» »

Okužen USB-ključ okužil ameriške vojaške računalnike

Okužen USB-ključ okužil ameriške vojaške računalnike

CNet - Pentagon je navadno molčečen o uspelih hekerskih napadih na njihove računalniške sisteme, tako da še za tiste, ki vseeno pridejo na dan, izvemo dokaj pozno. To pot je en tovrsten napad orisal William J. Lynn III, namestnik ameriškega obrambnega ministra. Najhujši primer se je zgodil leta 2008 na Bližnjem vzhodu, piše CNet.

Takrat je neimenovani uslužbenec v ameriški vojaški bazi na Bližnjem vzhodu v računalnik vključil USB-ključ, ki je imel nameščeno škodljivo programsko opremo (malware). Program se je potihoma razširil po omrežju in pošiljal vse načrte operacij sovražnikom, preden so ga našli. Za zajezitev uhajanja podatkov je Pentagon organiziral posebno operacijo Buckshot Yankee, ki je predstavljala premik v ameriški strategiji kiberzaščite. Pri tem poudarimo, da se zlobni program ni znašel na ključu slučajno, ampak ga je tja nastavila tuja obveščevalno-varnostna služba, pravi uradni Pentagon. Neodvisni novinarji o zgodbi sicer dvomijo.

Ameriški vojaški strežniki beležijo milijone poizkusov napadov dnevno, so pa zlikovci doslej uspeli izmakniti na tisoče datotek z načrti orožij, operacij, obveščevalnimi podatki in podobnim. Ker poleg zlih aplikacij v kibersvetu prežijo še druge nevarnosti, recimo strojna oprema z vgrajenimi stikali za izklop (kill switch) in stranskimi vrati, ki jih je zaradi lokacije v samem čipu težko odkriti, je Pentagon uradno h kopenskemu, pomorskemu, zračnemu in vesoljskemu vojskovanju dodal še kibervojskovanje kot prizorišče bitk. Kar pa se tiče omenjenega incidenta, je NSA hitro napisala programsko opremo, ki prepreči neupravičeno rabo USB-vrat na računalnikih.

18 komentarjev

lurker ::

Če bi uporabljali iPad... :))

_Enterprise_ ::

... bi igrali igrice in gledali slike?

Ma$terM|nd ::

Tile fantje na slikah so prave pojave. Sedijo pred računalnikom, gor pa majo neprebojne jopiče. Verjetno špilajo kako über 3d streljačino, pa so se malo preveč vživeli
Kateri avto gre najlepše po gozdu???
Službeni!

Zgodovina sprememb…

Rias Gremory ::

:)):))
kr neprebojni jopiči pa za kompom, svašta 8-O
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Poldi112 ::

A si ziher da je neprebojni jopič? Ker meni deluje bolj kot samo vest.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

sirotka ::

Ma$terM|nd je izjavil:

Tile fantje na slikah so prave pojave. Sedijo pred računalnikom, gor pa majo neprebojne jopiče. Verjetno špilajo kako über 3d streljačino, pa so se malo preveč vživeli


Kako pa veš, da 10m stran od šotora ne švigajo metki?

dronyx ::

LAN Party - Pentagon Style.:))

Blisk ::

Američani hočejo imeti na vseh računalnikih luknje prek katerih bodo preverjali nas, glede terorizma...
Ampak slej ko prej se to obrne proti njim.
Meč ima 2 rezila ne samo enega!

Berserker ::

Fak pa z neprebojnimi jopiči, kako se lahko bajsi na desni sploh spravi v kakšnega stykerja ali Hmmweja ? Ali morajo posebaj zanj poklicat medievac.

z00s ::

Hey...

No enote povejte, ali mislite da gre vse skupi (varnost vojaških baz, bančnih baz,...) na slabše in da se bo vse skupi sesul al gre vse skupi na bolje in bomo srečni še naprej;P ?=

lp

Tear_DR0P ::

sigur so wikileaks podtaknili virus
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

morbo ::

Berserker je izjavil:

Fak pa z neprebojnimi jopiči, kako se lahko bajsi na desni sploh spravi v kakšnega stykerja ali Hmmweja ? Ali morajo posebaj zanj poklicat medievac.

USA Army strong!


