» »

EU sanja o "prostovoljni" cenzuri interneta

EU sanja o "prostovoljni" cenzuri interneta

Ustanovni člani iniciative so notranja ministrstva devetih evropskih držav. Sodelujejo še nekateri ISP-ji, ter predvsem podjetja, ki dobavljajo filtrirno opremo, ker v vsem skupaj vidijo izvrstno priložnost za zaslužek.

Evropska komisarka za notranje zadeve, Cecilia Malmström. Lani maja se je med uradnim obiskom Ljubljane sestala tudi s predstavniki slovenskih pravosodnih organov.

vir: EDRI

Razvijalka na projektu TOR.

vir: EDRI
EDRI - Na Zahodu se za zdaj še ni mogoče igrati z začasnim izklapljanjem socialnih omrežij v času protestov po turško ali kitajsko ali kar lastnim, navzven zaprtim internetom po iransko, vendar to še ne pomeni, da so se naši politiki pripravljeni zadovoljiti zgolj s slinjenjem nad velikopoteznimi prijemi bližnjevzhodnih in azijskih vlad. Evropska komisija je letos spomladi oblikovala iniciativo (javno-zasebno partnerstvo), ki naj bi raziskalo možnosti za "prostovoljno" cenzuro interneta s strani ponudnikov interneta (odslej: ISP-jev). Pravijo ji The Clean IT Project, v bistvu pa gre za nadgradnjo pozitivnih izkušenj iz dve leti stare sorodne iniciative CEO Coalition, ki se je ukvarjala s problemov zlorabe otrok na internetu, in je k temu cilju uspešno pritegnila nekaj največjih evropskih ISP-jev. Kot kaže, je partnerstvo že nekaj časa v polnem zagonu, saj je mogoče v delovnih dokumentih, ki so pred nedavnim pricurljali v javnost, najti resnično strašljive stvari.

Komisija namreč ugotavlja, da so internetna omrežja v Uniji skoraj izključno v zasebni lasti ISP-jev, zato je njihovo sodelovanje pri odstranjevanju "internetne teroristične propagande" (karkoli to že je) več kot nujno. Ker pa v sedanji klimi žal ni mogoče doseči konsenza javnosti za prisilno cenzuro interneta s pomočjo zakonodaje, so mnenja, da je isto mogoče doseči skozi "spremembo pogojev uporabe" od ISP-jev, tako da bodo lahko oni izvajali cenzuro "na prostovoljni osnovi". Širokogrudne ISP-je bi posebej nagradili z dobičkonosnimi razpisi, neposlušne, ki bi si upali zagovarjati pravice svojih uporabnikov, pa kaznovali z subsidiarno odgovornostjo. Beri, neposlušni ISP-ji bi sami odgovarjali za morebitno sporno vsebino, ker niso dovolj proaktivno delovali pri njeni odstranitvi oziroma blokadi.

Spremembe pogojev bi seveda morale biti "široko in nejasno definirane", tako da bi bilo maneverskega prostora za brisanje še in še, pač v skladu z dnevnimi potrebami.

