» »

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom

Slo-Tech - Od tega tedna dalje je v Googlovi trgovini Play na voljo slovenska aplikacija za sledenje stikom, ki jo je pripravilo Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Aplikacija za iOS bo na voljo kmalu. Aplikacija, ki jo najdemo pod imenom #OstaniZdrav je prevod nemške aplikacije Corona Warn App, ki na Androidu uporablja Googlove, na iOS pa Applove API vmesnike za sledenje stikom.

Za delovanje aplikacije moramo imeti vključeno tehnologijo Bluetooth, zaradi tehničnih razlogov pa aplikacija zahteva dovoljenje za pridobivanje lokacije, čeprav aplikacija lokacije same (GPS) ne beleži. Preko Bluetootha je namreč (teoretično) mogoče ugotoviti lokacijo, zato je za aktivacijo Bluetootha aplikaciji potrebno dodeliti pravico za dostop do lokacije, čeprav aplikacija sama lokacijskih podatkov ne pridobiva.

Aplikacija je odprtokodna, njena izvorna koda je objavljena na Githubu in tam lahko tudi preverimo, da aplikacija lokacijskih podatkov res ne pridobiva.

Kako deluje?

Aplikacija vsakih 24 ur generira naključni dnevni ključ (TEK - Temporary Exposure Key), ki se hrani v telefonu 14 dni. Vsakih 15 minut nato aplikacija s pomočjo kriptografskih algoritmov zgenerira tim. oddajno kodo RPI (Rolling Proximity Identifyer), ki se nato izmenjuje med mobilnimi telefoni preko Bluetootha. Oddajne kode drugih telefonov v bližini, ki jih aplikacija zazna, se ne pošiljajo nikamor, pač pa ostanejo shranjene v aplikaciji. Evidenca stikov se sicer iz telefona samodejno pobriše v 14 dneh, saj po tem času hramba podatkov zaradi preteka inkubacijske dobe ni več upravičena.

V primeru, da je uporabnik aplikacije okužen, mu bo epidemiolog po telefonu posredoval 10-mestno naključno potrditveno kodo teleTAN, ki je veljavna eno uro. Okužena oseba bo nato to kodo prostovoljno vnesla v aplikacijo. V zadnjem koraku, pa bo okužena oseba potrdila, da daje soglasje, da aplikacija svoje dnevne ključe pošlje na strežnik.

S tem se prepreči, da bi kakšen nadebuden učenec lažno označil, da je okužen in posledično dosegel zaprtje celotne šole. A po drugi strani je pošiljanje informacije o tem, da si okužen popolnoma prostovoljno, niti nihče ne preverja ali je okuženi uporabnik v telefon vnesel posredovano teleTAN kodo. Prav tako se lahko zgodi, da okužena oseba ne bo dala soglasja, da aplikacija na strežnik (na seznam okuženih dnevnih ključev) pošlje njene naključne dnevne ključe. Zato ni nujno, da bo informacija o tveganem stiku sploh prišla do drugih uporabnikov.

Kako aplikacija ugotovi, da ste bili v stiku z okuženo osebo?

Aplikacija bo iz strežnika vsak dan prenašala seznam okuženih dnevnih ključev in na podlagi analize ugotovila, ali je bil mobilni telefon uporabnika v stiku z mobilnim telefonom okužene osebe. Na podlagi različnih parametrov (med drugim tudi oddaljenosti stika in času izpostavljanja) bo nato aplikacija izračunala ogroženost in uporabnika obvestila o stopnji njegove ogroženosti.

V primeru, da bo uporabnik aplikacije ugotovil, da je bil izpostavljen tveganemu stiku, se ta informacija ne pošilja nikamor. Pri NIJZ so pojasnili, da izpostavljenih stikov ne bodo testirali niti jim ne bodo odrejali karantene, se pa lahko oseba odloči za samoizolacijo ter je bolj pozorna na simptome. Skratka, aplikacija nas bo zgolj opozorila na tvegan stik, kakšnih konkretnih posledic za posameznika, ki je bil tveganemu stiku izpostavljen, pa ne bo.

Aplikacija je torej zasnovana tako, da skuša z izmenjavo anonimnih identifikacijskih številk (ki se poleg tega še spreminjajo), zaznati tvegane stike. Pri tem pa naj ne bi bilo mogoče ugotoviti kateri stik je bil tvegan, niti kje je do njega prišlo.

Ob tem je seveda kar nekaj predpostavk - da bo aplikacijo imelo nameščeno dovolj veliko število posameznikov, da bodo imele te osebe mobilni telefon vedno pri sebi (kaj če je okužena oseba recimo v bazenu), da bodo okuženi posamezniki v aplikacijo dejansko vnesli teleTAN kodo ter da bodo v tem primeru dovolili, da aplikacija njihove dnevne ključe pošlje na strežnik.

Varnostna ranljivost

Dodatno težavo pa predstavlja tudi dejstvo, da so v nemški Corona Warn App na začetku julija odkrili varnostno pomankljivost, ki je zaradi napake v kriptografski implementaciji omogočala razkritje ali je neka oseba okužena z virusom ali ne.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da ko uporabnik, ki je potrjeno okužen, sproži postopek nalaganja svojih dnevnih ključev na strežnik, aplikacija na strežnik pošlje od enega do 13 ključev. Čeprav je promet med mobilnim telefonom in strežnikom šifriran, pa napadalec lahko v omrežju vseeno prestreže podatkovne pakete in na podlagi količine podatkov ugotovi, koliko dnevnih ključev je najverjetneje posredovanih strežniku. S tem lahko ugotovi, da je uporabnik okužen, oziroma okuženega uporabnika deanonimizira.

Rešitev je sicer razmeroma preprosta, potrebno je implementirati tim. zapolnjevanje (angl. padding), s čimer dosežemo, da zunanji opazovalec iz dolžine šifriranih podatkov ne more ugotoviti njihove vsebine.

Nemška Corona Warn App je popravek, ki omogoča verodostojno zanikanje (angl. plausible deniability) implementirala v začetku avgusta, slovenska aplikacija pa tega popravka nima, saj je kodo nemške aplikacije prevzela že pred implementacijo navedenega popravka.

