» »

FTC-jeva preiskava Googla o spletnem iskanju in Androidu

FTC-jeva preiskava Googla o spletnem iskanju in Androidu

The Wall Street Journal - Znanih je več podrobnosti o protimonopolni preiskavi Googla, ki jo je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) sprožila konec junija. Takrat je bil FTC precej nedoločen o predmetu preiskave, sedaj pa je znano, da se FTC osredotoča predvsem na Android in spletno iskanje, piše The Wall Street Journal.

Ker se tiče Androida, FTC preverja, ali Google podjetjem, ki na svojih pametnih telefonih uporabljajo Android, preprečuje uporabo storitev konkurentov (recimo iskanja prek Microsoftovega Binga). Primer je trenutni spor Skyhooka in Googla, ki traja od septembra 2010. Skyhook trdi, da je Google prisilil Motorolo, da je v svojem telefonu Droid X opustila navigacijo s prepoznavanjem okoliškim Wi-Fi in triangulacijo iz razdalj do baznih stolpov, ki jo je ponujal Skyhook.

Drugi očitek Googlu je privilegirana obravnava lastnih storitev pri iskanju. Primer je recimo Google Finance, ki naj bi se pri iskanju po finančnih podatkih (recimo delniških tečajih, dobičku itd.) o podjetjih prikazal previsoko med iskalnimi zadetki. Očitajo mu tudi zlorabo recenzij s strani, kot sta Yelp in TripAdvisor, ki naj bi jih Google potem vključil v svojo storitev Places.

Google kakršnekoli nezakonite prakse zanika in poudarja, da je pripravljen sodelovati. Zanimivo je, da so recimo prejšnji mesec iz Places odstranili izvlečke recenzij (snippets), ki so bile objavljene drugod. FTC pravi, da je preiskava še v začetnem stadiju, zato podrobnih informacij ne razkrivajo. Še vedno se namreč lahko zgodi, da FTC ne bo vložil nobene tožbe, če ne bodo odkrili nobenih dokazov. Bo pa preiskava trajala še vsaj nekaj mesecev, lahko tudi več kot leto dni.

2 komentarja

BaToCarx ::

"Do no evil" hehe, define evil? :D

Bananovec ::

Morda res ni preveč pošteno, ampak če gledamo na Google.com kot spletno stran Googla, potem ima Google vso pravico, da dela z njo kar hoče. Če pa koga moti, pa ima pravico preiti na konkurenco. Spet pa ni rečeno, da je konkurenca kaj boljša :))
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pobeglo FTC-jevo poročilo o Googlovih nepravilnostih

Oddelek: Novice / Tožbe
56082 (4339) antonija
»

FTC začenja novo preiskavo Googla

Oddelek: Novice / Tožbe
64332 (3801) antonija
»

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega polož

Oddelek: Novice / Tožbe
64936 (4550) Manu
»

Google za spodrsljaj s Street Viewom namočil enega od programerjev

Oddelek: Novice / Zasebnost
178857 (6755) Icematxyz
»

FTC začenja uradno protimonopolno preiskavo Googla

Oddelek: Novice / Tožbe
64600 (4100) mtosev

Več podobnih tem