» »

Einstein je imel prav: observatorij LIGO odkril gravitacijske valove!

Einstein je imel prav: observatorij LIGO odkril gravitacijske valove!

Slo-Tech - Danes je velik dan kozmologijo in fiziko nasploh, saj so predstavniki ameriškega observatorija LIGO na novinarski konferenci sporočili, da so prvikrat v zgodovini uspeli zaznali gravitacijske valove. S tem so potrdili en, še nepotrjen del Einsteinove splošne teorije relativnosti, za katerega smo dokaz točno sto let (teorija je iz leta 1915, izpeljava gravitacijskih valov pa iz 1916). A pojdimo lepo od začetka, lahko pa tudi preskočite takoj na znanstveni članek.

Gravitacijski valovi so posledica pospeševanja in zaviranja vseh teles z maso. Podobno kot lahko oddamo elektromagnetno valovanje z mahanjem z nabitimi delci, lahko ustvarimo gravitacijske valove z mahanjem z masivnimi predmeti. Težava je te valove zaznati, saj je gravitacija daleč najšibkejša izmed štirih osnovnih sil. Tako zelo šibka je, da gravitacije med vsakdanjimi predmeti sploh ne opazimo, medtem ko privlačni sili mogočne Zemlje lahko pobegnemo z raketo, uravnoteži pa jo že razmajan stol. Skratka, gravitacija je šibka, njeni valovi pa izmuzljivi, če se milo izrazimo.

Spomnimo, da je završalo že leta 2014, ko je projekt BICEP2 objavil, da so odkrili gravitacijske valove z merjenjem polarizacije mikrovalovnega sevanja ozadja. Kmalu se je pokazalo, da ima meritev nekaj metodoloških šibkosti, pred letom dni pa so raziskovalci morali priznati, da njihovi rezultati niso neizpodbiten dokaz za obstoj gravitacijskih valov. Ker odsotnost dokaza ni dokaz neobstoja, se je kasneje začel nov krog iskanja gravitacijskih valov.

Ameriški observatorij LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) ima na dveh konceh ZDA, ki sta medsebojno oddaljena 3000 kilometrov (zvezni državi Washington in Louisiana), izjemno občutljiva instrumenta, ki merita, ali se je razdalja štirih kilometrov kaj skrčila ali raztegnila. Vsak LIGO ima dva štiri kilometre dolga tunela v pravokotnih smereh pod visokim vakuumom, po katerih potuje laserska svetloba. Ta se na viru razdeli v dva snopa, potuje po obeh ceveh in na koncu pristane na detektorju. Če se dolžina ene cevi spremeni, bomo to videli na detektorju, ki meri interferenco. Če enak signal opazimo še na drugem koncu države v primernem časovnem zamiku (hitrost gravitacijskih valov je po Einsteinovi teoriji točno svetlobna hitrost), je to že zelo dober dokaz, da ne gre za naključen šum.

In to se je zgodilo 14. septembra lani. V zamiku 0,007 sekunde sta oba detektorja zaznala zelo podobna vzorca, ki sta posledica spojitve dveh črnih lukenj v smeri Velikega Magellanovega oblaka. Gravitacijski valovi so bili zaznavni tudi na Zemlji, če smo imeli zelo precizne instrumente. Ena črna luknja je imela maso 36 Sončevih, druga pa 29. Izjemno energetski dogodek se je zgodil pred 1,3 milijardami let, a je do Zemlje pripotoval šele sedaj. Verjetnost, da gre za šum, so ocenili na 5,1 sigma, kar je dovolj, da govorimo o odkritju gravitacijskih valov.

Potrditev obstoja gravitacijskih valov je eden najpomembnejših dosežkov fizike v zadnjih sto letih in kot tak predstavlja resnega kandidata za Nobelovo nagrado. Tu je sicer problem, da jo lahko dobijo največ trije, na takem projektu pa v vsakem trenutku dela več tisoč fizikov, a to je že neka druga tema.

