» »

WhatsApp za iOS na telefonu pušča izbrisana sporočila

WhatsApp za iOS na telefonu pušča izbrisana sporočila

Slo-Tech - Aplikacija za komuniciranje WhatsApp je letos aprila požela veliko odobravanja, ko je podobno kot sorodne aplikacije (npr. Viber) začela šifrirati vso komunikacijo med uporabniki s protokolom Signal. Tako ponudnik infrastrukture in aplikacije ne moreta prebirati vsebine. Ko pa sporočila enkrat prispejo na telefon, se tam seveda shranijo. WhatsApp seveda omogoča brisanje sporočil in pravi, da jih po brisanju ne moremo povrniti. Jonathan Zdziarski pa ugotavlja, da za WhatsApp na iOS velja isto kot za Applov iMessages - tudi po brisanju lokalno ostanejo drobci sporočil, ki omogočajo rekonstrukcijo.

Obnašanje aplikacije WhatsApp je enako ne glede na to, ali izbrišemo posamezno sporočilo, pogovor ali vse podatke iz aplikacije. Razlog se skriva v shranjevanju, saj se vsi ti podatki zapišejo v bazo SQLite, od koder se ne brišejo, temveč se ob odstranitvi le označijo kot prosti. Ob izbrisu celotnega pogovora se celo ustvari nov zapis v bazi, ki označuje izbris. Edini način za odstranitev je popoln izbris celotne aplikacije in vseh pripadajočih podatkov.

To ni zelo velika varnostna luknja, pomeni pa, da se ob zasegu telefona pogovori, ki smo jih imeli za izbrisane, lahko obnovijo, če napadalec (ali država) pridobi dostop do telefona. To velja tudi za iMessages, ne pa na primer za aplikacije, ki so bile spisane z mislijo na zasebnost in varnost že od začetka - denimo Signal ali Wickr. Glede iOS pa Zdziarski svetuje, da za iTunes uporabljamo dolgo geslo, da izklopimo izdelavo varnostnih kopij v iCloud in občasno aplikacijo pobrišemo in ponovno namestimo.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razkrita huda ranljivost v WhatsAppu

Oddelek: Novice / Varnost
95204 (4030) _0\WA6m7Uzc
»

WhatsApp bo povsem brezplačen

Oddelek: Novice / Ostale najave
2912265 (10250) smihael
»

Hrošč v iPhonu omogoča oddaljeno zrušitev iMessages

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
1510012 (4265) MrStein
»

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Oddelek: Novice / Varnost
98697 (1146) Jst

Več podobnih tem