» »

Turško ustavno sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Turško ustavno sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Protesti v Ankari, 21. 3. 2014.

Slo-Tech - Tudi turško ustavno sodišče je obsodilo tamkajšnjo blokado dostopa do Twitterja, ki jo je Turčija uvedla 21. marca. Sodišče je odločilo, da je blokada neustavna, in odločitev že posredovalo agenciji za telekomunikacije (TIB), ki je zahtevala blokado na podlagi očitkov, da Twitter krši turško zakonodajo. Ustavno sodišče ugotavlja, da blokada krši pravico do svobode izražanja in osebne svoboščine, zato ni v skladu s turško ustavo.

Že pred tednom dni je upravno sodišče v Turčiji izdalo začasno odredbo, ki do izreka dokončne sodbe ukinja blokado Twitterja. Sodne postopke je poleg Twitterja sprožilo še nekaj organizacij, ki se ukvarjajo z zaščito svobode govore. Sedaj je odločitev upravnega sodišča brezpredmetna, ker je blokado razveljavilo kar ustavno sodišče.

Še vedno ostaja blokiran YouTube, ki ga je Turčija blokirala le nekaj dni zatem, ko so se tam pojavili zvočni postopki pogovorov visokih turških uradnikov in ministra o posredovanju v Siriji. Prav tako ni znano, kdaj bo odločitev ustavnega sodišča dejansko povzročila odpravo blokade. Dostop je sicer mogoč z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN) ali omrežja Tor.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Turčija sedaj blokira še YouTube

Oddelek: Novice / NWO
155448 (4373) Hayabusa
»

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
134983 (3779) Furbo
»

Turčija blokirala Google Blogger

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
135842 (4820) MrStein
»

Turčija blokira Google

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
264960 (3213) Thomas

Več podobnih tem