LIGO deluje že dlje časa, mu je gravitacijske valove uspelo zaznati šele po zadnji nadgradnji, s katero so potrojili njegovo občutljivost. V letih 2002-2010 je gravitacijske valove iskal zaman. S tem odkritjem smo dobili tudi pomemben košček sestavljanke o mladem vesolju, saj se je to v prvih trenutkih širilo izjemno hitro (inflacijska teorija), kar naj bi se odrazilo v gravitacijskih valovih. Sedaj vemo, da ti kot fenomen sploh obstajajo, torej je smiselno iskati prvobitne gravitacijske valove velikega poka. Meritve pa se bodo nadaljevale tudi v vesolju, saj je Evropska vesoljska agencija v orbito okrog Zemlje in Sonca (Lagrangeva točka 1) poslala satelit, ki prav tako išče gravitacijske valove.

93 komentarjev

«
1
2

71GA ::

Waw! Einstein je bil pa res odlicen in je moj najljubsi fizik. Po njem se vse neha... Mislim, da je kvantna fizika malo zašla s prave poti... Double slit eksperiment je treba najprej razložit, pa statistiko malo porinit na stran... Mislim, da vsi poznamo rek: "God doesn't play dice." by dr. Albert Einstein.

Grey ::

Double slit je popolnoma enostavna stvar. Predstavljaj si double slit pod vodo. Voda je delec in val hkrati tako kot svetloba.

jype ::

71GA> Mislim, da je kvantna fizika malo zašla s prave poti...

Ja, Einstein je tudi to mislil, pa tudi on se je motil. Kvantna mehanika je fizikalna teorija, ki se daleč najbolj natančno ujema z eksperimentom: Bohr%E2%80%93Einstein debates @ Wikipedia

antonija ::

71GA je izjavil:

Mislim, da vsi poznamo rek: "God doesn't play dice." by dr. Albert Einstein.
Upam, da vecina ve, da je bila ta izjava ena bolj zgresenih ki so prisle iz ust g. Einsteina in da je bila zelo ideolosko in subjektivno obarvana. Z njo je Einstein izrazil svojo vero/prepricanje, ni je uporabil kot argument, da bi pojasnil zakonitosti vesolja.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

slotechar ::

Mislim, da vsi poznamo rek: "God doesn't play dice." by dr. Albert Einstein.


Ta izrek se da interpretirat na vec nacinov. Tako, da je lahko pravilen in nepravilen, odvisno kako ta izrek interpretiras.

jype ::

Einstein ga je razložil sam, Hawking ti pa prijazno razloži, zakaj se je Einstein motil: http://www.hawking.org.uk/does-god-play...

slotechar ::

hawking je verjetno pod vplivom elit, ze veckrat je svoje trditve zamenjal. Ne verjamem, da je po naravi tak zmedenec, ki svoje trdno prepricanje zlahka zamenja.

Zgodovina sprememb…

jype ::

URL please (na to kako je karkoli zamenjal).

Invictus ::

In v čem je zdaj koristnost teh valov?

Razen v akademske namene in za Nobelovo nagrado?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: msjr ()

eric_cartman ::

Invictus je izjavil:

In v čem je zdaj koristnost teh valov?

Razen v akademske namene in za Nobelovo nagrado?


Če sem prav razumel, naj bi bilo to rojstvo tega, da bi lahko kakorkoli začeli vplivati na gravitacijo in čas (lahko da se motim). Ampak to bo verjetno res še trajalo dolgo dolgo časa.

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

Invictus je izjavil:

In v čem je zdaj koristnost teh valov?

Razen v akademske namene in za Nobelovo nagrado?


V čem je zdaj korist odkritja kvantne mehanike? Razen v akademske namene in za Nobelovo nagrado?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: msjr ()

terryww ::

ja entlich! zdaj pa hitro po en surf na kickstarter
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

dronyx ::

71GA je izjavil:

"God doesn't play dice." by dr. Albert Einstein.

Če bi bilo to res, potem bi bil naš obstoj programiran že od začetka (tega) vesolja...V to pa verjame po moje še manj ljudi kot v tezo, da lahko inteligentno bitje kot smo mi ustvari zgolj dosti dolg čas in serija napak.