Pa poglejmo, kaj je notri v dokumentih (PDF):
  1. First things first - odprava obstoječe zakonodaje, ki prepoveduje filtriranje ali nadzor internetnih povezav. Pri nas to pomeni spremembo 37. člena ustave, ki omejuje posege v komunikacijsko zasebnost na primere, ko je to nujno za za uvedbo oz. potek kazenskega postopka ali obrambo države. Naš UNPIS bo gotovo navdušen.
  2. Dodatna policijska pooblastila v smer odstranitve vsebin po hitrem postopku, brez spoštovanja (sicer še ne sprejetega) notice-and-action postopka.
  3. Spremembo v duhu želja založniške industrije, ki bi zgolj golo objavo povezav do "terorističnih vsebin" izenačena z načrtovanjem oz. izvrševanjem terorizma;
  4. Seveda, prostovoljne in po potrebi še zakonodajne ukrepe, ki bi prepovedali objavljanje pod psevdonimom ali anonimno, torej brez pravega imena in priimka;
  5. Potem, kot že rečeno, subsidiarno odgovornost ISP-jev, katerim ne uspe zagotoviti "zadostnih tehničnih ukrepov" za filtriranje in nadzor "terorističnih vsebin".
  6. Oz. po drugi strani, nagrade za bolj proaktivne ISP-je, saj se predlaga, da naj udeležba v tem "prostovoljnem" sistemu velja kot kriterij za dodeljevanje javnih naročil.
  7. Tehnične ukrepe bi dobavila specializirana podjetja, ki jih seveda ni manjkalo na dosedanjih sestankih projekta Clean IT, saj vidijo odlično priložnost za zaslužek.
  8. In, kar je ključno, ukrepe bi poleg ISP-jev morali izvajati še ponudniki socialnih omrežij, ki so danes glavna platforma za izvrševanje svobode govora. Vse skupaj bi delovalo tako, da bi vsi udeleženci - tako ISP, ponudnik omrežja kot tudi končni uporabnik - ob/pred prikazom sporne vsebine dobili posebno opozorilo. Ko se to opozorilo končno prikaže, bodo morali vsi udeleženci nemudoma obvestiti policijo, sicer bodo odgovarjali. Če se to obvestilo pomotoma ne bi pojavilo, pa bi se bilo moralo, bosta ISP in ponudnik socialnega omrežja odgovarjala (kar bo vodilo v kar najširšo cenzuro, po kitajskem vzoru). Končni uporabniki pa bodo morali še posebej paziti, da ne bi policije zasipali z namišljenimi ali napačnimi obvestili.
  9. Anonimnost prijaviteljev bo zagotovljena (ja pa kaj še), seveda v takšnem smislu, da bo policija razpolagala z njihovim imenom in IP naslovom, da lahko prepreči prej omenjeno zlorabo ter zagotovi hitro procesiranje prijav.
  10. Seveda ne smemo pozabiti še na to, da se spornih vsebin ne bo dalo zlahka znova naložiti na splet, ter tako izigrati filtrov.


Organizacije za zaščito človekovih pravic že bijejo plat zvona, saj je bilo še aprila obljubljeno, da Clean IT ne bo hitel z razpravo o konkretnih ukrepih, vsaj dokler se (javno) ne zmenijo o svojih ciljih, predvsem pa o definiciji problema "spletnega terorizma". To obljubo so ustanovni člani - in tu govorimo o Evropski Komisiji in notranjih ministrstvih največjih držav Unije - seveda dali s figo v žepu. Če bi namreč znali natančno definirati nezakonite vsebine, bi lahko takšne že zdaj mirno odstranili na podlagi obstoječe zakonodaje.

Pa so rekli, da so javno-zasebna partnerstva dobra svar, ne zgolj kancerogena mešanica korporativnega pohlepa in državnega totalitarizma.

70 komentarjev

«
1
2

Gregor P ::

Kje jaz živim?!? Pa kaj se ti malo hecajo, ali kaj?!?8-O

Očitno bo treba resno ukrepati zoper te fanatike v EU!:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

enadvatri ::

Pa so rekli, da so javno-zasebna partnerstva dobra svar, ne zgolj kancerogena mešanica korporativnega pohlepa in državnega totalitarizma.


Ta misel zmaga, mandi for president! :D

Gregor P ::

Ne, temu se reče zavajanje, ali pa nevednost, ker vsekakor obstajajo na svetu tudi odlična javno-zasebna partnerstva, ki nimajo avtomatično totalitarnih želja kršiti temeljne človekove pravice (ali rečeno drugače, ne moreš in ne smeš vsega metati v en sam koš).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

CaqKa ::

in kako lahko proti tem kekcom ukrepamo?

root987 ::

in kako lahko proti tem kekcom ukrepamo?

Tako kot smo proti ACTI - težili bomo svojim evropskim poslancem.

enadvatri je izjavil:

Pa so rekli, da so javno-zasebna partnerstva dobra svar, ne zgolj kancerogena mešanica korporativnega pohlepa in državnega totalitarizma.


Ta misel zmaga, mandi for president! :D

Jaz mu takoj dam 1000e za podporo kampanje - za državni zbor se ve, predsednik je pri nas za vse praktične namene neuporaben :(
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

Grumf ::

root987 je izjavil:

Tako kot smo proti ACTI - težili bomo svojim evropskim poslancem.