Kaj pa varnostna posodobitev?

Ocenjujemo sicer, da opisana ranljivost ni zelo problematična, saj jo v praksi ni prav enostavno zlorabiti. Vseeno pa kaže na večjo težavo v ozadju. Odprtokodni projekti sicer res temeljijo na že napisani kodi, vendar pa ne smemo pozabiti, da je tudi originalno kodo potrebno vzdrževati. Programska oprema ni kot kos zemljišča, ki ga kupimo in nato imamo, pač pa je pomembno, da zagotovimo ustrezno strategijo vzdrževanja. To je pomembno še zlasti v primeru varnostnih posodobitev.

Ministrstvo za javno upravo je 12. 7. 2020 objavilo javno naročilo za vzpostavitev mobilne aplikacije COVID-19 - opozorilnik.

Ena izmed zahtev razpisa je tudi sodelovanje izvajalca pri varnostnih testih in odprava morebitnih varnostnih pomanjkljivosti, pri čemer je veljavnost sklenjene pogodbe do 31. 12. 2020.

Iz objavljene razpisne dokumentacije sledi, da se je naročnik (MJU) zavezal, da bo poskrbel za varnostne preglede kode, vzpostavitev zalednega sistema na katerega se bo mobilna aplikacija povezala, Enotni Kontaktni Center (kamor lahko pokličejo uporabniki) ter funkcionalno in varnostno testiranje mobilne aplikacije.

Glede na to, da je bila v končno kodo slovenske aplikacije sprejeta različica nemške aplikacije brez varnostne posodobitve, ki omogoča verodostojno zanikanje, se postavlja vprašanje ali je MJU sploh opravil kakšen varnostni pregled aplikacije ali pa gre samo za mrtvo črko na papirju razpisne dokumentacije? Varnostni pregled aplikacije bi namreč moral ugotoviti, da je bil v originalno aplikacijo implementiran varnostni popravek, ki ga v slovenski različici še ni.

Ob vsem skupaj ni zanemarljivo, da je vrednost pogodbe, ki jo je MJU podpisalo s podjetjem RSTeam zgolj 4026 EUR (z DDV!), kar je bistveno premalo za kakršnokoli resno varnostno testiranje oz. resen razvoj produkta, ki je odvisen od pravilne implementacije kriptografskih rešitev.

Precej verjetno je, da je podjetje RS Team v posel šlo predvsem zaradi promocije in referenc in manj zaradi denarja, a tako kot na ostalih področjih tudi tukaj velja, da za malo denarja dobimo malo muzike. Podjetje je svoj del posla vsekakor opravilo povsem korektno, a za dobrih 4000 EUR pač ne moremo pričakovati čudežev.

Ob vsem skupaj se zato ne moremo znebiti vtisa, da je bila odločitev za uvedbo aplikacije sprejeta premalo premišljeno in predvsem zato, da odločevalci lahko rečejo, da so nekaj naredili. Ali bo bo "nekaj" imelo ustrezne učinke, pa je žal povsem drugo vprašanje.

115 komentarjev

«
1
2 3

WhiteAngel ::

Zaključek se mi zdi malo preveč banalen. Aplikacijo imamo, je odprtokodna, lokacijskih informacij ne zajema in podatki se (vsaj s telefona) ne izmenjujejo z googlom, FBjem ali drugimi ameriškimi ali kitajskimi korporacijami, kar se mi zdi svojevrsten uspeh. Tisti bugfix bodo že backportal. Hell, če je Matej Kovačič tak majster, bi že med pisanjem članka lahko naredil PR in prispeval popravek.

vostok_1 ::

Hvala za info Matej.

Drugo vprašanje: če Google Play ne dovoljuje obveznih aplikacij, kakšni so ostali distribucijski kanali, ki bi jih recimo oblastniki lahko uporabili?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Poldi112 ::

Pendrek?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

#000000 ::

Je pa zadevo skrajno težko najti na gplayu pač ponesrečeno ime, aja sam mi ne pomaga sem na en star androd hotu naložit (LOLIPOP) pa pravi da ni možno verjetno prestar telefon. Čakam na Jablanovo aplikacija če jo bodo potrdili do božiča ?

poweroff ::

WhiteAngel je izjavil:

Zaključek se mi zdi malo preveč banalen. Aplikacijo imamo, je odprtokodna, lokacijskih informacij ne zajema in podatki se (vsaj s telefona) ne izmenjujejo z googlom, FBjem ali drugimi ameriškimi ali kitajskimi korporacijami, kar se mi zdi svojevrsten uspeh. Tisti bugfix bodo že backportal. Hell, če je Matej Kovačič tak majster, bi že med pisanjem članka lahko naredil PR in prispeval popravek.

Saj popravek je že. Samo implementirali ga niso.

Drugače pa mi je sama zasnova aplikacije všeč. Samo problem je, da bo večinoma neučinkovita. Pa ne zaradi tehnoloških razlogov.
sudo poweroff

vostok_1 ::

Še eno vprašanje...zakaj naj bi se ustavilo pri taki aplikaciji?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

MrStein ::

Ob vsem skupaj ni zanemarljivo, da je vrednost pogodbe, ki jo je MJU podpisalo s podjetjem RSTeam zgolj 4026 EUR (z DDV!), kar je bistveno premalo za kakršnokoli resno varnostno testiranje oz. resen razvoj produkta, ki je odvisen od pravilne implementacije kriptografskih rešitev.


Saj varnostno testiranje je na MJU, kot si napisal.
RSTeam je samo vpisal (že pripravljena) prevedena besedila v kodo, kompajal in naložil na appstore (ali pa niti to ne, nisem gledal podrobnosti).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

Saj RSTeamu nihče nič ne očita.
sudo poweroff

WhiteAngel ::

poweroff je izjavil:

Samo problem je, da bo večinoma neučinkovita. Pa ne zaradi tehnoloških razlogov.


To se pa strinjam. Korona že dolgo časa ni več vprašanje medicine pač pa politike.

vostok_1 ::

WhiteAngel je izjavil:

poweroff je izjavil:

Samo problem je, da bo večinoma neučinkovita. Pa ne zaradi tehnoloških razlogov.


