic ? Americani so jasno navajeni, da vse merijo s primerjavami, ker je imperialni sistem prizadet.

Za ISS se tocno ve kako velika je, in ne vem zakaj je tak problem napisati stevilko, ne pa neke blesave primerjave z igriscem za ameriski nogomet.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam gredo smeti z Mednarodne vesoljske postaje?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
316999 (4250) Uizi
»

Najstarejša vesoljska smet stara skoraj 60 let (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5316105 (12984) lucca brassi
»

Vesoljske navlake vedno več

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3711730 (10352) Thomas
»

Prvi večji trk dveh satelitov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
367434 (5009) schtr4jh

Več podobnih tem