Sicer sem absolutno za, žal pa ne bo tako preprosto, zadeve kot pogoj za udeležbo pri javnih naročilih se lahko speljejo zelo potiho, in ne vem kdo bo to opazil, mislim, da bi bila bolj rešitev v bolj aktivnem pristopu, organizirati alternativo sedanjim parazitskim strankam. Korak v to smer so piratske stranke, žal pa v svojih programih ne premorejo nič pametnega razen slabo pripravljenega materiala v smer anti copyright / patent zakonodaje, pa še tega ne morejo opravičit. Verjetno ima še največjo možnost bojkotiranje ISPjev, ki se temu movementu pridruzijo mora pa biti denarno bolj bolece kot neudelezevanje pri narocilih, za kar pa ne bo dovolj jamranje po forumih ampak bi bilo treba širšo javnost izobrazit, kako pa to doseči v deželi kmetov se mi pa sanja ne, pa tudi nemški fanatičen ordnung und disziplin ne bo v pomoč.

Težka bo fantje.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

CyberPunk ::

When freedom is outlawed, only outlaws will have freedom.

Drugace pa se tudi "v nasprotni smeri" obeta veliko pestrosti na podrocju popolne transparentnosti. Wikileaks je bil zacetek, novembra ali decembra naj bi zazivel Tyler, potem pa kdovekajse. >:D

NubCake ::

@-io-
Se strinjam z tem kar si rekel, težko je to narediti v deželi kmetov in oni se tega prav dobro zavedajo... Upam, da bo tretja svetovna vojna prej, zarad mene nas lahko tud nezemljani napadejo, ampak nekaj se more zgodit, da se to "resetira" kaj delajo, ker drugače smo v p*čki in bomo postali tako kot v Severni Koreji... Res me je sram, da obstajajo sploh taki ljudje na svetu

kuglvinkl ::

ocenjujem, da bo digitalček zasvinjal debato z OT nerazumevanjem problema, zato sem ga izključil.

S tem bo na lastni koži preizskusil, kako njegov idealni svet deluje.

Zgodovina sprememb…

Brane22 ::

Tole postaja sranje. Vse več je tudi novic o konkretnih EU policijskih enotah itd.

Mislim, saje je super,d a se bo EU začela obnašat kot država. Ni pa fajn ta odsotnost osnovne demokratične kontrole.

Na dokaj zakritih sestankih odločajo o bistvenih aspektih življenja 500MIO ljudi...

mmitar ::

Na to temo je bila tudi javna razprava z naslovom "A clean and open Internet: Public consultation on procedures for notifying and acting on illegal content hosted by online intermediaries". wlan slovenija je podal svoje mnenje na to. Je pa precej dela spremljati takšne stvari in pisati mnenja. Tako da če koga zanima sodelovati na tem, je vabljen, da se pridruži. Priložnosti kar ne zmanjka. :-)

Recimo kmalu (konec leta) bo v Dubaju konferenca, kjer se bo odločalo, če naj teleoperaterji prevzamejo nadzor nad Internetom. Trenutno bi naj Internet bil preveč v rokah ZDA in Rusi ter Kitajci precej vztrajajo, da potrebujemo mednarodno telo. Po eni strani imajo malo prav, po drugi strani pa je seveda vprašanje, kakšno ideje imajo oni glede tega, kaj bi Internet moral biti.

TESKAn ::

mmitar, tisto anketo sem jim pa izpolnil. Sicer ne po željah in namigih avtorja ankete>:D.
Bi pa bilo lepo imet eno stran, kjer bi bile zbrane podobne ankete in dogajanje glede tega v EU parlamentu. Da bi imel na enem mestu vse informacije, kaj delajo naši "predstavniki ljudstva", da ti ne bi bilo treba iskat po vsem internetu.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

mmitar ::

Jaz to večinoma pošiljam na wlan slovenija talk mailing listo.

In da, tudi naši odgovori niso čisto po namigih. :-) Lahko si pogledaš na ticketu.

