» »

Tretji krog spora Oracle-Google na vrhovno sodišče

Tretji krog spora Oracle-Google na vrhovno sodišče

Reuters - Spor med Oraclom in Googlom glede kršitev avtorskih pravic v Javi, v katerem je v dosedanjih sojenjih vsaka stran zmagala enkrat, bo dobil svoj epilog na vrhovnem sodišču. Google se je namreč nanj pritožil, Oracle pa ima sedaj mesec dni časa za odziv, potem pa bo sodišče povedalo, ali bo primer sploh sprejelo v obravnavo.

Primer, ki traja od leta 2011, je najprej pred dvema letoma na prvi stopnji dobil Google. Šlo je za vprašanje, ali je Google z implementacijo Jave v Androidu (navidezni stroj Dalvik) kršil Oraclove avtorske pravice (ki jih je Oracle pridobil s prevzemom Suna leta 2010). Google je trdil, da se ne more patentirati oziroma zaščititi idej, funkcionalnosti in knjižnic API (podobno velja tudi v EU). Oracle pa je od Googla zahteval milijardo dolarjev odškodnine. Sodišče na prvi stopnji je menilo, da Google ni kršil Oraclovih patentov in da konkretni API-ji (37 jih je oziroma 7000 vrstic) niso predmet zaščite v sklopu avtorskih pravic.

Oracle se je pritožil in maja letos mu je prizivno sodišče dalo prav. Razsodilo je, da deli Jave uživajo zaščito avtorskih pravic, ki jih je Google kršil. Ta je pritožbo na vrhovno sodišče pospremil z besedami, da če bi bile sedanje odločitve veljale ob Googlovi ustanovitvi, podjetje sploh ne bi moglo inovirati in se razvijati. Prva računalniška podjetja bi lahko blokirala ogromne dele tehnološkega razvoja, če bi nad osnovnimi gradniki računalništva visela 95-letna zaščita avtorskih pravic.

Resnica seveda ni tako radikalna in sploh ni nujno, da bo vrhovno sodišče primer sploh obravnavalo. Za končne uporabnike in razvijalce pa še lep čas sprememb ne bo.

2 komentarja

jlpktnst ::

Super res super.

Poldi112 ::

A ni njihov supreme court najvišja sodna instanca in bi jo bilo bolje prevesti v ustavno sodišče?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrhovno sodišče ZDA bo razsojalo, ali so API-ji zaščiteni

Oddelek: Novice / Tožbe
93924 (3182) jype
»

Google v Androidu ne krši Oraclovih pravic

Oddelek: Novice / Tožbe
125529 (3433) MrStein
»

Vrhovno sodišče: skeniranje knjig za Google Books je legalno

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
196720 (4818) noraguta
»

Google migrira Android na OpenJDK

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
145912 (3984) Qushaak
»

Oracle izgubil spor z Googlom okoli Jave v Androidu

Oddelek: Novice / Android
4915889 (12080) bojsi

Več podobnih tem