To se pa strinjam. Korona že dolgo časa ni več vprašanje medicine pač pa politike.


Morda prvi mesec je bila, res je. Vse ostalo pa so direktive iz nekje zgoraj.

Sicer pa mirne duše napovem, da ta aplikacija se ne bo ustavila tu.
QR skeniranje je do februarja pomojem precej realna trajektorja.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

kuall ::

pa ravno tako blesave komentarje imajo kot na rtvslo, a ne? lajajoče ljudi jaz pa zelo težko prebavljam ej.

kaj bi povedal o aplikaciji? a ni zanimivo, kako so levičarji trdili, da ima janša apetite po sledenju prebivalstvu, zdaj pa se je izkazalo, da ni res seveda. zdej si bodo spet nekaj izmislil, da bodo lahko lajali na jašno. mogoče to, da zaradi strahu pred janšo ljudje appa ne bodo hoteli uporabljati.

vostok_1 ::

Dajte prosim JJ pustiti vn iz debate.

Mene res zanima, ko bo aplikacija obvezna...prek katerih kanalov jo bodo distribuirali?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

MrStein ::

Mavrik, kateri fallacy je to?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

marS ::

V glavnem dela in nisem opazil da mi kaj preveč žre baterije :)). Itak dela za nazaj. Kao javi da nisem bil v stiku z okuženo osebo. Aktivirano 4 dan. Updejta se mi pa vsak dan ob 2.35 uri. To je vse. Zdej, kdo to vidi in kaj me b.k. 8-)
Aja, ajde, če jo še kdo ima (pa ne vem koliko jih je to namestilo, google 10.000+) če bo dobil obvestilo da je bil v stiku naj poroča. :)
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: marS ()

zasekaroza ::

vostok_1 je izjavil:

Dajte prosim JJ pustiti vn iz debate.

Mene res zanima, ko bo aplikacija obvezna...prek katerih kanalov jo bodo distribuirali?

Ne bo obvezna. Samo rabil jo boš če boš hotel kamorkoli (služba, šola, trgovina, avtobus,....). Če boš v baraki sredi gozda je ne boš rabil. Zato bodo lahko rekli, da ni obvezna.

SeMiNeSanja ::

zasekaroza je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Dajte prosim JJ pustiti vn iz debate.

Mene res zanima, ko bo aplikacija obvezna...prek katerih kanalov jo bodo distribuirali?

Ne bo obvezna. Samo rabil jo boš če boš hotel kamorkoli (služba, šola, trgovina, avtobus,....). Če boš v baraki sredi gozda je ne boš rabil. Zato bodo lahko rekli, da ni obvezna.

Za kamorkoli rabiš masko na nosu, ne pa app na telefonu!

Od kje ti brihtna pogruntavščina?
Maš primere, da kje nebi dovolili vstopa osebam, ki nimajo app na telefonu?

Kako pa po tvoje pametno 'pogruntajo' če imaš ali nimaš app?
Menda ne misliš, da bo pred vhodom v firmo kdo stal, pa da boš moral pred njim odklepati telefon in mu kazat zagnan app?
Ko boš telefon pozabil doma, pa ne boš smel v službo?
Bognedaj, da se telefonu baterija sprazni?

Se to zdi samo meni malo absurdno, ali še komu?
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

mailer ::

Če folk misli, da rabi aplikacijo za vsako sranje pa jo naj ima. Zgornji primer bi padel na vsakem sodišču.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

zasekaroza ::

SeMiNeSanja je izjavil:

zasekaroza je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Dajte prosim JJ pustiti vn iz debate.

Mene res zanima, ko bo aplikacija obvezna...prek katerih kanalov jo bodo distribuirali?

Ne bo obvezna. Samo rabil jo boš če boš hotel kamorkoli (služba, šola, trgovina, avtobus,....). Če boš v baraki sredi gozda je ne boš rabil. Zato bodo lahko rekli, da ni obvezna.

Za kamorkoli rabiš masko na nosu, ne pa app na telefonu!

Od kje ti brihtna pogruntavščina?
Maš primere, da kje nebi dovolili vstopa osebam, ki nimajo app na telefonu?

Kako pa po tvoje pametno 'pogruntajo' če imaš ali nimaš app?
Menda ne misliš, da bo pred vhodom v firmo kdo stal, pa da boš moral pred njim odklepati telefon in mu kazat zagnan app?
Ko boš telefon pozabil doma, pa ne boš smel v službo?
Bognedaj, da se telefonu baterija sprazni?

Se to zdi samo meni malo absurdno, ali še komu?

Poglej kako imajo v Aziji. Kitajska, Singapur,...

Recimo v Singapurju bodo dobili kar zapestnice.

kuall ::

azijci so itak mim, kaj nam jih daješ za zgleda,si zmešan?

dexterboy ::

Ne vem, čemu pričkanje in prerekanje okoli vprašanja ali jo namestiti ali ne.
Obvezno se namesti prek operaterjev in basta.
Owčke na začetku "bejejo", čez par tednov in spomina zlate ribice pa na to že pozabijo...
In ograja se je nevidno samo še dvignila za centimeter ali dva.
Ko ljudje dojamejo, da ne morejo več preskočiti ograje... ups, sorry, redneck, we are out of lubricant...:))
( Mateju pa hvala za čas in trud, da je spisal novico na vsakomur razumljiv način )
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Zgodovina sprememb…

Master_Yoda ::

Ker imajo vsi telefon na katerega gre to namestiti seveda :D.
Dovie'andi se tovya sagain.

starfotr ::

Na koncu šteje samo rezultat.

Dvomim, da bomo s tem programom dosegli kake pametne rezultate. Oziroma bom drugače rekel, dvomim, da bomo rešili veliko primerov.

Zasnova je dobra. Upotabnikov bo premalo.

Za izbrano imel z # v imenu, bi moral nekdo iti na Goli otok. Ker če tega ne veš, ni šans, da najdeš app v štacuni.

