»

Google začel pozabljati

Slo-Tech - Google od danes naprej v EU filtrira rezultate iskanja, če iščemo po osebi in je ta zahtevala odstranitev določenih povezav do strani, ki se nanašajo nanjo.

Sodišče Evropske unije je maja sprejelo odločitev, ki je Googlu naložila to možnost. Čeprav so varuhi interneta in Google zagnali vik in krik, da gre za cenzuro interneta, ni vse skupaj nič pomagalo. Sodišče je odločilo, da je pravica do zasebnosti v tem primeru pomembnejša od pravice javnosti do obveščenosti, pri čemer so seveda vatli drugačni za Jožeta iz Dupleka kakor za Boruta z Erjavčeve ulice v Ljubljani. Problem je, da vatli še niso dorečeni!

Kako lahko zahtevamo odstranitev povezave do strani s podatki o nas, smo že pisali. Se pa se je Google odločil, da ne bo pokazal, ali so rezultati pri določenem...

11 komentarjev

FTC iskalnikom: Jasno označujte oglase

The New York Times - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je Googlu, Bingu, Yahooju, AOL-u, Ask.com, Blekku, DuckDuckGoju in sedemnajstim manjšim specializiranim iskalnikom poslala pismo, naj jasneje označujejo oglase in druge sponzorirane vsebine. Leta 2002 je FTC objavil smernice, kako je treba označiti plačane zadetke, oglase in druge sponzorirane vsebine, da se bodo razlikovali od "organskih" zadetkov. FTC ugotavlja, da so se v zadnjih letih iskalniki razvadili in da je to razlikovanje postalo težje, zato jih opozarjajo na potrebne spremembe.

FTC pri tem navaja rezultate lanske raziskave, ki je pokazala, da kar polovico uporabnikov iskalnikov ne loči...

3 komentarji

Preiskave Googla v Veliki Britaniji, Indiji, Argentini in Južni Koreji

vir: ZDNet
ZDNet - Težko je bili velikan, kakršen je Google. Po eni stran to prinaša sladke skrbi, kako najbolje skriti milijardne dobičke in karseda zbiti obdavčitev, po drugi strani pa se je treba boriti z očitki o zlorabi monopolnega položaja. Google je stari znanec obeh težav.

Čeprav Britanci lani novembra niso odkrili nič sumljivega v Googlovem plačevanju davkov, ko se je moral velikan zagovarjati pred PAC (Public Accounts Committee), težav še ni konec. Tedaj je Googlvo podpredsednik za srednjo in severno Evropo Matt Brittin jel pojasnjevati, da Google iz britanskih pisarn britanskim uporabnikom ne prodaja ničesar. Vso prodajo izvajajo iz Dublina, kjer ima podjetje evropski sedež. Toda preiskovalni novinarji Reutersa so ugotovili, da...

1 komentar

Poravnava Googla z EU: spremembe v iskanju, brez globe

The New York Times - Google se je sporazumel z EU glede očitkov, ki je Evropska komisija predstavila v preiskavi, ki se je začela leta 2010. EU je namreč Googlu očitala, da pri prikazovanju zadetkov pri iskanju svoje storitve prikazuje više, kakor bi si to zaslužile, medtem ko je konkurenca odrinjena niže. Google in EU sta se sporazumela, kako zaplet rešiti brez glob.

Googlu ne bo treba spremeniti iskalnega algoritma, je ključna točka v dogovoru. Bodo pa morali jasno označiti zadetke, ki kažejo na lastne storitve (recimo Google Plus Local ali Google News), ne glede na njihov rang. To bo veljalo za storitve, kjer Google ne služi (recimo vreme). Kjer ima Google plačljive oglase, bo moral poleg tega prikazal še vsaj tri konkurenčne strani. Recimo pri iskanju v posebnih...

0 komentarjev

Google se je poravnal s FTC

Slo-Tech - Google je dosegel pomembno pravno zmago, saj je sklenil dogovor z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), s čimer se je izognil tožbam in sankcijam zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja. S tem se zaključuje 19-mesečna preiskava. Google se je zavezal, da bodo uvedli nekatere spremembe, a gre za manjše, malodane kozmetične popravke. V principu ostajajo Googlove storitve enake. Google je že izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo, ki po njegovem mnenju kaže, da so Googlove storitve v dobrobit javnosti.

