»

Razpad britanske kontrole letenja povzročilo francosko letalo

Slo-Tech - Ogromne težave v britanskem letalskem prometu, ki jih je ta teden zakrivila odpoved računalniška sistema za upravljanje načrtov poletov, so bile najhujša motnja v zadnjem desetletju. Prizadetih je bilo več kot 300.000 potnikov, odzvati pa se je morala celo britanska vlada. Po poročanju The Independenta so se težave začele, ko je francosko letalo oddalo okvarjen načrt poleta. Sistem bi ga bil moral preprosto zavrniti, a zgodilo se je nekaj primerljivo slabšega. Celotni sistem NATS (National Air Traffic Services) se je izključil, zato so morali polete preverjati in potrjevati ročno.

Da se je sistem izključil, je z varnostnega vidika sicer bolje, kot bi deloval napak in potrjeval neustrezne načrte, a to je bolj slaba tolažba. Pravilni odziv bi bil zavrniti francoski načrt poleta. Direktor NATS Martin Rolfe je dejal, da je preliminarna preiskava okrivila francoski let, podrobnosti pa še niso znane. Ločeno preiskavo so napovedali tudi na Downing Streetu. Minister za promet je incident...

18 komentarjev

V Veliki Britaniji zaradi računalniške napake odpovedali več kot tisoč letov

Slo-Tech - Na Otoku so imeli danes obilico težav v letalskem prometu, saj je bilo odpovedanih več kot 1500 letov, še več pa je bilo zamud. Težave bi se lahko zaradi kaskadnega učinka nadaljevale še nekaj dni, a se stanje počasi izboljšuje. NATS (National Air Traffic Services) pojasnjuje, da se je tehnična napaka zgodila že v ponedeljek, danes pa je v celoti pokazala zobe.

V Veliki Britaniji vsak dan naštejejo približno pet tisoč letov, ki jih usmerja kontrola zračnega prometa. Tehnična napaka je v ponedeljek prizadela tako produkcijski sistem kot pomožnega, zato se je pretočnost močno zmanjšala. Čeprav zračni prostor ni bil zaprt, kontrola zračnega prometa ni mogla obvladati običajnega števila letov. Hekerski vdor so izključili. Pri tem poudarjajo, da je sistem pravzaprav deloval dobro, ker je zaradi nekaterih nenavadnih vhodnih podatkov prenehal avtomatično obdelovati podatke, da ne bi imeli kontrolorji netočnih in potencialno nevarnih podatkov.

V praksi je to pomenilo, da so morali načrte...

6 komentarjev

Zaradi programske napake napačno izračunali maso letala pred vzletom

Slo-Tech - Britanski agencija za nesreče v letalstvu AAIB (Air Accident Investigations Branch) je objavila končno poročilo o incidentu lanskega julija, ko je Boeing 737-800 prevoznika TUI Airways z letališča v Birminghamu vzletel z napačno izračunano maso. Čeprav je posadka zaradi tega uporabila manjšo potisno moč motorjev, kot bi bila morala, posledic ni bilo. Napako je zakrivil nadgrajeni računalniški sistem.

Ljudje se pred vkrcanjem ne tehtajo, temveč se predvideva normalna porazdelitev, zato se vzame kar povprečna vrednost. Za ženske je to 69 kilogramov, za otroke pa 35 kilogramov. Masa ljudi, prtljage, goriva in tovora je pomemben podatek, ker se iz tega izračuna razporeditev mase in obremenitve, poraba goriva, potrebna moč motorjev itd. Pred incidentom so letala nekaj mesecev stala, ker zaradi epidemije koronavirusa ni bilo praktično nič povpraševanja, zato so v vmesnem času nadgradili rezervacijski sistem. Tega pa niso storili v Veliki Britaniji, temveč v tujini. Zaradi jezikovnih...

43 komentarjev

Microsoft bo na Poljskem investiral milijardo dolarjev

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - K naložbi sodi tudi odprtje novega podatkovnega centra, z njim pa tudi nove Microsoftove regije za podatkovne centre na stari celini, skupaj se nekaj drugimi investicijami v t. i. Poljsko digitalno dolino. Namen naložbe je pospešitev digitalizacije gospodarstva in državne uprave. Poljskega partnerja predstavlja družba Chmura Krajowa (Nacionalni oblak), znani ponudnik oblačnih storitev, ki je v lasti tamkajšnje največje banke PKO Bank Polski in Poljskega razvojnega sklada. Microsoft se je za naložbo odločil pol leta zatem, ko je podobno partnerstvo s Chmuro Krajowo sklenil Google Cloud.