Avenger ::

Zakaj je aplikacija OstaniZdrav, če se pa vedno govori le o okuženih, ne o obolelih? #OstaniNeokužen
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

          ::

Glede na napisano v članku, si bom aplikacijo namestil. Mi je pa zanimivo jamranje v stilu: aplikacije ne bom namestil, ker jo bo itak imelo premalo uporabnikov, da bi delovala.

d4vid ::

zasekaroza je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Dajte prosim JJ pustiti vn iz debate.

Mene res zanima, ko bo aplikacija obvezna...prek katerih kanalov jo bodo distribuirali?

Ne bo obvezna. Samo rabil jo boš če boš hotel kamorkoli (služba, šola, trgovina, avtobus,....). Če boš v baraki sredi gozda je ne boš rabil. Zato bodo lahko rekli, da ni obvezna.


Kaj pa če imam nek telefon, ki ne podpira aplikacije, npr. Windows Phone, ali pa celo navadnega, še brez dostopa do spleta? Recimo starsi majo windows phone. Babica pa totalno dumbphone.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

mtosev ::

Boste babici kupili en smartphone pa je. Jaz bom app namestil če bom šel tam kjer so večje skupine ljudi. Večino časa sem itak doma.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

kanarin ::

Aplikacija deluje ne glede na število aktivnih uporabnikov, ključno vprašanje pa je ali je sploh koristna oz učinkovita. Jaz v to zelo dvomim. Predstavljamo si recimo idelaen scenarij (ki ne bo seveda nikoli možen v realnosti):

1. Vsi državljani SLO imajo
a) ustrezen pametni telefon
b) si namestijo aplikacijo #OstaniZdrav
c) imajo apliakcijo in BT povezavo vedno aktivno
c) nosijo telefon vedno s sabo

Poleg tega si vsak zaznan okuženi VEDNO vnese kodo v svoj telefon.

Samo če bi bili izpolnjeni vsi ti pogoji bi mogoče vsaj malo verjel, da je lahko taka aplikacija vsaj delno uproabna in koristna. Ampak tudi če je vse zgoraj izpolnjeno mi tukaj ni jasna bistvena zadeva - če mora vsak okuženi biti OBVEZNO v karanteni - kaj je potem sploh prava poanta uporabe te aplikacije - da lovimo kršilce karantene ?!? Pa ja ne (naivno) mislimo da bo to za to res (po)skrbela neka glupa aplikacija na pametnih telefonih ?!? Torej ali mi pričakujemo da si bo okuženi namestil apliakcijo vpisal svojo kodo okuženosti na telefon in se mirno sprehajal okoli s tem telefonom ?!? Kod je ima tu koga za norca ?!? To je podobno kot da sodišče nekoga obsodi na hišni pripor in temu potem predlagajo da si namesti na svoj pametni telefon z aplikacijo da se sledi koliko takih modelov krši hišni pripor in se mirno šeta okoli (pa brez da vemo kdo je to in kje se je šetal). To pa je tudi vse. WTF - a to pol šteje samo za neko brezvezno statistiko ?!?

Na koncu pa - še posebej v tem obdobju vidimo da je veliko okuženih dejansko asimtomatskih in tako veliko ljudi sploh ne ve da so okuženi, tako da te okužene taka aplikacija pač niti teoretične ne more zaznati.

Če je ta virus res tako nevaren in oblast resnično skrbi za javno zdravje in resnično želijo izolirati okužene od ostalih je edini način neka obvezna in nadzoprovana ločena karantenska namestitev (recimo nek hotel, apartmajsko naselje,..). Ker domača karantena pač to ni - tudi če se okuženi dejansko ne premakne od doma za predpisan čas - ima doma verjetno še vedno stik z ostalimi družinskimi člani oz partnerji, ti se mirno gibljenjo okoli in potencialo okužijo ostale,...

Torej edini res učinkovit ukrep za obvladovanje tega virusa je:

1. Obvezna, ločena in nadzorovana karantena za vse zaznane okužene
2. Periodično testiranje čimveč prebivalstva

Ampak...to spet deluje samo v nekem "mehurčku" - pri odprtih državnih mejah in posledično prostemu pretakanju ljudi iz različnih držav z različnimi korona režimi naredi vse skupaj bolj ali manj za sizifovo početje.

Zaključek - s tem virusom se pač moramo navaditi živeti s povzročanjem čimmanj škode na vseh področjih. Ta norija, stalno psihoza in pumpanje po medijih ne vem čemu dejansko koristi. Se pač treba sprijazniti da so in bodo žrtve, tako kot ljudje umirjao za raznimi ostalimi boleznimi - da sploh ne govorim o raznih smrtnih nesrečah, samomorih itd. Zakaj moramo že pol leta vsak dan spremljati kot glavno navico samo statistiko danes ni noben umril za COVID-ov, nato naslednji dan je 1 umrl (pa še taj e ponavadi 85+) - ma kaj smo znoreli ? Koliko je procentualno dnevno umrlih za COVID-om v primerjavi z vsemi umrlimi - 0,0000x % ? A si te cifre potem res zaslužijo tako ogormno medijsko pozornost ? Mi lahko kdo razloži zakaj ?? Ker govorim po toliko mesecih od izbruha epidemije - (pustimo stat začetek epidemije ko s(m)o bili vsi presrani ker nismo vedeli kako se bo vse skupaj razvijalo in potekalo) - če ne bi bilo tega virusa po medijih skroaj noben ne bi zaznal da se sploh kaj posebnega dogaja (vsaj pri nas) , to je dejstvo ! Jaz osebno po pol leta namreč ne poznam nobenega ki bi zbolel ali umrl za tem groznim virusom, še več, ne poznam niti nobenega ki bi poznal koga ki je zbolel ali umrl za (s) Covidom. Po drugi strani pa poznam oz znanci poznajo razne žrtve prometnih nesreč, samomorov, da ne govorim o umrlih za vse ostale bolezn. Torej ?!?

shadeX ::

orej ali mi pričakujemo da si bo okuženi namestil apliakcijo vpisal svojo kodo okuženosti na telefon in se mirno sprehajal okoli s tem telefonom ?!?


Človek deluje v večini primerov na avtomatskem načinu. Presenečen bi bil, koliko ljudi ki bi šlo ven bi se spozabilo ter vzelo telefon s sabo.

