» »

Nikon napada Sony

Nikon napada Sony

Gizmodo - Nikon je predstavil svoja prva brezzrcalna fotoaparat polnega formata 35 mm, namenjenega fotonavdušencem, pa tudi profesionalcem. Kamere takega tipa imajo zaradi digitalnega iskalnika, ki nadomesti optičnega, manjša in lažja ohišja in so tišje, njihova slaba stran pa je nekoliko večja poraba energije.

Nova modela se imenujeta Z6 in Z7, prvi bo imel ločljivost tipala 24,5 milijonov pik in 273 ostrivnih točk, dražji Z7 pa 45 milijonov pik in 493 ostrivnih točk. Oba zmoreta zajemati tudi 4K video posnetke s 30 sličicami na sekundo, za shranjevanje pa bosta uporabljala XQD spominske kartice. Z6 bo pri rafalnem fotografiranju zajel 12 fotografij na sekundo, medtem ko Z7 le 9. V naših trgovinah naj bi bila na voljo jeseni, pri čemer bo Z6 stal 2.300 evrov, Z7 pa bo s 3.700 evri nekoliko bolj zasoljen.

Z novo serijo fotoaparatov je Nikon predstavil tudi nov bajonet sistema Nikon Z, z njim pa tudi tri nove objektive, ki se jim bo že prihodnje leto pridružila še šesterica. Bajonet pri serije Z je namreč precej širši, zato bodo zraven ponudili tudi adapter za stare objektive, ki pa utegne lastnike prikrajšati za samodejno ostrenje in še nekatere druge funkcije. Širši premer bajoneta bo omogočal uporabo kakovostnejših in predvsem svetlobno bolj prepustnih objektivov.

Gre za pomembno novost na trgu fotoaparatov, saj so doslej podobne lastnosti imeli le Sonyjeve serije A7. S tem je Nikon nekoliko stopil v zelje Sonyju, ki je doslej ta del trga suvereno obvladoval sam. Toda Alphe pa bodo tudi še v bodoče imele nekaj prednosti, denimo večji izbor objektivov, tudi drugih proizvajalcev, pri Alphah pa nista zanemarljivi niti po dve reži za spominske kartice, kar omogoča uporabo cenejših medijev oz. več prostora za shranjevanje.

V kratkem naj bi se v konkurenco vključil tudi Canon, ki sicer že ima svoje brezzrcalne naprave, a med njimi še ni takih s polnim, 35 mm formatom.

7 komentarjev

Redorange ::

opeter ::

Izgleda, da bodo zrcalnorefleksni fotoaparati počasi šli po poti filma. Zaradi njihove glasnosti nihče ne bo jokal.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Lonsarg ::

Ti je jasno ze 5 let, samo Canon in Nikon sta prevec investirana v legacy sisteme. Ampak adapter resi itak tudi ta problem tako da ovir ni.

Ima pa Nikon bolsi pristop od Canona, ki je zgolj vrgel en povprecni mirrorless fotic v ponudbo in omejeno ponudbo lec, medtem ko je Nikon startal tam, kjer je Sony najvecja konkurenca, torej high end FF, in tudi napovedal veliko novih lec, skratka sel je "full-in".

Naslednji korak za Nikon je se APS-C velikost, kdaj bo pa Canon bolj resen v mirrorless ponudbi bomo pa videli.

Se pa zna zgodit da bomo prica novi revoluciji se predno se mirrorless prime. Ta nova revolucija boo pa multi-sensor computed fotici.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

DamijanD ::

Nikon ni štartal s tem (Z serijo), Nikon je že imel propadle aps-c mirrorless poskuse...

blackbfm ::

Se pa zna zgodit da bomo prica novi revoluciji se predno se mirrorless prime


Mirrorless se nima kaj "prijemat", saj vecina naprav ze skos deluje na ta princip. Bolj cudno je da se dslr tok casa drzi.

Swen F@tt ::

Dslr se drži predvsem zaradi versatilnosti in dolgoživosti baterije, so delovni konji z ojačanim ohišjem. Ne govorim o teh low end zadevah. Brezzrcalniki zahtevajo konstantno napetost na senzorju, s tem se ta bistveno bolj segreva, hkrati pa porabi veliko več el. energije. Visok ISO zahteva visoko napetost na senzorju, s tem se poveča poraba in segrevanje. Z večjim segrevanjem pride do bolj izrazitega šuma na fotografijah, ob visokih temperaturah pa lahko pregrevanje konkretno onemogoči delo s fotoaparatom. Dslr ima za recimo 1400 posnetkov (brez baterijskega gripa) : Mirrorless 320. Upam, da bo ta številka vsaj okoli 800 pri tehle Nikonih. Všeč mi je, da so počakali z brezzrcalci, prekinili DL serijo, se orientirali na kvaliteten produkt. Da ne omenim novega 55mm Z navoja. Komaj čakam leče pod F/1. 8-) Izgleda, kot da bo nikon spet kralj teme.
WingMan ^^

ant ::

Glede na ves hype, ki so ga ustvarjali... tresla se je gora... ustvarili pa so kilavo dete.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stari objektivi doživljajo drugo pomlad (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6316572 (14548) Jst
»

Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6624388 (18440) schurda
»

Nakup fotoaparata

Oddelek: Loža
345235 (4593) freesty
»

Kateri D-SLR fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
11318553 (15043) dottor

Več podobnih tem