Partnerstvo naj bi trajalo sedem let, v tem času pa bo Microsoft zagotovil tudi izobraževanje Poljakov na področju oblačnih tehnologij.

Poljska in ZDA sta tudi sicer močno ekonomsko povezani, njuna menjava je lani znašala 21,6 milijarde USD, v zadnjih 30 letih pa so ZDA v državi investirale 62,7 milijarde USD, tam pa posluje tudi okoli 1500 ameriških podjetij, ki zaposlujejo 300.000 ljudi.

90 komentarjev

Hekerji vdrli v računalniški sistem nemške vlade

Slo-Tech - Nemške oblasti so potrdile, da preiskujejo vdor v varovani računalniški sistem nemške vlade. Po podatkih notranjega ministrstva je bilo tarča več ministrstev, vdor pa preiskuje tudi obveščevalna služba. Po podatkih tiskovne agencije DPA, ki jih na notranjem ministrstvu niso želeli komentirati, dokazi kažejo na rusko vpletenost. Napade naj bi izvedla skupina Fancy Bear (APT28), kar pa ruske oblasti odločno zanikajo.

Napad so že nevtralizirali, stanje pa je pod nadzorom. Nemci zatrjujejo, da je bil to izoliran incident, ki so ga že rešili, podrobnih informacij pa v interesu preiskave ne dajejo. Uradno ni znano, kdaj se je napad zgodil, nemški mediji pa poročajo o decembru. Prav tako naj bi pristojni za vdor vedeli že dlje...

12 komentarjev

Zaradi računalniških težav po vsem svetu zamude pri letih

Slo-Tech - O zamudah in odpovedih letov zaradi računalniških težav smo že pisali in niso nič novega, a redko se zgodi, da so posledice kakšnega izpada tako globalne, kot so bile včeraj. Zaradi težav s sistemom Altea španskega podjetja Amadeus, ki ga uporablja več kot sto letalskih družb po celem svetu, so danes nastale zamude na letališčih po vsem svetu, od londonskega Heathrowa do Melbourna in Washingtona.

Altea je največji sistem za prijavo potnikov na letih, zaradi česar so posledice izpada najočitnejše. Čeprav so napako odpravili sorazmerno hitro, so se posledice in nakopičene zamude vlekle še več ur. Lufthansa je sporočila, da so težave odpravili v 30 minutah, Air France je imel težave 15 minut, druge družbe prav tako podobno, a je gneča na...

3 komentarji

Izpad računalniškega sistema prizemlji letala za več ur

Slo-Tech - Najučinkovitejši način, da preprečite vzlet kakšnega letala, se skriva več tisoč kilometrov stran do vzletne piste. Računalniški sistemi letalskih družb so postali kritične točke, kjer vsakršna okvara povzroči odpovedi več tisoč letov, jezo desettisočev in milijonsko škodo. Včerajšnji izpad sistema pri ameriškem letalskem prevozniku Delta je svež opomin, da so letalske družbe pri IT-ju ostale nekje daleč v preteklosti.

Delta je namreč včeraj odpovedala približno tisoč poletov (dnevno jih opravijo okrog šest tisoč), še več sto pa jih je bilo prestavljenih, ker je izpadel njihov glavni podatkovni center v Atlanti. Približno šest ur je trajal popoln mrk Deltine flote, potem pa so počasi začeli vzletati, čeprav so bili nekateri leti odpovedani tudi kasneje....

61 komentarjev

Zaradi hekerskega napada na Poljskem odpovedali deset letov

Slo-Tech - Poljski letalski prevoznik Lot je včeraj domnevno zaradi hekerskega napada odpovedal deset letov z varšavskega letališča Frederica Chopina, še dvanajst pa jih je poletelo z zamudo Podrobnosti napada niso razkrili, so pa zagotovili, da ni vplival na letala že v zraku. Promet se je v nedeljo zvečer vrnil v ustaljene tirnice, policija in varnostne službe pa preiskujejo napad, ki je onemogočil pripravo načrtov leta (flight plan), brez katerih letala ne smejo vzleteti.

Na Wired pišejo
, da izrabljena varnostna luknja ogroža vse letalske družbe in da so bili Poljaki zgolj prvi na muhi. Minuli mesec je ameriška družba United za eno uro odpovedala vse vzlete, ker so imeli težave z dostavo načrtov poleta. Potniki so tedaj poročali, da so bili obveščeni o lažnih načrtih...

3 komentarji

DDoS-napad na Sony PSN in prizemljitev letala zaradi potegavščine

Sony - Zgodovina se ironično ponavlja in Sonyjev PlayStation Network (PSN) je bil ponovno tarča hekerskega napada. To pot napadalci niso dobili osebnih podatkov naročnikov, ampak so zgolj prekinili dosegljivost storitve.

