»

Francija: pravica do pozabe mora zajemati cel svet

Slo-Tech - Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL - Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) je odločil, da mora Google pravico do pozabe razširiti na vse svoje domene, ne le evropske. Gre za posledico lanske razsodbe evropskega sodišča, da ima vsak posameznik od iskalnikov pravico zahtevati umik povezav do strani, ki ga poimensko omenjajo, če so podatki netočni, nerelevantni ali pretirano osebni. Google je namreč po evropski zakonodaji upravljavec osebnih podatkov, kar prinaša številne obveznosti.

Google se je moral v Evropi ukloniti in pravico do pozabe že izvaja. Umik povezav med iskalnimi rezultati pa je omejen le na iskanje prek evropskih domen (recimo google.si, google.fr), medtem ko mednarodni...

12 komentarjev

Google bo moral pravico do pozabe za Evropejce razširiti na cel svet

Heise - Delovna skupina iz 29. člena je sprejela smernice za uveljavljanje pravice do pozabe v praksi, ki med drugim Googlu ter ostalim iskalnikom nalagajo razširitev pravice na celi svet.

Gre za tolmačenje sodbe Sodišča Evropske unije, ki je prinesla pravico do pozabe. Po njej ima posameznik pravico od iskalnikov terjati odstranitev povezav do člankov, ki govorijo o njem, če se z vsebino ne strinja. Google in druščina so glasno protestirali, a jim ni preostali nič drugega kot spoštovati odločitev.

Google se vseeno upira na vse legalne načine. Pri iskanju po osebnih imenih iskalnik izpiše, da so rezultate mogoče nepopolni. Hkrati so pozabo omejili na Googlove lokalizirane strani za države EU, medtem ko so v tujini in na osnovni strani google.com rezultati iskanja...

83 komentarjev

Wikipedija izdala prvo poročilo o transparentnosti

Wikipedia - Tudi Wikipedija se je pridružila stranem, kot sta na primer Google in Facebook in ki izdajajo poročilo o transparentnosti. K temu jih je spodbodla nova evropska zakonodaja (oziroma njeno tolmačenje), ki od iskalnikov znotraj EU zahteva možnost odstranitve iskalnih rezultatov. Ker je nekaj odstranjenih povezav tudi na članke v Wikipediji, so se odločili, da izdajo svoje prvo poročilo o transparentnosti.

Pri tem ne gre samo za odstranitev povezav z Googlovih rezultatov iskanja, kar je bil povod za to odločitev. Vseeno pa velja omeniti, da je Google med 91.000 zahtevki prejel tudi 50 takih, ki so se nanašali na strani na Wikipediji in da jih je nekaj tudi upošteval. V Wikipediji temu nasprotujejo, zato so začeli objavljati seznam vseh...

3 komentarji

Google bo pokazal, ali so rezultati iskanja 'pozabljeni'

vir: Google
Guardian - Google se še naprej pripravlja na uvedbo pravice do pozabe, ki jo je minuli mesec zahtevalo Evropsko sodišče. Kot smo že poročali, bo lahko vsakdo izpolnil spletni obrazec, na katerem se bo moral identificirati in navesti natančne naslove strani, ki jih želij izbrisati iz iskalnih zadetkov, če te vsebujejo neprijetne informacije o njem.

Google je samo prvi dan prejel več kot 12.000 zahtevkov, do danes pa se jih je nabralo več kot 40.000. Vse obravnavajo ročno, ker je treba presojati, ali gre za relevantno informacijo, ki ne bo pozabljena (recimo obsodba), ali ne. Nasprotniki sicer terjajo, da bi to pravico odločanja imela nevtralna institucija, najraje kar kakšno sodišče, a za zdaj ostaja v Googlovih rokah.

Glavno neznanka pa je bila, ali bodo drugi uporabniki pri iskanju imeli informacijo, da so rezultati...

1 komentar

Pravica do pozabe pri Googlu v praksi

vir: Google
Google - Pred dvema tednoma je Evropsko sodišče odločilo, da spletni iskalniki s svojim sistematičnim iskanjem in predstavljanjem rezultatov zbirajo podatke, zaradi česar so zavezani spoštovati evropsko zakonodajo o zaščiti zbirk osebnih podatkov. Z drugimi besedami: uzakonili so pravico do pozabe. Po pričakovanjih se je na Google usul plaz zahtevkov, največ iz Nemčije. Google je zato danes predstavil spletni obrazec, s katerim lahko zahtevamo izbris osebnih podatkov iz rezultatov iskanja.

