» »

So hekerji napadli nemški raketni sistem na turško-sirski meji?

So hekerji napadli nemški raketni sistem na turško-sirski meji?

Slo-Tech - Nemški časnik Behörden Spiegel je presenetil z zgodbo, da so hekerji uspešno napadli raketni sistem na turško-sirski meji, ki ga upravlja nemška vojska, ter izvedli "nepojasnjene ukaze". Nemško obrambno ministrstvo je z izbranimi besedami zanikalo vdor, a dvomi ostajajo. Ne nazadnje nemški parlament menja celoten računalniški sistem zaradi vdora, napadi na vojaške sisteme pa prav tako niso nezaslišani. Washington Post je že leta 2013 pisal, da so kitajski napadalci uspešno pridobili dostop do proizvajalcev ameriških vojaških sistemov; ni jasno, ali so želeli motiti proizvodni proces, ali je šlo za industrijsko vohunjenje z ekonomskimi cilji ali pa so želeli pridobiti tehnične podatke o vojaških sistemih.

Kot piše nemški Deutsche Welle, je nemško obrambo ministrstvo preiskalo navedbe in ni našlo nobenih dokazov za vdor. Dodajajo, da je izjemno malo verjetno, da bi napadalci lahko pridobili dostop do tako varovanih sistemov, kot je raketni sistem, ki seveda ni priključen nikamor drugam kot na varovano vojaško omrežje. Niso pa izrecno potrdili, da se vdor ni zgodil, kar je do neke mere razumljivo, saj je to bistveno teže dokazati. Zgodbo povzema tudi Die Welt.

Gre za sistem Patriot proizvajalca Raytheon, ki ga na dotičnem mestu sestavlja šest metalcev raket in dva radarja, sicer pa ga uporablja več držav po celem svetu. Nemčija bo za naslednje raketne sisteme izbrala MEADS ameriško-nemško-italijanske izdelave (Lockheed Martin in MBDA), ki je mišljen kot nadomestilo Patriota, so se odločili že minuli mesec. V trenutni inkarnaciji Patriota naj bi bili kritični dve točki - SSI (Sensor Shooter Interoperability), ki skrbi za povezavo med nadzornim in izvajalnim sistemom, ter čipi. Slednji so kitajske izdelave po ameriškem dizajnu, zato seveda ruski RT ne pozabi izpostaviti, da bi lahko imeli Američani, npr. NSA, dostop do sistema prek stranskih vrat, ali pa so si kakšen dostop vgradili Kitajci pri proizvodnji.

5 komentarjev

greatdrakon ::

ni bilo nič hudega. bodo pa problemi sigurno v prihodnosti, ko bo ameriška vojska prešla na robotizacijo vojske.

si niti nočem predstavljat ko se bo kakšen neuk general spomnil, da bi imel taktičen raketni jedrski sistem na wifi...

klinker ::

Tolko cez kitajsko udrihajo, a cel svet posilja k nim proizvodnjo in denar ;((

mihec87 ::

Vsi čez kitajce da naj bi vgrajevali backdoore a pol vzamejo usa robo..facepalm

7982884e ::

in kje je kakšen vir za kitajsko proizvedene čipe? in kdo naj bi jih proizvajal? patriot je v uporabi 35 let in takrat ni noben, sploh pa ne vojska, proizvajal čipov na kitajskem. danes se uporabljajo posodobljene različice, ki pa res dvomim da bodo kar zamenjale čipe za kitajske.

vostok_1 ::

Jz tle bolj mislim, da je šlo za šlamparsko kodo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriški oborožitveni sistemi vaba za hekerje

Oddelek: Novice / Varnost
114132 (2770) bbf
»

Severna Koreja vdrla v vojaške računalnike Južne Koreje

Oddelek: Novice / Varnost
166970 (5770) Mr.B
»

Avstralska centralna banka tarča hekerjev

Oddelek: Novice / Varnost
54519 (3526) antonija
»

Kitajski hekerji napadajo ameriške časnike in iščejo kitajske vire

Oddelek: Novice / Varnost
96754 (5339) nekikr
»

Kitajski vojaški hekerji napadajo ZDA?

Oddelek: Novice / Varnost
297262 (5840) Azrael

Več podobnih tem