Torej bilo je kar nekaj akcij tudi prej. Pisem, ki si jih lahko podpisal, in podobno. Če te zanima več, sledi recimo Access Now.

ales85 ::

Oziroma z drugimi besedami, če ne bi "zgroženo" ugotovili, da so internetna omrežja v lastni zasebnih ISP-jev, bi se že posluževali metod prej opisanih "problematičnih držav" :)

bosmla ::

Dobro napisan clanek. Sem pa sel citat org. dokumente, ker preprosto nisem mogel verjeti, da bi bilo lahko kaj takega res! Na zalost je ocitno vse res.
Se mi zdi, da ze predolgo iscem nek otok bogu za hrbtom...

Bistri007 ::

"internetne teroristične propagande"

In kaj je to? Pravoverni islam?

Namesto, da se poseže po cenzuri, bi se moralo raje zagovarjati svobodo kritiziranja - česarkoli.

Teroristi, kakršni koli, v bitki argumentov ne zmagajo. Zmotno prepričanje v Evropi je, da so nacisti prišli na oblast na osnovi široke javne debate. Še bolj zmotno prepričanje je, da so nacisti obdržali oblast, ker so vzpodbujali (ne samo dovoljevali) široko javno debato. Jedro zla v Evropi je hate-speech zakonodaja.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

ABX ::

Jao meni, prav hate-speech je omogočil da so nacisti prišli na oblast.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

mtosev ::

tole me nikakor ne moti
seveda, prostovoljne in po potrebi še zakonodajne ukrepe, ki bi prepovedali objavljanje pod psevdonimom ali anonimno, torej brez pravega imena in priimka;
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

amigo_no1 ::

mtosev, si premlad da bi razumel kam to vodi.

Bistri007 ::

ABX je izjavil:

Jao meni, prav hate-speech je omogočil da so nacisti prišli na oblast.

Po kateri verziji zgodovine? Tako kot imaš ti rad čistokrvne pse in ne bolehnih mladičev - tako so hoteli idejni voditelji v Nemčiji (že pred 1914, da se razume), z umetno selekcijo vzgojiti močno in pametno raso.

Evgeniko in zakonodajo za prisilno sterilizacijo duševno prizadetih pa so skopirali iz ZDA.

Tu ni bilo veliko hate-speecha, pač pa želja po bolj zdravem narodu. In spodbujanje vrednote socialistične solidarnosti znotraj naroda - zato se ideologija imenuje nacionalni SOCIALIZEM. Glavni problem totalitarizmov je, da ne dopuščajo odprte razprave - ker vedo, da so njihove ideje šibke ter celotna ideologija na trhlih nogah.

Če nismo sposobni argumentirano prepričati ljudi o tem, da je naš sistem najboljši, potem očitno ni najboljši...

Vera v avantgardo in ne v množice ima korenine v neki drugi intelektualni tradiciji. Jaz ne rabim nikogar, da me ščiti pred samim sabo.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

enadvatri ::

ABX je izjavil:

Jao meni, prav hate-speech je omogočil da so nacisti prišli na oblast.


Sovražni govor je bil jezdec, vprega socialni prijemi, konj pa lakota in pomanjkanje. Zapomni si to!

ABX ::

Brez dvoma, hate speech sam po sebi ni dovolj. Pogoj je osebno nezadovoljstvo naroda (razlog ni toliko pomemben), pravi leader potem to jezo usmeri tam kam mu paše in hate speech je odlično orodje za kaj takega.

Bistri007 je izjavil:

ABX je izjavil:

Jao meni, prav hate-speech je omogočil da so nacisti prišli na oblast.

Po kateri verziji zgodovine? Tako kot imaš ti rad čistokrvne pse in ne bolehnih mladičev - tako so hoteli idejni voditelji v Nemčiji (že pred 1914, da se razume), z umetno selekcijo vzgojiti močno in pametno raso.

Evgeniko in zakonodajo za prisilno sterilizacijo duševno prizadetih pa so skopirali iz ZDA.

Tu ni bilo veliko hate-speecha, pač pa želja po bolj zdravem narodu. In spodbujanje vrednote socialistične solidarnosti znotraj naroda - zato se ideologija imenuje nacionalni SOCIALIZEM. Glavni problem totalitarizmov je, da ne dopuščajo odprte razprave - ker vedo, da so njihove ideje šibke ter celotna ideologija na trhlih nogah.

