» »

Apple in Google izdala API za aplikacije za sledenje SARS-CoV-2

Apple in Google izdala API za aplikacije za sledenje SARS-CoV-2

Slo-Tech - Apple in Google sta po napovedih izdala prvo verzijo programskega vmesnika (API) za svoja mobilna operacijska sistema, ki omogoča sledenje stikom v boju zoper covid-19. Sistem se imenuje Exposure Notification in je namenjen opozarjanju posameznikov, ki so bili v bližini osebe, ki je okužena s koronavirusom SARS-CoV-2. Zanimanje za sistem je menda veliko, saj naj bi v ZDA že precej držav izrazilo interes, aplikacije pa si želi tudi 22 drugih držav na vseh celinah.

Gre torej za knjižnico API, ki piscem aplikacij za sledenje omogoča dostop do funkcij na nivoju operacijskega sistema. Apple jo bo integriral v novo verzijo operacijskega sistema (iOS 13.5), Google pa kot posodobitev Google Play. To prinaša številne prednosti, denimo delovanje Bluetootha (prek česar zaznavanje stikov poteka) tudi v ozadju. Če bi namreč pisci pisali povsem lastne aplikacije, bi te lahko uporabljale Bluetooth le, ko je ta aktiviran in v ospredju, kar praktično onemogoči smisel aplikacije - ki je neopazno beleženje stikov v ozadju.

API deluje z anonimiziranimi podatki. Vsak uporabnik ima enolično naključno številko (oziroma par ključev). Ko pride tak telefon v stik z drugim, si to zapomni. Pristojne inštitucije potem na podlagi testiranja posodabljajo seznam okuženih in tedaj nas naš telefon opozori, če smo bili v stiku s kom izmed teh. To pomeni, da se pri sledenje ne shranjuje ne lokacijska informacij in ne identiteta stikov. Podjetji sta pripravili API in ne končnih aplikacij, ki jih morajo še vedno izdelati pristojni organi (oziroma jih naročiti). Tak sistem pa bo tudi prenosljiv med operacijskimi sistemi.

10 komentarjev

HotBurek ::

Zanimivo je, ko pomislim, da nisem uporabnik ne Andorid in ne iFone telefonov.

Eni so pa odvisni do te mere, da ne morejo stran. Kira štala je to za njih.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

shadeX ::

Kira štala je to za njih.


Zakaj pa?

paco ::

No, google play update nam bo dodal api, facebook update pa ga bo koristil.
It iz aj.

Nagi Bator ::

Ce te aplikacije ne bodo open source - no thanks!

Mavrik ::

paco je izjavil:

No, google play update nam bo dodal api, facebook update pa ga bo koristil.


Facebook ne bo smel uporabljati tega APIja obenem pa uporaba zahteva eksplicitno dovoljenje uporabnika telefona. Isto kot ostala dovoljenja za take stvari (lokacija npr.). Na obeh platformah.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Uporabnik ::

Ker do sedaj so bli vsi angelčki in noben ni nikol vohunil oz. sledil oz. zlorabljal teh stvari, ane? Kako ti veš kaj Google in Apple delata zadaj - mogoče pa kakšne info o uporabi/vsebini teh apijev odtekajo - bodo začele odtekat. Torej staviti na poštenost teh organizacij je bolj kot ne izgubljena debata v naprej.

Pa še to API lahko dela kar hoče oz. karkoli ga pač sprogramirajo, torej lahko tudi identificira... IDje bodo tako ali tako dodelili to piše že v članku. Samo še po nesreči se jih pošlje nekam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Uporabnik ()

joze67 ::

Recimo, da sledenje kontaktom (katerega smo že izvajali) deluje, ampak je njegova težava v tem, da je prepočasen in zahteva preveč usposobljenega osebja in preveč časa in ima premajhen doseg. Recimo še, da se da vsaki od teh stvari pomagati s tehnologijo (čeprav nobena zaenkrat ne ponuja čarobne palice). Kaj predlagaš? Ker največ sveta Android in iOS uporablja, ampak tema dvema pač ne zaupamo.

Manu ::

V iOS bo za dovoljenje tega načina delovanja moral dati uporabnik sam. Privzeto je ta nastavitev onemogočena. Brez uporabnikove volje nobena aplikacija ne bo mogla uporabljati ta API. Vsaj pri Applu.

Uradnega vira od Appla za to informacijo nimam, ampak imam ta vir: What's new on iOS 13.5 - Exposure Notifications for contact tracing
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

TineTone ::

To je direkt v posodobitvi iosa. Ni treba nič naknadno nameščat:

Sicer te vpraša a si za, verjetno vmes ko te sprašuje če hočeš vklopiti wifi, klice...


HEY - BEFORE YOU DOWNLOAD THE NEW APPLE OPERATING SYSTEM (13.5) READ THIS: YOUR PHONE WILL BECOME AN AUTOMATED CONTACT TRACER. (Yes, you have to opt in. Once.)


https://twitter.com/AlexBerenson/status...

blackbfm ::

HEY - BEFORE YOU DOWNLOAD THE NEW APPLE OPERATING SYSTEM (13.5) READ THIS: YOUR PHONE WILL BECOME AN AUTOMATED CONTACT TRACER. (Yes, you have to opt in. Once.)


o, ne..ker zadnjih 10 let pa nihče od appla, facebooka, googla splooh ne ve s kom se družim in kaj se menim in kje se nahajam 24/7

to je samo vsiljen nadzor nad 3rd party app providerji, nič drugega


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google in Apple ne bosta dovolila beleženja lokacije v sistemu za sledenje stikom pri (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
619649 (7429) vostok_1
»

Covid-19 spodbudil sodelovanje Appla in Googla (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8614487 (12144) vostok_1
»

Android 4.4 prinaša manjše, a pomembne novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
9833978 (26645) bkupljen

Več podobnih tem