» »

Apple in Google blokirala posodobitev angleške proticovidne aplikacije za sledenje stikov

Apple in Google blokirala posodobitev angleške proticovidne aplikacije za sledenje stikov

Škotska rešitev ni problematična

BBC - Zaradi neprimerne posodobitve angleške aplikacije za sledenje stikom sta Google in Apple onemogočila namestitev posodobitve, saj krši pravila uporabe. Aplikacija zbira in posreduje preveč podatkov, kar sta Google in Apple v pogojih uporabe že od samega začetka jasno prepovedala.

Aplikacije za sledenje stikom uporabljajo Bluetooth, ki pa je načeloma lahko aktiven le, dokler je v ospredju tista aplikacija, ki ga potrebuje. Da lahko aplikacije za sledenje stikov delujejo, uporabljajo poseben API, ki jim omogoča dostop do Bluetootha v ozadju - in samo odobrene aplikacije imajo to možnost. S tem pa seveda pristajajo na pravila igre, kot sta jih postavila Google in Apple.

Aplikacijo NHS Covid-19 uporabljajo v Angliji in Walesu. Z novo posodobitvijo bi uporabniki dobili možnost, da upravljavcu posredujejo podatke, kje so se nahajali, tik preden so imeli potrjeno okužbo z virusom. Gre za črtne kode, ki so nameščene na različnih lokacijah, ki jih uporabniki lahko poskenirajo. Če bi bili potem pozitivni, bi posredovali podatke, kje vse so se skenirali. A to je v nasprotju s pravili uporabe, ki izrecno prepovedujejo zbirajo kakršnihkoli lokacijskih podatkov.

Skeniranje kode QR, ki so nameščene pred trgovinami, restavracijami in na drugih javnih mestih, v Angliji že poteka, a se doslej ti podatki niso nikamor posredovali. Šele če so oblasti iz drugih virov ugotovile, da je določena točka žarišče, so jo lahko označile v bazi, kar so potem videli tudi uporabniki aplikacije - lokalno na svojem telefonu. Niso pa se lokacijski podatki iz aplikacije delili naokoli ali pošiljanje na strežnike. Sedaj ko se sproščajo ukrepi, pa so želeli to avtomatizirati. Pozitivne uporabnike bi aplikacija pozvala k deljenju lokacijskih podatkov, jim pa tega ne bi bilo treba storiti (opt in). A kljub temu je to kršitev pravil uporabe.

Z britanskega ministrstva za zdravje so sporočili, da druge funkcionalnosti delujejo nemoteno. S partnerji bodo skušali najti rešitev za problem. Na Škotskem nekaj podobnega že deluje, a so funkcionalnost implementirali v skladu s pogoji uporabe. Aplikacijo Protect Scotland, ki je namenjena sledenju stikov, so pustili pri miru, nato pa so naredili ločeno aplikacijo Check In Scotland, ki omogoča delitev lokacijskih podatkov.

Odzivi na zaplet so kakopak mešani. Google in Apple vztrajata, da varujeta zasebnost in da so pravila jasna, odmikov pa ne bo. Po drugi strani pa to pomeni, da se morajo oblasti pri spopadanju z epidemijo v tem pogledu ukloniti zasebnim korporacijam. Ali je to dobro ali slabo, je bržčas odvisno od korporacij in oblasti.

7 komentarjev

shadeX ::

Odzivi na zaplet so kakopak mešani. Google in Apple vztrajata, da varujeta zasebnost in da so pravila jasna, odmikov pa ne bo


In jim verjamem. Dokler oni nimajo nič od tega, potem je res brez smisla škodovat ugledu trgovine :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

HotBurek ::

Tale evropa... al bo šlo vse skup v kurac in bomo postali kolonija pod nadzorom diktatorjev (google, microsoft, ...) iz silikonske doline.

Al pa se bomo postavli na noge in postavil lasten sistem, ki bo nam v prid.

Druge opcije glih ni.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

freetard ::

Smešno. Še natančnejše podatke že tako ali tako oba zbirata. Pa še opt-out so samo za znalce, ki se jim ljubi s tem ukvarjat.

Boobiz ::

tudi apple in google imata dovolj te covid neumnosti/norije. sicer pa ja, nekaj pro privacy PRa pa valda rabita, its business.
I'm drunk, what's your excuse?

Janez-22 ::

Google in Apple želita imeti monopol na uporabniki. In jih branita pred "zlobnimi" vladami.

Ta zastonjskost je pravzaprav cokla v razvoju. Jaz se nekako izogibam uporabi Googlovih storitev, Androida in tudi Appla. Imam čisto dober telefon brez teh dveh, ampak kovid aplikacija mi ne dela, kar me malo jezi. Ker pa sta Google in Apple vse tako fino rešila in ima vsak že njun telefon itak ni potrebe po čem drugem. (Jaz in še mogoče kdo, ki ni del njihovega ekosistema sem itak nepomemben.)

Saj ni problem, da se česa alternativnega ne da narediti, je vse standardizirano in ni tako komplicirano. Samo ne splača se. Vsaj tako se zdi.
V idealnem svetu bi si želel imeti recimo neko enostavno bluetooth napravico, na primer pametno uro (v realnosti so pametne ure še bolj zaprt ekosistem), ki bi si lepo izmenjevala kovid ključe kadar bi bila izmenjava vklopljena in bi se lepo povezovala na aplikacijo doma na PC-ju, vse lepo transparentno.

Ampak v realnosti imam možnost uporabe aplikacije samo, če se pridružim Googlovemu ali Applovemu ekosistemu.

Zanima me še, če kovid aplikacija deluje na /e/ sistemu, ki ga je predstavil uporabnik novichok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Janez-22 ()

Janez-22 ::

Še link za kovid skeptike: Strip za informiranje o COVID-19

Boobiz ::

Janez-22 je izjavil:



Zanima me še, če kovid aplikacija deluje na /e/ sistemu, ki ga je predstavil uporabnik novichok.


Da. Dokler imaš vsaj MicroG, potem imaš možnost vklopa teh stikov.
I'm drunk, what's your excuse?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11524347 (12632) DeeJay
»

Aplikacije za sledenje stikom zaradi koronavirusa bodo kmalu nepotrebne (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10413440 (7500) sbawe64
»

Google in Apple ne bosta dovolila beleženja lokacije v sistemu za sledenje stikom pri (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
619649 (7429) vostok_1
»

Covid-19 spodbudil sodelovanje Appla in Googla (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8614487 (12144) vostok_1

Več podobnih tem