» »

Zaradi vdora v GEDMatch tri ure odprt poldrugi milijon profilov DNK

Zaradi vdora v GEDMatch tri ure odprt poldrugi milijon profilov DNK

Buzzfeednews - Uporabniki priljubljene spletne strani za iskanje sorodnikov in gradnjo družinskega drevesa GEDMatch prek vzorcev DNK so ta teden prejeli neprijetno sporočilo, da je bilo več kot milijon naloženih profilov DNK dostopnih vsem (tudi policiji, čeprav so predhodno to možnost izrecno izključevali). Dva dni pozneje je sledil ribarski (phishing) attack na podobno stran MyHeritage, kjer so napadalci ciljali uporabnike z elektronskimi naslovi, ki so jih spoznali v prvem vdoru.

V podjetju Verogen, ki je lani decembra kupilo GEDMatch (GEDMatch je sicer pot začel kot odprtokodna baza), so v izjavi za javnost pojasnili, da se je 19. julija zgodil vdor v njihov strežnik. Napadalci so po vdoru ponastavili varnostne nastavitve vseh profilov, ki so jih nastavili na globalno vidne. To pomeni, da so bili približno tri ure profili vidni vsem uporabnikom. Tudi uporabniki, ki so izrecno označili, da njihovi profili ne smejo biti dostopni organom pregona (ki jih uporabljajo na primer iskanju storilcev kaznih dejanj tako, da identificirajo njihove krvne sorodnike), so imeli profile odprte in vidne policiji. Drugih posledic vdora ni bilo, zatrjuje Verogen: podatkov napadalci niso skopirali. Mimogrede, izmed 1,45 milijona profilov jih 280.000 dovoli sodelovanje s policijo. V nedeljskem vdoru sicer ni indicev, da bi policija v triurnem oknu dejansko dostopala do profilov, ki so bili odprti.

A zanimivo je, da so dva dni pozneje napadalci izvedli ribarski napad na MyHeritage, kjer so uporabili prav elektronske naslove uporabnikov GEDMatch. To je logična odločitev, saj bo uporabnik ene strani verjetno tudi uporabnik ostalih, če ga zanima iskanje prednikov. MyHeritage sicer policiji ne dovoljuje dostopa, v napadu pa je bilo potrjeno kompromitiranih le 16 računov. A vseeno slab priokus obstaja. Kdor pošilja svoj DNK v splet in hrambo podjetjem, mora računati na možnost vdorov.

Pred dvema letoma je GEDMatch zaslovela, ko je policija rešila primer ubijalca iz Golden State (Kalifornije). Policija je na stran naložila DNK storilca, ki so ga našli na krajih zločina, in potem identificirali 10-20 daljnih in bližnjih sorodnikov, ki so profile takisto naložili. Ko so potem imeli osumljenca, so morali le še na skrivaj odvzeti njegov DNK in ga primerjati z DNK s krajev zločina. Takih primerov je bilo še več, so pa večinoma iz ZDA, ker je hramba bioloških sledi v Evropi zelo strogo urejena.

2 komentarja

vostok_1 ::

Če je kdorkoli kdaj imel priložnost biti zaposlen nekje blizu databaz, ve, kako enostavno je le te ukrasti, kompromitirati itd., glede na pomankljivo varnostno kulturo v večini podjetjih, še posebej manjših.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Ghost7 ::

Če bo policija imela interes, osvežiti svojo bazo na vsake toliko časa, se bo tega polastila. Tega se je potrebno zavedat, sploh pri takih spletnih storitvah.
Lahko sicer rečemo, da se je zgodila nenamerna napaka, in so medtem lahko počrpali informacije na način, da bo podjetje v prihodnje čisto, ko jh bodo povprašali kako to da ima policija naš DNK, brez legalno odvzetega vzorca. " ja to je bilo pa takrat, ko se nam je zgodila napaka. se opravičujemo, sicer smo varni.

Kaj bi sicer nam, meni , tebi, hekerju bil podatek o DNK? Kaj boš z njim? Kaj bo heker z njim?
Poleg tega se sicer da preverit dostope (čeprav dvomim, da niso pobrisani), in, kdo je podatke pridobil in bil obveščen da so na voljo :)



Sicer mislim, da po slovenski zakonodaji ti ne smejo na skrivaj vzeti vzorca, kot to lahko storijo v USA (ponudijo kozarec vode in ga potem odnesejo v laboratoij).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DNK identifikacija

Oddelek: Problemi človeštva
203646 (3225) Mehmed
»

Naložite svoj DNK, odkrijte prednike in rešite umor

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
228841 (6071) Kaboom
»

Meje hrambe bioloških sledi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7125719 (18485) AndrejO
»

Meje zbiranja bioloških sledi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14638635 (35327) kuglvinkl

Več podobnih tem