» »

Groupon na zgodovinsko nizkih nivojih, hedge sklad kupil desetino podjetja

Groupon na zgodovinsko nizkih nivojih, hedge sklad kupil desetino podjetja

New York Times - Velik hedge sklad Tiger Global Management je v ponedeljek v poročilu za ameriškega nadzornika trga vrednostnih papirjev razkril, da so kupili 9,9-odstotni delež v Grouponu. Niso razkrili, koliko so za delnice odšteli. Tržna vrednost paketa je v ponedeljek znašala 200 milijonov, saj je Groupon kotacijo zaključil pri 3,11 dolarja za delnico.

V skladu so povedali, da kljub velikem nakupu ne načrtujejo nobenih sprememb v vodenju Groupona. Njihova investicija je pasivna oziroma finančna. Z drugimi besedami to pomeni, da je po njihovem mnenju Groupon podcenjen. To je priložnost, da si pogledamo, kako kotirajo tudi ostale delnice podjetij, ki se ukvarjajo s družabnimi omrežji. Ko smo to počeli sredi avgusta, smo ugotavljali, da se je balonček razpočil. Četrtletje pozneje nič ne kaže, da bi se situacija popravila.

V grafiki desno vidimo, kako so se od 18. maja, ko je na borzo prisopihal Facebook, gibale relativne vrednosti njegova tečaja in delnic Zynge, Netflixa in Groupona. Medtem ko je indeks S&P 500 v tem času pridobil le nekaj odstotkov, so vse delnice pridelovale izrazite minuse. Najbolj je upadel prav Groupon, ki je v prvem tednu novembra dosegel najnižje ravni v zgodovini. Od začetka kotacije novembra lani je izgubil 90 odstotkov vrednosti, večino prav v zadnjih treh mesecih. Objava velike investicije je sicer podžgala tečaj, ki je danes pridobil 15 odstotkov. Videli bomo, ali bo to dovolj za spremembo trenda.

Tudi Zynga vztrajno izgublja in je od avgustovskega pregleda izgubila skoraj tretjino vrednosti. Facebook se je po drugi strani ustalil in od avgusta celo pridobil nekaj odstotkov. Edini, ki mu je uspelo zabeležiti občutnejšo rast, je Netflix. LinkedIn, ki ga avgusta nismo analizirali, je sledil indeksu in končal s štirimi odstotki rasti.

Kaj torej počno Zynga, Groupon in Facebook narobe, da so toliko izgubili? Še najlaže odgovor poiščemo za Facebook, ki pravzaprav ne počne nič narobe, saj še vedno povečuje bazo uporabnikov in oglase. Njegov problem je bila astronomska cena na javni ponudbi delnic, ki se je na borzi spustila na vzdržne nivoje. Grouponova vrednost pa se je v letu dni kotacije spustila na vsega desetino nekdanje vrednosti (IPO po 20 dolarjev, novembra pa vse do 2,6 dolarja). Analitiki ne skoparijo z očitki. Grouponovi poslovni rezultati so slabi, model pa pod velikim vprašajem. Spopadajo se z izgubo, kritikami svojih poslovnih partnerjev. Glavni strah investitorjev je, ali je Groupon, ki se ukvarja s ponujanjem kuponov in samostojno prodajo, našel vzdržen poslovni model. Tiger Global verjame, da so našli vsaj takega, ki podpira trenutno ceno podjetja.

2 komentarja

ernest1A ::

Ob tej novice bi vprašal nekaj kar me bega že nekaj časa, čeprav ni čisto povezano z novico. Facebook je na začetku postavil visoko ceno delnic. Uspešno so jih prodali in si zagotovili ogromno denarnih sredstev. Sedaj je cena za polovico padla. Torej če sedaj kupijo nazaj delnice, so lastniško ponovno na istem, le da imajo ogromno denarnih sredstev (ker so dobili še enkrat več kot bi morali sedaj plačati). A je potemkaj Mark res storil tako veliko napako, ni bilo mogoče previsoka cena načrtovana in po planu da kasneje pade?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ernest1A ()

AgiZ ::

Bingo :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V živo: dan D za Twitter

Oddelek: Novice / Rezultati
128280 (6229) frke
»

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

Oddelek: Novice / Ostale najave
3610108 (6277) nekikr
»

Pok socialnega balončka

Oddelek: Novice / Rezultati
4915513 (12206) spirit

Več podobnih tem