» »

Cel kup ugovorov na nove vrhnje domene

Cel kup ugovorov na nove vrhnje domene

TechWeek Europe - ICANN bo imel obilico dela z razreševanjem vlog za dodelitev novih generičnih vrhnjih domen, ki so prispele letos. Poleg večkratnih rezervacij, saj je marsikatero domeno želelo registrirati več pravnih oseb, se bodo morali ubadati tudi z ugovori držav. Te imajo namreč pravico, da ugovarjajo domenam, ki so žaljive, zavajajoče ali drugače neprimerne. Na 1930 vlog za dodelitev domen so do sedaj prejeli že več kot 200 ugovorov različnih držav, kar precej presega pričakovanja.

Primer je vloga za dodelitev domene .amazon, ki jo je vložil Amazon. Tej domeni nasprotujejo južnoameriške države, med katerimi sta najglasnejša Peru in Brazilija. Državi trdita, da ime Amazon ustreza delu imena Amazon Cooperation Treaty Organization, ki se ukvarja z varovanjem in trajnostnim razvojem porečja Amazonke. Ime te največje južnoameriške reke se sicer v portugalščini in španščini zapiše Amazonas, a je reka dovolj znana tudi pod angleškim imenom, da državi protestirata, pri čemer imata tudi podporo Bolivije, Ekvadorja, Gvajane in Argentine.

To še zdaleč ni edina problematična domena, kot vidimo na seznamu, ki ga je objavil ICANN. Pripomb je cel kup, največ pa jih je iz Avstralije (skoraj polovica), sledijo pa Francija, Nemčija in Indija. ZDA so vložile razmeroma malo ugovorov. V nos gredo državam vsa mogoča imena, od žaljivega .wtf ali .sucks, do .baby in .app in .beauty. Američani seveda ne bi bili Američani, če ne bi nasprotovali .navy, .airforce in .military, ker da so preveč podobne imenom vej njihovih oboroženih sil. Avstralci pa recimo protestirajo proti .antivirus, ki jo želi Symantec, ker gre za generično ime, ki ga ne bi smelo biti mogoče registrirati. Domeni .africa nasprotuje praktično pol kontinenta.

Nove vrhnje domene so torej rojene pod nesrečno zvezdo. Po težavah z vnašanjem vlog, ki so celotni postopek zavlekle za dober mesec, javni objavi zasebnih podatkov in pomanjkanju idej, kako obdelati vse vloge, bodo morali sedaj odigrati še vlogo arbitra. Sodeč po dosedanjih izkušnjah bomo na nove vrhnje domene čakali še kar nekaj časa.

2 komentarja

Tamius Han ::

Upam, da veliko večino pripomb kar lepo zavrnejo, ker gre za iskanje dlake v jajcu. Še posebej kar se tiče .wtf in .sucks in podobnih "žaljivih" domen -- Internet pač ni politično korektna stvar. To, da bi domene utegnile nase privleči cel kup 4chan-like strani, še ni zadostni razlog, da se nasprotuje.

Mesar ::

Te domene so itak samo cuzanje dnarja, hell še EU domene se niso primle. So se no, ampak je njihov delež zanemarljiv.
Your turn to burn!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ICANN za tri vrhnje domene iztržil 14 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
63709 (1539) wungad
»

ICANN-ovi spodrsljaji se vrstijo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
114834 (3838) TheRiddle
»

Blamaža v ICANN-u se stopnjuje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
54687 (4149) MrStein
»

ICANN izglasoval radikalno spremembo sistema vrhnjih domen

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4319184 (17105) MrStein
»

Domene .xxx čisto blizu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
2710539 (9174) [D]emon

Več podobnih tem