» »

Tekma robotskih dostavljavcev se pričenja

Tekma robotskih dostavljavcev se pričenja

vir: Amazon Prime

vir: The Verge
The Verge - Samo nekaj dni zatem, ko sta dostavo pic in kave z roboti v študentskem kampusu v zvezni državi Virginiji napovedala podjetji Starship in Sodexo, je svoje samodejne pomočnike predstavil tudi Amazon. Mini šestkolesniki, imenovani Scout bodo dostavljali hrano na območju Snohomish v zvezni državi Washington.

Scouti se bodo premikali po pločnikih, s hitrostjo pešcev, v začetku samo v svetlih urah dneva in ob spremljavi Amazonovih zaposlenih. Kot so povedali predstavniki podjetja, so robotska vozila razvijali z mislijo na pešce, živali in druge udeležence v prometu, ki naj bi se jim Scout vešče izogibal. Ko bo robot prišel do naslovnika, se bo odprl poseben pokrov iz katerega si bo stranka postregla z naročenim obrokom. Kako to deluje v podrobnostih, ni znano, zlasti ne koliko je Scout zares avtonomno vozilo in denimo, kaj se zgodi, če naročnika ni doma. V promocijskem videu tudi ni videti procesa identifikacije naročnika ter kako bodo preprečili, da si hrane iz vsaj na videz precej plastičnega vozilca ne postreže kar kak naključni mimoidoči. Naslednji problem je premikanje po pločnikih, ki so v primerjavi s cestami precej manj strukturirana, da ne rečemo kaotična prometna površina.

V San Franciscu že imajo nekaj izkušenj s samodejnimi dostavami, žal ne najboljših, saj je del prebivalcev robotske dostavljavce označil kot nadlogo. Podjetji Starship in Marble sta namreč s poskusnimi robotskimi dostavami začeli že leta 2014. Zato so mestne oblasti pred dvema letoma sprejele določene omejitve, denimo, da lahko delujejo samo v določenih poskusnih delih mesta in da jih mora ves čas spremljati tudi človeški nadzornik.

Mimogrede, Amazon je že leta 2013 napovedal dostavo hrane s pomočjo brezpilotnih letalnikov v roku petih let. Ta mejnik je minil lanskega decembra, tehnologija pa za zdaj ostaja v fazi razvoja.

3 komentarji

Redorange ::

Ganon ::

Ta polž bi dostavljal toplo hrano? :))

jacal ::

Naključna mimoidoča pijandura, ki bi ukradel pico, bi moral biti prijet, še preden bi jo pojedel, in kazen bi ne bila v sorazmerju z ničvrednim mlačnim plastičnim sirom. Uspešna kraja pa bi, po drugi plati, morala biti precej prebrisana, in bi spet zgolj koristila načrtovalcem, ki bi to "varnost" lažje izboljšali.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon napovedal dostave z droni v "nekaj mesecih"

Oddelek: Novice / Ostale najave
144493 (3491) nekikr
»

Amazon: roboti še ne bodo zamenjali delavcev v skladiščih

Oddelek: Novice / Rezultati
74497 (3838) Tody
»

Amazonov drugi sedež, ki to ne bo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5616136 (13239) ZaphodBB
»

Ameriški trgovec bo svoje zaposlene opremil z eksoskeletoni

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
195445 (3733) aycabron
»

Boston Dynamics pod Googlovim okriljem predstavlja robotskega psa Pikija (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6828341 (23776) driver_x

Več podobnih tem