Roadkill ::

7iga je troll. Ne se ob tla metat, ko vas kdo trolla.

Fino.

Fascinantno, da se je tole dalo izmerit na naši mali frnikuli. Že vemo kaj ta reč pomeni za ostalo fiziko? Še nisem imel časa za prebiranje člankov.
Ü

Jst ::

>Einstein je bil pa res odlicen in je moj najljubsi fizik.

Grr, meni pa ne! Vedno upam, da bo kakšen experiment pokazal, da lahko "premagamo" relativnost in "posežemo po zvezdah."


--

>hawking je verjetno pod vplivom elit, ze veckrat je svoje trditve zamenjal.

when the facts changes...

Anyway, znanstveniki naj še kar naprej mečejo (farfetched) hipoteze; jih bodo že drugi z matematiko&fiziko ali z eksperimenti potrdili ali zavrgli. Tako da je to dobra stvar za znanost!


--

>LIGO odkril gravitacijske valove!

Jst bi tud! Kje lahko kupim. :)


--

edit: Markoff je v povezani novici, ki opisuje, da so posodobili inštrumente, zastavil zanimivo vprašanje:

>Hmm, ali gravitacijski val izgubi svojo že tako šibko moč z razdaljo?

Me zanima, če je kakšen znanstveni konsenz glede tega...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

googleg1 ::

Resno ? 0,007 sekunde ? Ian Fleming je to predvidel ze mnogo let nazaj, ko je napisal Jamesa Bonda.

AtaStrudl ::

kako v Slovenscini izrazimo razliko med gravity waves (tisti na morju) in gravitational waves (tisti Einsteinovi)?

Napajalc ::

Se pravi etalon metra ni dober ker ga deformira to valovanje, če sem prav razumu?
011011100111010101100010

msjr ::

Odlična novica, sem imel občutek, da jih ne bodo tako hitro odkrili.

@AtaStrudl: Eni naj bi bili težni (težnostni), drugi pa gravitacijski.

Drugače pa za tiste, ki se jim zdijo take raziskave odveč:
Michael Faraday to William Gladstone, the Chancellor of the Exchequer, when he asked about the practical worth of electricity:
Why, sir, there is every probability that you will soon be able to tax it!

(Vem, zgodovinarji dvomijo o tej izjavi, a je kljub vsemu dobra)

sandmodnigga ::

71GA je izjavil:

Waw! Einstein je bil pa res odlicen in je moj najljubsi fizik. Po njem se vse neha... Mislim, da je kvantna fizika malo zašla s prave poti... Double slit eksperiment je treba najprej razložit, pa statistiko malo porinit na stran... Mislim, da vsi poznamo rek: "God doesn't play dice." by dr. Albert Einstein.

Po njem se neha (v bistvu verjetno že pred njim), ker so takratni znanstveniki bili tudi filozofi. Filozofi v smislu, da so poznali vse znano na tem svetu. Današnji filozofi so samo še politični govorci. Kot taki se še v javnosti vseeno pojavljajo dosti, tisti ta prvi pa malo manj.

Markoff ::

Jst je izjavil:

edit: Markoff je v povezani novici, ki opisuje, da so posodobili inštrumente, zastavil zanimivo vprašanje:

>Hmm, ali gravitacijski val izgubi svojo že tako šibko moč z razdaljo?

Me zanima, če je kakšen znanstveni konsenz glede tega...


Hehe, še sam se ne bi spomnil tega vprašanja. Mislim pa, da takrat nihče ni odgovoril. Kakorkoli že - imam še en set vprašanj - kako pravzaprav nastanejo gravitoni? In ker gravitacija deluje konstantno (vsaj na Zemlji je tako :), ali se konstantno generirajo novi in novi? S kakšno frekvenco/intenziteto? Ali materija zaradi tega izgublja maso? Četudi gravitoni sami nimajo mase, so energetski delci, ki pa po formuli e=mc2 materiji odvzemajo energijo in s tem posledično maso, četudi še tako infinitezimalno majhno, n'est pas? In še - če gravitoni povzročajo ukrivljenost "fabric of space-time" in niso sposobni interakcije z materijo, torej delujejo direktno na prve 4 dimenzije. Ali so potemtakem tudi dimenzije neke vrste delci ali valovanje?