Če nismo sposobni argumentirano prepričati ljudi o tem, da je naš sistem najboljši, potem očitno ni najboljši...

Vera v avantgardo in ne v množice ima korenine v neki drugi intelektualni tradiciji. Jaz ne rabim nikogar, da me ščiti pred samim sabo.


Zdaj se ne bom ubadal s temi trditvami ker se mi ne da. Ampak če vzamem hate speech kot point debate, je prav ta omogočil genocid nad vsemi ki niso spadali v ta njihov "perfektni" krog. Brez tega bi težko prepričali narod da dela takšne grozote.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Spc ::

Najboljše da se internet izklopi vsem in tako bo svet rešen interneta.
 

enadvatri ::

Spc je izjavil:

Najboljše da se internet izklopi vsem in tako bo svet rešen interneta.


Že lep čas premišljujem o tem, kaj bo sledilo.

Bojim se, da nam bodo uničili Internet - medmrežje kot ga poznamo. In kaj potem? Tudi odrasli bomo preživeli več časa na dvorišču pred hišo/blokom z žogo tako kot otroci ...

ABX ::

Proxy v tujino in Underground Internet.

Za zdaj se ga ne uporablja preveč ker ni potrebe, ampak dovolj razjezi folk in bo postal aktualen.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

mtosev ::

amigo_no1 je izjavil:

mtosev, si premlad da bi razumel kam to vodi.

vodilo bo v bolj prijazen net, ker bo manj ljudi trollalo, manj se bodo upali žaliti druge in podobno
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

bluefish ::

Morda.
Hkrati pa se folk ne bo upal izraziti mnenj, ki morda grajajo delo politikov, uradnikov, delodajalcev,... Pa to je še najmanj.

Misli širše, ne le v okvirih tega foruma.

In BTW, ti si v profilu naveden s polnim imenom, pa kljub temu trolaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

ABX ::

Nekateri res ne vidijo dlje od lastnega nosa.

Kaj resno moraš določene zadeve čutit na lastni koži da jih razumeš?

bluefish je izjavil:


In BTW, ti si v profilu naveden s polnim imenom, pa kljub temu trolaš.


Priceless.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

mtosev ::

jaz nimam problemov izraziti svojega mnenja ne glede al to storim anomimno al ne.jaz podpiram tale člen
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

ABX ::

Si že slišal za goli otok?
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

bluefish ::

mtosev je izjavil:

jaz nimam problemov izraziti svojega mnenja ne glede al to storim anomimno al ne.jaz podpiram tale člen
Ti ja.
Upam pa, da večina vidi dlje od lastnega ksihta in pozna škodljive posledice tovrstne ureditve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

ABX ::

mtosev je izjavil:

jaz nimam problemov izraziti svojega mnenja ne glede al to storim anomimno al ne.jaz podpiram tale člen


Dokler govoriš neumnosti nisi vreden omembe, če bi znal kaj pametnega napisat potem bi se že komu zameril.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

mtosev ::

Tito in titovi časi. ne skrbet sn gledal dokumentarec o golem otoku na discoveryju in vem kaj se je dogajalo tam
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

ABX ::

mtosev je izjavil:

Tito in titovi časi. ne skret sn gledal dokumentarec o golem otoku na discoveryju in vem kaj se je dogajalo tam


Za gledat si gledal, da bi kaj razumel od tega pa je druga debata.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

mtosev ::

tos ti misliš. ne živimo v totalitarnem režimu. neumna in neumesna primerjava
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

ABX ::

Na srečo ne, kar pa še ne pomeni da ni nikoli posledic za to kar javno poveš.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

mtosev ::

jaz jih nisem mel pa sn vedno povedal kaj si mislim o nečem
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

bluefish ::

Sem trenutno brez domišljije in posledično en lame primer, ki pa je, upam, dovolj nazoren.

"Gospod Tosevski, včeraj ste se pa nekaj pritoževali čez podjetje na nekem spletnem forumu. Žal se s tem ne strinjam. Prosim, izpraznite pisarno v roku ene ure in pridite po knjižico."