Predstavljamo si recimo idelaen scenarij (ki ne bo seveda nikoli možen v realnosti):


Res je. Ampak ne gre se za to, da je scenarij idealen, ker to ni rešitev s katero bi virus 100% izničili, ampak če pripomoremo k zmanjšanju okužb v nekaj procentih je to že veliko.

Izi ::

Jaz bi pohvalil Mateja Kovačiča za ta članek. Dobro spisan in laično razumljiv tudi tisti polovici funkcionalno nepismenih Slovencev. Samo dejstva, brez strašenja in zarot, ki so prisotni pri ostalih naših "medijih".

Problem pri tej aplikaciji je, da jo ravno tisti (starejši), ki bi jo nujno rabili ne bodo imeli. Ti večinoma uporabljajo stare ne-pametne telefone, če pa že imajo pametnega pa ne znajo nameščati programčkov.

borko ::

WhiteAngel je izjavil:

Zaključek se mi zdi malo preveč banalen.

Za 4000€ smo dobili aplikacijo, ki je stala nemčijo 20 mio. €. Kovačič: "za malo denarja dobimo malo muzike".

shadeX ::

Aplikacija deluje ne glede na število aktivnih uporabnikov, ključno vprašanje pa je ali je sploh koristna oz učinkovita. Jaz v to zelo dvomim.


Nikoli ne veš kako se trend obrne. Jaz verjamem (ne mislim), da ko bo preteklo še nekaj vode, bodo take aplikacije povsem stalnica za nalezljive bolezni. Si bolan in zdravnik ti je potrdil da si "običajno bolan"? Ko greš iz ordinacije, boš na telefon namestil kodo in to je to. Jaz vem da se to ne bo ustavilo pri covidu, ampak je to nek nov začetek obveščanja ljudi o tem, če so bili v stiku z okuženim in to bodo pograbili predvsem mladi (starejšim se zdi ta ideja absurdna).

Ne verjamem pa da je namen aplikacije, da bi komu škodovala (ali pa za nadzor). To je smešno, sploh za pomislit, razumem pa zakaj se veliko ljudem ideja absurdna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

srnjak ::

Kaj toliko lajnate z obveznostjo aplikacije?
Ne vem kolikokrat je bilo že povedano, da je in bo aplikacija #OstaniZdrav prostovoljna.

O morebitni obveznosti ne gre za to ampak neko drugo aplikacijo, ki je (še) ni. Pri tisti bi bi bilo smiselno debatirati o smiselnosti, ne pa pri tej. Ja, res, vlada je bila nekoliko nerodna, da so zakon tiščali v napačen trenutek. Zanimivo pa je tudi, kako nekateri nonstop uporabljajo izraz ovce, med tem, ko sami slepo sledijo nekemu toku informacij, ne da bi uporabili lastno pamet.

techfreak :) ::

Ampak tudi če je vse zgoraj izpolnjeno mi tukaj ni jasna bistvena zadeva - če mora vsak okuženi biti OBVEZNO v karanteni - kaj je potem sploh prava poanta uporabe te aplikacije - da lovimo kršilce karantene ?!?
Namen aplikacije je, da izves ce si v zadnjih 14 dneh bil v stiku z nekom, ki je pozneje postal okuzen. Torej po tem ko si ze okuzen ti kaj veliko ne pomaga, je pa dobro da pac oznacis to v aplikaciji, da bodo tvoji stiki obvesceni.

srnjak ::

techfreak :) je izjavil:

Namen aplikacije je, da izves ce si v zadnjih 14 dneh bil v stiku z nekom, ki je pozneje postal okuzen. Torej po tem ko si ze okuzen ti kaj veliko ne pomaga, je pa dobro da pac oznacis to v aplikaciji, da bodo tvoji stiki obvesceni.

Zanimivo mi je, kako je današnjim razgledancem to težko razumeti.

kanarin ::

shadeX je izjavil:



Res je. Ampak ne gre se za to, da je scenarij idealen, ker to ni rešitev s katero bi virus 100% izničili, ampak če pripomoremo k zmanjšanju okužb v nekaj procentih je to že veliko.


Saj si že sam zapisal dvom - "ČE" - jaz mislim, da s to apliakcijo ne bomo zmanjšali okužbe niti za 1% ! Enostavno ne verjamem, da je ta zadeva lahko kakorkoli smiselna oz učinovita, dokler za okuženega ne velja, da je DOLŽEN oz OBVEZEN uporabljati apliakcijo in vpisati kodo. Ne vem kaj se tu sploh sprenevedamo. Prosim poročajte po 1 mesecu koliko uporabnikom aplikacije bo po 1 mesecu "zapiskal" telefon. In če slučajno bo kdo to doživel - kaj bo ta uproabnik v praksi dejansko naredil - še bo šel res testirat, bo poročal NIJZ o svojih stikih v zadnjih dnevih ? Dajte no...pa kdo sploh verjame v te pravljice. Pa sam sploh nisem apriori proti tej apliakciji oz principu na katerem sloni - sem pa odločno proti načinu kako je bilo to zastavljeno - ker ne enostavno ne verjamem da bo v praksi prinesla kakršnokoli korist. In mislim da je takih somišljenikov še veliko.

Bodimo iskreni in realni - če seje namen izolirat in omejevat gibanje zaznanih okužene - bi jim pač morali obvezno natakniti neko GPS zapestnico. Da bomo zaustavili širjenje virusa v celotni populaciji pa je totalna iluzija. S temi ukrepi se mogoče malo omeji za določen čas, potem vidimo da spet izbruhne in to se bo stalno ponavljalo. Tako da imamo samo spet opcijo taotalni lockdown kto smo ga že imeli (tega si verjetno noben več ne želi) ali pa da se pač sprijaznimo s sitaucijo in probamo živeti naprej kolikor tolikor normlano in s čimmanj omejitvami.

kanarin ::

techfreak :) je izjavil:

Namen aplikacije je, da izves ce si v zadnjih 14 dneh bil v stiku z nekom, ki je pozneje postal okuzen. Torej po tem ko si ze okuzen ti kaj veliko ne pomaga, je pa dobro da pac oznacis to v aplikaciji, da bodo tvoji stiki obvesceni.


