» »

Apple izrinil AT&T iz Dow Jonesa

Apple izrinil AT&T iz Dow Jonesa

Bloomberg - Delnica podjetja Apple bo čez štirinajst dni nadomestila AT&T v sestavi indeksa Dow Jones Industrial Average (DJIA). Ugledni indeks, ki se izračunava že od leta 1896, sestavlja 30 delnic najpomembnejših ameriških podjetij. AT&T je bil vključen v indeks od leta 1916, a vsake zgodbe je enkrat konec. Apple si je kot največje podjetje, ki prosto kotira na ameriških borzah, prislužil vstopnico v indeks. Prvikrat bo indeks z novim članom izračunan 19. marca letos. Datum so izbrali zato, ker se bo tedaj cepila tudi delnica Vise, in bo treba uteži v indeksu tako ali tako preračunati znova. Že sedaj je Apple vključen v indeksa S&P500 in Nasdaq.

David M. Blitzer iz podjetja S&P Dow Jones Indices pojasnjuje, da je bila odločitev logična, saj je Apple največje podjetje in vodilni ponudnik tehnike. Med tehnološkimi velikani najdemo v slavnem indeksu še Cisco, Microsoft, Intel, IBM in Verizon, medtem ko se AT&T poslavlja. Zadnja večja sprememba indeksa se je zgodila leta 2013, ko je odletel tudi Hewlett-Packard.

Ni še čisto jasno, kakšno utež bo imel Apple v indeksu, zagotovo pa ne bo majhna. Bloomberg ocenjuje, da bo njegov delež 4,3-odstoten, medtem ko je bil AT&T z 1,2-odstotnim četrti najmanjši. Dow Jones Industrial Average je utežen glede na ceno delnic; dražje delnice prispevajo k indeksu več, cenejše pa manj. Ponderje vsakokrat kompenzirajo za cepitve delnic in izplačila dividend, tako da indeks odraža zgodovinsko primerljivo rast premoženja.

Vključitev delnice podjetja v indeks običajno pomeni kratkoročen nakupni pritisk, saj morajo vsi, ki sledijo indeksu, delnice kupiti. Prav tako postane delnica bolj privlačne za razrede institucionalnih vlagateljev, za katere veljajo strogi pogoji za izbiranje naložb, denimo pokojninske sklade. Analitiki pa priznavajo, da gre v glavnem za pomembno simbolično in psihološko potezo, saj si pred nekaj leti nihče ni mogel zamisliti, da AT&T nekdaj ne bo vključen v DJIA.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi Google (Alphabet) presegel bilijon

Oddelek: Novice / Rezultati
328550 (5737) CaqKa
»

Iskanje po Googlu razkriva prihodnje gibanje cen delnic

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84365 (3000) McHusch
»

Približuje se izid iPhona 5, Apple dosega borzne rekorde

Oddelek: Novice / Ostale najave
4211156 (8143) sirotka
»

Microsoft in ekonomija Islandije

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
486306 (3864) jype

Več podobnih tem