» »

Živahen teden za dostavne robote

Živahen teden za dostavne robote

Slo-Tech - V Arizoni so zagnali avtonomno dostavo hrane z vozilom Nuro R1. V Kaliforniji so razkrili robotka za dostavo Serve, medtem ko je podobno vozilce firme Kiwi storilo konec v ognjenih zubljih.

Medtem ko prave avtonomne vožnje za prevoz ljudi bržkone še nekaj let ne bomo videli izven testnih projektov, pa tista na področju transporta dobrin že napreduje s konkretnejšimi koraki; ups, obrati. Trgovinsko podjetje Kroger je v navezi s firmo za avtonomne prevoze Nuro pognalo samodejno dostavo na omejenem območju Scottsdala v Arizoni. Vrši jih Nurovo vozilce R1 v radiju nekaj kilometrov od ene Krogerjevih trgovin. Dogodek sicer obeležuje zaključek testnih voženj, ki so jih od letošnjega avgusta počeli s Priusi, z zasilnimi vozniki za volani. R1 bo vozil brez človeške pomoči, bo pa njegova hitrost omejena na okrog 40 kilometrov na uro.

Prav tako ta teden je ameriška firma za logistiko Postmates naznanila, da bo na območju Los Angelesa pognala dostavo z vozilcem Serve. Ta električni robotek nosilnosti dobrih dvajsetih kilogramov se bo peljal po pločnikih, pri čemer bo skušal s svetlobnimi signali in utripajočimi očmi peščem sporočati svoje namere. Velik del poti bo sicer preždel v dostavnem kombiju, na pot pa ga bodo poslali šele poldrugi kilometer pred vrati naročnikov. Ta koncept "dostave na zadnji milji" je zaradi pokvarljive hrane poglavitni izziv podjetij, ki so se vrgla v samodejne prevoze. Pred mesecem je s podobno storitvijo v Veliki Britaniji pričela še firma Starship Technologies.

Na enega spotikov je pred dnevi naletelo podjetje Kiwi, ki prevaža hrano po kampusu kalifornijske univerze Berkeley, saj so njihov KiwiBot zajeli plameni. Požar je bil hitro pogašen, družba pa je že objavila, da se je zaradi človeške napake pri vzdrževanju vozila vnela baterija in da bodo tovrstne nesreče skušali preprečiti s posodobljeno programsko opremo. Je pa dogodek sprožil dosti pozornosti na družbenih omrežjih, medtem ko so študentje padlemu robotku prižgali sveče.

1 komentar

opeter ::

To s prižiganjem sveč pa je že malce pretirano. Drugače zanimiva novica.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uber želi nadaljevati preizkuse avtonomnih vozil

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63460 (2716) Mare2
»

Googlov Waymo avtonomno prevozi 40.000 kilometrov na dan (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5519293 (15653) BigWhale
»

Arizona prepovedala Uberjeva avtonomna vozila

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
359283 (7359) joze67
»

Tudi Google in Waymo začela uporabljati avtonomne tovornjake (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9825367 (21239) xmetallic
»

Uber zaradi nesreče prekinil preizkuse avtonomnih vozil (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21258271 (52980) Unknown_001

Več podobnih tem