Da bi lahko to izvedel je moral ta okuženi predhodno uporabljati aplikacijo - že to je majhna verjetnost. Potem pa ko je izvedel za okuženost bi moral kodo vnesti v telefon. Spet zelo majhna verjetnost. Računajmo 1% * 1% =.. ?

Pač teorija je lepa znanost, samo kaj ko je praksa nekaj povsem drugega. Za masko je predpisano OBVEZNO nošenje v zaprtih prostori, vsak imam MOŽNOST nošenja in vsak lahko VIZUALNO nadzoruje kdo jo nosi in kdo ne. Ko bo za apliakcijo vsaj približno podobno veljalo bom začel verjetni v smiselnost njene uporabe.

shadeX ::

prosim poročajte po 1 mesecu koliko uporabnikom aplikacije bo po 1 mesecu "zapiskal" telefon.


Po 1 mesecu bistvenih sprememb ne gre pričakovati. Covid bo zelo verjetno vedno med nami, ljudje pa bodo verjetno radi pač obveščeni če so bili v stiku s kom okuženim.

jaz mislim, da s to apliakcijo ne bomo zmanjšali okužbe niti za 1%


Jaz pa vem da jih bomo. Ne samo za covid, ampak tale app bo dobil support še za druge bolezni. V računico si pozabil namreč dodati čas. Sej tudi avtomobili niso na začetku sami vozili, sedaj pa se po 100 letih temu neizprosno približujemo.

Jaz v tem appu vidim velik potencial za to da se prepreči širjenje nalezljivih bolezni (kot že rečeno, na dolgi rok se ne gre samo za Covid). Če ti app ni všeč, ga ne uporabljaj (v trenutnem stanju ti itak dost ne bo pomagal).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

kanarin ::

shadeX je izjavil:


Po 1 mesecu bistvenih sprememb ne gre pričakovati. Covid bo zelo verjetno vedno med nami, ljudje pa bodo verjetno radi pač obveščeni če so bili v stiku s kom okuženim.


Kot vem je JJ tvital (grozil) da je (obvezna?) uporaba ta apliakcije pogoj, da se lahko sproščajo ukrepi. Torej zdaj aplikacija imamo - kaj bomo torej sproščali in kdaj ? Da se ne bo ponovila zgodba o tisti famozni in (tako opevani s strani vladnega govorca) raziskavi o prekuženosti - češ kako bo vse odvisno od rezultatov raziskave. Par dni po objavi rezultat raziskave dejansko ni bilo jasno praktično nič in hitro je nato vse potihilo in noben tega več ne omenja (čeprav so govorili da bo treba na dokončne rezzultate treba še malo počakat - do kdaj ?). Se samo sprašujem če bo podobno s to novo pogruntavščino ? V tem mesecih smo se naposlušali toliko budalavščin s strani vladnih govorcev in raznih "strokovnjakov" da večina državljanov zdaj že dvomi v vse in ne verjame ničemur več.

shadeX ::

Kot vem je JJ tvital (grozil) da je (obvezna?) uporaba ta apliakcije pogoj, da se lahko sproščajo ukrepi.


Ja, ker so se ljudje družili čeprav "se ne bi smeli". Ampak kot zgleda, je tale strategija z omejitvami stikov bolj kot ne slaba, predvsem iz razloga, ker ljudje smo socialna bitja in težko nam je če se ne družimo z drugmi ljudmi. Na dolgi rok je aplikacija vseeno boljša, kot omejevanje tretje najbolj osnovne človeške potrebe.


Torej zdaj aplikacija imamo - kaj bomo torej sproščali in kdaj ?


Ja ne vem - moraš prašat JJ. Je pa trenutno stanje slabše kot je bilo marca, pa nimamo (še) omejitev kot smo jih imeli takrat. Moje mnenje je da bi bilo treba sprejet da je virus med nami in živeti naprej. Omejevanje stikov ni pravi način, aplikacija pa bi tukaj dost pomagala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

krneki ::

Men itak ne dela :))

CAUSE: 3
Something went wrong.
EXPOSURE_NOTIFICATION_API is not available on this device.

poweroff ::

shadeX je izjavil:

Jaz pa vem da jih bomo. Ne samo za covid, ampak tale app bo dobil support še za druge bolezni. V računico si pozabil namreč dodati čas. Sej tudi avtomobili niso na začetku sami vozili, sedaj pa se po 100 letih temu neizprosno približujemo.

Jaz v tem appu vidim velik potencial za to da se prepreči širjenje nalezljivih bolezni (kot že rečeno, na dolgi rok se ne gre samo za Covid). Če ti app ni všeč, ga ne uporabljaj (v trenutnem stanju ti itak dost ne bo pomagal).

Potem verjetno podpiraš tudi tale predlog: https://predlagam.vladi.si/predlog/11952 >:D
sudo poweroff

kanarin ::

Še nekaj na temo vsespložne dvoličnosti in sprenevedanja podajanja informacij v medijih. V marcu (ali aprilu ne spomnem se točno) so nekateri mediji zagnali vik in krik ko se je par ljudi (verjetno predvsem domačinov) sprehajalo po koprski promenadi in po portoroški plaži - posledica je bil (bizaren) lockdown po občinah. Zdaj poleti pa noben ne omenja, da se na plaži vsak dan tre ljudi da skoraj hodijo eeden po drugem (če je bil kdo recimo na plaži v Žusterni to poletje ve o čemer govorim) - o kakšni distanci oz nadzoru slednje ni ne duha ne sluha. Na WC-jih na plaži jaz še nisem videl osebe, ki bi imela gor maske. Samo o tem zdaj ni popularno poročati - rajši se straši o tem kako "grozljive" so razmere na večinoma opustelih hrvaških plažah. Ker vsi turisti očitno rinejo na te famozne Zrče - ker samo to se stalno omenja in pumpa v medijih. Zdaj pač velja da se lahko okužimo samo na hrvaščem, v Sloveniji pa nikakor.