Looooooka ::

No sj...takoj, ko bo nekdo napacnega Janeza Novaka ustrelil, zaradi nekega posta na nekem forumu bo zadeva padla v vodo.
Bebci zahojeni.

mtosev ::

enim pač ni jasna razlika med svobodo govora, demokracijo in hate speach. svoboda govora pomeni, da izraziš svoje mnenje o nečem brez, da žališ nekoga drugega.
zloraba svobode govora je npr pozivanje po pobojih, anti semitizem in podobno
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

bluefish ::

Saj, izražanje nezadovoljstva nad delodajalcem je svoboda govora. Vprašanje le, kake posledice ima lahko to mnenje.

mtosev ::

v civiliziranih družbah ga nima oz ga ne bi smelo imeti
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

bluefish ::

Ja, pravljice, utopija ter idealizem.

Daedalus ::

Namesto, da se poseže po cenzuri, bi se moralo raje zagovarjati svobodo kritiziranja - česarkoli.


Počakaj še malo, da rata t.i. blasfemija kaznivo dejanje. Zn se strinjajo, EU bo pa kmal poleg. Seveda v imenu ljubega miru. In tole varikinjanje Interneta zelo smdi po istem sranju.

svoboda govora pomeni, da izraziš svoje mnenje o nečem brez, da žališ nekoga drugega.


Ne, svoboda govora pomeni, da te komot žalim. Žaliti nekoga ni kaznivo dejanje samo po sebi.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

mtosev ::

je pa razžalitev
169. člen - Razžalitev


(1) Kdor koga razžali, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do treh mesecev.
(2) Če je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev.
(3) Ne kaznuje se, kdor se o kom žaljivo izrazi v znanstvenem, književnem ali umetniškem delu, v resni kritiki, pri izvrševanju uradne dolžnosti, časnikarskega poklica, politične ali druge družbene dejavnosti, pri obrambi kakšne pravice ali pri varstvu upravičenih koristi, če se iz načina izražanja ali iz drugih okoliščin vidi, da tega ni storil z namenom zaničevanja.
(4) Če je razžaljenec razžalitev vrnil, sme sodišče obe stranki ali eno izmed njiju kaznovati ali kazen odpustiti.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Daedalus ::

(3) Ne kaznuje se, kdor se o kom žaljivo izrazi v znanstvenem, književnem ali umetniškem delu, v resni kritiki, pri izvrševanju uradne dolžnosti, časnikarskega poklica, politične ali druge družbene dejavnosti, pri obrambi kakšne pravice ali pri varstvu upravičenih koristi, če se iz načina izražanja ali iz drugih okoliščin vidi, da tega ni storil z namenom zaničevanja.


I rest my case.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Gregor P ::

Kot kaže bo treba malo zmanjšati intenzivnost ostalih nalog ter se bolj resno lotiti evropske komisije (vsaj na tem področju).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

amigo_no1 ::

Nekaj takega bi radi spravili v življenje
http://www.prisluhni.si/index.php/odste...

Truga ::

Lepo kašo nam kuhajo. 1984 je v resnici 2014?

Kar se tiče (ne)anonimnosti smo zadevo super videli kako se je zadeva izkazala v Južni Koreji. Zahvaljujoč zakonu, kjer je blo treba vpisat EMŠO pri kakršnikoli registraciji na online servise, imamo zdaj na internetu na voljo cel kup ukradenih zbirk tipa ime+priimek+EMŠO za državljane Južne Koreje. Vse skupaj dosegljivo s kratkim iskanjem po googlu. Seveda do zlorab teh podatkov verjetno sploh ne prihaja! Khm.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec nevtralnosti interneta v ZDA (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
22267590 (60752) pirat
»

EU sanja o "prostovoljni" cenzuri interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7017018 (13325) loader335
»

Nov poskus totalitarizma

Oddelek: Problemi človeštva
81162 (963) Grey
»

Še enkrat: ISP-ji nimajo obveznosti filtriranja informacij, ki se prenašajo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4622510 (19793) JanK
»

Kanadski ISP-ji poročajo o uspehu "three-strikes" opozoril, hujši ukrepi nepotrebni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6420555 (19040) Mehmed

Več podobnih tem