Biti laik je včasih sladko, ker ti omogoča nore teorije, čeprav izpadeš včasih malo lev. :D
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

McHusch ::

To je podobna fora kot so virtualni fotoni kot mediatorji elektromagnetne sile. Ti ves čas nastajajo s kvantnimi fluktuacijami, telo jih odda, potem pa čez nekaj časa izginejo. S tem ni kršen noben ohranitveni zakon.

Če pa ta virtualni foton naleti na drugo telo, ki s prvim interagira, pa postane "pravi" foton, ker je prenesel interakcijo. Pokompenzira se pa s fotonom, ki ga drugo telo pošlje k prvemu telesu. Tisti, ki pa gredo v prazno, so pa že od štarta virtualni.

Podobno gravitacijo prenašajo gravitoni.

Kokore ::

Kakšne fantastične stvari se dogajajo na svetu, svet pa še kr v vojnah in bedi!!!!!

Isotropic ::

baje naj bi z grav. valovi lahko določili tut naboj črne luknje (verjetno prek teoretičnega modela, ki mu najbolj ustreza)? so okoli tega že kaj določili, kdo ve?

slotechar ::

Kokore je izjavil:

Kakšne fantastične stvari se dogajajo na svetu, svet pa še kr v vojnah in bedi!!!!!


Potrebno je razumeti, da nas negativna sila potiska naprej k novim resitvam in napredku. Vse kar obstaja je sestavljeno iz pozitivne in negativne energije, z namenom.
Malo filozofije pri danasni fiziki res ne bi skodilo...

Zgodovina sprememb…

black ice ::

Invictus je izjavil:

In v čem je zdaj koristnost teh valov?

Razen v akademske namene in za Nobelovo nagrado?

Svojo bajni zaslužek, s katerim se tako rad pohvališ, boš enkrat v prihodnosti lahko zapravil za hoverboard, ki za svoje delovanje ne bo potreboval elektromagnetov.

Kocka ::

>Hmm, ali gravitacijski val izgubi svojo že tako šibko moč z razdaljo?

Me zanima, če je kakšen znanstveni konsenz glede tega

Hm, mene pa bolj zanima s katero potenco pada moč vala z razdaljo. Ker, če pada s kvatratom razdalje, tako kot elektromagnetno valovanje, pomeni, da se širi po treh prostorskih dimenzijah. Če pa pada z višjo potenco, potem pa to potrjuje domnevo, da se lahko širi po po večih dimenzijah, tudi po časovni, kot smo lahko videli v filmu Interstellar.

gruntfürmich ::

McHusch je izjavil:

To je podobna fora kot so virtualni fotoni kot mediatorji elektromagnetne sile. Ti ves čas nastajajo s kvantnimi fluktuacijami, telo jih odda, potem pa čez nekaj časa izginejo. S tem ni kršen noben ohranitveni zakon.

Če pa ta virtualni foton naleti na drugo telo, ki s prvim interagira, pa postane "pravi" foton, ker je prenesel interakcijo. Pokompenzira se pa s fotonom, ki ga drugo telo pošlje k prvemu telesu. Tisti, ki pa gredo v prazno, so pa že od štarta virtualni.

Podobno gravitacijo prenašajo gravitoni.


da. prišli smo do dokaza, da je za vsako silo potrebna interakcija z nekimi gradniki polja/energije. nič ne deluje samo od sebe, vedno se nekaj izmenja. pri vseh silah.

zdaj pa veselo naprej!

Kocka je izjavil:

>Hmm, ali gravitacijski val izgubi svojo že tako šibko moč z razdaljo?