Pa 3.000 ljudi se lahko mirno zbere na kupu na Brezjah (in to večinoma iz te starejše, torej rizične populacije) - in nobeden ne reče nič , servirajo take medle in butaste odgovore v stilu da se to "ne tiče vlade je RKC je pač ločena od države", pa da "itak ni bilože zaznanih okužćnih iz te procesije" ipd. Pod drugi strani ne morem it ogledat nogometne tekme na odprtem, čeprav bi imel masko in bi sedel na razdalji nekaj metrov od druge osebe. Na nekaterih plažah pa so ljudje vsakodnevno ko sardine eden zraven drugega tako na kopnem kot v morju - seveda brez mask. A to je pa pol skladno s priporočili NIJZ ? Absurd da ni večjega. Kot je izjavil ("nepreklicno" odstopljen) Hojs - "nobeden me ne bo prepričal..bla bla".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kanarin ()

shadeX ::

poweroff je izjavil:

shadeX je izjavil:

Jaz pa vem da jih bomo. Ne samo za covid, ampak tale app bo dobil support še za druge bolezni. V računico si pozabil namreč dodati čas. Sej tudi avtomobili niso na začetku sami vozili, sedaj pa se po 100 letih temu neizprosno približujemo.

Jaz v tem appu vidim velik potencial za to da se prepreči širjenje nalezljivih bolezni (kot že rečeno, na dolgi rok se ne gre samo za Covid). Če ti app ni všeč, ga ne uporabljaj (v trenutnem stanju ti itak dost ne bo pomagal).

Potem verjetno podpiraš tudi tale predlog: https://predlagam.vladi.si/predlog/11952 >:D


Ideja je top, definitivno podpiram.

snq819 ::

1. @avtor
Hvala za trud.

2. @avtor, drugi
V primeru, da je uporabnik aplikacije okužen, mu bo epidemiolog po telefonu posredoval 10-mestno naključno potrditveno kodo teleTAN, ki je veljavna eno uro. Okužena oseba bo nato to kodo prostovoljno vnesla v aplikacijo.

Lahko kaj več o tem?
- kako bo ta koda določena? naključno? glede na ime osebe? glede na kako zgoščeno vrednost z uporabnikovega telefona? drugače?
- ali bo to kodo možno uporabiti na več kot 1 telefonu? obstaja kakšna kotrola, da bo vnešena v pravi telefon?
- kaj če ima uporabnik več kot 1 telefon in ju/jih uporablja izmenično?
- zdravnik bo verjetno vedel, komu je posredoval katero kodo in kdaj (?). Ali bo to tudi zabeležno kje v sistemu?
- koliko je uporaba kode občutljiva na korelacijsko analizo; npr. podeljena 1 koda v razmaku 2 ur, uporabljna 1
- bo na strežniku, ko mu bodo posredovani podatki, kakorkoli zabeleženo kateri 10-mestni kodi pripadajo?
- ali strežnik v svojih logil beleži IP številke, npr. od koga je prejel kako kodo in kdo vse jih pobira?

Na splošno - je preko kode ali s korelacijo vnosov možno povezati osebo s podatki ali vsaj omejiti na majhno skupino, npr. par oseb. Je način dejansko anonimen ali zgolj razdrobi podatke oz. temleji na "varovanju".

3. @kdorkoli s poznavanjem tematike
Kako pravzaprav deluje BT?
- bo še izmenjeval kode v primeru, da je vmesnik/naprava že zasedena, npr. s slušalko ali čim drugim
- ali ima BT tudi kak stalen identifikator, ki ga razkriva? npr. ko se uparja, da bi sploh prenesel podatke?
- ali tak stalen indetifikator potem oddaja okoli in sporoča svoj obstoj, prisotnost vsem ves čas ko je vključen?
- ali bi lahko z ustrezno napravo polnil log vseh BT identifikatorjijev (stalnih?), ki se nekje nahajajo? (podobno kot wifi zemljevidi)

4. @kanarin
V tem mesecih smo se naposlušali toliko budalavščin s strani vladnih govorcev in raznih "strokovnjakov" da večina državljanov zdaj že dvomi v vse in ne verjame ničemur več.

+1

dr.Akula ::

techfreak :) je izjavil:

Ampak tudi če je vse zgoraj izpolnjeno mi tukaj ni jasna bistvena zadeva - če mora vsak okuženi biti OBVEZNO v karanteni - kaj je potem sploh prava poanta uporabe te aplikacije - da lovimo kršilce karantene ?!?
Namen aplikacije je, da izves ce si v zadnjih 14 dneh bil v stiku z nekom, ki je pozneje postal okuzen. Torej po tem ko si ze okuzen ti kaj veliko ne pomaga, je pa dobro da pac oznacis to v aplikaciji, da bodo tvoji stiki obvesceni.

Mislim da je pravi namen da populacijo "na mehko" pripravi na tisto, ki pa bo obvezna. Da seznani -"saj nekaj podobnega ste že imeli"- in potem ni tak šok, kot bi bil če bi bilo out of the blue. Saj so tudi med lockdownom že premetavali to idejo po medijih (tudi da bo obvezna), pa je potem poniknila in so jo potem ponovno oživili približno tri mesece nazaj in iz tega je prišlo to v novici. Pa tam so tudi najprej preigravali možnost o neki obveznosti za tiste v karanteni, pa potem ne, bo prostovoljna za vse... Zdaj spet omenjajo obvezno aplikacijo, ki pride naknadno. Moj filing je da je tale app bolj PR stunt in jim je dejansko vseeno zanjo, zato so jo tudi dali naredit za tako nizko ceno (obraten media attention, "lej kako je pocen"). Tista obvezna bo pa bolj kompetentna in ne-odprtokodna. Edino ne vem kako bi potekala distribucija, sploh za Apple, razen če obe trgovini spremenita pogoje. Ali pa vsem državljanom nad določeno starostjo dajo obvezne (prirejene) zaporniške zapestnice... To je že conspiracy področje, ampak če so vas lahko omehčali do te mere, da vam je nošnja mask postala navada, tudi teh par korakov naprej ni tako nemogočih. Pa srčno upam da se motim o vsem obveznem, bi z veseljem čez par let videl da mi en napiše, da sem pretiraval in da nič od tega ni bilo res.

