» »

Turčija krepi nadzor nad internetom

Turčija krepi nadzor nad internetom

Financial Times - Turški parlament je sprejel dopolnila k zakonodaji, ki prinaša še strožji nadzor nad rabo interneta, hrambo prometnih podatkov in blokado spletnih strani brez sodnih odredb. Obsežen sveženj sprememb posega v več kot 40 zakonov in še krepi februarja uzakonjeno cenzuro interneta, ki smo jo v praksi videli pri blokadi Twitterja in YouTuba (ki jo je sodišče kasneje razveljavilo), pojavile pa so se celo zamisli o vpeljavi nacionalnega interneta s postavitvijo lastnih korenskih domenskih strežnikov.

Nova zakonodaja daje Direktoratu za telekomunikacije (TIB) pooblastila, da brez sodne odredbe blokira katerokoli spletno stran, ki predstavlja grožnjo nacionalni varnosti, javni politiki ali je potrebna za preprečevanje kaznivih dejanj. Februarska zakonodaja je blokado brez sodne odredbe sicer omogočala, a le v ozko definiranih primerih, sedaj pa je krog bistveno širši, odzivni čas pa krajši (štiri ure). TIB bo imel potem 24 ur časa, da pridobi sodno odredbo, sodišče pa 48 ur časa, da odloči. V vmesnem času pa bo stran nedosegljiva.

Poleg tega je TIB dobil tudi možnost zahtevati podatke o zgodovini brskanja kateregakoli turškega uporabnika interneta, prav tako brez sodne odredbe.

Glavna opozicijska stranka CHP opozarja, da je zakonodaja napisana preohlapno in da daje TIB-u preširoka pooblastila, ki jih je mogoče zlorabiti za blokado strani z nenaklonjeno vsebino. Februarska zakonodaja, ki je bila sicer manj stroga, je naletela na podobne očitke, saj se je Turčija takrat soočala s preiskava korupcije v najvišjih porah politike. Nasprotniki so sedanjemu predsedniku, tedanjemu premierju očitali, da je cenzura namenjena zgolj omejitvi preiskav in prikrivanju korupcije.

Zakonske spremembe, ki jih je sprejel turški parlament v ponedeljek zvečer, mora podpisati še novi turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan, ki se je na ta položaj z mesta premiera zavihtel konec minulega meseca po zmagi na volitvah 10. avgusta. Erdoğan je napovedal obširne spremembe zakonodaje, ki bodo pomagale ustvariti Novo Turčijo; sprejeti ukrepi so prvi korak in prve spremembe zakonov po prevzemu oblasti.

Vlada namerava TIB v prihodnosti podrediti nacionalni varnostno-obveščevalni agenciji (MIT), kar še krepi bojazni, da gre za pripravo terena za obračunavanje z režimu nenaklonjenimi posamezniki in mediji.

8 komentarjev

3p ::

"grožnjo javni politiki"...

Hehe. Kako se bodo našim politikantom sline cedile. >:D

carota ::

Zdaj se mogoče še zgražamo, a se bomo navadili na take novice in ko bodo podobne spremembe prišle še k nam, ne bo nihče protestiral. V primerjavi z NSA, ki nas nadzira vse, so to otroške igrice.

Manu ::

Na 'grožnjo demokraciji' pa so pozabili.

Le koga se bojijo politiki?
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

66speeder66 ::

carota je izjavil:

Zdaj se mogoče še zgražamo, a se bomo navadili na take novice in ko bodo podobne spremembe prišle še k nam, ne bo nihče protestiral. V primerjavi z NSA, ki nas nadzira vse, so to otroške igrice.


Se strinjam. Jst tud do skreta ne morm pridt prez NSA.>:D

Jupito ::

Manu je izjavil:

Na 'grožnjo demokraciji' pa so pozabili.


Niso, demokracija je grožnja! >:D

Sicer pa; negativna selekcija je zmagala. Ata Tađip je že zdavnaj najmehkejši trdorokcarski jajc v tej skledi. Druga najmočnejša "združevalna sila" so islamisti, ki bi zakrivali ženske in metali nepravilno usmerjene z najvišjih nadstropij zgradb. Potem pa nestabilnost in kaos.Relativno gledano Brko torej ni tako slab in je sprejemljiv za večino. Vsaj tako izgledajo tam opcije tam, kadar ima narod kaj za odločit.
Tako da... se moramo pridno špeglati, voliti manjše zlo in se bati hudega rdečega (ali belega) moža, dokler še sami ne dosežemo podobnega nivoja. Potlej bodo šle vse takšne spremembe kot putrčk dol po grlu!
Niti grožnje z anonimnimi pedoterorističnimi pirati ne bi bile potrebne, če bi bili samo malo bolj državotvorni, ljudje božji! :D
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jupito ()

NubCake ::

Nevem, če je demokracija ravno grožnja, ker je večina (50%+) ljudi neumnih :) Na žalost...

Se pa uvaja diktatura po večini državah

Markoff ::

carota je izjavil:

Zdaj se mogoče še zgražamo, a se bomo navadili na take novice in ko bodo podobne spremembe prišle še k nam, ne bo nihče protestiral. V primerjavi z NSA, ki nas nadzira vse, so to otroške igrice.

Nisem vedel, da NSA tudi sprejema verske zakone, uvaja cenzuro, odstavlja visoke policijske uradnike, zapira opozicijo, strelja na protestnike...hmm, vsak dan izve človek kaj novega, I guess. :O

In other news: voters democratically elect totalitarian regime. Again.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

SkipEU ::

Erdo?an je napovedal obširne spremembe zakonodaje, ki bodo pomagale ustvariti Novo Turčijo

Torej cenzura kritike vodilnih politikov bo pomenilo Novo Turčijo ... bleh.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Turčija uzakonila orwellovsko cenzuro interneta

Oddelek: Novice / NWO
1711376 (8984) Iatromantis
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125769 (21446) PaX_MaN
»

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6830006 (26348) FrizzleFry

Več podobnih tem