Me zanima, če je kakšen znanstveni konsenz glede tega

Hm, mene pa bolj zanima s katero potenco pada moč vala z razdaljo. Ker, če pada s kvatratom razdalje, tako kot elektromagnetno valovanje, pomeni, da se širi po treh prostorskih dimenzijah. Če pa pada z višjo potenco, potem pa to potrjuje domnevo, da se lahko širi po po večih dimenzijah, tudi po časovni, kot smo lahko videli v filmu Interstellar.


močnejša kot je sila, hitreje pada z razdaljo. od sil v osnovnih delcih (pa morda še globlje) pa do gravitacijske...

-potem pa to potrjuje domnevo, da se lahko širi po po večih dimenzijah, tudi po časovni

zanimivo tole. po mojem je prostor funkcija časa. in če bi gravitoni definirali prostor, potem morda tudi definirajo čas. morda sploh potem to niso gravitoni, ampak časioni:))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

CyberPunk ::

Koliko smo zdaj dejansko bližje temu, da se vozila s kolesi, rakete za lansiranje v vesolje, viličarje in selitvene servise odpravi po poti žarnic in analogne radiodifuzije? :D

gus5 ::

Markoff je izjavil:

Jst je izjavil:

edit: Markoff je v povezani novici, ki opisuje, da so posodobili inštrumente, zastavil zanimivo vprašanje:

>Hmm, ali gravitacijski val izgubi svojo že tako šibko moč z razdaljo?

Me zanima, če je kakšen znanstveni konsenz glede tega...


Hehe, še sam se ne bi spomnil tega vprašanja. Mislim pa, da takrat nihče ni odgovoril. Kakorkoli že - imam še en set vprašanj - kako pravzaprav nastanejo gravitoni? In ker gravitacija deluje konstantno (vsaj na Zemlji je tako :), ali se konstantno generirajo novi in novi? S kakšno frekvenco/intenziteto? Ali materija zaradi tega izgublja maso? Četudi gravitoni sami nimajo mase, so energetski delci, ki pa po formuli e=mc2 materiji odvzemajo energijo in s tem posledično maso, četudi še tako infinitezimalno majhno, n'est pas? In še - če gravitoni povzročajo ukrivljenost "fabric of space-time" in niso sposobni interakcije z materijo, torej delujejo direktno na prve 4 dimenzije. Ali so potemtakem tudi dimenzije neke vrste delci ali valovanje?

Gravitoni, če sploh obstajajo, so bozoni, kot takšni - nosilci gravitacijskega polja (podobno kot je npr. Higgsov bozon nosilec Higgsovega polja). Proto/gravitacija (beri: odbojna gravitacija) naj bi obstajala že pred inflacijo vesolja, je pogoj inflacije. (Menda se proto/gravitacija (in z njo proto/gravitoni?) pojavi(jo) v času 10 na -46 sekunde po razpadu niča na 'maso' in proto/gravitacijo (beri: po za-naše-vesolje 'konstitutivnem' prehodu iz kvantne v 'masno' fluktuacijo), gravitacija (in z jo gravitoni?) pa po končani inflaciji oz. v času 10 na -38 sekunde po nastanku vesolja). Samo valovanje gravitacije nima (neposredne) veze z gravitoni, valovanje je pogojeno z močnimi interakcijami 'mas' (pod pojmom 'masa' gre v tem primeru razumeti tako mirovno maso kot relativnostno maso (oz. 'energijo')).

Če obstajajo gravitacijski valovi, potem so valovi, povezani z nastankom vesolja, verjetno najdaljši; nemara je njih dolžina tako velika, da jih sploh ne moremo zaznati (ali sploh lahko govorimo o valovih, mar ne gre za zgolj 1 val?). V sled tega ni jasno, kako bi lahko odkritje obstoja samih gravitacijskih valov služilo kot neposreden dokaz (beri: 'jek') velikega poka... Očitno lahko prek (meritev) gravitacijskega valovanja zaznamo razne velike dogodke v vesolju (kot je omenjeni v Velikem Magellanovem oblaku), ne moremo pa zabeležiti pra-dogodka, Velikega poka.

avister ::

Zgleda, da se zaradi ustvarjanja gravitacijskih valov res izgublja tudi masa:

Soliden blog ... http://www.slate.com/blogs/bad_astronom...