Med vikendom je bil Sony PSN žrtev klasičnega koordiniranega DDOS-napada, zaradi česar so bili njegovi strežniki več ur nedosegljivi. Sony je potreboval nekaj ur, da je situacijo uredil, zagotavljajo pa, da napadalci niso pridobili osebnih podatkov naročnikov. Tako ni šlo za vdor, ampak zgolj za napad. Napadalcem je uspelo doseči le, da bo za danes načrtovana posodobitev omrežja na sporedu nekoč kasneje.

Odgovornost za napad je prevzela skupina Lizad Squard, ki je v preteklosti že napadala internetne strani in strežnike, med drugim tudi Xbox Live....

7 komentarjev

Dron opažen v neposredni bližini newyorškega letališča

The Verge - Minuli ponedeljek je pilot na Alitalijinem letu iz Rima v New York med pristajanjem na letališču JFK zapazil miniaturno propelersko letalo črne barve, širine približno enega metra na že nevarno bližnji razdalji približno 60 metrov (200 čevljev). Vse skupaj se je godilo nekje na meji med Brooklynom in Queensom, vzhodno od Manhattna na višini približno 500 metrov, kar je precej več od dovoljene za hobijiste (120 metrov), nasploh pa zasebna letala nimajo kaj iskati tako neposredno blizu letališč. Pilot je zato kontrolnemu stolpu javil, da vidi "drona" v smislu oddaljeno nadzorovanih zrakoplovov, s katerimi operirajo vodilne svetovne vojske (ameriška, britanska, francoska, izraelska, kitajska) ter v zadnjem času tudi zvezne...

42 komentarjev

Rusi v indonezijskem gorovju Salak izgubili potniško letalo Sukhoi Superjet 100

Razbitine letala so našli na steni gore Salak v Indoneziji, na višino okoli 1500 metrov. Teren je izredno težko dostopen.

vir: Russia Today
Russia Today - Pozno sinoči po lokalnem času se je rusko potniško letalo Sukhoi Superjet 100 med krajšim promocijskim letom okoli Jakarte v Indoneziji iz še neznanih razlogov nenadoma spustilo z 3000 metrov na manj kot 2000, ter izginilo iz radarja. Na krovu je bilo 8 članov posadke in 40 potnikov, večinoma indonezijskih poslovnežev in novinarjev, ki jih je ruski proizvajalec želel prepričati v nakup letala za notranje in regionalne lete. Reševalna akcija je v ranih jutranjih urah uspela...

24 komentarjev

Okužen USB-ključ okužil ameriške vojaške računalnike

CNet - Pentagon je navadno molčečen o uspelih hekerskih napadih na njihove računalniške sisteme, tako da še za tiste, ki vseeno pridejo na dan, izvemo dokaj pozno. To pot je en tovrsten napad orisal William J. Lynn III, namestnik ameriškega obrambnega ministra. Najhujši primer se je zgodil leta 2008 na Bližnjem vzhodu, piše CNet.

Takrat je neimenovani uslužbenec v ameriški vojaški bazi na Bližnjem vzhodu v računalnik vključil USB-ključ, ki je imel nameščeno škodljivo programsko opremo (malware). Program se je potihoma razširil po omrežju in pošiljal vse načrte operacij sovražnikom, preden so ga našli. Za zajezitev uhajanja podatkov je Pentagon organiziral posebno operacijo Buckshot Yankee, ki je predstavljala premik v ameriški strategiji kiberzaščite. Pri tem poudarimo, da se...

18 komentarjev

Letalo, ki se ga ne da ugrabiti

Yahoo News - Dogodki 11. septembra 2001 so zelo spremenili potovanje po zraku. Tako še vedno poteka debata, ali ugrabljeno letalo, ki očitno namerava izvesti samomorilski napad, sestreliti ali ne. Alternativ zaenkrat še ni. Američani so sprva razvijali programje, ki zrakoplovom na podlagi GPS-a in ostalih navigacijskih naprav, ne bi dovoljevalo leteti nad določenimi področji. Ta t.i. "no-fly" zones bi predstavljala večja mesta, vojaška in ostala strateška področja. Takšen pristop vsebuje veliko napak, eden izmed njih je, da v primeru slabega vremena, pilotom onemogoča izogibanje v želeno smer.



Trideset evropskih podjetij, vključujoč Airbus, Siemens in Muncehnsko tehnično univerzo, se je odločilo, da bo...

59 komentarjev