Google izkušnje na tem področju že ima, saj lahko lastniki avtorskih pravic s celega sveta zahtevajo izbris povezav do strani, ki kršijo intelektualno lastnino. Obrazec za izbris osebnih podatkov je zelo podoben.

Uporabnik mora posredovati skeniran posnetek osebnega dokumenta, veljaven elektronski naslov, ime osebe, ki je prizadeta zaradi...

11 komentarjev

V Franciji morajo spletni iskalniki in ISP-ji odstraniti povezave do 16 domen

Slo-Tech - Francosko sodišče je v primeru, ki se vleče že od leta 2011, razsodilo, da morajo trije največji spletni iskalniki na svetu in francoski ponudniki dostopa do interneta odstraniti, blokirati ali kako drugače preprečiti dostop do 16 domen, prek katerih se strežejo avtorsko zaščitene vsebine.

Nič nenavadnega ni, da Google, Yahoo in Microsoftov Bing dobivajo zahtevke po odstranitvi določenih iskalnih zadetkov, ki kršijo avtorske pravice. Tako imenovani zahtevki po DMCA (Digital Millennium Copyright Act) namreč iskalnikom omogočajo, da niso odgovorni za kršitve, dokler jih redno izpolnjujejo. Precej bolj radikalen pa je novi francoski...

31 komentarjev

Kot kaže, pravice do pozabe ne bo, Google lahko mirno spi

Schmidt se zadnje čase veliko mudi v Uniji.

Slo-Tech - Sodišče EU trenutno odloča o zahtevku španskega državljana, ki med googlanjem po svojem imenu in priimku med rezultati najde povezave na 15 let star časopisni članek o tem, da je država izvedla javno dražbo njegove nepremičnine zavoljo neplačanih prispevkov za socialno varnost. To naj bi prožilo negativne asociacije o njemu (da še vedno ne plačuje prispevkov, op.p.) in mu povzročalo osebno škodo. Ko se je obrnil na časopis glede izbrisa, je bil zavrnjen, saj je bil zadevni članek leta 1998 objavljen na podlagi zakonske obveznosti do objave oklicev za javne dražbe v dnevnem časopisju. Njegova pravilnost ni sporna (pravice do popravka torej ni), kot tudi ni dvomov o tem, da bi bil spisan z nameni...

25 komentarjev

Google degradira strani z veliko "take-down" zahtevki

Google - Nekaj najhujšega, kar lahko zadene spletno mesto, je spust v Googlov pekel. S tem se imenuje degradiranje strani daleč na dno iskalnih rezultatov, s čimer Google kaznuje strani, ki se ne držijo poštenih smernic za rangiranje, poizkušajo goljufati ali se zgolj pretvarjajo, da ponujajo koristno vsebino. Ko stran v rezultatih enkrat potone, mora preteči precej časa, da se spet vrne na površje; v vmesnem času seveda izgubi precej obiskovalcev. Google s tem misli tako resno, da so v preteklosti kaznovali že sami sebe. Sedaj so, tudi na pritisk organizacij RIAA in MPAA, dodali nov kriterij, kdaj bodo strani kaznovane.

Strani, ki so prejele veliko zahtevkov za odstranitev vsebine (take-down...

31 komentarjev

Katere države želijo Googlove podatke

Ars Technica - Google je na svojih straneh predstavil izjemno zanimivo statistiko, kjer so navedene države in število zahtevkov za izbris določenih vsebin ali posredovanje podatkov o uporabniku, ki so jih poslale. Google priznava, da so rezultati za obdobje med 1. julijem in 31. decembrom 2009 še zelo grobi, saj kažejo zgolj število zahtevkov. Ob tem je povsem možno, da posamezen zahtevek vsebuje navodila za odstranitev več vsebin in obratno, da se različni zahtevki nanašajo na isto vsebino. Prav tako najdemo tudi informacije, na koliko odstotkov zahtevkov za odstranitev vsebine so pozitivno odgovorili.

Prvi pri zahtevkih po odstranitvi vsebin so Brazilci, visoko pa so še Iidijci, kar gre pripisati razširjenosti storitve orkut v teh državah. Večina...

9 komentarjev