Markoff je izjavil:

Jst je izjavil:

edit: Markoff je v povezani novici, ki opisuje, da so posodobili inštrumente, zastavil zanimivo vprašanje:

>Hmm, ali gravitacijski val izgubi svojo že tako šibko moč z razdaljo?

Me zanima, če je kakšen znanstveni konsenz glede tega...


Hehe, še sam se ne bi spomnil tega vprašanja. Mislim pa, da takrat nihče ni odgovoril. Kakorkoli že - imam še en set vprašanj - kako pravzaprav nastanejo gravitoni? In ker gravitacija deluje konstantno (vsaj na Zemlji je tako :), ali se konstantno generirajo novi in novi? S kakšno frekvenco/intenziteto? Ali materija zaradi tega izgublja maso? Četudi gravitoni sami nimajo mase, so energetski delci, ki pa po formuli e=mc2 materiji odvzemajo energijo in s tem posledično maso, četudi še tako infinitezimalno majhno, n'est pas? In še - če gravitoni povzročajo ukrivljenost "fabric of space-time" in niso sposobni interakcije z materijo, torej delujejo direktno na prve 4 dimenzije. Ali so potemtakem tudi dimenzije neke vrste delci ali valovanje?

Biti laik je včasih sladko, ker ti omogoča nore teorije, čeprav izpadeš včasih malo lev. :D

bMozart ::

Amazing! Torej to pomeni da vsak atom oz. vsak delec z maso oddaja gravitacijske valove in so gravitacijski valovi "all over the place". :)

Zdaj pa počakat da jih še kdo drug neodvisno potrdi. (najverjetneje preko satelitov)
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

avister ::

Zdej pa samo še počakamo na "gravity wave receiver" in imamo teleport materije :)

djurodrljaca ::

avister je izjavil:

Zdej pa samo še počakamo na "gravity wave receiver" in imamo teleport materije :)

ne ... sedaj samo še počakajmo na "gravity to electricity converter" in imamo free energy! :P

Zgodovina sprememb…

Kocka ::

Hehe, prej mogoče radijski sprejemnik, ki sliši oddaljene postaje iz prihodnosti...

Me zanima, kako so ugotovili, da sta črni luknji trčili pred 1.3 miljardami let. Ker če predpostavimo, da gravitacijski val lahko potuje po časovni osi v obe smeri (kot o tem špekulira Kip Thorn v svoji knjigi The Science of Interstellar), bi lahko ta prejeti signal prišel iz prihodnosti. Trk črnih lukenj se šele bo zgodil čez 1.3 miljarde let... :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kocka ()

SeMiNeSanja ::

To že razumem, da so zaznalo 0.007s dolg 'impulz' na svojih inštrumentih, ni mi pa jasno, kako so to potem pojasnili z trkom črnih lukenj na točno določeni razdalji, pa še velikost so jima priredili - koneckoncev, če bi tak dogodek lahko opazovali še na kakšen drug način, bi bila že to senzacija za sebe.

jype ::

Invictus zgolj ne razume, da so gravitacijski valovi bistveno drugačni od elektromagnetnih in zato penetrirajo prostor, ki ga EMV ne morejo.

Recombination %28cosmology%29 @ Wikipedia je zid, skozi katerega ne moreš "videti" z EMV, lahko pa z gravitacijskimi valovi - v teoriji. V praksi bo treba šele sestavit naprave, ki bodo ta nihanja lahko zaznale.

"Znanost je sama sebi namen!" dokler ne ugotoviš, da je tranzistor posledica kvantne mehanike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

slotechar ::

Okoli nas so gravitacijski valovi, ki jih ne vidimo. Okoli nas so ze ves cas. Kaj lahko razberemo iz gravitacijskih valov. Ali jasnovidci zaznavajo takoimenovane gravitacijske valove, lol

jype ::

slotechar> Ali jasnovidci zaznavajo takoimenovane gravitacijske valove, lol

Ne.

slotechar ::

jype je izjavil:

slotechar> Ali jasnovidci zaznavajo takoimenovane gravitacijske valove, lol

Ne.