Izstopata dve spremembi. Lastniki strani, ki so nezadovoljni z Googlovo obravnavo, se lahko odločijo za izstop iz Google Searcha, s čimer ta

2 komentarja

EU v pogajanjih z Googlom zmanjkuje potrpljenja

The New York Times - Evropska komisija je maja letos opozorila Google, da bo proti njemu sprožila pravni postopek zaradi zlorabe prevladujočega položaja, če ne bodo urno ukrepali. Na podlagi izsledkov leta 2010 začete preiskave je namreč Komisija ugotovila, da Google z vertikalno integracijo iskalniških storitev svoje specializirane storitve postavlja v boljši položaj od konkurence (zlasti gre za iskanje po novicah, restavracijah, zemljevidih itd., kjer Google lastne vsebine prikazuje privilegirano v primerjavi s konkurenčnimi). Dodatne pomisleke je imela Komisija v povezavi s kopiranjem vsebin z drugih strani, prikazovanjem oglasov po partnerskih straneh (search advertisements) in težavo z omejitvami, ki jih Google postavlja na prenosljivost vsebin (search advertisements campaigns) z...

41 komentarjev

Google degradira strani z veliko "take-down" zahtevki

Google - Nekaj najhujšega, kar lahko zadene spletno mesto, je spust v Googlov pekel. S tem se imenuje degradiranje strani daleč na dno iskalnih rezultatov, s čimer Google kaznuje strani, ki se ne držijo poštenih smernic za rangiranje, poizkušajo goljufati ali se zgolj pretvarjajo, da ponujajo koristno vsebino. Ko stran v rezultatih enkrat potone, mora preteči precej časa, da se spet vrne na površje; v vmesnem času seveda izgubi precej obiskovalcev. Google s tem misli tako resno, da so v preteklosti kaznovali že sami sebe. Sedaj so, tudi na pritisk organizacij RIAA in MPAA, dodali nov kriterij, kdaj bodo strani kaznovane.

Strani, ki so prejele veliko zahtevkov za odstranitev vsebine (take-down...

31 komentarjev

Google v personalizirano iskanje vključuje elektronsko pošto

Iskanje tudi po elektronski pošti.

Google - Google nadaljuje zlivanje podatkov in združevanje iskalnih zadetkov iz več virov. Pravno podlago za to početje so si ustvarili marca, ko so začeli veljati novi pogoji uporabe njihovih storitev, ki spreminjajo njihovo politiko zasebnosti in omogočajo združevanje vseh zbranih podatkov o uporabnikih z več mest. Že lani je tudi Google krenil v to smer, ko je podprl iskanje po socialnih straneh, sedaj pa bodo to nadgradili z iskanjem po elektronski pošti.

Uporabniki mednarodne verzije Google (google.com), ki se bodo posebej prijavili v nov program, bodo med iskalne rezultate dobili tudi vsebino svoje elektronske pošte. Google namreč opaža, da imamo veliko relevantnih informacij v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami že med elektronsko pošto, zato je smiselno iskati tudi po njej. Kdor se...

12 komentarjev

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega položaja

Slo-Tech - Evropska komisija je novembra 2010 na podlagi pritožb več konkurenčnih (specializiranih) ponudnikov iskanja začela preiskavo Googla, v kateri preiskujejo sum zlorabe prevladujočega položaja na iskalniškem trgu, saj v nekaterih državah EU obvladuje več kot 90 odstotkov trga. Google je ves čas preiskave zgledno sodeloval s Komisijo, zato mu je ta sedaj ponudila priložnost, da se izogne pravnemu postopku, je včeraj povedal podpredsednik Evropske komisije Joaquín Almunia. Poudaril je, da so kritične štiri točke, ki jih mora Google nujno odpraviti v roku nekaj tednov, sicer bodo začeli formalni postopek zoper podjetje, ki ga lahko v najslabšem primeru stane 10 odstotkov letnega prometa oziroma do tri milijarde evrov.

Prvi očitek leti na druge Googlove vertikalne...

6 komentarjev