Varnost podatkov pa gre s fleksibilnostjo dostopa / posredovanja na slabše. Včasih so bili podatki res varovani, ko si moral fizično v omaro po kartoteko, danes pa People's army hackers iz naslonjača brskajo po načrtih F-35.

Icematxyz ::

Takrat je neimenovani uslužbenec v ameriški vojaški bazi na Bližnjem vzhodu v računalnik vključil USB-ključ, ki je imel nameščeno škodljivo programsko opremo (malware). Program se je potihoma razširil po omrežju in pošiljal vse načrte operacij sovražnikom, preden so ga našli.


Se pravi ni šlo za naključje. Ampak skrbno načrtovano vojaško nalogo nasprotnika.

Oziroma je šlo za naključje. :)

Zgodovina sprememb…

cryptozaver ::

Cyber bojišče postaja prav tako pomembno kot vsako drugo, saj lahko sesutje računalniških sistemov neko skupnost popolnoma spravi na kolena.

Pojavljajo se celo ideje, da bi NATO v primeru cyber napada na neko držav aktiviral article 5. Nekateri pa imajo ob tem pomisleke, saj je tak napad namreč precej težko dokazati.

Spomnimo se cyber napada na Estonijo leta 2007. Osumljeni so bili Rusi, kar pa so sami odločno zanikali.

JebatGa ::

Ma$terM|nd je izjavil:

Tile fantje na slikah so prave pojave. Sedijo pred računalnikom, gor pa majo neprebojne jopiče. Verjetno špilajo kako über 3d streljačino, pa so se malo preveč vživeli

Recimo da so posneti v Iraku. Lahko so v šotoru, ki je v nekem taborišču ki ga vsak drugi dan minirajo z raketami in/ali mortarji. Kaj ti ne bi imel na sebi neprebojni jopič. Mogoče ti lahko reši življenje ko 5 metro nad tabo raznese bombo in šrapneli letijo naokoli.

Jst ::

Jaz pa mislim, da gre pri objavi incidenta predvsem za predstavitev, da so kiber-projekti vse bolj pomembni in da se jim nameni več denarja. Zadaj ni bila nobena druga obveščevalna služba niti skrbno načrtovan malware, ki bi drugi državi pošiljal točno določene podatke, ampak pač kakšen beden malware, ki ga fašemo (smo ga fasali leta 2008) uporabniki spleta. Samo moje mnenje.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

RejZoR ::

Nekateri še vedno mislijo da je to en larifari, v resnici pa je to področje enih najbolj občutljivih. Fizično zakorakat na občutljiva zavaroovana območja pentagona oz npr stavb CIA in FBI je izjemno težavno če ne nemogoče, medtem ko je preko neta to dost enostavneje in če nisi šalabajzer (kar večina ni če se že ukvarja s tem) lahko na več načinov stvar zanikaš pa ti ne morejo ravno vedno vsega dokazat. Če pa te dobijo pri fizični kraji pa ti ni več pomoči.
Drugače pa daje veliko podjetij precej na interno varovanje podatkov, iz tega pa lahko potegnete koliko morajo skrbet državni organi, ki nosijo dosti bolj občutljive podatke kot npr podjetja. Sploh države kalibra ZDA, ki so prisotne po celem svetu in imajo khm precej skrivnosti. Celo naše ministrstvo za notranje in zunanje zadeve ima omrežje precej zavarovano, pa je edina skrivnost, ki jo imamo neka Patria lol :D Skratka morate si predstavljati kakšno infrastrukturo fura potem neka ogromna država ala ZDA, ki ima bistveno večje vojaške aktivnosti in kako so taki podatki lahko pomembni.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

poweroff ::

Eh, ali pa so jim Kitajci uspeli podtaknit kakšen svoj virus, ki je sicer namenjen kraji poslovnih skrivnosti...
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Virusne okužbe ameriških brezpilotnih letal

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4010545 (8425) vorantz
»

Pentagon vojakom prepovedal uporabo izmenljivih medijev podatkov

Oddelek: Novice / NWO
174971 (3602) pegasus
»

Okužen USB-ključ okužil ameriške vojaške računalnike

Oddelek: Novice / Varnost
185633 (4197) poweroff
»

Uporniki prestrezajo nezaščitene vojaške komunikacije

Oddelek: Novice / Zasebnost
244668 (3625) HyperKiller

Več podobnih tem