To si tudi za gravitacijske valove reku, da ne obstajajo, lol. Pa ne se zdej sprenevedat da nisi, ker si itak zgubil na kredibilnosti.

Zgodovina sprememb…

jype ::

slotechar> To si tudi za gravitacijske valove reku, da ne obstajajo, lol.

Kr dej URL na mojo izjavo o tem, da bodo drugi videli, kako zelo kredibilen si.

Gravitacijski valovi razkrivajo (zelo oddaljeno) preteklost, ne prihodnosti.

antonija ::

Kocka je izjavil:

Hehe, prej mogoče radijski sprejemnik, ki sliši oddaljene postaje iz prihodnosti...
Yeah...



slotechar je izjavil:

BS
Slab troll si. Pejd nazaj pod svojo skalo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Grey ::

Ker je Michelson Morley eksperiment praktično enak, le da je LIGO precej bolj napredna različica. A ne pomeni ta rezultat, da so našli tisto, česar Michelson Morley ni, eter?

BigWhale ::

Grey je izjavil:

Ker je Michelson Morley eksperiment praktično enak, le da je LIGO precej bolj napredna različica. A ne pomeni ta rezultat, da so našli tisto, česar Michelson Morley ni, eter?


Ne, Morley je predvideval, da bo prislo do spremembe pri detekciji svetlobe zaradi povsem napacnih predpostavk.

Nasli so gravitacijske valove in ne medija v katerem bi plavali. :)

Ghenghiz ::

Grey je izjavil:

Ker je Michelson Morley eksperiment praktično enak, le da je LIGO precej bolj napredna različica. A ne pomeni ta rezultat, da so našli tisto, česar Michelson Morley ni, eter?


Ne. Eter je bil model ki je razlagal propagacijo elektromagnetnega valovanja. Tukaj gre za popolnoma drugacno fundamentalno silo.

mihor ::

SeMiNeSanja je izjavil:

To že razumem, da so zaznalo 0.007s dolg 'impulz' na svojih inštrumentih, ni mi pa jasno, kako so to potem pojasnili z trkom črnih lukenj na točno določeni razdalji, pa še velikost so jima priredili - koneckoncev, če bi tak dogodek lahko opazovali še na kakšen drug način, bi bila že to senzacija za sebe.


Ni bil impulz dolg .007 s ampak so na drugem LIGO detektorju (3000 km oddaljenem) čez .007 s zaznali povsem enak signal. :)

Ena glavnih dobrih novic pri tem odkritju je, da bomo lahko nekoč dejansko gledali veliki pok. Saj so za razliko od elektromagnetnih valov (svetloba) gravitacijski valovi praktično imuni na distorzije pri propagiranju, tako da se informacija pri njih ne izgubi! :)

link_up ::

to preprosto pomeni, da je teorija izjemnega pomena...nic nenavadnega, vendar je vseeno to odkritje vredno 21. stoletja. Koncno bomo slisali vesoljce in oni nas! :)
In and Out

Iatromantis ::

Zheegec je izjavil:

Invictus je izjavil:

In v čem je zdaj koristnost teh valov?

Razen v akademske namene in za Nobelovo nagrado?


V čem je zdaj korist odkritja kvantne mehanike? Razen v akademske namene in za Nobelovo nagrado?

Razen 30% doprinosa BDP-ju ZDA?

Isotropic ::

tole ne bo prineslo nič bdp, kvečjemu bolje bomo poznali vesolje okoli sebe.
isto higgsov bozon.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gravitacijske valove doslej zaznali že štirikrat (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18930710 (25138) BigWhale
»

Nobelova nagrada za fiziko 2017

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
187833 (6413) gus5
»

Einstein je imel prav: observatorij LIGO odkril gravitacijske valove! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9335053 (26465) Spajky
»

Gravitacijske valove zaznali že drugič

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2410732 (8886) gus5
»

Začenja se nov lov na gravitacijske valove

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
97233 (5363) Markoff

Več podobnih tem