» »

Prva nesreča Applovega avtonomnega vozila povzročila zgolj nekaj prask

Prva nesreča Applovega avtonomnega vozila povzročila zgolj nekaj prask

Slo-Tech - Medtem ko Waymo (nekdaj Googlov oddelek) svoje samovozeče avtomobile preizkuša sorazmerno javno, k čemur sodijo tudi poročila o vseh nezgodah in trkih, v katere se zapletejo (prve lažje poškodbe, prvič kriv), je Apple skrivnostnejši. Šele te dni smo izvedeli za prvo nezgodo, v katero je bil vpleten Applov samovozeči avtomobil. Rezultat je zgolj zvita pločevina, o krivdi pa dokončne sodbe še ni, čeprav prve informacije kažejo, da Applov avtomobil ni bil kriv.

Nesreča se je zgodila ob uvozu na avtocesto v okolici San Francisca. V Applov Lexus, ki je skoraj stal, se je s hitrostjo okrog 20 kilometrov na uro zaletel Nissan Leaf, ki ga je vozil človek. Poškodovanih ni bilo, je pa vozilo "zmerno" poškodovano. Podrobnosti še niso znane. Lawrence Expressway, kjer se je nesreča zgodila, je ena izmed bolj obremenjenih avtocest, kjer je vključevanje zaradi gostega prometa zahtevno.

Tovrstne na videz nepomembne nesreče so vseeno podrobno preiskane, ker vključujejo avtonomna vozila. Proizvajalci jih morajo brez izjeme prijavljati uradu za promet, pogosto pa tudi sami natančno analizirajo, kaj je šlo narobe. Četudi avtonomna vozila tehnično ne prekršijo nobenega pravila, so podatki pomembni, da bi jih napravili varnejše in bolje ljudem podobne. Ljudje smo navajeni določenega sloga vožnje, zato kombinacija človeških voznikov in avtonomnih vozil lahko povzroči nesporazume.

Raziskave sicer kažejo, da veliko večino nesreč, v katere se zapletejo samovozeči avtomobili, povzročijo ljudje. Primeri, kot je bil Uberjev usodni trk s peško, so izredni. Toda cilj ni izdelati avtonomnega vozila, ki ne bo povzročilo nobene nesreče, temveč takšno, ki ne bo udeleženo v nobeni. To pa je nekaj povsem drugega, dokler so na cestah ljudje.

5 komentarjev

Swen F@tt ::

Človeški vidni senzor ni zaznal objekta pred sabo, mora na kalibracijo možgan.
WingMan ^^

gendale2018 ::

zgleda zavajujoč naslov, ni se icar zaletel v nekaj ampak se je nekaj v icar
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

Kenpachi ::

To vidis v Ljubljani vsak dan, da objestnezi ne pustijo vkljucevanja v pas, ker "men se pa nuben ne bo vsiljeval".
Zaraki Kenpachi.

Stari maček ::

Ravno pri uvozih se verjetno umetna inteligenca še močno razlikuje od človeškega sloga vožnje. Medtem, ko bi vešč voznik verjetno potegnil, je človeška inteligenca odločila, da vozilo zaustavi. Pa je to na uvozih na avtocesto sploh v skladu s pravili?

Swen F@tt ::

Pri nas ne, saj je pomembno, da na uvozu čim hitreje pospešimo ter se dinamično vključimo v promet. Na uvozu naj bi dosegli ali se čim bolj približali avtocestnih 130kmh.
//
Glede vključevanja pa je itak jasno, da so slovenci p1zd3. Tako kot je rekel Kenpachi. Standardno je, da se ljudje polenijo, ko začnejo obvladovat vožnjo, nato sledi en kup nesreč na ravninah cest ali pri absurdno nizkih hitrostih, kjer se človek vpraša, kako jim je sploh uspelo.
WingMan ^^


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prva smrtna žrtev v nesreči samovozečega avtomobila (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
529179645 (163140) AndrejO
»

Tudi Google in Waymo začela uporabljati avtonomne tovornjake (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9825417 (21289) xmetallic
»

Samovozeč taksi prvi dan udeležen v nesreči (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5313023 (9562) matobeli
»

Uber zaradi nesreče prekinil preizkuse avtonomnih vozil (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21258330 (53039) Unknown_001
»

Samovozeči avtomobili pogosteje udeleženi v nezgodah kot klasični, a nikoli krivi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12339862 (34254) St235

Več podobnih tem