Tako da tale app je bolj za tehnofile, ki se radi malo igrajo in vedo da ni tak privacy breach in pa za tiste, ki so že zdaj do konca presrani in naspidirani iz medijev o nevarnostih, da bodo lahko 20x na dan prestrašeno pogledali na telefon, če je že kaj priletelo glede potencialno nevarnega stika.
ni podatka

Dag ::

Včeraj sem stal na križišču Tivolska-Celovška in se zagledal proti kopališču Ilirija. Kaj vidim? Kup otrok in mladine, ki se gužvajo kot sardele na stolpu za tobogan. Kdo že plava s telefonom?

Trgovke v lokalnem Mercatorju nosijo masko pod nosom ali celo pod brado. Trgovka pri kruhu ima sicer rokavice, ampak zdaj izgleda misli, da se ji ni treba razkuževati, če najprej malo zlaga police v štacuni, potem pa gre streči kruh.

Kako že gre tista o uporabi tehničnih sredstev za reševanje družbenih težav?

darkolord ::

dr.Akula je izjavil:

Mislim da je pravi namen da populacijo "na mehko" pripravi na tisto, ki pa bo obvezna. Da seznani -"saj nekaj podobnega ste že imeli"- in potem ni tak šok, kot bi bil če bi bilo out of the blue. Saj so tudi med lockdownom že premetavali to idejo po medijih (tudi da bo obvezna), pa je potem poniknila in so jo potem ponovno oživili približno tri mesece nazaj in iz tega je prišlo to v novici. Pa tam so tudi najprej preigravali možnost o neki obveznosti za tiste v karanteni, pa potem ne, bo prostovoljna za vse... Zdaj spet omenjajo obvezno aplikacijo, ki pride naknadno. Moj filing je da je tale app bolj PR stunt in jim je dejansko vseeno zanjo, zato so jo tudi dali naredit za tako nizko ceno (obraten media attention, "lej kako je pocen"). Tista obvezna bo pa bolj kompetentna in ne-odprtokodna. Edino ne vem kako bi potekala distribucija, sploh za Apple, razen če obe trgovini spremenita pogoje. Ali pa vsem državljanom nad določeno starostjo dajo obvezne (prirejene) zaporniške zapestnice... To je že conspiracy področje, ampak če so vas lahko omehčali do te mere, da vam je nošnja mask postala navada, tudi teh par korakov naprej ni tako nemogočih. Pa srčno upam da se motim o vsem obveznem, bi z veseljem čez par let videl da mi en napiše, da sem pretiraval in da nič od tega ni bilo res.
O kom sploh to govoriš? Kdo so "tisti"?

Aplikacijo so namreč naredili Nemci in za njih ni bila prav nič poceni. Poceni je bila za nas, ker jo je bilo treba samo prevesti in spremeniti ime.

A so potem "naši tisti" čakali, da "drugi tisti" naredijo aplikacijo, za to da jo bodo vzeli za vabo?

Zanimivo, kako se pri day-to-day zadevah politike označuje za nesposobne, pri teorijah zarote so pa največji mastermindi, da bi lahko holivudske blockbusterje posneli o tem.

kanarin ::

Mislim da smo vsi skupaj malo zašli iz teme, naj spomnem - tu je govor o aplikaciji za pametne telefone #OstaniZdrav. Dejmo debatiral predvsem o tej aplikaciji, tako s tehnološkega stališča kot sami smislenosti in koristnosti uporabe. Kot sem sam že pisal sam nikakor apriori nisem proti taki aplikaciji, bolj me moti način lansiranja - meni zgleda kot da je sama sebi namen (kot tista famozna raziskava o prekuženosti - veliko dima, malo oz nič ognja).

Poglejte primer teh nesrečnih mask - ko je bil en čas nošnja samo priporočljiva (aka prostovoljna uporaba aplikacije) jo je nosilo iz dneva v dan manj ljudi, na koncu samo še peščica (na katero so drugi že gledali kot čudake oz paničarje). Govorim seveda o obdobju po uradni razlasitvi konca epidemije (aka po famoznem preletu letal). Ko so zaukazali ponovno obvezno nošnjo mask v zaprtih prostorih več ali manj se velika večina tega tudi drži.

Ne vem zakaj bi bilo pri tej aplikaciji kaj drugače. Večini ljudem se že nošnja mask in ostale omejitve zdijo "brezveze" in "nesmisleno", ampak pač če treba pač treba in se tega držimo. Uporaba aplikacije pa je povsem prostovoljna - kako si predstavljate da bo razne redkih ki v to resnično (naivno?) verjamejo da bo to resnično zaživelo. Po mojem je tako, da večina to naloži na svoj telefon bolj zaradi firbca oz. medijske reklame, potem pa to dejansko ne bo uproabljalo ali bodo celo hitro odstranili iz telefona. Tako da tudi ta statistika koliko je bilo DL ne pove kaj dosti. Tehnično vprašanje - se da slediti koliko telefonov dejansko aktivno uporablja aplikacijo ? Iskreno se nisem poglabjal v tehnično delovanje apliakcije, vem pa da so poleg tehničnih tu pomembnejše še druge (pravne) omejitve.

Dokler uporaba take apliakcije ne bo obvezna vsaj za vse dokazano okužene - je vse skupaj larifari, izguba časa in besed za (skoraj) nič.

joze67 ::

kanarin je izjavil:

Kot vem je JJ tvital (grozil) da je (obvezna?) uporaba ta apliakcije pogoj, da se lahko sproščajo ukrepi.
Kolikor vem, je JJ grozil z neko aplikacijo (4.7., tvit), ne s to konkretno, ki je bila na razpisu izbrana kasneje (15.7.?, MJU).
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11524681 (12966) DeeJay
»

OstaniZdrav - neposodobljena slovenska aplikacija za sledenje stikom (IV) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8320301 (13275) Karen
»

Korona sledilnik - neodvisna naprava

Oddelek: Znanost in tehnologija
292810 (1633) Janez-22
»

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (II) (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
36445773 (30705) darkolord

Več podobnih tem